Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz hermetrikus #185 üzenetére

Mi érdeke lenne a bankoknak használni a blockchain technologiát? :F

• Norb79

őstag

Engem az zavar az egészben, hogy nem világos, hogy ez a kriptovaluta ez valójában pénz vagy részvény vagy műtárgy?

Mert ugye egy pénz attól lesz pénz, hogy bármikor bármit megkaphatsz érte aminek ára van. Bemegyek a boltba veszek rajta tejet, kenyeret, autót, lakást, bármit. A mögöttes bizalom miatt a másik fél elfogadja, mert a mögöttes bizalom egy állami garancia, hogy márpedig az adott pillanatban azt a pénzt be tudom váltani egy másik valutára korlátlanul az akkori értékén, ami transzparensen látható, és védve van a nagy kilengésektől. Ezt nem látom, hogy ilyen formában igaz e a kriptovaluta esetében. A kilengések ellen tuti nincs védve, de pl azt se látom, hogy ha most nekem van 1 mrd bitcoinon azt ugyanolyan simán két kattintással átválthatom e USDre, CHFre, HUFra, vagy akármilyen hagyományos pénzeszközre, mint ha 1 bitcoinom van, vagy ha 1 mrd angol fontom van. Ha a válasz nem, akkor ez szerintem nem pénz (de ez szigorúan magánvélemény!).
    Ha nem pénz akkor lehet részvény. Az egy korlátos valami, annak van piaci kapitalizációja, annak van egy tőzsdei árfolyama, ha sokat szórsz be a piacra akkor vagy lesz vevőd vagy nem (napi kereslet vagy van akkora vagy nem), vagy összeomlasztod az árfolyamot vagy nem és az egy olyan dolog, hogy MOL részvénnyel nem tudsz fizetni sehol, azt el kell adnod, szerezned kell érte jó magyar forintot, na és akkor tudsz venni kenyeret. A bitcoin számomra inkább erre hasonlít. Annyi csavarral, hogy mint az sokan mondták az egész mögött vagy nincs tényleges termelés (lufi) vagy ami van az erősen a törvény határain kívül helyezkedik el.
    És akkor itt jön a műtárgy opció. Tegyük fel, hogy van egy Munkácsy festményed. Az ér x száz millió forintot. Nekem is van egy Munkácsym, az enyém y száz milliót ér. Munkácsy mindkettő, de mégis számos különbség van. A te Munkácsy festményed át lehet konvertálni 0,5x száz millió forintra, mert hát most éppen annyiért ütnék le egy aukción, mert úgy van rá vevő. Az enyémet viszont el lehet adni 10y száz millióért, mert az enyémet Juan veszi meg Kolumbiából, mert ez a legegyszerűbb és legkevésbé feltűnő módja, hogy 9y plusz pénzt pumpáljon a zsebembe azért, mert segítettem neki az ültetvényeiről származó porocskát eljuttatni az általa kért helyekre. Ugyanez igaz bitcoinra is, nem? A Juan haverja Jon el tudta adni az x bitcoinját akármennyi mrd-ért, mert hát az az ő konkrét bitcoinja volt, és most mindenki ünnepel, benne volt a hírekbe, hogy Jon micsoda ez mázlista, de random pistike is ugyanennyi bitcoint szeretne ugyanannyi mrd-ra váltani vagy legalább a felére, és hát hopp, vevő sehol, mert az meg az ő bitcoinja. Na USDnél nincs ilyen. Az én x USD-m pont ugyanannyi GBP-t ér, mint bárki másé.
    Szóval a fentiek közül nem értem tisztán melyik az igaz a kriptovalutákra és milyen mértékben, de még csak egy-két kommentet láttam ami konkrétan ezzel foglalkozott itt a 200+ kommentben, hogy végül az ETHből USD lesz, és azok is többnyire művészetként hivatkoztak erre a folyamatra, ami azért nem azt vetíti előre, hogy ez annyira simaliba lenne, mint amikor bemész a bankba kunát váltani a nyaraláshoz.
    De ez az én magánvéleményem csak, aki szerint nettó hülyeség, azokkal maximálisan egyetértek, és előre is köszi az építő kritikát. :R

• updog

őstag

"A nagy kilengések az árfolyamban médiaérdeklődést generálnak, és ez bevonzza az újabb érdeklődőket"

Ez elég nagy kilengés volt? ;]

• lajthabalazs

senior tag

válasz hermetrikus #182 üzenetére

Amit írsz a kritikus tömeg eléréséről, az akkor igaz, ha van terv arra, hogy hogyan lesz hatékony és fenntartható a rendszer a kritikus tömeg elérése után. De mint írtad, a blockchain már most is küzd a tranzakciószámmal, pedig csak napi 300.000-nél járunk. A világszintű elterjedéshez ennek a százezerszerese kell, a Bitcoin közösség meg azon vitatkozik, hogy szabad-e kétszerezni a blokkméretet.

Ahogyan te is, mások is az IP hez hasonlítják a blockchaint. A mostani ICO-láz ebben az analógiában a dot-com lufi. És az igazi nyertes a Google és az Amazon, akiknek a megfelelői még talán a piacon sincsenek. De minden újabb alkalmazás egyben be is vezeti a saját coin-ját. Úgyhogy amint piacra lép a szereplő, aki megváltoztat mindent, hozza magával az új coin-t is. És mi lesz akkor a régi coin-okkal? Eddig csak a hype fújta a lufikat, ezért a tanácstalan befektetők öntötték a pénzt mindegyikbe, leginkább abba, aminek a nevét már ismerték. De mi lesz a Bitcoinnal, Ethereummal, ha kiderül, hogy van olyan versenytársa, ami használati értéket is hordoz?

törölt tag

válasz hermetrikus #182 üzenetére

Valós felhasználás elterjedtségének nincs köze az árfolyamhoz, ha minden felhasználóra jut 100 spekuláns...

Exponenciális elterjedtés (a spekulások körében) mit von maga után? Azt, hogy egy idő után elfogynak az új belépők és a kártyavár összeomlik.

Sok év alatt semmi látványosat nem fejlesztettek ki, mi ebben a forradalmi én se értem.
    A gyors utalást meg a bankok 5 perc alatt le tudják koppintani ha nagyon akarják.
    Monetáris politika sátánizálása meg vicc kategória. :U

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés