- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
én se annyira, mint pár éve. gyakorlatilag a gép eljutott oda, ahol már nekem is megfelel. bevizezni lehetne, de figyelembe véve a hűtésem árát és tudását az már biztos nem érné meg.
vízzel az a baj, hogy normális pumpa és normálisan megtervezett rendszer kéne (értsd elfelejteni a "rádobunk egy restriktív bordát oszt jó lesz" megoldást). a piacon lévőknek még bőven vannak gyerekbetegségei, ellenben a léghűtők eléggé kiforrottak az évek folyamán.
jaja, a DFIk. egyébként arra a lapra a Thermalright csinálta a bordát, szerintem az egyik legszebb és legjobb volt a korszakban. sajnos én élőben csak egy p35 blood ironnal találkoztam.
-
Archer
őstag
Én már nem követem ennyire a hűtő (meg úgy általában a számtech) ipar fejlődését csak a híreket olvasgatom alkalomadtán és ott kb. ugyanazokat látni az összes gyártónál. Variálgatnak a hőcsövek számával meg a bordák méretével, számával, sűrűségükkel de mint írtad, ez a toronyhűtő elképzelés nagyjából elérte a határait, nagy ugrásokra már nem igen lehet számítani. Mondjuk a másik dolog, hogy az átlag igényeket bőven lefedte már a pár évvel ezelőtti kínálat is, procik terén a fogyasztás meg inkább csökken, nem növekszik. Nem csoda, hogy a nagynevű hűtő gyártók is már árulnak minden sz@rt mert csak hűtőkből nem élnének meg. Akinek meg szénné húzott 28 magos rendszere van, az úgyis vizezi.
Különben jó elgondolás szerintem ezek a kompakt proci vízhűtő rendszerek amiket kezdenek nyomatni manapság. Hiszen logikus kivinni a hőleadó felületet a házon kívülre és nem a házon belülről 3-4 ventivel kiterelni kívülre. Ha lenne kínálat meg árverseny (meg normális minőség), szerintem sokan átpártolnának arra.
Anno a csúcs DFI lapokon volt olyan magoldás, hogy a chipset hőjét hőcsövekkel kivezette a hátlapra, a gépen kívülre. Volt nekem is egy ilyen lapom, nagyon tetszett ez az innovatív megoldás (persze az ilyenek húzzák le a rolót...) meg a józan paraszt ész. Egy bizonyos pontig szerintem a legjobb megoldás a léghűtés, egyszerű, minimális a hibalehetőség, gyakorlatilag örök mint a szegénység, a ventit meg lehet cserélni de ezek a 1-1,5 kilós monstrumok már a túlzás kategória, egy kisebb házban semmihez nem lehet hozzáférni tőle, gép szállításánál is már probléma lehet (mondom ezt úgy, hogy egy Grand Kama Cross van a gépemben, ettől sem lehet semmihez hozzáférni de ez még nem az egykezes súlyzó kategória).
-
proci985
MODERÁTOR
azért visszanézve szerintem van fejlődés. az eredeti TRUt már elvileg egy CM212evo is megfogja, a kéttornyos designon is az évek és iterációk alatt legalább 4-5 fokot sikerült még találni (IFX14 -> D14/Arrow -> Silver Arrow -> K2/SA SB-E -> Phanteks). namost ez nem sok, de figyelembe véve, hogy a csúcshűtők Wonként olyan 0.3fok alatti deltaT emelkedést tudtak már pár éve is (értsd, 100Wos fogyasztásnál 18fokos szobában 50 fok alatt marad a proci, mindezt két 1300as 140es ventivel), ez szép eredmény. illetve a gyakorlatban azt is jelenti, hogy olyan 100-120Wig még bőven elég 800rpmes ventit/ventiket használni. azaz egy alapból melegebb, tuningolt procit is meg lehet fogni még 1000rpm alatti ventikkel. alapórajelre meg ezek a hűtők akkor kellenek, ha IBT alatt se akar a tulaj 50-55fok fölötti hőfokokat látni halk szellőzéssel úgy, hogy egy 200Wos videokártya alulról fűti fel a procit is.
hőcsövek számát nem lehet emelni (így se biztosan érintkezik a talppal mind), lamellaméretet nem lehet emelni (az Archon, a Phanteks és a Silver Arrow SB-E már így is a határa annak, ami még elfér), ventik sebességét nem lehet emelni (volt rá példa, de a Frio OCK nem véletlenül nem ajánlott), levegő vezetőképességét nem lehet emelni. réz lamellákkal próbálkoztak páran, de a réz nagyon nehéz, és a csúcskategóriás bordák már így is kiló körül mozognak, ha nem felette (enyém is 1.2 kiló). talp kialakítása és a felfogatás is eléggé kiforrott. illetve mostanában már egyre könnyebben szerelhetők a hűtők, amilyen tekintetben szerintem a legnagyobb előrelépés történt az utóbbi években.
radikalizálni max annyit lehet, hogy végiggondolni mégegyszer a bordák kialakítását, illetve a ventihez optimalizálni a bordák és a hőcsövek elhelyezését... de utóbbi azért az elmúlt 5-6 évben megtörtént. párszor. pl gondolj bele, hogy a Thermalright Ultra hányadik iterációjánál jár (ha jól számolom hatodik, SEket és spinoffokat leszámítva).
persze, voltak próbálkozások vízzel (általában rosszabb eredménnyel), peltierrel (megint nem optimális), kialakítással (változó siker, a Genesis pl remek lett)... illetve megpróbálni olcsósítani, mint jelen esetben a Prolimatechnél. bár gyakorlatban itt is csak az olcsósítás mértéke a szembeötlő, a Thermalright is csinált már ilyet, pont a HR02 Machoval (ahol lehagyták a nickel platinget). belegondolva végülis D14/Archon teljtesítmény 10k alatt nem lenne rossz. illetve HTPCkbe is lassan de biztosan jönnek a jobbnál jobb megoldások.
az, hogy mennyire fog jól szerepelni, még kiderül. alapvetően, hacsak nem jön egy új, radikális megoldás, szerintem légen az elkövetkezendő időben se válrható túl nagy előrelépés. utolsó ilyen ugrás is a hőcsövek megjelenésénél volt.
szóval persze, acél, de szerintem várjuk meg a teszteket, ez a hűtő még simán lehet best-buy adott árkategóriában.
-
pip
aktív tag
Jo kerdes, hisz az acel joval olcsobb mint az alu, es kb 4x rosszabb hovezeto. A rozsdamentes acelok viszont joval dragabbak mint a szenacel, cserebe tovabbi 3-4x rosszabb hovezetok. Valoszinuleg nagyon keves adalekot tartalmazo "eppcsakrozsdamentes" acelrol lehet szo, ami nem sokkal dragabb a szenacelnal es majdnem ugy vezeti a hot. Az aluminiumhoz kepest persze labdaba sem rughat...
-
Hina
aktív tag
Vigyázni kell, ha a géped arrébb pakolod, nehogy zöttyenjen, mert letöri a proci foglalatot az alaplapról.
-
Archer
őstag
Hát-hát, nem igazán értem a koncepciót.
1. Ha az acél ennyivel olcsóbb és sokkal nem rosszabb (szerintük) a hőfelvevő/leadó képessége akkor eddig más gyártóknak az alsó kategóriás cuccaikhoz miért nem jutott eszükbe?
2. Ha viszont gyengus ilyen szempontból az acél, akkor mire jó a hűtő? Ok, hogy olcsó viszont cserébe nem hűt.
Különben évek óta egy kaptafa az összes toronyhűtő, kicsit erőltessék meg magukat a gyártók ha már ebből akarnak megélni.
Scythe-ot ilyen szempontból becsülöm, ők legalább próbálkoznak különböző formákkal, elrendezésekkel, nem csak felcsapják a kínai Dzsunka corp. katalógusát aztán rendelnek a 12345 cikkszámú termékből 300e darabot névre címkézve.
-
ViZion
félisten
Minden évben kell ÚJat gyártaniuk, mert a régi nem jó, az Új az jó. Akkor is, ha tesztekben az ősbrocken elveri. (pont) Ez nem vita téma
A nagytalpút kérem, h Scythe Orochi legyen újra, de ócón...Dr. Szab.tam: ha a lemezek hullámosak, ezáltal nagyobb felületűek lennének az nem jó? Vagy gyártani, rögzíteni nem jó? Zajos, ha venti fújja? vagy miért vannak ilyen sík lemezek mindenhol? Ez a legjobb?
-
Potzee
addikt
"...Megahalems Basic-45-ért mindössze 14 dollárt kér a gyártó"
Vajon nálunk is 3.5k körül lesz??? -
Dagidög
senior tag
Az alsó hűtő kiköpött Noctua NH-U12P. [Moderálva]
[ Módosította: #65675776 ]
-
sing1ep1ayer
őstag
Az a szomorú, hogy mire ez bekerül a hazai kiskerekbe már bőven olyan áron lesz, amiért jó teljesítményű, halk, alu lamellás hűtőt is lehet kapni. Magyarul valószínűleg nem lesz nagy piaca, hacsak nem szerepel várakozáson felül.
-
fi:zi'k
nagyúr
"..és a 6 mm-es hőcsővek száma is négyre redukálódott.."
Szerintem meg kettőre. -
shteer
titán
válasz
Jack O'Neill #9 üzenetére
miből gondolod, hogy rozsdamentes?
víz úgyse éri
horgany meg még attól is védi és olcsó
-
DRB
senior tag
válasz
Jack O'Neill #9 üzenetére
Vagy inkább nagyon jó az anyagbeszerzőjük!
(#12) shteer:
„azonban a drága alumíniumlamellákat rozsdamentes acélra cserélték”
-
BeLucZ
addikt
szerencsére nekem még az origi megahalemsből van a rev. B és évek óta teszi a dolgát hibátlanul, költséghatékony megoldásokat nem szeressük, főleg ha azokat felárért adják, most itt nem konkrétan a prolimára gondolok, de vgak világában jellemző főleg
-
Jack O'Neill
tag
Olcsóbb....ühüm. Nagyon rossz anyag beszerzőjük lehet, ha a roszdamentes acél náluk olcsóbb az alunál
-
DRB
senior tag
Jó kis hűtő ez, bár nyilvánvalóan ez az acélos megoldás, nem lesz túl acélos.
Legalább is az alumíniumhoz képest. Persze majd a tesztek megmutatják(ha lesznek) mennyivel is rosszabb megoldás az acél lamella az alumíniumhoz képest.
Viszont ezt az ár dolgot nem vágom, szerintem a rozsdamentes acéllemez drágább mint az alumínium,acél vs. alumínium. -
szab.tam
nagyúr
nem sárgaréz, és nem rozsdamentes acél a többi.
tehát az általam felvázolt verzió nem volt még.***
(#3) Indy69
ha az acél lamellákat egyedül ki bírták taláni, akkor ez is menni fog.
igaz, még mindig jobb, mintha fából készítenék.
a hőcsövek helyett is bevethetnének botokat. olcsóbb. -
szab.tam
nagyúr
"a drága alumínium lamellákat rozsdamentes acélra cserélték, mindkét toronyban"
én már egyre kevesebb dolgon tudok csodálkozni.
de azért megnéznék egy párhuzamos tesztet. kizártnak tartom, hogy nem rosszabb, mint egy alu lamellás.
szerintem ez megint egy olyan húzás, amikora marketing részleg kiosztotta az észcsomagot a mérnököknek.következőnél pedig beraknak majd 8 sárgarz lemellát, mert olyan még nem volt...
-
Indy69
aktív tag
Ez a szerencsétlen Megahalems a világ egyik legjobb hűtője és még kinézetre sem rossz
Kár hogy elég borsos az ára és nem minden sarki Pc boltban van ,de néha kilehet fogni itt a H.a. 10 k körül ,nekem is innen van
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Viccrovat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- LEGO klub
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- További aktív témák...
- Bezámítás! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Új Gigabyte 16 Aero 4K+ OLED i7-13700H 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Studio Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest