- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez egy kisméretű, szétszedhető rocket stove túrázóknak, de magad is csinálhatsz.
-
-
-
válasz
Avicularia #106 üzenetére
-
Avicularia
veterán
Nem kell ez a libsi duma, én nem migráns vagyok. Pontosan tudod kikről beszélek
Én betartom a svéd törvényeket. De nem szeretném ezt politikai síkra terelni, szóval maradjunk annyiban, a faluban lakó emberekre kellett rendőrt hívni, mert megsértették a tűzgyújtási tilalmat.
-
válasz
Avicularia #104 üzenetére
Magadra hívtál rendőrt?!
-
-
proci985
MODERÁTOR
mar csak nyolc helyen van tuz, ez egesz jo a ket hettel ezelotti 80 tuzhoz kepest.
vilagosan ment a kampany, hogy tuzgyujtasi tilalom van hetek ota. szokatlan, hogy ki van egve a fu, erre a melegre nem igazan vannak felkeszulve az emberek.
-
warcat
veterán
-
-
norrberth
addikt
Ilyet nem csináltok valamikor? [link]
Érdekelne valami tutkó recept.. -
-
-
norrberth
addikt
Atyagatya már megint mi történ itt?
Fenséges fogások. Finom volt??(#70) bitpork Hmm ez se néz ki rosszul
-
dabadab
titán
-
Pete55555
addikt
Nos, ezt nem úgy csak véletlenül kérdeztem ám!
Ugyanis mi sütöttünk ilyen elektromos grillen, és ezek olyanok, hogy a cekász alá egy kis tálcába vizet kell önteni valamiért. Na, mi öntöttünk is, meg pótoltuk is, de valószínű kevés lett, meg közben a hús is engedte magából a zsírt - talán szalonnát is sütöttünk rajta - és egyik pillanatban elkezdett lángolni az egész, mint a k*rvaélet
Alig tudtuk eloltani, gyorsan kihúztuk persze a konnektorból...
Aztán visszadugtuk, és sütöttünk tovább -
Cathfaern
nagyúr
Inkább azt mondjátok meg milyen grill(kocsi)t vegyek
Épített nem jöhet szóba, mert valamennyire mobilisnek kell lennie.
-
-
válasz
philoxenia #80 üzenetére
A második teCCik
Bár nem bírom megállni h beton előkészítő pultot nem csinálunk csak nagyon mediterrán országba, mert ha belemén a víz akkor szétnyomja.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
válasz
philoxenia #77 üzenetére
Már nincs. A balcsit kirámolták sokszor és egy alakalommal a fémre mentek
Akkor elvittek majd 80 éves réz patikamérleget is - na az fájt a legjobban.
-
válasz
philoxenia #75 üzenetére
Mi mindenben és mindent is sütünk
-
válasz
philoxenia #73 üzenetére
Mi mindent felhasználunk ha ételről van szó
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nekem nincs oldala sem, elviszi a szél a hőt, ami nem sugárzó, bezzeg ha kéne, meg nem fúj.
De mégis lehet grillezni jó tűzzel ha már nem lángol. Igazi kemence az nagy és sok-sok mázsa, szabad téren családi háznál pazarlás felfűteni. A majdani melléképületbe terveztem. De mindig tolódik...
Kemencénél tulajdonképpen már akár nincs is tűz, csak maga a kemence felforrósodott tömege adja a hőt. -
válasz
philoxenia #71 üzenetére
A balcsin felül nyitott a kőgrill! A teteje egy kémény és kiszippantja a meleget a füsttel együtt. Már ha van legalább minimális légmozgás.
A kemence meg inkább ehhez hasonlít szerintem -
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából ez nem klasszikus grillezés, ez félig kemence/kövön sütés inkább. A kő így felülről is melegít, melegen tart. Na meg a tűztér is komoly hőtároló. Nekem ilyen nincs, csak egy felni elvágva, rajta meg egy rács...
Próbáltam a faszenet, nem égett rendesen, amikor meg tüzet raktam, utána már kár lett volna még faszenet is pocsékolni rá...
A rács távolságát is téglával állítom be.
-
-
válasz
philoxenia #67 üzenetére
Szerintem rossz az avatárod: egy troll kellene
Hát ki az aki órákig akarja csinálni a faszenet amikor ott állnak mellette az emberek és szemmel szúrják a nyers ételt?
Nem mellesleg a hamu - az a jó fehér pernye - az egyik legjobb hőszigetelő. Emiatt a hús nem kap elég direkt hőt. Még a faszenet is át kell mozgatni időről időre hogy legyen elég sokáig hője.
Gyantás fát nem használunk parázskészítéshez ha azon azonnal akarunk sütni is.
Csinálom én is néha pl télen amikor át kell melegíteni a követ, de szigorúan csak a nagy lángokkal való felfűtéshez.
Ebből hozzáadott faszénnel lett csak ilyen egyenletes parázs -
philoxenia
MODERÁTOR
Dolgozom sajnos...
A tüzet meg kell csinálni, mikor felizzik a fa, utána kevesebb levegőt adni neki és az se mindegy milyen fa és mekkorára hasítod. Gallyal nyilván gyorsan ellobban, vékonyra hasítottnál is. Maga a hamu, amivel tudod például fojtani, ha a vastag hasábok tetejére rakod az aprót, azaz felülről indítod az égést...
A fa előnye még, hogy bármilyen körülmények között is tudsz parazsat csinálni, ha értesz hozzá, nem kell hozzá gyújtófolyadék stb. Persze gyári lemezgrilleknél nyilván egyszerűbb a faszén.
Viszont a faszénnél nemigen van lehetőséged a füst befolyásolására, maximum forgáccsal, míg fával dolgozva sokkal szélesebb spektrumból válogathatsz. Használhatsz gyümölcsfákat, bükköt, tölgyet. Fenyőt semmiképp sem és az akáccal is jobb vigyázni, mert először annak is keserű a füstje.
Kicsit IT-s nyelven a faszén Windows, a fa Linux, vagy a faszén konzol, a fa PC...
Amúgy faszenet is könnyen csinálhatsz, ha akarsz csak fa és némi föld kell hozzá, csinálsz egy kis boksát oszt' jóvan... -
válasz
philoxenia #65 üzenetére
Otthon hogyan csinálsz a nyers fából faszenet?
MOD
Hol írtam hogy te rosszabbat állítasz elő otthon mint a bót?????Ugyan nézd már meg mit írtam! A nyers fa parazsa gyorsabban ellobban mint a faszén feltüzesítve. Ez tény kérdése és 10+ év grillezési tapasztalata. Augusztus 25.-n van egy jelenésed a Balatonon amikor az autós tali van, hozhatod a te saját nyers fádat és bebizonyíthatod társaság előtt , hogy nincs igazam.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Akkor jó, mert most fűrészelt kőrisem is van, esetleg gyalulhatok is...
Komolyan olyan vagy, mint az egyszeri mesterséges megtermékenyítésre jelentkező nő:
Kérdezi az orvos:
-Milyen színű legyen a szeme a donornak?
-Mint Alain Delonnak
-Milyen színű legyen a haja?
-Mint Alain Delonnak.
-Milyen magas legye?
-Mint Alain Delon.
Jó asszonyom, legyen szíves lefeküdni ide az asztalra!
Elaltatás után jön az orvos, gombolja a nadrágját.
-Majd adok én neked mindjárt olyan Alain Delont....
Azt gondolod, hogy a természetes faszén, amit én fából csinálok, rosszabb, mint az iparilag előállítottszutyokfaszén?
Legyél vele boldog, meghagyom Neked...Legalább kisebb a kereslet velem is és olcsóbban kapod....
A tejet sem dobozból ismerem, a húst se a hentestől, a gyümölcsöt sem a polcról... Természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy nem attól bio a gyümölcs, hogy férges... Nem mindegy milyen a fa a grillezéshez, pont ezért nem veszek olyan faszenet, míg van fám, aminek az eredetét nem ismerem...
Kicsit off, de a kutya topikban is ráhagyom a "bölényhússal" etető fórumtársakra, hogy biztosan abból van a táp... Ha már egyszer drága... -
válasz
philoxenia #63 üzenetére
Fikusz te gyík! Értetted te h mit írtam, csak kötekedel! Nem frissen vágott vizes, hanem nyers = hasított , kezeletlen fa.
-
-
-
dabadab
titán
Én most fedeztem fel a faszénbrikettet, Webert vettem, nekem annak a maradéka nem tűnt homokosnak egyáltalán.
Ja, és a begyújtásnál meg a chimney starter a nagy királyság.
-
válasz
Cathfaern #56 üzenetére
Csak faszén! A nyers fával lehet jó parazsat csinálni de hamar ellobban . A brikett biztos faxa csak általában homokkal v valamilyen szilikáttal préselik ami miatt
1-ha beleesik véletlenül valami akkor homokbányát eszik az ember
2-leégés után homokos marad a hely, amíg a faszén után teljes leégéskor gyk fehér hamu marad amit egy pohár vízzel el lehet tüntetni! -
Cathfaern
nagyúr
Hmm jó tudni. Nemsokára be akarunk szerezni grillt, gáz szimpatikusabb lett volna olyan szempontból, hogy kevesebb vele a macera, mint a fával, viszont jobbnak gondoltam, mint az elektromost. A fűst íz annyira nem szempont, bár biztos jót tesz a kajának, de jelenleg is grillserpenyőn csináljuk a dolgokat, nyilván ott sincs
Asztali grillel próbálkoztunk, de azokban nagyon nincs erő, nem egyszer az lett a vége, hogy inkább átdobtuk serpenyőbe a cuccot...
Igazából szimpatikus lenne a hagyományos (na meg az olcsóbb is), csak az a bajom vele, hogy nálunk nem úgy nézne ki a grillezés, hogy 2 hetente havonta egyszer összeülünk és akkor nagy csapatnak grillezünk, hanem inkább napi - 2 napi szinten 2-3 embernek. Nem macerás túlzottan úgy mindig fával szórakozni? Azt gondolnám, hogy ott kell egy kis idő mire az ember belövi rendesen, szóval akkor van értelme csak ha mennyiséget süt az ember. Vagy tévedek? -
-
-
Cathfaern
nagyúr
"Ha meg az a feltételezés, hogy nyári melegben alkoholtól ittasan leégetem a kerületet, akkor ne a grillezést tiltsuk be ami egyébként tápláló ételhez juttat, hanem az ittas grillezést. Azaz: iszik vagy grillezik."
Oké, csak ez betartathatatlan
Tűzrakás meg grillezés meg azért messzebbről látszik... Amúgy igazából a nyílt láng használata a probléma, és ilyen téren a grillezés semmivel se jobb, mint a tűzrakás. Igen, elvileg zártabb helyen van, és nem rögtön az éghető dolgok mellett van a tűz, viszont könnyen felborulhat, és onnantól már éghet minden.
Egyébként van valakinek tapasztalata normális minőségű nagy elektromos grillekkel? Van olyan jó, mint a "hagyományos" megoldások?
-
dabadab
titán
válasz
Avicularia #45 üzenetére
Én a sörmentes alkoholban hiszek
-
-
válasz
Avicularia #45 üzenetére
Én nem szeretem az alkoholt, így azt azért még megtartanám küszöb felettinek
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cathfaern #39 üzenetére
Na ebben van ráció, ez igaz.
Csak éppen a kerti/erdei tűzrakás még mindig nem ugyanaz, mint a grillezés, mert ott biztonságosabbak a körülmények. Persze vannak nagyon elbaltázott dolgok is ilyenkor.
Ha meg az a feltételezés, hogy nyári melegben alkoholtól ittasan leégetem a kerületet, akkor ne a grillezést tiltsuk be ami egyébként tápláló ételhez juttat, hanem az ittas grillezést. Azaz: iszik vagy grillezik.
-
Pete55555
addikt
Na és mi a helyzet az elektromos grillel?
-
Cathfaern
nagyúr
Ez ugyanaz a műfaj, mint a KRESZ szabályok. Lehet te biztonságosan tudnál vezetni adott helyen 70-el is, mert jó autód van, karban is van tartva, épp nem vagy fáradt, nem stresszelsz, nem jár az agyad máson, plusz elmész évente vezetés technikai trainingre, de ennek ellenére az 50-es táblát kell kirakni és betartatni mindenkivel mert az az általánosan biztonságos. Nem lehet mindent egyénre szabni.
"Mert mondjuk ha én éppen tűzoltó vagyok és szabadságon, akkor sem grillezhetek otthon."
Nem, mert lehet megittál már 5 üveg sört, és amit munkahelyen, tiszta fejjel gondolkozás nélkül jól csinálsz, azt ittasan, haverok között nem biztos. -
Apollyon
Korrektor
Ja értem. Tehát mindenki egy kalap alá van véve, azaz zsírhülyének beállítva. Vagyis aki éppen nem a tűzoltóságon tartózkodik fizikálisan = hülye a tűzrakáshoz, de még a grillezéshez is.
Mert mondjuk ha én éppen tűzoltó vagyok és szabadságon, akkor sem grillezhetek otthon.
-
-
-
Apollyon
Korrektor
Azosztigen, betiltották a grillezést, ez komoly? Mégis, milyen következménye lehet, ha grillezel, mármint nem jogi, hanem kémiai, fizikai?
Én nagyon kedvelem a skandináv országokat, tényleg, de néha úgy érzem, hogy már nem tudnak magukkal mit kezdeni, mert agyukra ment az északi jólét.
-
-
proci985
MODERÁTOR
33 fokban itt betiltottak a grillezest, szoval max arrol tudok irni, hogy a csaladban eppen ketfele lapatnelkuli ventit tesztelunk es Scythe Sflex / Sunon / Delta viszonylatban is tenyleg jo a zaj / teljesitmeny aranyuk?
viszont latom pont jok a cuccaid, remelem mi is kapunk egy esot aztan legrillezhetjuk a maradek cuccot. pedig majdnem vettem bolenyhust is, hogy majd jo lesz ket nappal kesobb (aznap tiltottak le a lakossagi grillt)
egyebkent milyen tanyerjaid vannak?
-
válasz
philoxenia #28 üzenetére
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
philoxenia #25 üzenetére
vagy inkabb bombazzuk le a tuzet mert megoldja aka a sved legiero megvedi a katonai repteret
de egyebkent tenyleg durva, ket hete 80 helyen volt erdotuz. az egesz orszagban nincs asztali ventilator raktaron es kb arrol a szintrol beszelunk, amikor egyetlen webshop par napja eladott egy egesz 2000ventilatoros szallitmanyt egyetlen nap alatt, meg a sajat dysonom is mar a nemet raktarukbol jott.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Pete55555 #21 üzenetére
mert erzi, hogy ez a blogout, a mod meg max azert szomoru, mert mar egy hete betiltottak a grillezest mert eg Skandinavia?
egyebkent havazasban -2 fokban grilleztem en is egy szep marciusi napon 2-3 eve. amikor kedden 17 fok volt es napsutes, en bevasaroltam es rakeszultem mindenre, aztan hetvegen meg havazott.
(#22) bitpork: szerintem felreertetted az offot
. nekem gyakorlatilag nem szamit a hozzaszolasaim szama (foleg nem a logouton), szoval egesz egyszeruen csak egy jelzes volt, hogy itt most eppen a skandinav hohullam a tema es nem szigoru ertelemben a grill.
-
Tudod, ha minden bejegyzésem azzal kezdődne hogy akkor most itt csak recept sharing van meg dohány szopogatás, akkor megértem. De már sok alkalommal elmondtam hogy az én logoutom semleges terület. Lehet nyugodtan beszégetni.
(#21) Pete55555 : engem szeretnek a modik én ezt megtehetem. Értem a nyelvüket és hajlok a szavukra, cserébe megtisztelnek a figyelmükkel és nem támadásnak veszik a mit mondok
-
Miért OFFban beszélgettek?
Ez itt szabad terület... -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Avicularia #17 üzenetére
ja, tobb varians is van
ajj. merre vagytok most?
en egyebkent imadok nyitott ablakkal aludni es utobbi evekben emlekszem, hogy evi 2-3 ejszaka volt amikor hajnali 4kor is megvolt a 15 fok es nyugodtam mertem ennek a szokasomnak hodolni. iden az utobbi 10 hetbol nyolc es felet nyitott ablaknal kereszthuzatban toltottem. meg a vegen vettem egy dyson am06ot mert egyedul az nem volt lerabolva ventibol az egesz orszagban.
-
Jól néz ki a menü
-
-
-
-
Én nem értem a kérdést
Szerintem télen nem igazán jó grillezni...
-
-
proci985
MODERÁTOR
van az a poen, hogy: "a nyar a kedvenc hetvegem", ami vicc norvegia / svedorszag / finnorszag harmasban mindenhol megvan ahogy tudom.
egyszeruen ilyen, hogy 25-32 fok van ket honapig, ez skandinaviaban nem letezik. ertsd, ez igy a normal idojaras.
-
-
proci985
MODERÁTOR
itt grilltilalom van az orszag egeszeben.
mondjuk 80 helyen volt tuz elozo heten, meg kb egesz skandinavia menjen haza, mert epp olaszorszagnak kepzeli magat. its pretty brutal (avagy lebombaztak az erdotuzet egy helyen kioltani a langokat)
-
ncc1701
veterán
Mi is állandóan grillezünk mostanában. A grilltől 5 méterre van a medence, mikor pusztulok a melegtől, csak beleugrok 1 percre, és szeva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Spórolós topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple asztali gépek
- Netflix
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Gombászkönyvek egyben
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest