- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Légies iPhone halvány színei
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- 8300 mAh, maradhat?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
Bocs hogy eltűntem, de épp shader assembly emulátort kezdtem el tervezni az agyamban.
-
Pikari
veterán
Neumann azt mondta: soros működés. Szóval azért mindent ő se látott előre.
-
Pikari
veterán
én így születtem
-
Pikari
veterán
Igen, de az több ponton is gázos, és sajnos nagyon lényeges pontokban. Egyrészt ha PCI-E-re ülteted, akkor ugyanazok a problémák lesznek rá érvényesek mint amit az előbb már elmondtam. Ha alaplapra ülteted (amit az egyik módosított változatával TALÁN meg lehet csinálni állítólag) akkor viszont csak 4 magot látsz, speciális SDK kell ahhoz hogy a többivel is tudj kezdeni valamit, tehát az egész arhitektúra a rendszer szempontjából nem monolitikus, így nem csoda hogy bukás lett a dologból.
-
Pikari
veterán
Lerajzoltam vázlatba. Természetesen itt amelyik proci nem kell azt le lehet kapcsolni és kész. -
Pikari
veterán
Nem kell egy láb sem. Szerintem nem kell külön chipset. Nem kell külön GPU. Nem kell külön speckó memóriavezérlő sem. Néhány külső perifériákkal való kapcsolattartást meg egy külső HUB-ba át lehetne szervezni (pl sata, ide, usb). Szóval nem kell elbonyolítani úgy ahogy a mostani tradícionális x86 ki van alakítva, a lényeg úgyis a bináris kompatibilitás, formailag, arhitektúrálisan nem kell kompatibilisnek maradni. Szépen, egyszerűen egy tömb, és akkor kaptunk egy GPU-hoz hasonló valamit, csak épp x86 támogatással. És akkor amit elvesztessz adón, megspóroltad a vámon. Van már hasonló elgondolás alapján született hardver, ami persze nem pont ilyen, mert ennyire nem merészkedtek messzire, de pl érdemes nézelődni a DPM/Vortex86 irányába, meg látható hogy a GPU-t az AMD és az Intel is elkezdte egybepakolni. De ez ami most van náluk, az nem az, amit elmondtam, mert kvázi külön van a gpu a cputól, ha a cpu alrendszere lenne a gpu, akkor lehetne elindulni ezen az úton.
-
Pikari
veterán
Az Intel Atomon, a beléjük előszeretettel beépített GMA-kon, és a jövőben megjelenő hasonló kaliberű hardvereken hosszú távon ez az új SDK nem fog segíteni, de érzésem szerint rövid távon sem nagyon.
Szerintem az lenne mindenki számára egyértelmű win, ha a processzor memóriasávszélességét megötszöröznék, saját magába integrált GPU-t kapna mint ahogy elmondtam, meg 8 magot... Mindegyik kapna néhány gpuban megszokott utasítást egy új instruction set keretein belül, és akkor hirtelen azt vennénk észre hogy mindenféle kő alól, meg mocsaras helyekről előbújt furcsa nevű használhatatlan API nélkül is működne minden negyed akkora költségvetésből, normálisan
-
Pikari
veterán
Szerintem szemléljük inkább egyben.
Van egy számítógép, amin valaki szeretne nézni egy nagy felbontású videót.
Oké. Stimmel. Beleraksz egy DVD-t, és megnézed. Vagy ott a film a vinyón. Vagy internetről nézed. A téma szempontjából végülis teljesen lényegtelen: a kicsomagolatlan videó először is a rendszermemóriába kerül. Innen, ha azt akarjuk, hogy kép legyen, mindenképpen át kell adni a videókártyának valahogy. Ez mindenképpen meg fog történni legalább egyszer, hiszen más különben nem lenne kép.
A probléma szerintem nem ezeknek a technológiáknak, inkább az egész GPU alapú filmgyorsításnak a létjogosultságát kérdőjelezi meg. Tényleg szűkség van rá, és tényleg működik a gyakorlatban? Ha a videókártyán akarod dekódolni a filmet shaderekkel, akkor először is a nyers, dekódolatlan adatot oda kell adnod. Egy dekódolandó frame függhet az előző frametől, tele van furcsa tömörítési eljárásokkal, amik gyakran még csak nem is párhuzamosíthatók normálisan, tehát shaderekkel ezek dekódolását NEM LEHET normálisan leemulálni. Kivételt képeznek ez alól azok a dekóderek és videótömörítési eljárások, amiket direkt ennek a figyelembe vételével fejlesztettek ki. Ilyen csak papíron létezik. A többit úgy lehet GPU-n dekódolni, hogy hardveres dekódert építenek be tranyó szinten. Ami persze gyorsabb, mintha gpgpuval próbálnák meg kiszmolni a frameket. A probléma ezzel az, hogy minden egyes videótömörítésre külön meg kell ezt csinálni. 2 hét múlva kijött egy új verzió? Hát szar ügy, mehet vissza a 100ezres videókártya a dobozba, meg a tervezőasztalra, hogy kicseréljenek benne 100 tranyót. Tényleg szűkséges ezeket a GPU-ba integrálni? Vagy a CPU-ba? Nem az. Egy asztali dvd lejátszó esetében még van értelme, hiszen az célhardver. Egy számítógép esetében ennek nincs létjogosultsága. Hisz ilyen technológiák léteznek már 10 éve. Azóta se használja őket senki. Meg ezután sem fogja. Persze az ipar nem először gondolkodik, aztán cselekszik. Az ipar az menő ficsőrök köré épül. Például ott vannak a shaderek. Hogy csillog tőle krájzisban a víz! De rohadt menő! Hát gyorsítsunk vele videódekódolást. Azt már most mondom, hogy nem fogsz. Ugyanis vagy tranyó szinten beteszik az adott videóformátum dekódolását, és akkor fogsz. Azt az egyet. Vagy egy grafikus kártyára épített streaming műveletekre kihegyezett egységre épített általános célú végrehajtó egységekre épített általános célú interfészemuláción keresztül leprogramozótt dekóderrel fogsz egy papíron x000 gigaflops teljesítményű valamivel dekódolni egy framet - a gyakorlatban, mint láthatjuk, max olyan sebességgel, mint egy Pentium2-n alulról, vagy olyan kinézettel mint egy 15 éves mpeg dekódoló kártyán. Az egészet kiheréli a lowend gpukon csüngű, GeForce3-mat alulról szagoló 32 és 64 bites 286 szintű bonyolultsággal megtervezett memóriavezérlő, hogy még véletlenül se tudd normális sebességgel kicsomagolni a nagy felbontású videót. Elvégre egy 8 gigabájt/sec-es memóriatransferrel rendelkező integrált kacaton ne akarjon senki egy 4x4096x2048x3as (24 bites) planet valós időben updatelni úgy, hogy közben az egészen még egy dekódert is futtat. Találtak már fel ilyen általános célú kütyüt, aminek az a dolga hogy bármilyen cuccot meg lehessen írni rá. Úgy hívják hogy CPU. Van is belőle vagy 4. Persze a memóriasávszélessége ennek is takony. És azért nem lehet a feladatot tőle hatákonyan átvenni ilyen más cuccra felhegesztett általános célú hardverekkel, mert a vinyó, a hálókártya, a cdmeghajtó, az végső soron a CPU-ra, illetve hát na, a chipsetre van rákötözve, hiába építünk a GPU-ba mindenféle hangzatos nevű technikát, max dísznek lesz jó. Minden erre épített további technológia már csak légvár. A megoldás az, ha a GPU-t a CPU-ba költöztetjük - és akkor a GPUból ledegradálódik egy textúracímzőre, egy speckó interruptra amivel a cpura fallbackel shaderek gyanánt, meg egy hardveres videódekóderre, amit lehet ideig-óráig használni, aztán meg senkit nem fog érdekelni mert lesz helyette 10 másik. Vannak is ilyenek, dvd játékosokban is ez van. Csak egy olyan chip 2 ezer ft és 5Wot fogyaszt. Egy olyan GPU ami ezt meg tudja csinálni, 100 ezer ft, és 100w-ot fogyaszt. Innentől kezdve nekem már csak egy kérdésem van: noooormális? Én az AMD helyében nem mertem volna odaírni az OpenCL-hez a nevem. De mostmár mindegy, így jártak. Viseljék el.
-
Pikari
veterán
O_L_I: én a szoftveres megoldások híve vagyok. Persze kipróbáltam az OpenCL-t is, szeretek haladni a korral. És a cikkben szereplő dolog annyit ér, mint akna által levitt lábra a papírzsebkendő. A DMA meg mindkét esetben ugyanúgy fogja fingatni az eljárást. This should do the trick.
Ł-IceRocK-Ł:
Végülis igazad van. Azt hiszem, többet ilyen témában nem szólok hozzá. Most no offense, nem beszólás, de felesleges olyanoknak osztanom az észt, akik szó nélkül bekajálnak bármilyen magyarra fordított marketingbullshitet ami mellett ott figyel mondjuk egy AMD logó. Mivel ezekkel az arhitektúrákkal kapcsolatban nagy pénzek forognak, amiben én személyesen is érdekelt vagyok, jobb ha megtartom magamnak a titkokat.
-
Pikari
veterán
Attól tartok, hogy inkább nektek nincs róla fogalmatok. Kettőtök közül melyikőtök írt már videótömörítést OpenCL-ben?
-
Pikari
veterán
Erről haverom anyja jut eszembe. Kiment a piacra, és vett egy bazinagy bombont. Akkora volt a csomag mint két laptop. Hogy örült. Csak 300 ft! Szinte ingyen van! Hazament, kibontotta, és volt benne 5 db bombon. Négy a sarkakban, egy db középen.
Használhatatlan semmi, díszes csomagolásban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó nem szép állapotban levő Apple iPhone 12 128GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest