Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pikari

veterán

válasz #25954560 #79 üzenetére

&rew+ vajaskenyer:

vagy pedig az általatok az utolsó két hozzászólásban felsorolt összes pont igaz? :D

• vajaskenyer

csendes tag

válasz #25954560 #79 üzenetére

Én erről csak annyit tudok h megsértődött a gonosz meghajtókra, és inkább írt valamit cpu-ra, mert ott nincs gonosz meghajtó.

• Pikari

veterán

válasz #25954560 #75 üzenetére

a tilera nekem elsősorban a gyenge fpu miatt nem lenne jó (leszámítva azt, hogy nem tömegcucc, tehát semmire se megyek vele), mivel állítólag kb 6 órajelbe tellik neki egy floating point utasítás végrehajtása (ezzel szemben az x86 1 órajel alatt megvan átlagban másfél darabbal (és most akkor a simdtől előzékenyen tekintsünk is el)). önmagában persze nem rossz a tilera, nekem még nem volt a mancsom között, de az már most biztos, hogy gpgpunál szívesebben írnék meg rá akármit, beleértve ebbe természetesen a packeteket is (legyenek ezek most hálózati csomagok, vagy valami tök másfajta adatcsomagok). a tilera sajnos effektíve kb ilyen 400 mbyte/sec-et tud ide/oda húzkodni magonként (szemben pl egy erősebb gpu 120 gbyte/sec+ értékével, persze nyilván cu-ként ott sem lehet kihúzni belőle ennyit), esetleg ha az órajelet jelentősen megemelnék, és nem ilyen max 1.2 ghz-n akarnák járatni, hanem mondjuk olyan 3 ghz körül, akkor átbillenne 1 gbyte/sec fölé, persze a mostani general purpose algoritmusokhoz legalább egy jó 7 gbyte/sec illene. integer imádkozás jellegű feladatokhoz nagyon jó a tilera (amennyiben ezen integerimádkozáshoz nem kell mondjuk egy plázányi szerverterem csomagjait mind lekezelni, persze ha le kell, akkor oda már a gpu se nagyon lesz ideális), de nekem pl a gyenge fpu miatt egyáltalán nem ideális. az N x 16 magos opteron lenne igazán jó nekem, de mivel az megint csak nem konzumer termék, így kénytelen vagyok a 8 magos amd-knél maradni a magam részéről. végülis ezek nagyon jó, stabil processzorok, brutális teljesítménnyel, komoly tuningpotenciállal, középkategóriás egy szálú teljesítménnyel. öröm rájuk programozni (mondjuk most épp 4 magosat használok), persze nyilván a gyakorlatban nem hozzák azokat a brutális számértékeket, amiket ráhazudnak a gyártók (azt a gpu sem hozza), de órajelenként a 2 - 3 integer, és órajelenként a másfél lebegőpontos művelet tényleg megvan a gyakorlatban is, mind ez 4 ghz-n, 8 magon, mindenféle speciális sdk, trükközés, assembly, vagy bármilyen önsanyargatás nélkül, akár tipikusan nagyvállati jellegű, szigorúan algoritmikus, agyon-vissza maszkolt vagy objektumozott c/c++ kóddal is a gyakorlatban. az usereknek szintén jó, mert elmegy a boltba, megveszi, és megy neki rajta onnantól kezdve a teljes pc-s userland, a fejlesztőnek is jó, mert nem kell a driverek idióta hibáit kerülgetni örök életén keresztül, mint ahogy azt opencl-el szokás, ezért aztán a gpgpu nem is igazán ideális arra, hogy konzumer piacra szánt terméket komolyabban az ember erre alapozzon (mondjuk én másfajtát se alapoznék rá, de az már más kérdés). mindenesetre ebből csak azt akarom kihúzni, hogy a mostanában formálódó 2 db koncepció közül - tilera vs gpgpu - mindenképp a tilera jellegű manycore koncepció a jobb választás, remélem, hogy az amd gondol majd egy nagyot s merészet, és kihoz értelmesebb áron 12 vagy 16 magos procikat a deszktop szegmensbe is.

• Pikari

veterán

válasz #25954560 #64 üzenetére

persze, a hálókártyát meg majd rákötöd a gpu-ra, hogy még adathoz is jusson mi? ha már packetek, akkor inkább tilera. szomorú, hogy az is egy monolitikus többmagos proci, és még véletlenül sem gpgpu :3

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés