- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Google Pixel topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
syberia
veterán
Ár/teljesítmény mutatóban, a kék csapat odavág a konkurensének. Bizony.
-
Pöttön
őstag
Helyes! Legalább a 4-6.ik generációs i5-i7 használt ára még lentebb megy.
Számomra, egy koca játékosnak ezek is untig elegek. -
-
poci76
aktív tag
válasz
Robitrix #182 üzenetére
Láthatóan nem vagy tisztában a processzorok (és operációs rendszerek) működésével. Ez nem baj. Ha érdekel a téma, pl. Tanenbaumtól a Számítógép-architectúrák c. könyv jó lehet kiindulásnak.
Sajnos nincs időm mindent leírni, csak pár megjegyzés.
A külön mag és az SMT pontosan ugyanúgy látszik a szoftverek felé (beleértve az operációs rendszert is), nem kell, hogy egy fizikai mag minden virtuális magján ugyanaz a processz fusson.
A processzor pontosan tudja, hogy mely fizikai címet képezte le a cache mely szeletére, így nem gond neki, ha több processz ugyanazt a logikai címet használja.
Az írásodból az érződik, hogy úgy képzeled, ha 256 kB a cache, akkor egy ekkora mennyiségű részt olvas be egyszerre a memóriából. Nagyon nem ez a nagyságrend: egy tipikus cache blokk pl. 64 bájtos. Ha elugrik 1MB-tal majd vissza, akkor szépen megtalálja a korábbi adatot.
Egy memóriacímről adatblokkot nem csak egy helyre lehet elhelyezni a cache-ben, így ha két adat is ugyanoda kerülne a cache-ben, akkor sincs feltétlenül gond.
A házépítés egyébként elég jól párhuzamosítható feladat. Ha kimész egy építkezésre, láthatod. Persze be kell fejezni az 1. emeletet, mielőtt a 2.-at elkezdik, de jó szervezéssel viszonylag jól optimalizálható, kevés lesz a várakozás. Egy párhuzamosított programnál is megvannak erre az eszközök. Nem triviális a dolog, tapasztalat kell, ezért is olyan lassan állnak át a szoftverek a nagyobb magszám támogatására. -
Robitrix
senior tag
na igen gyakran már logikailag nem fogalmazható úgy meg a program, hogy szét lehessen zavarni a feladatokat párhuzamosan.
Némileg olyan a dolog, mint a ház épités.
Nyilván amig betonozzák az alapokat nem lehet párhuzamosan rakni a cserepeket a tetőre, hiszen még fal sincs és tető sem.
Amikor már áll a ház fala ás a tetőszerkezet, akkor lehet párhuzamosan rakni fel a cserepekt a szobában lerakni a szönyegpadlót, miközben villany kapcsolata szerelnek be a konyhában. egy átlagos program ban rengeteg dolog van, aminek futása függ egy másik folyamattól vagy annak eredményétől, hiszen azt használná fel. Ezért a legtöbb program nehezen párhuzamosítható vagy csak bizonyos részeinél lehetséges. -
Robitrix
senior tag
természetesen a program nem látja a gyorsitótárat, de a hardver igyekszik oda tenni alá az aktuális futás helyének memoria környezetét. tehát ha a leforditott program aktuális utasitása a program elejétől számított 150 ezredik bájtnál van és a a programom mondjuk a memória 10 milliomodik bájtjától fut. Akkor a cachebe igyekszik betölteni a RAM 10 millió + 150 ezer cim környéki RAM tartalmat. Aztán olyan álnok leszek, hogy átugrom a programomban mondjuk egy a program elejétől számitott realtiv távolság 800 ezeredik bájtjára, hogy onnan fusson tovább mondjuk egy függvény. Persze mivel a gyorsítótár csaj 256 kbájtnyi így nem is található. meg a korábbi 150 ezer bájtnyi memoria környezet. na ilyenkor szopacs van és újra kell tölteni a gyorsítótárat a 800 ezerdig bájt környezetével. aztán végrehajtok ott 100 utasitást egymás után és véget ér a függvényem. és visszatér az eredeti meghivás helyére. na ismét szopacs mert megint a 150 ezer bájt környezetével kell feltötleni a gyorsitot, VAgyis a futó program valóban nem a cache-t cimzi közvetlenül de a hardver megprobálja mindig aktuális adatoka alárakni, hogy gyorsabban elérje. Szóval valóban nem a gyorsitótárat cimzi ennek ellenér mégis onnan kapja az aktuális adatokat(jól rosszul kiszolgálva)
-
Robitrix
senior tag
annyi igaz, hogy a program nem közvetlenül a a gyorsító tárat címzi, hanem a RAM-ot. de közben a hardver probálja mindig a gyorsítótátrban kéznél tartani a futó program aktuális környezetét, hogy gyorsabban elérje, Ha nincsen meg az adat, mert mundjuk egy vezérlés átadással túl messze kerülünk a korábbi cimtől, akkor marad a gyorsítótó tár újra töltése az új cim környzetével. A környezet ez esetben annyi adatot jelent, amit a cache tárolni képes. nyilván egy 256 kbájtos gyorsitó esetében nem tudom betölteni aktuális cim a mb-nyi környezetét. Persze a programok legtöbb esetben szekvenciálisan hajtják végre az utasitásokat. egymás mögött utasitásról utasitásra lépegetve sorban. Aztán persze van vezérlés átadás, mikor jó messze kell elugrani a programban mondjuk 1 MB távolságra a korábbi cimtől. Az persze nem lesz bent fizikailag a gyorsítóban így jön a újratöltés a RAM-ból. minnél nagyobb a tár annál esélyesebb, hogy az adat megtalélhatü a gyorsító tárban. kevesebb újra töltés. ezért gyorsul a proci nagyobb cache esetében. (legalább is egy határig.)
Na most ha elég nagy a cache mérte akko lehet, hogy a program párhuzamosan futó kéz szálának adati is megtalálhatóak egyszerre a gyorsítóban.
Viszont mivel a leforditott program relativ eltolási cimmel rendelkezik
Ha két program két kölön szála fut egy procin akkor az adatok keverednek egymással a gyorsítóban és nem tudni, hogy ha mind a két program éppen realtiv eltolás miatt nem tudni, hogy ha mind a két szál a saját magának a 17 ezredik bájtjának adatát akarná beolvasni, akkor kinek a az adata lesz bent??????? Az egyik program éppen Kovács Béla anyjának lánykori nevét akarná elolvasni, de a másik meg a PI 28 jegyre megadott lebegő pontos értékét akarná megkapni. Aztán majd mikor a kedves mama lánykori nevével akrná kiszámolni a kör területét gond lenne.
Na ezen okból egy adott pillanatban nem futhat két program egy mag két szálán. Ah van egy programom 5 szállal és van egy programom 3 szálon akkor az HT vagy SMT esetében nem 5+3 szál lesz, ami elférne 4 magon hanem 3 mag(amiből egy szál éppen üres) +2 mag (ahol szintén üres egy szál) lesz vagyis 5 mag(és 10 szál kell hozzá
persze mikor magon fut a két program és van 5+3 mag szabadon akkor nem zavarják egymást Minden magnak saját önálló gyorsítót terülte van ahol nem keverednak más programok adataival aktuálisa és mindenki a sajátjait látja.
Persze mi emberi szemmel azt látjuk, hogy folyamatosan terhelödnek nagyjából a magok összevissza. Ennek az oka, hogy időosztásban dolgoznak a rendszerek. Vagyis kis időszeleteket adnak oda a programok folyamatinak futni. Mondjuk felosztja az 1 mp futási időt 50 darab 20 msec időtartományokra. aztán a rendszer ezeket is a kis időtartományban engedi futni az adott folyamatot vagy program szálat egy proci magon. Aztán lehet a következő 20 msecre másik folyaamt kapja meg akár egy teljesen más program. Persze minnél nagyobb a prioritása egy programnak annál többször kap lehetőségek futni. de hogy egyik pillanatban az 1. magon fut majd más kap lehetőséget, aztán a 3. pillanatban kap lehetőséget futni a 6-os magon kétszer majd 1 időszeletre a 3. mag következik.... -
TaaT
nagyúr
Tavaly vettem egy 6700K-t, hozzá alaplapot (ROG Maximus IX Formula). Ez így volt kerek 100.000ft.
Később elkezdtem nézegetni a Ryzen gépeket (természetesen használtan), sose volt még AMD konfigom. Hosszabb gondolkodás után arra jutottam hogy a Zen+ Ryzen procikra már érdemes lehet hosszútávon építkezni.
A végeredmény úgy néz ki hogy R7 2700X + ROG Crosshair VI Hero = 80.000ft. Még nincs összerakva a gép, de ha hozza az elvártakat akkor úgy néz ki sokáig nem fogok az intelhez visszatérni. -
-
Robitrix
senior tag
na ja nem is sikerül szinte soha a tökéletes skálázás, mert a feladtok döntő része olyan hogy lehetetlen arányosan szétosztani a futó folyamatokat a magok vagy szálak közt. Még leginkább azokat a programokat lehet arányosan szétterhelni, amelyek ugyan azt az algoritmusokat futtatják párhuzamosan csak más adatokra. renderelés,, tömörítés, titkosítás, videó szerkesztés stb.
-
<Lacy85>
addikt
A vég elkezdődött.
Csődközelben az Intel, mert nem tudja tartani a lépést az AMD-vel. -
törölt tag
válasz
hibavissza #174 üzenetére
Most erre az egy mondatra alapozol?
"A nálunk járó példány bizonyos lapokban nem szerette a tesztjeinkben jól megszokott és bevált HyperX Fury RAM-jainkat."
Csak mert azt írtad, "Sajnos a releváns tesztek alapján finnyás a lapra, ramra."
Itt meg csak annyi történt, hogy megemlítették, hogy bizonyos körülmények között valami nem volt az igazi a ramokkal, aminek millió meg egy oka lehetett. Na persze a cikk többi része végig arról szól, hogy bőven megelőzték a konkurenciát, és a végén valamiért mégis csak "ajánlott", meg "tetszett" minősítést kaptak.Imádom, amikor valaki nagyon bizonyítani akar valamit, aztán olyan példát hoz, ami pont az ellenkezőjét bizonyítja.
De semmi gond, maradj nyugodtan Inteles, kell az is, hogy az AMD ne szálljon el az árakkal, most, hogy kb. minden téren jobbak. -
hibavissza
veterán
válasz
#04824576 #118 üzenetére
[link] Ez jó lesz?
Iponon néztem. Négymagos i3-mal. Nézelődj te, úgy nézem jobban ráérsz. Szólj, ha nem tudod használni a szűrőt. Segítek!
Biztos a zinteles fizetett, kék napszemüvegem teszi, de egy netezős, halk gépbe előbb rakok akár egy 2 magos (4 szálas) Celeront, mint bármit az R3 1200 alatt.
További jó áemdézést. Viszlát!
-
poci76
aktív tag
válasz
Robitrix #168 üzenetére
"a felhasználó program mellett még 80 más folyamat akár 1000 szállal is"
Az az 1000 szál szinte mindig idle-ben van, nem sok vizet zavar, nem okoz érezhető teljesítményvesztést.
"azonos program két program ága futhat egy mag 2 szálán, de két külön program 1-1 szála nem futhat közös magon, mivel a közös gyorsitárban össze keverednének az adatok"
Tévedés. A programok számára (az oprendszert is beleértve) a cache tartalma teljesen láthatatlan, transzparens, nem tudják a cache-t címezni, így bele sem tud nyúlni más program cache területére. Van pár olyan processzorutasítás, amelyekkel vezérelhető a cache, de a tartalma azokkal sem olvasható ki.
-
Ragnar_
addikt
Eddigi tapasztalatok alapján ha jól rémlik a HT egy 20-30%-ot tud hozni jól skálázódó programokban, és ugye segíthet játékoknál, hogy később menjen procilimitbe. Bár még nem jellemző, AC Originsben már láttam olyat, hogy egy 6/6 elmegy 100%-ig és olyankor az limitálja az FPS-t, míg egy 6/12 még 80% körül van és + 10-15% FPS-t is ki tud hozni. Mindez ugye magasabb CPU igényű szituációnál fordulhat elő, és igazából nem zavaró, de látező jelenség. A 4/4 már fizikai akadásokat is produkált nekem bizonyos játékoknál húzósabb CPU terhelésnél.
-
Male
nagyúr
válasz
Robitrix #168 üzenetére
Annyit finomítanék rajta, hogy az extra fizikai mag csak nagyon speciális esetben ad +100% teljesítményt, aminek a két legegyszerűbb oka:
- pl a memória vezérlőből ettől nem lesz több, ha szűk keresztmetszeted van itt, akkor ez korlátozza a plusz mag kihasználhatóságát
- szoftveres oldalról a párhuzamosítás problémája, nehéz egy programot úgy összehozni, hogy tökéletesen skálázódjon.Startup: Köszi, nem kell elmagyaráznia, tisztában vagyok vele, ahogy már többször is leírtam, hogy a HT nem egyenlő egy extra fizikai fizikai maggal, közel sem hoz annyit, és erősen feladat függő is.
Amúgy ha az ő általa írt 150-160%-ot elfogadod (és feltesszük, hogy egy szálon, azonos órajelen a Ryzen és a G5400 magja azonos tempót tud), mert úgy tűnik a hozzászólásodból, akkor mutatok neked egy érdekes számítást, belőve pont a tól-ig érték közepére:
2 x 1.55 x 1.2 = 3.72... és az 7.5% hátrány a 4-hez képest... és mit mutatott a teszt? 6%-ot, amit el is fogadtam. -
törölt tag
válasz
Robitrix #166 üzenetére
Mondjuk ezt am az AMD részéről nem értem. Most a SDP-nél már ugyanazt csinálják, mint az Intel, pont azért, hogy összehasonlítható legyen a kettő. De ezt meg kellett volna tenni már a sima TDP-nél is. A max terheléses fogyasztásra (ami most náluk a TDP), meg bevezetni egy új fogalmat.
-
Robitrix
senior tag
válasz
#04824576 #132 üzenetére
ez egyértelmű... egy mag két szálán futni mindig lassabb mint mint két külön magon. Ha 1 mag 100% és két mag 200%, akkor 1 mag kétszálú úgy 150-160%.... ennek oka, hogy a HT vagy SMP esetében a magban közös a gyorsitó tár így a párhuzamosan futó program ágaknak osztozni kell egymással a a közös memória irásában vagy olvasásában. Valós időben egyszerre ugyanis nem működik. Így ha pont egyszerre akarnának nyúlni a memóriához akkor valamelyik program résznek ki kell hagyni a várakoz közben néhány gépi ciklust és megvárni, mig éppen hozzáférhet a gyorsitó tárhoz. ez végül 20-30% telejsítmény esést is okozhat.
Ráadásul elég béna a win erőforrás ütemezője. mondjuk van egy 6 párhuzamos program ágat használó programom. ha 6/6.os a proci akkor ráteszi a program szálak időszeletének futását 6 magra. A gyakorlatban nem mert egy rendszerben simán fut a felhasználó program mellett még 80 más folyamat akár 1000 szállal is. Így időnként adott pillanatban más fog futni egy magon nem maga a program. Viszont ha van egy 6/12-es proci, akkor hogy spóroljon az erőforrással, akkor megteheti, hogy a program ágat ráereszi 3 mag 6 szálára. azonos program két program ága futhat egy mag 2 szálán, de két külön program 1-1 szála nem futhat közös magon, mivel a közös gyorsitárban össze keverednének az adatok. Amikor mégis megprobálja egy program belenyulni egy másik program memoria területére akkor kapjuk azokat a jó kis általános védelmi hiba üzenetet. vagyis a rendszer lküldi a búsba a programot, mert máséhoz akart nyulni.Mondjuk a politikusokra is ráférne. Mikor máséhoz akar nyulni a kezükre csapna és közölné, hogy általános védel mi hiba nono...
összességébn a ryzen 3 1200 összeljesitménye nagyobb m int a G5400 teljesitménye, viszont az utobbinak meg azért magasabb az órajele, ami meg gyorsabb egy szálas teljesitményt ad nekik. Viszont a szálakon többet veszit, mint amit az órajelen nyer, ezért gyengébb.
-
Male
nagyúr
válasz
#04824576 #162 üzenetére
A mondandódnak ott volt két pontja: proci erőben kb azonos teljesítményt adnak azonos áron, és az AMD integrált VGA-ja gyorsabb. Ha csak ennyit állítasz, az oké, ezzel egyetértek. Utána kiemeled a második felét, és hozzáteszed, hogy "Szóval akárhogy is nézzük, ha mindent összegzünk, csak az jön ki, hogy az AMD éri meg jobban.". Ez így teljesen mást jelent, és ezzel már nem, mert általánosságban nem igaz, csak akkor, ha az integrált GPU ereje számít, pl játszanak is a gépen.
Azért, mert azzal a konfigos hozzászólásoddal nem értettem egyet. Nem fogok helyette azon vitázni, hogy:
- a HT felér a fizikai maggal, mert nem vagyok hülye, pontosan tudom, hogy nem... épp ezért sehol nem is állítottam ezt. A két konkrét proci teljesítményére mondtam azt, hogy kb azonos a HT ÉS a 30% órajel előnnyel együtt. (egy szálon gyorsabb, 2 szál fölött lassabb, átlagos kis office, némi netezés konfignál ez szerintem pont ki is jön azonosra)
- nem fogok feljebb lépni és egy i3 vs APU-n vitázni, mert miért tenném? Sehol nem állítottam, hogy egy i3 jó választás lenne az AMD APU-k helyett.... erről vitázz azzal, aki úgy gondolja."Már bocs, de amit te linkeltél, abban az Intel ~20%-al gyorsabbnak volt írva. Az meg nagyon nem egyenlő azzal, hogy a Ryzen 6%-al gyorsabb. Itt valami hiba van az erőben."
Ezt írtam: "több teszt is bizonyítja, amit én is linkeltem, és amit EclipseGT linkelt, abban is".
Talán sikerül értelmezned, hogy 2 azaz kettő linkről van szó, az egyik amit én linkeltem, a másik amit ő... azért van ott, hogy abban is.
Az általam linkelt (gugli első találat volt) komoly Intel előnye nekem is irreális eredménynek tűnik, ezért inkább a másikat fogadtam el, ami átlagosan 6%-os előnyt hozott ki a Ryzen számára.... ezért csak az utóbbi értékét írtam bele abba a hozzászólásba (ami ráadásul a te oldalad számára a kedvezőbb érték).Alapvetően annyival nem értettem egyet az akkori mondandódból, hogy:
- amit számoltál árakat AMD esetén, az nálam magasabbra jött ki... vagy elnézted, vagy időközben változtak a bolt árai, nem tudni.
- Intelből egy 6 generációval régebbit állítottál párba, mindössze annyi érv alapján, hogy mert fizikailag 4 magos, mert valamiért ez a teljesítményt meghatározó egyetlen tényező.
- Elhanyagoltad, hogy az AMD-s konfigba még egy VGA is kell, mondván, hogy a többi rész azonos. (oké, nem vetted észre, van ilyen)Hagyjuk szerintem is, nem kell ide egy AMD vs. Intel általános vita... semmi kedvem ilyenben részt venni, mert nem állok egyik oldalán sem... nem vagyok politikus, hogy amellett érveljek, amit nem úgy gondolok valójában. Eddig is vegyesen vettem őket, attól függően épp melyik felelt meg jobban nekem, az én felhasználásomra (néha beleválasztva, néha meg jól... pl a Celeron 633-am rossz döntés volt, mert kifogtam egy nulla tuningpotenciálú darabot, ahogy a P4 2.8GHz-em is elég rossz lépés volt, AMD oldalon meg K6 233 és az X4 955BE ami csalódás volt, a többivel mindkét oldalon elégedett voltam), ezután is így fogok tenni.
-
Robitrix
senior tag
válasz
#04824576 #130 üzenetére
Ennek egyik oka az, hogy mást ért TDP alatt az intel és mást az AMD.
Az AMD egy saját mérő programot használ. Ami igyekszik maximálisra kihajtani minden magot és szálat. és így hajtva mérik a fogyasztást.
Az intel meg egy úgy nevezett tipikus fogyasztást ad meg. Ezt úgy mérik, hogy lefuttatnak bizonyos alkalmazásokból álló szoftver csomagot mérik közben a proci fogyasztását, majd hogy tovább torzitsák a képet az átlag kiszámításából simán kihagyják a legtöbbet fogyasztó alkalmazás értékét. (ennek okát a sunnyogáson kivül nem igazán látom)
vagyis mikor a intel azt mondja egy procira, hogy 65 watt a TDP , akkor az lehet, hogy csontig kihajtva végül 85 watt lesz. Ha az AMD ad meg TDP-ként 65 wattot, az nos nagyjából maximum lesz 65 watt. -
<Lacy85>
addikt
válasz
Robitrix #163 üzenetére
Huhhh. Várjunk, itt szerintem van egy kis keveredés.
Abban, amire válaszoltál, sehol nem beszéltem AM4-es konfigról.
Az említett procik mind TR4-esek voltak, ami ugye szintén nem otthoni használatra van, hanem inkább Workstation, mint az Intel 2066-os lapjai.Én azért itt is elgondolkodnék, hogy ~400-ért 16 magos Intel-t vegyek, vagy 24 magos AMD-t.
Árban ugyanott vannak. Vagyis nálam egyértelmű lenne, hogy AMD, de a cégeknél ez nem így működik. -
Robitrix
senior tag
ennek az lehet az oka, hogy a 3960X-et nem otthoni gépekbe szánják. (amúgy gyengébb, mint a 3950X) Nyilván a FCLGA2066 csatlakozó egy jóval komolyabb alaplapot is hordoz szolgáltatásban és megbízhatóságban. (az nem egy mezei AM4-es.) HEDT ként az nem otthoni PC hanem inkább workstation szint. Egy munkaállomás ára meg simán elvisz plus 100-150 ezres proci ár különbözetet. Aki rászán munka miatt egy gépre 2 milliót az nem fogja követelni, hogy csak akkor veszi meg ha 1,85 millióba kerül. Olyan ez, mint az autóvásárlás. Valaki vesz egy ütös luxus BMW-t 35 millióért, annak szándékét nem befolyásolja, hogy 34 millió vagy 36 millió a kocsi ára. Aki megengedheti magának a 35 milliót az leszarja, hogy végül 36 millió lesz az ár. Kicsire nem adnak azon a szinten.
Na pont ilyen a workstation is. Ezt a szintet inkább munkára veszik cégek vagy vállakozások. És kicsire ők se adnak. Nem olyan magán személyek, mint mi, hogy boldogok vagyunk már attól, ha 15 ezret megsporolunk a gépen és a seggünket verjük ettől is a földhöz. -
törölt tag
Ha neked egy kivastagítás olyan sokat számít, hogy teljesen mást jelent az egész hozzászólás, akkor egészségedre.
Megint kevered a szezont a fazonnal.
Miért akarsz visszakanyarodni az R3 1200 VS G5400-hoz? Az előző HSZ-ben kifejtettem, miért léptem egy kategóriát. Az R3 1200 VS G5400 nehéz összehasonlítás, mert mint említetted, az R3-ban nincs IGP, a G5400 viszont az általad linkelt teszt oldallal ellentétben baromira nem gyorsabb, mint az R3. Ezt többen is írtuk neked. Plusz az R3 konfig még mindig pár ezerrel olcsóbban jön ki.De egyébként ha nem lépünk akkorát kategóriában, tudod, mire jöttem rá? Írtam, hogy elismerem, hogy a 24.000 - 30.000 ársávban vannak Intel procik, amik gyorsabbak az AMD megoldásainál. Igen ám, de eddig itt sem figyeltem, most vettem észre, hogy ott meg az Intel procikban nincs GPU. Szóval megint nehézkes az összehasonlítás.
Miért, mit emeljek ki belőle? A játékokat? Ahol nem high end beállításoknál baromira nem a proci fog limitálni, hanem az IGP?! De am még így is visszafogott voltam. Mert az órajelekből indultam ki a magok sebességénél. Ha azt nézem, mit ír az egy szálas teljesítményértékekre, akkor már az jön ki, hogy a G4560 ~25%-al gyorsabb magokkal lassabb ~15%-al. Amiből ha kiszámolod, azt jelenti, hogy a 2 magos Intelen a HT ahhoz képest, ha HT nélküli 2 magos lenne, hozott kemény ~39%-ot. Hol van ez egy natív mag duplázás 100%-os növekedéséhez? Ezt a lemaradást az órajel különbségek nem hozzák be. Ugyanúgy az R3 1200 VS G5400-nál. Az, hogy a G5400 órajelei magasabbak, nem kompenzálja azt, hogy az csak HT. Szóval az a cikk, amit linkeltél, baromság. Kizárt, hogy ~20%-al gyorsabb legyen az R3-nál. Ha azt írták volna, hogy kb. egálban vannak, még azt talán elhiszem. De még azt se nagyon.
"Azt mondtam, hogy a két proci teljesítménye kb azonos, és ezt több teszt is bizonyítja, amit én is linkeltem, és amit EclipseGT linkelt, abban is... ott kemény 6% előnye volt a Ryzennek." Már bocs, de amit te linkeltél, abban az Intel ~20%-al gyorsabbnak volt írva. Az meg nagyon nem egyenlő azzal, hogy a Ryzen 6%-al gyorsabb. Itt valami hiba van az erőben.
Hagyjuk sztem a témát am, mert megint csak ki fogod forgatni a dolgokat, arra meg nem vagyok kíváncsi. Részemről befejeztem.
-
<Lacy85>
addikt
Nagyon leragadtál ennél a 6%-nál. A többi szám gázul nézett ki, ezért ignorálod?
Nézzük a videót, amit linkeltem:
7-Zip: +14%
TrueCrypt: +9%
x264: +6%A Gaming Performance annyira nem releváns egy GTX 1080 mellett, mert senki nem tenne mellé ilyen VGA-t, de:
Hitman: +8%
Total War: +3%
Tomb Raider: +39%
Fary Cry Primal: azonosA 6% alá is benézhetnél az oldalon, amit linkeltem:
Quad-Core Speed: +24% (ugye mennyit is számít a 4 fizikai mag a HT ellenében)
OC Speed: +43%Mindezt kb. azonos áron.
-
Male
nagyúr
válasz
#04824576 #154 üzenetére
Ha egy mondatból egy részt kivastagítasz, az áthelyezi az egész hangsúlyát, és megváltoztatja a jelentését...
Igen, kijött, hogy azonos az ár, és továbbra sincs GPU az R3 1200-ban, így sokkal erősebb sem lehet az a GPU ami nincs. (hiába próbáltad utána áttolni a témát az i3 vs. AMD APU kategóriára)
Igen, más az órajel, és ezt nézd, a cikkben:
I5 2400 (4 mag): 3.1Ghz.
G4560 (2 mag 4 szál) 3.5Ghz....ez meg amiről beszéltünk:
R3 1200 (4 mag): 3.1Ghz.
G5400 (2 mag 4 szál) 3.7Ghz.Szóval eléggé összevág a magszám és órajel aránnyal ami a cikkben van, és amiről mi beszéltünk, nemde?
(Amúgy szépen kiemelted a cikkből a rendert, tényleg a tipikus felhasználása ezeknek a prociknak a renderelés.)Ne akard elterelni arra, hogy a HT nem ugyan az mint a valós mag, mert sehol nem állítottam, hogy ugyan annyit tudna. Azt mondtam, hogy a két proci teljesítménye kb azonos, és ezt több teszt is bizonyítja, amit én is linkeltem, és amit EclipseGT linkelt, abban is... ott kemény 6% előnye volt a Ryzennek.
-
-
-
<Lacy85>
addikt
válasz
Graphics #155 üzenetére
Igen, ezt írtam is, hogy valami nem százas a döntéshozók fejében.
Irodai feladatokra valóban tökéletes lenne, de ezek nagyon nem arra vannak használva.
Ezért írtam példának a HP ProDesk gépet is. Pár ezer forint különbség van köztük, viszont 1 generációval újabb, +2 magos procival, kétszer annyi memóriával, meg dupla akkora SSD-vel.
A HP-k is teljesen jók. Itthon is van egy Ivy Bridge procival szerelt HP Z220. A mai napig vígan üzemel. A Dell gépek előtt a cégnél is hasonlók voltak. Csak hát illett volna tartani a tempót a fejlődéssel.Magukkal a brand gépekkel nincs bajom, de az optiplex-ek kicsit túl vannak árazva.
-
Szerintem első körben akkor a céggel van baj, hogy nem megfelelő hardvert vesztek a feladatra...
Én használok Optiplexet, nem mait, irodai dolgokra tökéletes, üzembiztos, nincs kiesés...
Ha többet akarsz, akkor olyat kell venni... Ez ilyen egyszerű..
Én is inkább brand gépet veszek. Az a Dell amiről ment a diskurzus szerintem beragadt raktárkészletes, csak mert újabb 9. genes Intel procisak már olcsóbbak...
-
törölt tag
De amit kiemeltem vastagon, az előtte is ott volt, csak nem volt kiemelve. A "Szóval akárhogy is nézzük, ha mindent összegzünk, csak az jön ki, hogy az AMD éri meg jobban." rész meg ennek a konklúziója. Mert tényleg kijött, hogy konkrétan ennél a két processzornál árban és CPU teljesítményben nem sok különbség van, de az AMD-ben kétszer olyan erős GPU van. Akkor csak jobb, mint az Inteles, nem?
A linkedre meg csak azért nem reagáltam, mert nem tudom, ezzel mit akarsz bizonyítani. Csak magad lőtted vele lábon.
I5 2400 (4 mag): 3.1Ghz.
G4560 (2 mag 4 szál) 3.5Ghz.Mégis ilyen értékeket kaptak, hogy Cinebench R15 (Multi Core):
I5 2400 (4 mag): 432.
G4560 (2 mag 4 szál) 377.Magyarul a 2 magos 4 szálas még ~13%-al gyorsabb magokkal is lassabb ~15%-al. Mit mondd ez el a HT-ről?
Am elég logikusan bele gondolni a HT alap működési elvébe, és rájössz, hogy az a natív mag duplázáshoz képest lófütyi. A virtuális többszálúsítás átlagban 20-30%-ot tud hozni a sima 2 maghoz képest. De még HT-nak kedvező folyamatok alatt, ideális esetben sem fog soha 50%-nál többet hozni. Rosszabb esetben meg semmit se hoz.
-
Male
nagyúr
válasz
#04824576 #151 üzenetére
Nem, ez a "Szóval akárhogy is nézzük, ha mindent összegzünk, csak az jön ki, hogy az AMD éri meg jobban." rész egyáltalán nem volt ott... ez és a kimeleés teljesen megváltoztatta a hozzászólásod jelentését...
"Nem tudom, mi bajod van az árakkal, de te tudod." Mondjuk az, hogy érdekes módon nekem nem azok az árak jelennek meg a linkeden, mint amit te számoltál? Még képet is tettem be róla, és te is nézted, mert reagáltál is rá... most hirtelen megint az eredeti összeadásod a jó talán?
Nem kerülte el a figyelmemet... egy linket is raktam be rá a régi i5 natív 4 magja vs. G4560 2 mag + HT-je, hogyan viszonyul egymáshoz...
...és most már tényleg hagyom. -
Male
nagyúr
válasz
<Lacy85> #150 üzenetére
Mert mondjuk szakmai oldalon vagyunk, és a két mag + HT != két mag.
Egyébként az általad linkelt tesztben 6%-kkal gyorsabb az Ryzen... tényleg egy kategóriányi különbség.
...de ebből tényleg kiszállok most már, mert nem vettem sem AMD sem Intel részvényt végül (pedig a Spectre körül utóbbin gondolkoztam), így nekem aztán teljesen mindegy ki-mit vesz -
törölt tag
A szerkesztés előtt is ott volt, amire nem reagáltál. Utána már csak összefoglaltam még egyszer, meg kiemeltem vastagon azt a részletet, ami valahogy elkerülte a figyelmed, mivel azt írtad, hogy egyetértünk az egálban, pedig nem.
Nem tudom, mi bajod van az árakkal, de te tudod.
Hogy abban nincs IGP, arra később hívták fel a figyelmem, ezért is léptem feljebb egy kategóriát, hogy akkor két olyan processzort hasonlítsunk össze, amiben mindkettőben van, meg mindkettő natív 4 magos. Nem azért, hogy mindenáron nekem legyen igazam.
A 2 mag 2 szálazás is figyelmetlenség volt a részemről, nem átb...szni próbállak. Viszont mikor arról értekeztünk itt a többiekkel, hogy a virtuális többszálúsítás ugyan a sima 2 magoshoz képest hoz valamennyit, de a natív 4 magtól nagyon messze van, az valahogy megint elkerülte a figyelmed.
Ha mindig csak arra reagálsz, amire akarsz, akkor részemről is értelmetlen vita.
-
Male
nagyúr
Előfordul
...én mostanában egyik kategóriában sem nézelődtem, csak ismerős akar egy minimál konfigot, és kérdezte mennyiből jön ki kb... akkor volt az árlista eleje a G5400 és az R3 1200... árban pont ugyan annyi lenne, csak utóbbihoz egy VGA is kéne, ami eldöntötte az árversenyt az esetében. (Tudom, AMD-ből is van pl Athlon 200GE, de helyben az sem jön ki olcsóbbra, mint a G5400... és igen, másik városból lehetne rendelni is, stb.)
-
Ragnar_
addikt
Ja. Nem nagyon szoktam ebben a szegmensben nézelődni és pont volt is G4500 is .. Malőr
.
(Viszont az ugyanolyan teljesímény ugyanannyiért azért a magasabb teljesítménykategóriában : 3800x 2-5%-al van a 9900k alatt teljesítményben kb., árban pedig kb.30% megy az Intel logóra. Aztán a 3600x kb. egy 8700k 75k HUF-ért, szóval ezen picit még lehetne vitatkozni. Vagy árban a 9700k a 3800x szintjén van, kicsivel fölötte, de ugye a 9700k HT nélküli.. De az említett 4/4-es prociknál valóban eléggé hasonló ár/teljesítmény arány van. ) -
Male
nagyúr
válasz
#04824576 #144 üzenetére
Szuper, közben beszerkesztetted... oké, részemről hagyom, csak visszakanyarodtál oda, hogy mégiscsak sokkal jobb az AMD ajánlata, teljesen mindegy, hogy az első verziódnál nem stimmeltek az árak, hogy abban nincs is IGP, ami meg most közben döntő fontosságú teljesítményű... később meg hogy 2 mag 2 szálasnak nézed amit én írtam, pedig nem az... aztán meg feljebb tolod az árkategóriát, mert akkoriscsaknekedlehetigazad... ez így értelmetlen vita részemről.
-
törölt tag
"A vége úgyis az, hogy kb hasonló teljesítményt kb hasonló árban kapsz meg"
Erre idézek magamtól:
"Mondjuk tény, hogy 1151-es alaplapot valamivel olcsóbban kapsz, mint AM4-est, szóval összegezve nem sok különbség lesz árakban, és CPU teljesítményben, viszont az AMD alatt így mérföldekkel jobb GPU van."Szóval akárhogy is nézzük, ha mindent összegzünk, csak az jön ki, hogy az AMD éri meg jobban. És akkor még nem néztük a szoftver oldalt. Mert pl. a legújabb generációs Intel procikban hardveresen már egész jó GPU van, de driver oldalról még mindig egy hulladék. Plusz a Wifi kártyájuk is mindig is a legjobb volt, bőven a konkurencia előtt járnak. De szoftveresen az is egy hulladék.
-
Ragnar_
addikt
3.4 GHz az R3 1300 turbója. Az értékelésnél gondolom azt írják hogy 3Ghz-től 4.25GHz ig volt órajel a mintában ami kb. átlag 3.6 GHz-et jelentene, viszont két csúcsa van a hisztogramnak. Az egyik lehet a normál órajeles tesztek a másik a húzott órajeles tesztek átlaga.
És ott 2/2-t írnak a sima G4500-ra nem 2/4-et..Szerk most látom, rossz procit néztem. Itt a G5400 Goldról van szó. Az más ott 9% -ra jön csak ki az 1300 előnye átlagban.
Kösz # 139 HARDCORE
-
Male
nagyúr
Az nincs
Az elején írtam, hogy ezt a szálat nem olvastam végig... a végéből az jött le, hogy az AMD sokkal jobb üzlet itt a minimál szinten... de akkor el kellett volna olvasnom az elejét is
Idézet magamtól: "A vége úgyis az, hogy kb hasonló teljesítményt kb hasonló árban kapsz meg... egyik oldalon sem hülyék lövik be az árakat.... azok az idők már rég elmúltak proci vonalon, amikor voltak hihetetlen jó vételek."
Szóval, akkor bebizonyítottam, hogy egyetértek, az is valami
-
Male
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #139 üzenetére
Na az fel se tűnt, amikor néztem a linkjét
...szóval itt kemény 6%... tutira észreveszik az Office előtt ülve.
...és meglepő módon az áruk is azonos... milyen véletlen -
Male
nagyúr
A linkednél ezt is nézd hozzá: "Best Bench: 76% Base clock 3.1 GHz, turbo 4.25 GHz (avg)" ...hát az a 4.25GHz nem hinném, hogy az alapórajele lenne az R3-nak... szóval ott egy rakás húzott R3 eredménye is benne van, míg a Pentiumét megnézheted, az stock órajel mind.
EclipseGT: 2 mag 4 szál... persze, nem ér fel egy fizikai 4 maggal ez a felépítés, de azért sima kétmagosnak titulálni erős
, és ott van hozzá a jelentős órajel előny.
-
Male
nagyúr
válasz
#04824576 #128 üzenetére
Fura, hogy neked más árak vannak ott.... talán cacheből tölti még neked a böngésző, és időközben volt árváltoztatás.
Az a hasonló órajel az kb 20%, a HT miatt meg 2 mag, 4 szál... nem annyira gyenge azért a HT, mint a P4 korszakban (bár tudom, ez most sokat változott a patchek hatására)... a jó lenne gondolkodni részt talán nem kéne... különböző architektúrák esetén nem lehet csak úgy számolni, hogy órajel meg magszám és kész.
Amúgy tessék, itt a régi i5 4 fizikai magja vs egy G4560 2 mag + HT megoldás teljesítménye: [link] ...az órajel arányok is hasonlóak, mint az R3 vs. G5400 esetén. (oké, az i5 még Sandy volt, nem Ivy, mint amit te néztél ki)A vége úgyis az, hogy kb hasonló teljesítményt kb hasonló árban kapsz meg... egyik oldalon sem hülyék lövik be az árakat.... azok az idők már rég elmúltak proci vonalon, amikor voltak hihetetlen jó vételek. (néha egy-egy rövid időszakra igen, de tartósan nem)
-
Krihó úr
csendes tag
Végre
-
törölt tag
válasz
--HARDCORE-- #131 üzenetére
Igaz.
Mondjuk a 2 mag 4 szál akkor sem tud annyit, mint egy natív 4 magos.
Még ha azt írták volna a cikkben, hogy hasonló teljesítményűek, akkor azt mondom, elhiszem. De a G5400 sose lesz 20%-al gyorsabb, mint Ryzen 3 1200. -
törölt tag
Egyedül az utolsó mondattal nem értek egyet. Az AMD fanok is szidják az Intelt, de legalább tőlük még csak alátámasztható dolgokat hallottam. pl. hogy azonos teljesítménynél az AMD jellemzően olcsóbb. De az értelmesebbek elismerik, hogy a Ryzen előtt viszont nem volt nagy választék AMD-ből. Mármint nem konkrét termékekre levetítve, hanem termékkategóriákra. Az AMD se lefelé, se felfelé nem nagyon skálázódott. Ez az, ami most változott.
Am az "intelre fejlesztenek" nettó baromság. A tesztek nem azt mondják, hogy azonos optimalizácó mellett mi lenne a gyorsabb, hanem egyszerűen hogy mi a gyorsabb. Optimalizálás ide vagy oda.
Az AMD melegszik megint egy érdekes dolog. Régen igaz volt. Intelnél meg jó érvek híján szokás ősrégi dolgokat felemlegetni úgy, hogy nem néznek utána, ma is igaz-e. A vicces az egészben, hogy az AMD-nél teljesen máshogy határozzák meg a TDP-t, mint Intelnél. Szóval pl. két 65W TDP-s procinál az AMD nem nagyon megy 65W fölé. Ha megy is, max. 70W környékéig. Intel meg turbónál elmegy 80-85W-ig is. Olyankor meg nyilván jobban is melegszik. Egyébként meg az "intelen meg jó a gyári hűtő is" nem az AMD nagyobb melegedése miatt volt, hanem a gyári hűtő volt gagyi. De már ezt is orvosolták.
A kamu tesztek meg:Pont amit Male linkelt. Aszerint egy 2 mag 2 szálas proci hasonló órajellel 20%-al gyorsabb, mint egy 4 mag 4 szálas.
Gondolkodni luxus.
-
kacsyx
aktív tag
Túlragozzátok. Aki inteles, az mindig is fújolni fog az AMD-re és soha semmilyen körülmények között nem fogja elismerni, hogy épp van jobb vétel AMD-nél azonos kategórián belül. Ez így volt 20 éve is, így lesz mindig. Ha meg már minden teszteredmény ellenük dolgozik, akkor bedobják az intelre fejlesztenek szöveget, vagy hogy az AMD melegszik, az intelen meg jó a gyári hűtő is. Amikor már ez sem elég, akkor tolnak egy kis pénzt a tomshardwarebe és hirtelen máris az intel a leggyorsabb mindenben. Na de ugyanez megy visszafelé is...
-
törölt tag
Nekem valamiért más árakat ír ki.
Amit linkeltél oldalt, az viszont tuti, hogy kamu.
Kizárt, hogy hasonló órajelekkel egy 2 mag 2 szálas proci gyorsabb legyen egy 4 mag 4 szálas procinál. Pláne majdnem 20%-al.
Jó lenne gondolkodni is, mielőtt elhiszel valamit."Azt pedig elhanyagoltad, hogy az R3 1200-hoz még egy VGA is kell"
Erre nem figyeltem, de akkor nézzünk mást:A legolcsóbb 4 magos Intel proci, amiben van integrált VGA is, az i3-8100, ami ~37.000 Ft.
AMD-ből ami ugyanezt tudja (legalábbis CPU-ban), az a Ryzen 3 3200G, ami ~30.000 Ft.
Ez még így is 7.000 Ft különbség. És akkor még az UHD Graphics 630 VS. Vega 8 is megér egy misét. Utóbbi teljesítményben duplája az előbbinek.Mondjuk tény, hogy 1151-es alaplapot valamivel olcsóbban kapsz, mint AM4-est, szóval összegezve nem sok különbség lesz árakban, és CPU teljesítményben, viszont az AMD alatt így mérföldekkel jobb GPU van.
-
Male
nagyúr
Ezt találtam elsőre
Jó, de a tuning az emberek hány százalékát érinti? Meg ugye vagy mázlid van vele vagy nem... (meg hát a létező legolcsóbb lapot alárakva... vagy ma az már nem számít
)
Ha jól láttam, valami minimál pénzből gép amit számolgattak, így gyanítom az integrált VGA játszik... de tényleg nem olvastam az egészet végig, ha dVGA-znak, akkor az valóban kihagyható a képletből
-
Male
nagyúr
-
DraXoN
addikt
Az enyém nem indult el 160Mhz-en (vagy nem találtam olyan jumper beállítást, nem volt jól "dokumentálva", így csak vaktában állítgattam), csak 150-en (3x50Mhz), bár utóbbinál gond volt, hogy az S3 Trio 64V+ on nem bírta az 50Mhz PCI tempót, így azt csak a vége felé használtam mert az S3 Savage kártya bírta (egyébként 4x33MHz-en ment a cpu, a Savage kártya meg azért volt jobb mert volt MP3 "gyorsítása", így windows 95 alatt nem csak "közepes" minőségre állítva bírta a gép lejátszani az MP3 fájlokat, illetve több erő maradt a cpunak lejátszani a videót, így az MPEG2 videót képes volt lejátszani "kisebb szaggatással"
).
Ezekben még messze nem volt 3D kártya, így eléggé döcögős volt így is, úgy is a 3D... bár Quake1 dosos változata azért elindult rajta.. bár már nem emlékszem hogy futott grafikailag, főképp Doom és Duke Nukem 3D ment ilyen jellegű játékok közül (meg: fantasy pinball, stunts lotus)...
-
törölt tag
Azért, mert ami az R3 1200-hoz hasonló teljesítménnyel van, abból ez a legolcsóbb. Választhattam volna újabb generációst is, de az drágább lett volna, és azt tuti észreveszi, és felrója, hogy azért drágább az Inteles konfig, mert olyat választottam. Amit te linkeltél G5400-ast, az teljesítményben bőven elmarad az R3 1200 mögött, mivel csak 2 mag, 2 szál.
Az AMD konfignál meg ha annyit kaptál, akkor valamit elszámoltál. Leellenőriztem, és én ugyanazt kaptam most is.
Szóval tartom, amit írtam, azonos teljesítménynél az Inteles konfig ~11.000-el drágább.
Vagy azonos áron jóval lassabb. -
ceia
őstag
(#91) Ragnar_
Miért, nem? Szerintem jobban, mint bármikor ezelőtt.
Biztos a kormányon múlik, hogy ki milyen gépparkot vesz.. Nem kötelező megvenni semmit, a vevő dönti el. Ha meg nem tudja mit vesz, az ő hibája.
(#94) DraXoN
Nem 160MHz-en? Nekem 4x33 helyett 4x40-en ment. De nem hiszem, hogy akár még így is elérte volna egy P75 teljesítményét.3D-ben biztos nem. Mégiscsak 486-os architektúra..
-
Male
nagyúr
válasz
#04824576 #118 üzenetére
Intelből miért pont egy sok generációval ezelőttit nézel? Nem követtem le a teljes beszélgetéseteket, de ha már egy bolt, akkor az Intelt is a Compkerben nézd, pl:
[link]
[link]
[link]
40.130... az AMD-s listádat meg ha benyitom, és összeadom, akkor nekem 40.820 jön ki...szerk: Mondjuk a B250-es lap lehet, hogy nem jó ahhoz a procihoz :S a H310-es meg már 18, így kb 4-el drágább a végére az AMD-s verziónál.
-
törölt tag
válasz
#04824576 #118 üzenetére
Szerk.: Ja, és am igen. Az új generációs AMD procik csak még jobbak lesznek a mostaninál. Az Intel meg évek óta egy helyben toporog. Ráadásul átmennek 10 és 7 nanométerre, az új technológián meg nem fogják tudni tartani a végtelenül kihegyezett 14 nanó miatt elérhető magas órajeleket. Elvesztik az egyetlen előnyüket is, ami miatt még tartják a lépést.
-
törölt tag
válasz
hibavissza #116 üzenetére
Sikerült baromságokat mondanod. Gratulálok
Ha már fényezni akarod az Intelt, legalább igazolható tényeket írj.
"Sajnos a releváns tesztek alapján finnyás a lapra, ramra."
Linkelj már egy pár ilyen tesztet légyszíves.
"Az ide írt áraid sem relevánsak. A végén kb. egy árban tudod kihozni."
https://compker.hu/termek/46018
https://compker.hu/termek/41410
https://compker.hu/termek/67531
AMD=36.940+szállítás
https://www.konzolokszervize.hu/pc/kiegeszitok/intel-core-i5-3470-3-2ghz-lga1155-processzor
https://www.konzolokszervize.hu/pc/kiegeszitok/gigabyte-ga-h61m-s2pv-alaplap
https://www.konzolokszervize.hu/pc/kiegeszitok/j&a-4gb-ddr3-1600mhz-ja4g16n-ram-memoria
Intel=47.970+szállítás
Mindkét oldalról ezek a legolcsóbb árak, ha egy helyről veszel mindent, hogy spórolj a szállítással. De ha külön helyről veszed, tételenként plusz szállítással, akkor is hasonló árak jönnek ki.
Gyerünk, cáfolj meg, linkelj olyan Intel árakat, mi olcsóbb, mint az általam linkelt AMD-s, és teljesítményben legalább olyan jó.
Rólam legalább nem süt az AMD fanatizmus, mint rólad a kék szemüveg. Elismertem, hogy egy szűk 24.000 - 30.000 Ft-os ársávban vannak Intel procik, amik az ugyanebben az ársávban levő AMD prociknál gyorsabbak. Mivel itt AMD-ből hasonló processzorarchitektúra van, csak jobb gyártástechnológián (R3 2200G, R3 3200G), így nem sokat gyorsulnak az 1200-hoz képest. Viszont 30.000 Ft-tól AMD-nél megjelennek a 6 magos processzorok (R5 1600), és el is tűnik az Intel előnye. Olyan szinten, hogy az R5 1600 majdnem kétszer akkora teljesítményt hoz, mint az azonos árú Intel.
Várom az újabb tény nélküli mellébeszéléseidet. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
hibavissza #116 üzenetére
Sikerült elővenni az egyetlen olyan AMD procit ami most labdába rúghat.
Sajnálatos módon pontosan intel térfelén kell nagyítóval keresgélni, mi rughat labdába AMD ellen...
-
hibavissza
veterán
válasz
#04824576 #100 üzenetére
Sikerült elővenni az egyetlen olyan AMD procit ami most labdába rúghat. Gratulálok
Sajnos a releváns tesztek alapján finnyás a lapra, ramra. Kínlódjon vele aki AMD fan. Az ide írt áraid sem relevánsak. A végén kb. egy árban tudod kihozni. Végül is igazad van, kb. azonos árban lesz végül.
(#101) Startup: ez nem igaz. Rengeteg dolog Intel alá van optimalizálva. Quick Sync például. Hiába gyengébb a GPU, ha jobban optimalizált alkalmazások vannak alá. Másrészt az R3 1200 gpu előnyét nem használod ki semmiben, ha épp nem oldschool játékokkal játszol 720p-ben. Erős senki földjére vannak fejlesztve az AMD APU-k. Talán a következő generáció már jobb lesz. (Nem
)
-
syberia
veterán
válasz
FragMaster #6 üzenetére
-
Male
nagyúr
Az AVX-es részét a dolognak nem én írtam, így nem tudom konkrétan mit használt belőle.
Na arra a VIA-ra kíváncsi leszek
...a KX-5000-rel sem tudom mi lett, voltak hírek eleinte, de végül konkrét termékben nem hallottam róla... igaz, nem is kerestem direktben. (Most így rákeresve nem sok minden van azóta sem, csak az újabb gen megint.)
-
prime77
aktív tag
Árat csökkent?
Lófaszt!
A 9900K például még mindig 180-200 ezer között mozog.
Szóval ideje lenne legalább egy 30%-os csökkentésnek.
De kizártnak tartom! -
DraXoN
addikt
Mondjuk a zen és zen+ esetén az AVX és AVX2 kódokért futó rész, kimondottan gyenge, kb. egy az egyben a korábbi cpu generációjukból átemelt részegységek dolgoznak bennük, csupán zen2 esetén javítottak ezen, így ott jelentős az ugrás az AVX kód utasítás végrehajtásának a sebességében. Bár nem tudom az általad írt kód milyen részeket használ fel.
Mindenesetre egy-két AVX kód esetében szoktak lenni pletykák mit érdemes inkább használni konkurens CPU esetén mint "alternatív optimalizálás" (lehet gyorsabban fut le).
De persze AVX2 esetén is maradtak még "lassabb" részek amik nem közelítik meg az intelben lévő megoldás tempóját (és inkább csak kompatibilitás miatt támogatott).AVX512 támogatás meg azért nincs, mert:
1, több magra optimalizáljanak inkább
2, ha lehet akkor használják a GPU képességeitMondjuk a VIA-nak egy új CPUja (!) lehet érdekes az AVX512 kódok támogatásában.. legalábbis megoldás szempontjából. Az általános CPU magjai csak AVX2ig "eszik a kódot". és Kap majd egy dedikált csak AVX512 kódot evő cput... nem tudom ez mondjuk teljesítményben milyen lesz majd.
Egy kínai vegyesvállalaton keresztül jutottak némi pénzhez, meg gondolom némi tapasztalat is visszaáramlok így, így megint csinálgatnak valamit házon belül is (azt lehet a visszakerül a kínai vállalathoz), persze, nem tudom a tervezőasztalt elhagyják-e ezen tervek végül. -
Male
nagyúr
Köszi a kiegészítéseket. Igen, AVX használattal más a max órajel Intelnél, amivel szintén számolni kell. ...de egy legegyszerűbbet (na nem megvalósításilag
) kihagytam: hány magig skálázódjon a kód. Ha ez pl csak 2, akkor felesleges a TR-t alá tenni... sokkal olcsóban egy magas órajeles i3 jobb választás. Szóval itt is megjelenik az idézett rész, azon érdemes futtatni, amire/amin fejlesztették. (Vagy hogy egy konkrét példa is legyen a mire készült esetre: MetaTrader 5 opti futtatás egy általam írt kóddal, i7 5820k @ 4.2GHz vs. R7 2700X alapon.... a 16 szálat simán kihasználja, 100% minden mag mindkét rendszeren, és így elvileg utóbbinak kéne nyernie, vagy minimum azonos időt futnia... mégis előbbi végez gyorsabban, nem is kevéssel, közel 30%-kkal...)
-
DraXoN
addikt
Egy olyan alkalmazás esetén ami csak kicsit belekostol pár utasítás esetén az AVX-be kb. mindegy is, hogy hány ciklus alatt fut le, teljes futási sebességet nagyon nem befolyásol.
Egyébként meg az órajelciklus se teljesen "normális", mert intel pl. rendszerint offsetet alkalmaz AVX kódok esetén (az alapórajelen és nincs mellette turbó ha AVX kód fut).
Így sok utasítás esetén kb. hasonló lesz a végeredmény sebességének kiadása.
Persze, vannak AVX utasítások amikben a jelenlegi ryzenekben nincs mögötte végig hardveres futószalag csak "emulált" így azok tényleg lassabbak. De legalább lefut.
A cache hierarchia is sok program esetén mindegy, mert úgy is az operációs rendszer kezeli a folyamatot.. (nagyon "kigyúrt" alkalmazások esetén éri csak meg átvenni ezt a folyamatot.. szerintem).
De vannak AMD specifikus utasítások amik intelen abszolút le se futnának... De a fordított esetben azért általában megy (kivéve AVX512-höz tartozó kódok, de utóbbi "szándékosan" nincs támogatva, elég sok extra tranzisztor kéne a támogatásához, emulálni meg nem éri meg, mert akkor lehet használják (hiába fut rosszul), amd más irányt követ, inkább több magot épít be helyettem, zen4 előtt nem valószínű a támogatása, de lehet csak zen5ben lesz rá valami, ha a zen4 csak dieshrink, zen3ban meg bevallottan nem lesz). -
Male
nagyúr
Pl két proci támogat egy AVX utasítást, de az egyik mondjuk 10 órajel alatt végez vele, a másiknak elég hozzá 6. Ugyan ezt az eredményt meg lehet kapni másik utasításokkal is, csak többel... ez legyen valami totál általános, és mindkettőnek 8 órajelre van szüksége, hogy ez végigfusson. Ha az elsőre optimalizálsz, akkor nem használod erre a műveletre az AVX-et, mert lassabb, ha az utóbbira, akkor meg igen, mert gyorsabb.
...de a többszálúsításnál is hozhatsz meg ilyen döntéseket, mert mondjuk az egyik dizájn esetén nem sokat számít, ha sokszor van adatmozgás a magok között (pl monolitikus chip, közös az L2 cache, így villámgyors ez a dolog), a másik meg chiplet dizájn, és ott azért számít, hogy melyik magok között kel mozgatni az adatot, nincs közös L2....
...vagy mondjuk az eltérő cache méretek... az egyik kriptóbányász kód ami befért az AMD esetén az L3 cachebe, Intel esetén meg nem... Abu ezt emlegette is akkoriban, hogy mekkora előny.... ez is optimalizációs kérdés (meg persze lehetőség is, hogy bele fér-e valamelyikbe). -
törölt tag
válasz
hibavissza #99 üzenetére
"azon érdemes futtatni amin fejlesztették"
Ez az Intel vs AMD összehasonlítás szempontjából nem igaz.Az nem mindegy, hogy egy windows alatt megírt programot windows-on, linuxon, OS-X-en, vagy valami máson akarjuk futtatni.
Az sem mindegy, hogy egy x86-ra írt programot x86-on, ARM-en, powerpc-n, vagy valami máson próbáljuk futtatni.
De az azonos generációs Intel és AMD procik jó esetben ugyanazt az architektúrát és utasításkészleteket használják. Abszolút mindegy, melyiken fejlesztettek, ugyanúgy fog futni a másikon is. -
törölt tag
válasz
hibavissza #96 üzenetére
Vegyük a legfillérb...szósabb esetet...
- A legolcsóbb AMD a Ryzen 3 1200, ami ~15.000 Ft.
- Intelből ami ugyanezt tudja az i5-3470, ami ~21.000Ft (Hozzá teszem, ez még 1155-ös foglalattal van, amihez már alig kapsz lapot. Árukeresőn konkrétan 3 típus van összesen. Ráadásul ezek a lapok még DDR3-asok.)- AMD-hez a legolcsóbb AM4-es lap ~15.000 Ft. (És ez bios frissítés után upgrade-elhető akár a ryzen 3xxx sorozattal is.)
- Intelhez a legolcsóbb 1155-ös lap ~20.000 Ft. (Ez csak 1155-ös procival megy, pár év múlva az upgrade lehetetlen.)- A legolcsóbb 4Gb memória függetlenül attól, hogy DDR3 vagy DDR4 ~5.000 Ft. (De akkor a DDR3 1600 Mhz-en ketyeg, a DDR4 meg 2133-on, vagy párszáz forinttal drágábban 3200 Mhz-en.)
- A gép többi része azonos, úh. csak ezeket összegzem.
- AMD: 15.000+15.000+5000=35.000 Ft.
- Intel: 21.000+20.000+5000=46.000 Ft.
(És akkor ismét kiemelem, hogy az Inteles konfig DDR3.)Ha fentebb lépünk egy szintet, 25.000 Ft környékén az AMD procik nem gyorsulnak akkorát az előző összehasonlításhoz képest mint az Intel, ez tény. Ebben a szűk ársávban az Inteles konfig valóban gyorsabb ~20%-al.
A 30.000 Ft-os ársávban viszont AMD-ből megjelennek a 6 magos procik, ami az azonos árú Intelekhez képest majdnem dupla teljesítményt adnak. Még feljebb haladva pedig bár nem ekkora mértékben, de az AMD tartja az előnyét.
Szóval kérdés: Miért olcsóbb fillérb...szásnál az Inteles konfig?
-
hibavissza
veterán
Van egy olyan ősi mondás, hogy azon érdemes futtatni amin fejlesztették. Az én szűk merítésemben, ha bármelyik fejlesztő ismerősömnek elkezdem emlegetni az AMD-t úgy néznek rám, mint valami leprásra. Ezzel együtt, ha most új gépet vennék én is AMD procira szavaznék, mert az általam használt alkalmazásokban sokkal jobb. Szerencsémre még mindig rendesen elfutnak a dolgaim az i7 6700-on.
(#98) -vitya- abban a világban ahol a RAM-okat egyetlen értékkel csoportosítjuk, ott valóban nincs értelme tovább gondolkozni.
-
-vitya-
őstag
válasz
hibavissza #96 üzenetére
kicsit se értem... pl. hogy lehet olcsóbb intel alá a ram, ha fillérb@szóak vagyunk?
nem ugyanaz a ddr4 kell?(meg ilyenek... de melyik az az intel félkonfig, ami sokkal jobb ár/érték, mint bármilyen amd-s?)
-
DudeHUN
senior tag
válasz
hibavissza #96 üzenetére
Vagy nem, ha a DIY szegmenst nézzük.
-
hibavissza
veterán
Ennyi ökörséget egy hsz-ben. Totálisan alkalmazás és felhasználás függő kinek melyik processzor felel meg inkább. Nem hátrány, hogy az erősebb procik mellé is kapsz integrált vga-t. Sokszor jól tud jönni.... Az alaplapos okosságodat meg inkább hagyjuk. Ha low cost és használható gépet szeretnék még mindig Intel a nyerő. Sokkal olcsóbban pakolok alá RAM-ot és deszkát. Pont most kerestem valami csendes, olcsó, netezős fékonfigot. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy az AMD nem rúg labdába, ha elkezdődik a fillérb@szás. Valószínűleg ezért nem tudnak eleget gyártani.
-
DraXoN
addikt
van egy AMD 5x86 P75 (133Mhz) cpum. Pont ami a wikipédia bejegyzés főképén van verzió [link]
anno 150Mhz-en használtam 16MB rammal... még megvanbár csak az alaplap meg a cpu.. a "körítése" már nincs mert abba más gép költözött később (de a lap, cpu, ram részei megvannak, egyszer akarok még neki valami működő körítést).
frankó kis alaplapom van aminek van integrált IO része is, meg cache az alaplapon (talán 256kb), meg PCI van a lapon... meg van hozzá még VGA-m is... S3 Trio 64V+ (2MB ramra "bővítve").. meg talán valahol egy S3 Savage 4-es kártya is... -
Ragnar_
addikt
Mondjuk, ha az adott gépparknak a gyártó által megadott teljesítményadatok alapján jónak kellene lennie, de nem az, az gyártói probléma, ha alulméretezett géppark nem bírja a terhelést az a vevő problémája. Persze, általában ilyen céges beszerzéseknél a legkedvezőbb árút vásárolják, hiszen költség, és ha 10%-al drágább 20%-al nagyobb teljesítményű gépparknak nincs semmi előnye akkor fölösleges, viszont ha nagyobb teljesítmény is van olcsóbban az más kérdés. Esetleg a gyártói garancia lehetne szempont, de ugye csak akkor, ha amúgy jól működik az adott gép, mert napi szintű összeomlásokra a gyártói garancia nem sokat ér, hacsak nincenek egy hibás szériából gépek a pakkban, de az azért valószínűleg ritka.
-
<Lacy85>
addikt
Én azt gyanítom, hogy a fentebb említett gamer gépek is valami haveri mutyi eredményei, mert
1. Ilyen épített gépeket nem igazán látni multinál
2. Elég durván overkill konfig az adott feladatra. Kb. egy 2 magos pentium megtenné 8GB ram társaságában.A Dell gépek meg valószínűleg hozzánemértés eredményei voltak. Mondjuk ezen nem lepődök meg. A 35 évem alatt talán 2 olyan vezetővel találkoztam itthon, akire azt lehetett mondani, hogy a székébe való. Pedig láttam már egy pár céget.
-
Ragnar_
addikt
"De oké, maradjunk a "vállalati vonalon". Ennél kereken 16 ezerrel kerül többe a HP ProDesk 400.
i7 9700 procival, 16GB rammal, 512-es SSD-vel. E mellett a hülyének is megéri a Dell.
Ami koppra ugyanaz, mint a 7060-as OptiPlex, az a HP-nál 80 ezerrel olcsóbb."Lehet, hogy aki azt a garnitúrát berendelte szép jattot kapott ?
-
Gaga
tag
válasz
Krugszvele #48 üzenetére
Az ismereteidet frissítsd fel így 20 évvel a Duron megjelenése után, mert a kijelentésed alapján nagyjából semmit sem tudsz arról a processzorról.
-
<Lacy85>
addikt
"Egyébként mit szeretnél ennyi pénzért?"
Most így hirtelen, ha 300-350 körül kellene egy gép mondjuk munkára, és nem fontos a grafikus teljesítmény (mivel ugye ebben nincs dedikált VGA)?
Ennél 20 ezerrel drágábban összejön egy olyan konfig, amiben van egy TR4 1920X proci (így a 6c/6t helyett lesz 12/24), 8GB helyett 32GB ram, 256 helyett 480-as SSD, meg mivel van még keret, így az IGP helyett befér egy 1050Ti VGA is.
Aztán nézzük meg, hogy melyik lesz produktívabb.De oké, maradjunk a "vállalati vonalon". Ennél kereken 16 ezerrel kerül többe a HP ProDesk 400.
i7 9700 procival, 16GB rammal, 512-es SSD-vel. E mellett a hülyének is megéri a Dell.
Ami koppra ugyanaz, mint a 7060-as OptiPlex, az a HP-nál 80 ezerrel olcsóbb."Mega LOL. Van tapasztalatom és nem csak Excel-el"
Ennek örülök. Mi sajnos már sírunk, ha Excel-t kell használni. Átlag napi egyszer gondol egyet, összeomlik az egész, és kb. negyedszerre hajlandó utáni újra elindulni.
Egy sima számológép néha 5-10 másodpercig gondolkodik, mire elindul. Meg ilyen hasonló finomságok. Ezt gyakorlatilag az összes új gép produkálja. Az a vicc, hogy a régi HP-k zökkenőmentesen működtek, pedig csak i5 3XXX proci volt bennük. Egyikkel sem volt semmi probléma. -
<Lacy85>
addikt
"arról, hogy ennyi rengeteg ész van a cégnél, hogy nem az adott feladatra választanak gépet, arról nagyon nem a dell tehet."
Senki nem írt olyat, hogy a Dell tehet róla. Leírtam, mi minden fut a gépen, és ehhez mit vettek. Erre a feladatra pedig szar ez a gép. Az okítás az megy, az értő olvasás már kevésbé.
GYK.: A hardver siralmas, nem a márka."bár madarat tolláról, céget beosztottjáról, ha már egy házon nem talál valami magát IT-snek bemutató/tartó szagember nyitási lehetőséget, de legalább ki szardellezi magát"
Itt két apró gond van. Egyrészt ugye se csavar, se fül (fentebb már leírtam, de ezek szerint a szövegértelmezés sem zökkenőmentes), és mivel nem nagyon jártam utána, milyen garanciális feltételek vonatkoznak a gépre (lehet-e megbontani, stb.), így nyilván nem álltam neki szétszedni.
A nagyobbik gond az, hogy sehol nem írtam, hogy IT-s lennék. De még csak nem is mutattam be magam IT-s szagembernek.
Egy kicsit kreatívabb irányba orientálódok. Mancika sírása nem hoz lázba, mert nem működik a nyomtatója. -
valakky
aktív tag
jellemzően nem ennyiért kerülnek kiszórásra nagyobb tételben brand gépek (ipon-t meg kb. sehol sem jegyzik ezen a fronton), főleg ha régebb óta van beszerzés egy adott irányból.
jellemzően bizony itt van support is, ha valami döglik, akkor van pótalkatrész, javítás. megnézem a pro gaming alaplapokat adott esetben hogy cserélik ua. pro gémingre, ha kifut az asus/msi, társai.
arról, hogy ennyi rengeteg ész van a cégnél, hogy nem az adott feladatra választanak gépet, arról nagyon nem a dell tehet. bár madarat tolláról, céget beosztottjáról, ha már egy házon nem talál valami magát IT-snek bemutató/tartó szagember nyitási lehetőséget, de legalább ki szardellezi magát, nem csodálkozom az egyéb felette lévő szakember gárdán sem. -
Dr. Akula
félisten
Ahol lehet 50%-ot csökkenteni, ott van még tartalék a rendszerben. Jöhet a 2. árcsökkentő kör...
-
<Lacy85>
addikt
Aha...És ebben a két generációval ezelőtti prociban, meg a 8GB ram-ban mi a "for work" 330 ezerért? Ja tudom, a 120W-os táp. Mivel ekkorával adják.
Használd ezt a rettenetet "for work" 1 hónapig (de ne csak Excel-re), aztán visszatérünk a témára.
Elhiszem, hogy vannak a Dell-nek jó gépei, de ez nagyon nem az.
Mióta megvannak, csak szenvedés a munka.A régi HP-k nyitófülesek voltak, de ezen nem láttam.
-
Jártam olyan több milliárd forint árbevételű cégnél ahol "összeszerelt" PC park volt. Köszi, de inkább a használt brand gépek.
EclipseGT, jellemzően nyitófülesek az optiplexek. Csavarhúzót csak ritkán veszek kézbe.
-
<Lacy85>
addikt
válasz
Lacika112 #67 üzenetére
Akármilyen hihetetlen, ez még csak a kisebbik poén.
Ezek a gépek egy komplett SMT sort vezérelnek. Sorvezérlő szoftverek, beültetési rajzoknak külön program, stb. Mellette egy tonna hálózati szoftver, meg minden, ami céges gépeken lenni szokott.
A 8GB RAM gyakorlatilag már akkor elfogy, amikor megnyomod a power gombot.Van egy másik részleg, ahol ellenőrzik, javítják az elektronikai panelokat. Ott EGYETLEN szoftver fut, aminek az a feladata, hogy kód alapján megjelenítse az adott panel ellenőrzése során készült képet. Megnéztem, kb. 50MB memóriát eszik a program.
Ott is van kb. 10-15 számítógép, amiknek a specifikációja a következő:Valamilyen normálisabb Cooler Master ház
Seasonic 550W Platinum táp
MSI H170 Gaming Pro alaplap (!!!)
i7 6700K (mert ugye ide a sima nem elég)
32GB RAM (amiből fixen szabadon van kb. 28-30)Mi meg szenvedünk a sz@r Dell gépekkel. Múltkor már gondolkodtam, hogy a többi gépből átlapátolom a ramokat, de nyilván ezt sem lehet megoldani, mert az OptiPlex gépeken nem csavarok rögzítik a gépház oldalát, hanem valami spéci szegecsek. Nehogy bele lehessen nyúlni.
A tipikus példája egy multinál, amikor pénz az van, de ész nincs... -
-
-
Én azért aggatnám a lábam...
Egy i3-8100: 40 ezer
Alaplap: 15 ezer
2x4GB: 20 ezer
240GB SSD: 12 ezer
1TB HDD: 12 ezer
Ház: 5 ezer
Táp: 11 ezer
És még haszna is marad.. Csak hát ő rántani szeretne...
Ezért akarja összerakni occón: Mert amit ő ad 140-ért, az valójában: 42+15+10+12+7 = 86 ezer körül, mert nem hiszem, hogy minőségi tápot venne bele... -
-
BrezaJ
csendes tag
Kis cégnél szoftergazda (akitől a gépeket is vennünk kell) ajánlatot adtak gépekre: i3 7100 4gb ram 1 tb hdd.... 140k. Mondom a főnöknek kerjel Ryzen konfigot 2400g/3400g 8gb rám 240ssd, jobb lesz sokkal, akkor is ha ugyanennyit kérnek. Szoftvercég: AMDt ők nem adnak az szar meg különben. Minek a 8giga rám a szoftvernek elég a 4.... Na amíg itt tartunk, addig nem hal ki az Intel kicsit sem.
-
MeszesKPT
őstag
Azért ennyire konkrétumok nélkül ez nesze neked semmi, fogd meg jól.
-
carl18
addikt
Ideje már árrat csökketeni. Máskép nem rugnak labdába
Majd a Comet Lake áraira is kiváncsi leszek.
Bár mindegy nem rég váltottam Zenre, most egy ideig platformot nem váltok szóval rip intel -
Chiller
őstag
"Az árcsökkentés nem a DIY kategóriának szól..."
Dehogynem. Pont hogy csak annak szól. Az OEM-eknek már szerintem a ryzen 1xxx megjelenése óta olyan árakat adnak amilyen olcsót csak lehetséges - csak hogy minél tovább kitartsanak az intel mellett, de persze azért haszon is maximalizálva legyen. Most a hogyanba ne menjünk bele, a történelmet mindenki ismeri
-
-
<Lacy85>
addikt
Meg lehet nézni most is azokat a területeket, ahol gyakorlatilag nincs konkurencia.
20 mag környékén még az Intel köré áraznak, mert ott van alternatíva.
Felette meg kilőttek az árak.
A 24 magost megkapod 400-ért, plusz 8 magért pedig már 800 ezret kell kicsengetni.
Szóval ne akarjon bedőlni az Intel (nyilván nem is fog), hanem kapják össze magukat, hogy legyen verseny. -
Male
nagyúr
Valószínűleg mert ezek a nagy megrendelőknek szólnak... és oké, hogy most nagyobb a kereslet, mint amennyit gyártani tudnak, de ez az árcsökkentés annak szól, hogy amiket most leadnak rendeléseket, hogy pl fél év múlva mi kell, na akkor is tele legyenek rendeléssel. (látták, hogy X ezer darabbal kevesebb kell mondjuk júliusban már, mint amennyit gyártani tudnak várhatóan, aztán mondjuk a Dell azt mondta, hogy -5%, és akkor azt az adagot is megvesszük). Így közgáz szempontból is életképes a csökkentés szerintem.
-
törölt tag
Csak nem mindegy, hogy csak annyi részt vesznek az AMD-től, amit muszáj, mert az Intelnek nincs elég, vagy azt mondják, hogy "Megvesszük az Inteltől, amit eddig előrendeltünk, aztán meg szakítunk velük, és átmegyünk az AMD-hez". Nagyon nem mindegy. Az Intelnek létfontosságú, hogy az OEM partnerei ne veszítsék el a beléjük vetett bizalmukat.
-
-
demagóg
aktív tag
Pont te voltál az első troll a "szarintel"-ezéseddel. Elötted 18 esetben mindenki elmondta tök normálisan a saját véleményét. Arra meg ne fogadj, hogy ki mikor mit szaroz le. Fogalmad sincs róla, de kinyilatkozol.
Amúgy az Intel tönkremenetele még elvi lehetőség szintjén sem áll fenn, ettől nem kell félni. De abban vsz. igazad van, hogy ha mégis akkor az AMD sem lenne jó fiú, ő is profit maximalizálásra törekedne. -
Lacika112
aktív tag
Rég elkéstek vele. Ha ugyan azon az áron ugyan azt a teljesítményt, ugyan olyan fogyasztás mellett árulná intel akkor is gyengébbek. Amd nem hemzseg a biztonsági résektől, fejlettebb mem vezérlője van és intel csak álmodik a pci-e 4.0 ról.
Lemaradtak a pukireszelések közbe és évekig nem fognak ebből felállni, ezerszer el lett pofázva ez a vásárlóknak a legrosszabb mert ugyan amd érdemben fejleszt de ennek komoly dollárok/eurók/forintok mindegy miben számoljuk lesz a következménye a termék esetén.
Ezzel szemben intel többet fogyaszt, kevesebb magos, ipcben is lemaradása van már és nem azért nem tud eleget gyártani mert űberkirály, hanem mert nem tudják beindítani értelmesen a 10nm-et így amit már 2-3 éve azon kellett volna produkálni még mindig 14+++++++++nm en szenvedi! (van amit 22nm re akarnak visszavinni)
Jelenleg amit 10nm en kiszenved sehol nincsenek órajelbe, a kihozataluk is gyereksirató, ezt mi fogjuk megszívni.Nincs konkurenciaharc, letelnek a fix szerződések sok gyártó átmegy amdhez mert jelenleg mindenben veri az azonos kategóriájú inteleket (hacsak nem lesz lefizetés intel részéről amit nem egyszer láttunk és jogerős bírósági ítélet IS! van róla)
-
Ragnar_
addikt
Az Intel belepihent a ticktockba az AMD meg HEDT-ben már nagyon lelépte. Azt viszont az AMD is magának köszönheti, hogy a Ryzen előtt kb. csak gyűjtők vettek AMD procit vagy 5 évig, így most 3 év alatt sikerült valamennyire visszakerülniük a procipiacra. Nyilván egy idő után beáll majd az ár egy reálisabb szintre akár az Intel csökkent, akár az AMD emel. Jelenleg már inkább az AMD diktál, mert a Zen3-al kb.oda is lesz az órejelelőnyből származó 10% teljesítményelőnye az Intelnek az asztali szegmensben. Persze megfordulhat a dolog, hogy az AMD utánaáraz a teljesítménynek, de szerintem a kövi generáció még nem lesz nagyságrendekkel drágább. Mondjuk egy 6/12-es 4600 nem lesz több 230-250 dollárnál. Ez persze csak tipp.
-
Tin
veterán
Sok ertelme van a kommentelesnek az ilyen cikkek alatt.
Ha esetleg tonkremenne az Intel, es aztan az AMD jatszana 1 evtizedig azt, hogy alig fejleszt, cserebe jo dragan adja a processzort, az jo lenne?
Csak mert lefogadom, hogy aki itt "szarintel"-ezik, az fel evtizede meg "szaramd"-zott.
-
hegegabi80
addikt
Azt hiszem jobb ha igyekszik mindenki, aki AMD-t akar. Mert ez után tuti ott fog jönni az áremelkedés. Főleg ha megmarad a technikai előnye, akkor hülye lenne nem emelni.
És ahogy Duracellm.. is írja, az AMD kapacitása is véges. -
Predatorr
őstag
Biztonsági rések olcsón eladók!
Ős-intelesként maradok a rájzennél. -
törölt tag
Azzal nem számolsz, hogy AMD készletei/gyártókapacitása is véges, az is túlterhelődik ha túl sokan akarnak AMD-t és ott is csak várólista alapján fognak kiszolgálni.
Ha Intelnek még mindig nagyobb a gyártókapacitása, akkor ő tud majd rövidebb szállítási határidőt mondani a sorban állóknak.
Kiváló alkalom lesz hogy a kereskedők készlethiányra hivatkozva árat emeljenek... -
Picco
addikt
azt mondjakL a tortenelem ismetli onmagat.
Most, hogy Apple and Huawei atment 5nm-re, sok gyartokapacitas felszabadult, AMD a legnagyobb 7nm/7nmEUV kliense TSMC-nek.
tehat most/nemsokara sokkal tobb AMD proci lesz gyarthato, igy mar talan az OEM-eknek is sokkal fontosabb tenyezovel valt az AMD, mert lehet ki is tudna oket szolgalni nagy mennyisegben is.
de ugye lattunk az Intel slide-ot is, 3 billion dollar lett visszajuttatva a nagy cegeknek kedvezmeny formajaban. Magyarul valoszinu a nagy OEM-ek minimalis haszonnal lesznek kiszolgalva csak hogy ne menjenek AMDhez.
-
tibaimp
nagyúr
Ezt is megéltük, így még olcsóbban tudok majd az Inteles gépemet fejleszteni. Köszi AMD!
-
gliskard
senior tag
Az árcsökkentés nem a DIY kategóriának szól...
DIY szegmens nem igazán befolyásolja az árakat, fontosabb az OEM parterektől vásárlók "lojalitása" - az Intel-nél (érthető okokból) nem szeretnék, ha elkezdenénk komolyabban mérlegelni az AMD-ra váltást. Intel szerencséjére és az AMD bánatára ez lényegesen túlmutat egy szimpla "alkatrész" vagy "gép" cserén. Az esetek nagy részében a HW ár nem a legfontosabb szempont mert az ár/teljesítmény mutató nem olyan egzakt ilyen cégek esetében mint egyetlen darab desktop vagy noti esetében.
-
GodGamer5
addikt
válasz
FragMaster #6 üzenetére
Az uóbbi idők egyik legjobb döntése volt részemről Ryzenre váltani. -
.mf
veterán
"én már csak azt nem értem, hogy ha így sem tudnak eleget gyártani, akkor minek árat csökkenteni...?"
Ez még mindig így van, vagy csak megszokásból van hajtogatva? Most akkor túlkereslet van, vagy azon nyavalygás, hogy zsugorodik a PC-piac, egyre kisebb a kereslet? Kicsit ellentmondóak ezek... -
Robi BALBOA
őstag
válasz
FragMaster #6 üzenetére
Nálam döcög egy, megválok tőle, ha jó árat dobnak fel vagy adnak egy jó kis Threadripper-t érte!
-
Van jó vétel az Intel oldaláról is, pl. a "selejt"-F procik
Viszont én most leginkább AMD-re alapoznék új konfigot. Azt várnám már, hogy mikor jönnek az integrált jó árú 6-8 magos CPU-k.
-
Piftuka
veterán
Egyelőre ez a veszély nem fenyeget.
A minap megnéztem az Intel processzorok árait, és megdöbbentem. Elképesztően drága mindegyik.
Örülök, hogy nem Intel irányba kellett fejlesztenem ~10 év után, mert bizony most a jelenlegi Ryzen konfigurációhoz képest ~100.000 forinttal "szegényebb" lennék; ha az aannak megfelelő Intel processzor és a hozzá adott alaplap árait nézem.
Azért ez tényleg brutális különbség. Nem arról van szó, hogy pár 10 dollár az eltérés, ide, vagy oda... aztán dönthet mindenki az egyéni szimpátiája alapján, hogy melyik platformra vált.
Szóval, ha az Intel tényleg árat szeretne csökkenteni, akkor bizony van miből, és van hová... -
Én a 100%-os leértékeléseket kedvelem
-
törölt tag
-
QwErTy42
addikt
Maradok a záemdénél.
-
-vitya-
őstag
én már csak azt nem értem, hogy ha így sem tudnak eleget gyártani, akkor minek árat csökkenteni...?
Így majd aki nem kap időre procit, inkább kivár, és nem rendel AMD alapút? nem teljesen reális indok. Akinek kell proci, annak általában akkor kell, amikor az igény felmerül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nyaralás topik
- PlayStation 5
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- SSD kibeszélő
- Anime filmek és sorozatok
- Tesla topik
- További aktív témák...
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest