Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz Chaser #140 üzenetére

az állatvilágban létezik sok faj, amely egy pillanatig sem foglalkozik az utódok felnevelésével... fészekhagyók. Szóval alapprogram van. Meg a fejlettebb élőléneknél is van egy bedrótozott alap. Csak gondolodó gépnél még senki sem készített, tanított meg ilyet. A fejlettebb élőlényeknél nagy arányban számít a tanulás, ez ad rugalmasságot az evolúciós beégetéssel szemben. Ha mi alkotjuk, akkor azt is tudhatjuk, hogy másolható-e vagy kifejezetten másolhatóvá tehetjük a hardvert.

• Cathfaern

nagyúr

válasz Chaser #136 üzenetére

"ha létrehozunk egy _mi_-t mi lesz az adatbázisa? mi tanulunk, tapasztalunk, szocializálódunk - már aki ( : -
    az _mi_ - amennyiben hozzáférése van nethez, ami a legnagyobb adatbázis - 1 nap alatt nagyobb adatbázisa lesz mint nekünk 20 évesen, a tapasztalatok pedig emberekkel való kommunikáció lesz"

A probléma szerintem a nettel, hogy ezzel az adatbázissal akkor tudsz kezdeni valamit, ha már van egy jó adag tudásod. Egy gyerek először felfedezi a saját világát, kezdetben még anélkül, hogy tudna mozogni, majd rájön hogy tud megfogni dolgokat, majd rájön hogy tudja saját magát mozgatni, stb... ezek során folyamatosan interakcióba kerül a világgal. Közben a környezete is folyamatosan tanítja, többek között a beszédre, szövegértésre is. Szóval egy csecsemő mindent megtanul, szinte semmi sincs "leprogramozva" benne, a tanulási képességet és érdeklődést leszámítva (autista gyerekeknél is sokszor amiatt lasabb a fejlődés a kortársaikhoz képest, mert annyira speciális az érdeklődésük, illetve annyira figyelmen kívül hagyják az emberi interakciókat, hogy ezek a hatások nem vagy máshogy érik őket, és nem amiatt, mert értelmi problémáik lennének). Szóval egy csecsemő mind az "algoritmusait", mind az "adatbázisát" maga építi fel, nem készen kapja.
    Szóval egy hasonlóan "csupasz" MI-t nem tudsz ráengedni a netre. Képekkel még talán tud kezdeni valamit, de szöveggel semmit, hiszen olvasni se tud. Ha pedig nem "csupasz" MI-t engedsz rá, akkor alapjaiban megváltoztatod a rendszert, és elvi szinten se lehet még csak hasonló se a végeredmény.

"a spontán döntések hátterében is állhat tudatos döntés, de hogy most én olvasok, játszom, főzök, csak ülök valahol, termálozni megyek mind tudatos de spontán is lehet egyben, egyrészt függ a környezeti változoktól, a szabadon rendelkezésre álló időtől, pillanatnyi pszichikai állapottól"
    Azt próbáltam kifejteni az előző hsz-ben, hogy szerintem nincs spontán döntés :) Legfeljebb annyira sok változót, illetve annyi nem tudatos változót vesz figyelembe az agy, hogy a tudat (amit nevezhetünk egónak is) nem tudja felmérni, hogy valójában az is egy ok-okozati összefüggésen alapuló döntés volt.

• Cathfaern

nagyúr

válasz Chaser #122 üzenetére

"csakhogy, ha mi úgy gondoljuk h leülünk valahova csak úgy, ezt kb semmivel nem lehet leírni, és egy _mi_ attól lesz az ami, önálló olyan döntéseket is hozhat aminek látszólag semmi értelme"
    Én azt gondolom, hogy valójában az embernek sincs "logikátlan" és ebben az értelemben önálló döntése, csak ahogy írod is olyanok aminek "látszólag semmi értelme". Viszont innentől kezdve jelenlegi ismereteinkkel is lehet MI-t létrehozni, "csak" nem elég bonyolultak még a programok, illetve nem elég hosszú a betanítási időszak. Ugye ne felejtsük el, hogy mire az ember tinédzser korában látszólag értelmetlen dolgokat csinál, addigra 10+ évnyi audio, vizuális és tapintási input áll mögötte. Ilyennel semmilyen MI nem rendelkezik.
    Szóval én azt gondolom, hogy amikor az ember úgy érzi, hogy "spontán" amit csinált, azt csak a saját agya hiteti el magával.
    Voltak erre irányuló kísérletek amúgy, és részben igazolták ezt. Egy konkrétra emlékszek, ahol az alanyokat befektették MRI-be, hogy tudják figyelni az agy aktivitását. Majd képeket mutogattak az illetőnek és az volt a feladat, hogy amikor úgy dönt nyomjon meg egy gombot, majd mondja meg hogy milyen képet látott épp akkor amikor eldöntötte. Az MRI aktivitás viszont azt mutatta ki, hogy a döntés agyi aktivitása nem akkor volt amikor azt a képet látta, hanem korábban. A levont konklúzió lényegében az volt, hogy az agy döntött valamit, majd elhitette a tudattal, hogy azt ő döntötte el, csak ennek volt némi átfutási ideje. Nyilván laikusként is neki tudnék állni vitatkozni ezzel (mi van ha valami máshol volt a késleltetés a rendszerben), de ettől függetlenül érdekes és elgondolkoztató.

• somogyib

őstag

válasz Chaser #122 üzenetére

"csakhogy, ha mi úgy gondoljuk h leülünk valahova csak úgy, ezt kb semmivel nem lehet leírni, és egy _mi_ attól lesz az ami, önálló olyan döntéseket is hozhat aminek látszólag semmi értelme"

Erre írtam azt, hogy ezt sokszor mégiscsak meg lehet magyarázni ok-okozati összefüggésekkel. Mert az, hogy Te úgy képzeled, hogy a cselekedetednek látszólag semmi logikai értelme nincs, attól függetlenül még lehetnek okai. Úgy gondolod, hogy Te - szabad akaratodból - döntöttél így, viszont behatóbban vizsgálva a helyzetet megmagyarázható a cselekedeted miértje.

Félreértés ne essék, én sem hiszek az önmagától, önállóan létrejövő intelligenciában, csak küzdök a gondolataimmal, ahogy e tárgyban mások is :).

(#123) Fred23

"Valójában ha elfogadjuk az ok-okozati világ logikáját, végül azt is el kell fogadnunk, hogy biorobot az ember is."

Épp ebben rejlik az ellentmondás: az ember alapvetően nem tartja magát robotnak, mégis néha úgy tekint magára, mintha az lenne. Ezzel szemben meg néha úgy gondolja, hogy képes létrehozni magához hasonlóakat.

(#124) azbest

"Afelől nincs kétségem, hogy lehetséges gondolkodó gépet létrehozni"

Bármennyire is zavarosnak tűnik az eszmefuttatásom, én nem hiszek az öntudatára ébredő gépekben.

Szerintem az értelmet elsősorban két gondolat felől kell megközelíteni:

"1. Létezik-e olyan létforma az emberen kívül, mely önmagától képes felismerni az őt létrehozó folyamatot?
    2. Ha létezik, képes-e az ember létrehozni olyan létformát, mely önmagától képes felismerni az őt létrehozó folyamatot?"

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés