- Netfone
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple Watch
- Macrodroid
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flexxx2
őstag
"Egy elektromos autóba 160 kilométernyi utazásra elegendő energia eltárolásához körülbelül 4-7 kg lítium kell,"
Van pár kérdés:
Ebből a lithium carbonate-ból kell még tiszta lítiumot csinálni. Vajon 1 tonnából hány kg jön ki?
Elég-e a nevadai termelés a teslának?
És ha beindul az üzlet akkor ez a mostani 160000 tonna li2co3 milyen mértékben fog emelkedni? -
flexxx2
őstag
Van ott bánya, de hogy mennyit bányásznak, na arról nem találtam adatot. Tesla meg is oldja majd házon belül az akku gondokat, de egy kis cég, ami 30millás autókat gyárt. Ha ebből tömegtermelés lesz, Suzuki szinteken, akkor mi lesz ezekkel az akksikkal. Főleg ha kitalálnak majd újabb technikát, de ez már környezetvédelmi kérdés.
-
flexxx2
őstag
Az olaj nem olyan olcsó, egy északi sark v. déli esetén, vagy 5000 méteres tengervíz alá fúrni még pár ezer métert hogy elérd. Adó nélkül se. 100 dolláros világpiaci ár alatt nem éri meg, de van amelyik 150 alatt se.
A réznél te is elismered, hogy nem lesz egyszerű ezeket újrahasznosítani. Szerintem így van ez minden mással is. Ólomakksikat gyűjtögetik, de ott is hány végezheti a kukákban tőlünk keletre.
És a ritkaföldfémek esetében az újrahasznosított nem is olyan jó mint a bányászott. -
flexxx2
őstag
Abban tévedtem hogy a lítium ritka, kevertem a ritkaföldfémekkel.
Viszont a lítium nagy része olyan helyeken van, amelyek politikailag nem "piacbarátak", ahogy te is írtad.
Bolívia kicsit olyan mint Venezuela, lehet oda is jutnak majd, csak korrumpálódnak kicsit a fejesek.A palaolaj kitermelés olcsóbb lett, de a hosszútávú kockázatokat szokás szerint lebecsülik, nem törődnek sokat vele. Persze az már a helyi államok gondja lesz, ami meg az USA gondja lesz.
-
flexxx2
őstag
Igen lítium.
Ez Bolívia, Chile: "A lítium előállítása így olcsóbb, mint ha az érceiből kellene kivonni, de közel két évig tart, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években a meredeken emelkedő kereslettel csak nehezen tudott lépést tartani a kínálat. "
Ezzel a piacra tervezni se könnyű."Egy tonna kőzetben átlagosan 20 gramm van, ami a nikkel és az ólom gyakoriságához hasonló."
"teljes lítiumtartalékát körülbelül 13 millió tonnára becsülik, de ennek csak egy része alkalmas az akkumulátorokban való felhasználásra, így kérdéses, hogy meddig tartanak ki a globális készletek. Ma a könnyen hozzáférhető és kiaknázható vagyon körülbelül 80 százaléka az Andokban, Chile, Bolívia és Argentína határvidékén elhelyezkedő „lítium-háromszögben” van. "
Nem olyan hihetetlen könnyű dolognak látszik szerintem.
Olajból is rengeteg van a mélytengerben, de rohadt drága kiszedni. Ennyi erővel ott van a naprendszerben is a rengeteg nyersanyag.
A pazarlást meg leírtam már (grafit vs. lítium arányok).
Mindenki úgy beszél az újrahasznosításról, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne, akkor miért nem csinálják 100%osan??? -
flexxx2
őstag
A cikk szerint ugye nem a liion cella öregszik előbb, hanem a grafit anód. A te általad írt okok viszont magára a cellára értendő, nem?
(#67) pakesz olvastam hogy sokkal drágább újrafeldolgozni, és nem is kapsz olyan tiszta minőséget mint bányászásnál. Nem beszélve hogy hány végzi szeméttelepen a világon, ahol el van keveredve minden mással, azt már soha nem fogják elővenni.
Ha pedig az ár eléri azt a magas szintet, olcsóbb lesz fel/megtalálni az új akksi technológiát. -
flexxx2
őstag
A Li-iont nem is szabad lemeríteni nullára, nem is szabad megvárni míg lemerül. Gondolom akkor nem töltőre rakás számít, hanem az idő amíg az áram áthalad a grafiton, és ez öregíti.
Jó, hogy van a drága li-ion, amiből kevés is van, és az olcsó grafit anód miatt pazaroljuk el. Jellemző az emberiségre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Netfone
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- BestBuy topik
- Azonnali játékos kérdések órája
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 8 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest