Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz MongolZ #33 üzenetére

valójában a korral kapcsolatos kérdés egyáltalán nem jött elő, erre a fél mondatodra reagáltam #10 "Nem akarok megsérteni senkit, de vagy nagyon rövid ideje dogloztok,", amiből korra kapcsolatos kérdést gondolhattál.

Én nem rövid ideje dolgozom és nem multinál.

• bambano

titán

válasz MongolZ #29 üzenetére

én nem specializációban, hanem hálózatbiztonságban gondolkodom.
    nekem is volt ilyen ügyfelem, hogy nagyon értett a php-hez, fel is törték a lomját, és ment a csodálkozás, hogy miért pereg napi több ezer levél a tűzfalról...

szóval oké, gyártson céges weblapot az ilyen wannabe hacker, csak előtte szóljon, hogy az ip címét tiltani tudjam.

Szerk: "Ehhez nagyon durva PHP-ismeretekre van szükség?": igen, ehhez durva ismeretek kellenek. minden olyan weblaphoz, amin van legalább egy form, durva ismeretek kellenek. A statikus html-hez annyira nem.

• Dany007

veterán

válasz MongolZ #21 üzenetére

Ez így rendben is lenne, de nem tudjuk, hogy az adott munkakörök (feladatok) milyen szintű szakképzést (specializálódást) igényelnek.
    Nyilván egy profi senior php programozó (mondjuk 5-7 év gyakorlattal) nem lesz profi linux rendszergazda is egyben. Ha csak nem olyan idős az ember, hogy volt ideje mindkét szakot profi szinten megtanulni és szerezni 7-8 év gyakorlatot mindegyikből.

De én nagyon jól tudom miről szól ez az álláshirdetés. Ugyanis én magam is így dolgozom csak más szakterületen. Tehát nagyon jól tudom, hogy ez mennyire kizsákmányolás és, hogy mennyire nem működik!

Egy közepes méretű reklámstúdiónál vagyok egy nagyformátumú digitális printer operátora (így szépen hangzik). Plusz én végzem a grafikai előkészítést, gyakran grafikai tervezést is. Én tartom a kapcsolatot az ügyfelekkel. Én tárgyalok az ügyfelekkel, a beszállítókkal, én intézem a raktárkészletet. Én készítek árajánlatokat - van, hogy több milliós értéket. Plusz én intézem az adminisztrációt a munkák után egészen odáig, amíg a gazdaságis csaj elé nem kerül a kiszámlázandó munka tételesen kiírva, kiszámolva, dokumentálva.
    Mindezt csont egyedül egy ~ 70m2-es "irodában", ahol van 3 PC 3 íróasztallal, két nagygép (nyomtatók) meg én egyedül.
    Sokszor úgy kell kreatív munkát végeznem (PS-ben, Corel-ben grafikai tervezés), hogy itt megy mellettem a 2 méteres nagygép és 30m2/ órával köpi ki magából az óriásplakátokat. Amit figyelni kell, mert ha valami probléma adódik az százezrekbe kerülhet minimum. De közben sietni kell, mert az ügyfél várja a grafikát. El kell készíteni, le e-mailezni. Közben a főnököm hívogat, hogy mikor megyek már azzal az árajánlattal, mikor viszem számlázásra az elmúlt heti munkákat... Három másik ügyfél meg azért hívogat, hogy mikor lesz már kész a anyaga. Aztán meg csodálkoznak ha nem vagyok elég "kreatív" vagy éppen nem vagyok elég gyors... :U Mindezt kemény havi 100k-ért nettóban.

És a dolog nem működik. Sok a hiba, sok a probléma. Túl nagy a felelősség, túl sokfelé kellene koncentrálni. A dolog úgy működik csak, hogy dolgozó kikészül idegileg. : ) Na meg néha fizikailag is.

Egyébként:

"Ha úgy bízol plusz feladatot valakire, hogy nincs meg hozzá a tudása, képessége, akkor rossz főnök vagy."

Pontosan erről van szó. Nálunk a főnökség nem vesz fel hivatásos grafikust, mert havi 140k alatt senki nem jönne el hozzánk dolgozni, még ilyen nagy válságban sem. Inkább ránk bízzák ezt a munkát is, mert mi is "megtudjuk csinálni". És meg is tudnám csinálni, ha nem kéne ezer másik dologgal foglalkozni közben, párhuzamosan.

Szerk.:

"Na látod, egy komoly üzletkötőnek kell értenie: egy bizonyos szinten"

Igen, erről van szó, csak nem mindegy milyen az a bizonyos szint. :)
    Nálunk a cégnél 1db szerver szolgálja ki azt a kb 30-32 munkaállomást 2-3 különböző épületben. A hirdetésben legalább(!) 3-5 szerverről beszélnek. Akkor el lehet képzelni mekkora cég lehet az.

• bambano

titán

válasz MongolZ #21 üzenetére

Aki heti 10 órát foglalkozik php-vel, az ne nyúljon php-hez.
    Ahhoz, hogy értékelhető php tudásod legyen, heti 50-60 órát kell php-vel foglalkozni évekig, akkor jutsz el odáig, hogy valamire használható vagy php-ből. Ja és persze ehhez nem ártana előtte egy rendes diploma, mondjuk egy progmat.

(ilyenkor szokott elkezdődni a kell-e vagy sem diploma thread, ezt most vágjuk el azzal, hogy igen, kell diploma, rendes, normális elméleti alapokkal.)

Persze jöhetnél azzal, hogy nincs folyamatosan szükség php munkásra, ezt a normális cégek úgy oldják meg, hogy projekt feladatokra bérelnek projekt munkaerőt, alvállalkozót. És közben nem rondítják össze a munkaköri leírásokat marhaságokkal.

"24/7-es felügyelet meg gondolom azt jelenti, hogy ha valami beszarik, akkor tudjál ugrani, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden nap hívogatni fognak, sőt": viszont aki 7x24 ügyeletben van, az nem mozdulhat el a hálózat mellől, nem ihat, nem mehet el bulizni, nem tudja, hogy mikor fogja kialudni magát vagy mikor nem fogja, stb. stb. Ezt egy átlag ember nem viseli el huzamosabb ideig. Ez pont ugyanolyan, mint idős, közeli hozzátartozó halála. Mikor már rosszul van, mindenki tudja, hogy mi a helyzet, az ugyanolyan lelki teher, mint amikor tényleg meghal. Az ügyelet is ilyen. A tudat, hogy soha nem vagy a magad ura, nagy nyomást jelent.

Ja és persze ahol ki van írva a 7x24, ott ezt bele szokták érteni az alap munkadíjba. Meg főleg a kisvállalatok nem akarnak majd készenléti díjat meg túlóra díjat fizetni.

• bambano

titán

válasz MongolZ #18 üzenetére

engem speciel nem érdekel, hogy mid van, de azt díjaznám, ha nem alaptalan találgatások alapján vitatkoznál.

Folytatom a példádat: a fuvarszervező, mivel ráér, csináljon kisebb-nagyobb plasztikai műtéteket is a munkatársakon, esetleg behozhatná a műhelyből a stihlt és kicserélhetné a fogtöméseket is, nem?

Az, hogy valakire plusz feladatot bíznak, ha az addigi munkái nem töltik ki a munkaidejét, addig van rendben, amíg a plusz feladatra megfelel a felvételekor támasztott képességeknek, követelményeknek vagy a plusz feladat nem igényel semmilyen szakképzettséget. Bár ez utóbbi lehet rossz gondolat is (hogy szakképzettséget nem igényel), mert ezzel akár megalázó munkára is lehetne valakit kényszeríteni.

Ha úgy bízol plusz feladatot valakire, hogy nincs meg hozzá a tudása, képessége, akkor rossz főnök vagy.

A főnökségről írt bekezdésed egy az egyben téves. A főnöknek a modern menedzsment felfogás szerint nem kell értenie ahhoz, amit a beosztottjai csinálnak. A főnöknek a vezetéshez kell érteni, ami külön szakma.

"Természetesen a többlettudás jó esetben többletfizetéssel is társul.": miért is társulna? azért kap több munkát, mert az addigi munkái kevesek voltak a fizetéséhez képest. tehát ha újabb feladatot adnak neki a te példád szerint, akkor csak hozzáigazították a terhelését a fizetéséhez.

"Ezzel szemben egy olyan ember, aki sokmindenhez ért, szinte válogatni tud a munkahelyek között, szívesebben megteszik vezetőnek, hiszen nincs beszűkülve a látóköre": vagy nem... aki sokmindehez ért, az semmihez sem ért rendesen, tehát a rendesebb ismereteket igénylő állásokra nem jelentkezhet sikerrel.

• Eastman

addikt

Félreértettél. Persze alap hiba, hogy ha csak egy dologhoz ért az ember, úgy sebezhető. Lehet sokmindennel foglalkozni, de egyben nagyon pengének kell lenni. Én így gondoltam.

Dany007 Jó a példa. Ebbe tört bele a sok kisvállalkozónak, egyéni vállalkozónak a foga.

• Dany007

veterán

Szerintem nem teljesen helytálló a példád. A fuvarszervezés nem igényel olyan szintű szaktudást, mint mondjuk a PHP programozás.

De mondok én is egy példát. Elmész melózni asztalosnak egy gyárba, egy közepes méretű céghez. De a feltételek úgy szólnak, hogy te leszel az asztalos, aki kimegy tárgyalni és üzletet kötni, majd megtervezed magadnak a konyhabútort, aztán legyártod a műhelyben, majd kiviszed beszerelni is.
    Nyilvánvaló, hogy az átlag asztalos szakmunkásnak fingja sincs a marketinghez és az üzletkötéshez, ahogy a tervezéshez sincs sok. Nem véletlen, hogy erre is három különböző ember kell három különböző tudással. Holott valamilyen szinten mind a négy munkarész egybeköthető. Hiszen az üzletkötéshez is kell asztalos tudás valamilyen szinten, a tervezéshez meg még jobban. De mégsem csinálja mindezt egy ember.

• Dany007

veterán

válasz MongolZ #10 üzenetére

Egyet kell értenem az előttem szólókkal.
    Amire te gondolsz, az egy teljesen más kategória. Kis cégeknél meglehet azt csinálni, hogy az informatikus mondjuk beszerzi a munkaállomásokat, üzemelteti, kiépíti a helyi hálózatot meg esetleg helpdesket nyújt a dolgozóknak, frissíti a windowst, vírust írt stb...

De a hirdetésben felsorolt követelmények minimum 3, de inkább 4 különböző munkakörre jellemzőek. Mondjuk én még tényleg fiatal vagyok (bambano: :P ) és nagyonrég nem dolgoztam már a szakmában, de azt még én is tudom, hogy a linux admin és a PHP programozó két teljesen különálló szakirány. Persze átfedések lehetnek, mert mi is tanultunk mindent, mindenben jártasak voltunk egy picit... és itt a hangsúly. A picit! Mert minden területen nem lehet profi az ember. Egy programozó nem fog szervert üzemeltetni sem helpdeskezni. Ez baromság. Aki meg bevállalja az nyilván csak az egyikhez- másikhoz ért profi szinten, a többibe max csak belekóstolt.

De még ha lenne is ilyen ember, vajon megfizetnék? Mert most hasra ütve egy programozó keres mondjuk 300k-t egy linux rendszergazda mondjuk 200-250k-t, helpdeskes mondjuk 100-150k stb... Szal így hasraütve is minimum 700-800k lenne a fizetés nettóban! Plusz a 7/24 órás készenlét amit szerény személyemnél úgyse tudnának megfizetni, de mondjuk valaki még bevállalja plusz havi 100k-ért, hogy ugrik ha füttyentenek, akár dugás közben, akár a gyerekkel a parkban játszva. Tehát ha munkakörönként nézzük, amennyiért máshol dolgoznak az emberek 1-1 adott munkakört, akkor itt összesen simán ki kéne jönnie havi 1 millának nettó. De biztos, hogy ennyit nem fizetnek.

Egyszerűen arról van szó, hogy keresnek egy balekot, aki valamilyen szinten ért mindenhez, aztán majd havi 2-300k-ért összegányolja az egészet és majd talán valahogy menni fog a rendszer, de legalább nem kerül sokba...

• Eastman

addikt

Amit itt lleírtál azt úgy nevezik, hogy kizsákmányolás. Nevezhetjük első munkahelynek is. Szerintem az első munkahelyén sokmindenki szív. Már van melód, élettapasztalatod még (ezek szerint) nincs. Ha van egy kis sütnivalód akkor hiteled sem lesz. Ez szabadságérzetet ad. Még egy titkot elárulok; specializálódni kell. Valamiben Neked kell lenned a legpengébbnek. Ha ez utóbbi kettő kipipálva, akkor Te választhatsz munkahelyet. Ami szintén szabadságérzetet ad.

• bambano

titán

Nemrég regisztrált a 400 ezredik felhasználó a ph!-ra. Ebből kb. 5-10-ről tudom, hogy idősebb nálam. Annak az esélye, hogy te legyél a 11., sokkal kisebb, mint hogy te is abba a 399 ezerbe tartozz, akik fiatalabbak nálam.

További esélylatolgatás: annak az esélye, hogy kis cég ekkora fejvadásszal kerestessen munkavállalót, elég kicsi. Másrészt kis cégnél nem divat az ilyen szintű feladat, hogy adatbányászat és társai.

Abban pedig továbbra sem hiszek, hogy ennyi mindenhez lehet magas szinten érteni egyszerre. Max. azt fogadom el, hogy mindenhez, amit felsoroltak, lehet érteni egy kicsit. Ez a kicsi vajon elég lesz?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés