Új hozzászólás Aktív témák
-
Loha
veterán
-
Loha
veterán
Ahogy a linkelt cikkben is benne van, DirectX alatt nincs a cikkben részletezett Triple Buffer, hanem félreérthetően a Render Ahead 2 -es értékét Double, a 3 -ast meg Triple Buffernek hívják sok programban.
In render ahead, frames cannot be dropped. This means that when the queue is full, what is displayed can have a lot more lag. Microsoft doesn't implement triple buffering in DirectX, they implement render ahead (from 0 to 8 frames with 3 being the default).
-
Jack@l
veterán
Tök egyszerű amúgy a dolog, fogsz egy kockát, megforgatod opengl-ben, benyomod a tripla buffert, meg a vsyncet és megszámoltatod mennyi kockát rak ki mp-enként(a belső frame számlálók így működnek játékokban). Anno mikor csináltam, úgy emlékszem nem nyomottt ki többet 60-nál vsyncnél.
-
HSM
félisten
Bocsánat, egy dologra mégis jó a MS féle tripla buffer, mégpedig arra, hogy +1 képnyi input lag árán segít elfedni a kőkorszaki API esetleges leakadásának nyomait.
Aztán csak csodálkozol, hogy lő le az ellen még mielőtt Te egyáltalán észrevennéd multiban.
16ms extra késleltetés az egy átlagos, 600rpm-es gépstukkerrel bő 10 lövés. -
FLATRONW
őstag
Ugyanúgy működik, mint a dupla buffer, ,,csak" annyi az értelme, hogy +1 buffer használatával kijavítja a duplabufferes v-sync bizonyos esetekben (60 fps alatt) alacsony teljesítményét.
Nem a tripla buffer teszi rá a limitet, hanem a v-sync, ahogy írtam is. A tripla buffer a +1 buffer használatával a teljesítményt javítja.
-
Jack@l
veterán
Ezt sem tartom kizártnak, hogy van ilyen módja. A fejlesztők max addig látják a dolgot, hogy rajzold meg a képet és swappeld a buffert. Ez alatt már az api meg a videokártya driver dolgozik, beleszólás nem sok van...
De ha Flatronw kimérte, és nem különbözöttt a terhelés és fogyasztás a két mód között, akkor viszont nem dolgozik a háttérben a gép mint állat, hanem megvárja amíg kikerült a monitorra az első kocka. -
FLATRONW
őstag
Azzal én is tisztában vagyok, hogy két buffer mindig van. Kikapcsolt v-sync mellett annyi fps-ed lehet amennyit a gpu kibír számolni. az már más kérdés hogy a 60 Hz-es monitor csak 60 képkockát képes megjeleníteni. Ennek következménye az, hogy 180 kiszámolt képkocka mellett 180 darab 1/3-ad képkocka kerül megjelenítésre, ami máris 2 törést jelent a képen. A bekapcsolt v-sync első lépésben pedig rögtön rátesz a játékra egy 60 fps-es limitet és második lépésben szinkronizálja ezt a 60 képkockát. Tehát a GPU max. csak 60 fps-t számol ki, tehát tripla buffer mellet is pihen a hardver.
-
FLATRONW
őstag
Akkor linkelem neked az általad linkelt oldal 3. oldalát.
A lényeg az, hogy dupla buffer mellet csak akkor lehet több, mint 30 fps, hogyha ki van kapcsolva a v-sync.
Az előző mondatomból következik az is, hogy a dupla buffer használata nincs v-synchez kötve. A tripla buffer használata pedig a v-sync használatához van kötve, mert kikapcsolt v-sync mellett már nincs jelentősége. -
FLATRONW
őstag
Hogyha nem működne a tripla buffer, akkor nem szabadna ebben az esetben 30 fps-nél többnek lennie:
-
FLATRONW
őstag
Ezt úgy értettem, hogyha a gpu képes kiszámolni 45 fps-t, akkor a dupla buffernek köszönhetően csak 30-at fog kiszámolni. Tripla buffer mellett pedig 45-öt. A Wh-ban igazad van, azonban én a 280 W-os pillanatnyi fogyasztást (5 perces teszt alatt 23,3 Wh fogyasztás) 1 órára vetítettem le, hogy egyszerűbb legyen az összehasonlítás.
-
FLATRONW
őstag
-
FLATRONW
őstag
Tévedsz. Valahogy sejtettem, hogy vitatkozni fogsz, ezért el is végeztem egy fogyasztás tesztet (Voltcraft Energy Monitor). Tripla és dupla buffer között nem volt a fogyasztásban különbség, 260 -280 Wh között mozgott a fogyasztás a teljes rendszeren. Kikapcsolt v-syncnél pedig 480 Wh. Hogyha igazad lenne, akkor tripla buffernél is 480 Wh lenne a fogyasztás.
Nem véletlen hívják nem dupla, hanem tripla buffernek. Ha ugyanúgy működne, nem lenne más a neve pl.
Ez egy óriási butaság. Azért hívják tripla buffernek, mert 3 buffert használ és nem kettőt, de ettől még a működési elv ugyanaz. Miért hívnának valamit továbbra is dupla buffernek, hogyha már 3 buffert használ?
-
Jack@l
veterán
Szerintem nem számol a háttérben semmit, egyszrűen ha kész a kép, betolja a bufferbe és megvárja a következő swap-et (mikor kirakja a monitorra a képet) amikor lesz üres hely a köv. képnek. Nem 100%, de mintha anno így olvastam volna.
A v-sync általában azért is jó, ha nagy fps-ed van, mert az erőforrásokat nem 100%-ban használja, magyarul pl az inputok kezelésére több processzoridőd van. Kormánynál lagnál ez sokszor segít.
-
hugi0
őstag
Koszonom a megerositest.
Akkor marad a V-Sync off ugyanis 120 ala nem esik az FPS.Igy biztos hogy a 60Hz moncsim egy frissitesi egyseg alatt minimum 2 kep -> reszletett jelenit meg.
Lehet teszek egy probat majd V-Sync-el, aztan majd merem a gep aramfelveteli kulonbseget is, ha mervado a fogyasztas csokkenes es nem erzekelek hatranyt, meg az is lehet, hogy bekapcsolva hagyom.
-
hugi0
őstag
En meg csak most kezdek belebonyolodni ezekbe a dolgokba. VGA - megjelenites.
Ha logikusan kovetkeztetetk akkor bizony a V-Sync -> imput lagot general.
- mivel kesob kerul megjelenitesre az adott kep.
- es tovabb kovetkeztetve ez elmeletileg nem szamit, hisz a megjelenito nem tuná ugysem megjeleniteni a mar kiszamolt kepet. - de megis mert a kep egy reszet mar kirajzolja - ilyenkor van az amikor a kepen egy vagas latszik (nem jut eszembe a neve).Nem egy harcore gamer vagyok, de nagyon sokat szamit, hogy idoben reagaljak az ellenfelek lepesere.
- ezesetben lehet, hogy jobban jarok ha megsem kapcsolom be a V-Sync-et ?
- mert a mar felig megjelenitet kepen olyan informaciot kaphatok (nem biztos hogy kapok - de a lehetoseg fent al) az elenfelemrol, ami csak kesobb erkezne. -
FLATRONW
őstag
Tripla buffer esetén is kevesebbet fogyaszt. Dupla és tripla buffer között csak annyi különbség van, hogy tripla buffer esetén 1 háttér bufferrel több van. A fogyasztást a kiszámolt képkockák száma határozza meg. Tripla buffer esetén is max 60 képkocka kerül kiszámításra, nem pedig 100.
-
hugi0
őstag
Koszonom. - elolvastam.
- ebben az esetben a videokartya utasitva van, hogy 60FPS nek megfelelo adatot szamoljon es kuldje a monitornak. - ezesetben kisebb a VGA fogyasztasa mert kevesebbet szamol !?
Vagy a VGA ugyan ugy kiszamol mindent, csak a V-Sync opcio miatt a megjelenitore csak 60 kep kerul ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest