- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Dr. Akula #101 üzenetére
Nem csak azért kell nekik saját technológia, mert az amcsik kémkednek. Az usa mindig hidegen-melegen háborúzik, mindenféle technológiákat tiltanak, nehogy hozzáférjenek a kínaiak. Pedig, ha akarnak, akkor tudnak szerezni. Észak-Korea is tud szerezni bármit, ha van rá pénze.
-
-
Cathulhu
addikt
válasz
solasola #113 üzenetére
Akkor ahhoz mit szolsz, hogy most annyit nyavajgott mar az anniversary update miatt, hogy engedtem frissiteni. A grubot azonnal kinyirta, ami a kisebb gond, a nagyobb az, hogy a komplett linux particiot, fejleszto kornyezetostol, adatostol, mindenestol torolte, holott ahhoz semmi koze nem lehetett volna.
-
solasola
csendes tag
Na akkor több Lenovo cuccot mi nem veszünk. Amúgy is nagyon idegesített a sok szemét, amit a gyerekek tabletjeire update keretében automatikusan feltolnak.
Ha be akarnak állni a Microsoft mellé a közutálatnak örvendő cégek táborába, akkor csak hajrá.
Más oprendszerek blokkolása a leggusztustalanabb dolog, amit egy - elvileg - független OEM tehet.
-
hallador
addikt
Rendben de ezzel a helyzettel épp semmit nem tud kezdeni gyakorlatilag a gyártón kívül senki. Szóval ez az a helyzet, amit ki is lehet hagyni a szórásból. Azt viszont nem, hogy adott hardver specifikus szoftver milyen módon kezeli az adott működést, lásd NSA által megbuherált Cisco eszközök / nagy eséllyel ott sem az ASIC-ot buherálták hanem a szoftvert. De ugyanez igaz az Intel vPro-ra is, csak akkor működik, ha a szoftver és nem csak a processzor, mint alapegység, hanem a processzor által használt mikro kód is olyan, de ha ez nem lenne elég, még a hálózati kártyának, és az alaplapnak, és az alaplap található BIOS-nak is támogatnia kell a technológiát. Szóval azt nagyon kétlem hogy tonna számra kifejezetten olyan hardvereket gyártanának, amik kémkedésre vannak kihegyezve, és ezt átlagfelhasználóknak adják oda. Inkább itt az a helyzet, hogy a hardver-t felkészítenek mindenre, a gyártónak ez az érdeke, utána ki mit használ fel ebből az egy dolog. De ez a fenti példákból is kiderül, hogy szoftverrel egészen jól kezelhető. És abban igazad van, hogy van amit csak külső eszközzel lehet csak megnézni, lásd az LG TV-k hazabeszélését, de az sem a hardver oldalról nézném, mert a gyártónak nyilván célja, hogy a hardver minél több dologra alkalmas legyen.
Ez persze magánvélemény.
(#111) hcl
Igen csak épp a firmware-t azt Te is tudod "frissíteni" egy hálózati kártya, vagy egy wifi esetén, persze ha megfelelően komoly kártyáról van szó. A szerver eszközöknél ez adott.
-
-
válasz
hallador #105 üzenetére
A firmware egy réteggel fentebb van. A hw torjan, az ténylegesen hw-s. Ha tervezel egy SoC-ot, asic-ot, chip-et, akármit, és elküldöd egy kínai gyártónak hogy csináljon neked belőle mondjuk 500e db-ot, akkor gyártás előtt bele tudnak mókolni szinte bármit. Ha ez mondjuk egy USB hub, vagy egy network contorrel, akkor elég kellemetlen dolgokat pakolhatnak bele (de amúgy szinte bármibe, ez csak a jéghegy csúcsa). Az benne a durva, hogy szoftveresen sehogy sem tudod detektálni, max ha külső eszközzel nézed a forgalmat, de ahhoz aktívnak kell lennie, azt viszont nem tudhatod, hogy mikor és milyen körülmények között aktív (annak is külön irodalma van egyébként, hogy milyen módszereket használnak az aktiváláshoz). Egyedüli megoldás a lebuktatásra, ha szétvágod és elektromikroszkóppal megvizsgálod, és akkor tudni fogod, hogy az az 1db kompromittált e vagy sem. Másik divatos dolog, hogy próbálják obfuszkálni a HDL file-okat, hogy ne tudja az eredeti megrendelt működést értelmezni a másik fél, így kisebb az esélye annak hogy észrevétlenül beletesz valamit. De persze ez sem tökéletes megoldás.
Egyébként baromi nagy probléma ez, és több kínából jövő cuccban találtak már ilyesmit, míg mondjuk a fent említett Intelnél egyelőre nem. Szimpla kockázatkezelésről van amúgy szó, és persze lehet azt mondani, hogy ettől még az Intel is csinálhatja/csinálja (vagy a HP, vagy akárki, vagy ezek egy beszállítója, amik jellemzően ugyanúgy kínaiak, max auditáltak). De ettől még pl. egy banknál azt fogják mondani, hogy köszi, de Lenovot meg Huaweit, ZTE-t inkább nem, mert magasabbnak ítéljük meg a kockázatot.
-
hallador
addikt
De pontosan ott szerelik, amiben különbözhetnek, azok a firmware-ek, amiket a user, vagy a cég telepít, amivel felül lehet írni ha rossz helyre kémkedne. Az hogy hol szerelik össze ebből a szempontból szinte mindegy, az, hogy milyen firmware fut rajta, amivel a Userek nem foglalkoznak szinte soha, ha működik a vas...
A firmware-t meg nem kínai felügyelettel írják általában. -
-
Dr. Akula
félisten
Ugyanezért fejlesztenek a kínaiak saját processzort, oprendszert, mert ők meg az amcsi cuccok amcsi kémkedésétől félnek. Ne hidd hogy csak a kínai beszél haza, az Intel, Microsoft is, csak nekik máshol van a haza. Mi meg nem tudunk gyártani semmi csúcstechnológiát, minket csak megfigyel mindenki.
-
Nálunk is feketelistán van a cégnél (EU-s multi) a Lenovo. Sajnos nagy náluk a hardware trojan kockázat.
-
hallador
addikt
Állami szinten Dell, és HP az első számú brand, attól függ, hogy éppen melyik nyeri meg. De szerver szinten a HP-t preferálják jobban mióta kidobták az IBM/Lenovo x86-ot a ligából. Mondjuk ez nálunk is preferáltabb már.
Viszont ami érdekes, hogy rengeteg Multi preferálja a Lenovo notebookokat, és Lenovo tableteket. De jellemzően, akik Európában, és Távol-Keleten is tevékenykednek.
-
-
hallador
addikt
Csak a konzumer piacon, az USA államigazgatásból ki vannak tiltva. Adott multik nagyon kedvelik a Lenovo-t (Microsoft, google) de állami szinten nem szereplő.
(#96) Duliee
Lenovo reportedly banned by MI6, CIA, and other spy agencies over fear of Chinese hacking (update)
-
-
bencze
senior tag
válasz
#33253120 #91 üzenetére
Az első mondatod egy csomó szempontból igaz is, a második meg nem. Az én netes tapasztalataim szerint pl usa a legnagyobb szabad szoftver, és alternatíva-támogató ország, a szabadságukat komolyan veszik (nyilván nem a birkanép amiből ott is sok van de az aki egyáltalán foglalkozik előbbi témákkal).
-
dabadab
titán
válasz
#33253120 #91 üzenetére
"És bizony feléjük az a divat, hogy nem vagy elég hazafias ha nem MS, vagy alma terméket használsz."
Az azért érdekelne, hogy ezt hogyan, mekkora és mennyire reprezentatív minta alapján szűrted le.
(#92) Kopi31415: nem nagyon kedvelt?... Az USA PC piacon az Apple-lel a harmadik-negyedik legnagyobb szereplő (az első két helyért a Dell és a HP mérkőzik).
-
törölt tag
válasz
cskamacska #73 üzenetére
Pár éve eljutottunk oda, hogy az usa azt hiszi, hogy mindenki felett áll.
És bizony feléjük az a divat, hogy nem vagy elég hazafias ha nem MS, vagy alma terméket használsz. Ami a cikkben van, az ennek egyfajta vetülete. -
-
-
Érdekes megközelítés amúgy , hogy tök más termékkategóriát lehúzol ezzel..
Ez kb olyan ,hogy egy nő k.rva , akkor minden nő az... Általánosítás...
Mondjuk nem lepődök meg már itt a fórumon. Masszív általánosítás megy szinte minden topicban.
Ha negatív hangvételű hír jön ki, akkor jön a: " Én meg mondtam, hisz már volt saruk, de ez már mindennek a teteje... " típusú hangzatos megnyilvánulások.
Így sodródik ez a topic is. Meg az összes többi..
Nem lepődök meg magamon se, hogy egyre kevésbé van szükségem az efféle mocskolódások olvasására itt PH-n.. Valahogy igaz az, hogy "régen minden jobb volt".
Csupa negatív ez a topic is... HOgy minden szar, és semmi se lehet elég jó, nekünk főleg nem! Ugye?
OEM-ként akartad megvenni?
-
Z3r0Z3n0
újonc
Komoly Linuxos "szakember" lehet az is, aki még arra sem veszi a fárádságot, hogy megnézze a Linux HW kompatibilitási listáját, mielőtt nekikezd hegeszteni ... Aztán meg rinyál ...
-
hemaka
nagyúr
Amugy is Levono, ugyan mar, kinek kell az.
-
cskamacska
addikt
"Van rajta Win10, minek akar downgrade-elni?!"
A hét kommentje, és kiváló trollbait.
Bár mint az előtelepítős topikból is kiderült, az átlagember(informatikusok is, sőt!) indoktrinálása olyan tökéletesen sikerült, hogy már szinte senkiben fel sem merül, hogy Windowson kívül mást is lehet használni egy PC-n, ennél fogva a MS termékek árát, mint valami adót, már természetesnek, géppel együtt azonnal kifizetendőnek tartjuk.
Na most már odáig jutottunk, hogy a régebbi Windows verzió is vörös posztó, a Párt fősodrától eltérni nem lehet.
-
"...ami nem váltható le a Microsoft és a Lenovo közötti szerződés értelmében..."
Pro primo: a végfelhasználónak semmi köze ahhoz, hogy a két cég milyen szerződést kötött.
b) Ha a Lenovo nem tüntette fel a termék használati utasításában, hogy Windows only, akkor jár a korbács
3) ha ehhez tényleg köze van a Microsoftnak, akkor nekik is
negyedszer: az ilyen taktikák fényében felül kellene vizsgálni az EU ilyen-olyan döntéseit
V) mivel Linux telepíthető AHCI módban, a Lenovo félrebeszél
Hat) az ilyen magatartás súlyosan versenykorlátozó, ennek megfelelő mértékű szankciókkal jutalmazandó.
-
-
LamerGyuri
senior tag
Ööö... most akkor "Mindmeghaluunk!"?
-
bambano
titán
lehet abban több meghajtó, pcie csatolós nvme meg m2 meg hasonlók az alaplapra gyógyítva, ahol már lehet értelme a raidnek. illetve az is előfordulhat, hogy rágyógyítanak egy kisebb ssd-t az alaplapra nvme-vel és azzal cachelik a nagy pörgős diszket. mint az intel robson, csak mástól.
-
zdanee
őstag
És mégis milyen speciális RAID-et lehet használni egy darab meghajtóval?
-
bambano: csak tojt rá. Mit várunk egy Lenovotól? Ilyen megoldással megállapodást építeni egy tiltásra egy kicsit vicces lenne. Főleg hogy kb. amihez akar, ahhoz farag is drivert a linuxos közösség. Egyébként gyakori hogy teljesen kihagyják a sata vezérlő opcióit az első bios verziókból a gyártók, keress rá, csomó gyártónál van sírás erre.
dabadab: akkor szerencséd volt. A 90-es évek vége óta linuxozok, napi szinten olvasok ezzel kapcsolatos levlistákat, szakmai fórumokat. A "milyen laptopot vegyek linuxhoz?" vagy "szívok az xy laptoppal" mindennapos téma, de ugyanez igaz szerverre és desktopra is. Persze ha nem az alsóházból válogatsz, akkor eleve nagyobb az esélyed, szóval nem azt mondom hogy csoda számba megy manapság, hogy egy laptop minden komponensét kezeli egy új disztribúció, de azért nem ritka dolog az, hogy lényeges dolgok nem működnek.
-
-
dabadab
titán
"Én az egész topicot nem értem."
Akkor elmagyarázom: azon megy a para, hogy ha ezt meg tudják csinálni egy gépnél, akkor igazából megcsinálhatják az összesnél is.
"Mióta világ a világ, Linux user úgy vesz laptopot, meg bármilyen hw-t, hogy utánaolvas, kutakodik"
Igazából nem igazán. Én pl. egyszerűen meg szoktam venni a szimpatikus darabokat, ennyi - igazából a Linux több HW-t támogat, mint bármelyik Windows.
-
DrojDtroll
veterán
-
+1 Én az egész topicot nem értem. Mióta világ a világ, Linux user úgy vesz laptopot, meg bármilyen hw-t, hogy utánaolvas, kutakodik (még maga Linus is így szokta csinálni, rendszeresen megosztja a laptop választási hercehurcáit, pont múlt héten is blogolt az új laptopja kiválasztása kapcsán). Mégpedig azért, mert csomó komponens esetében megeshet hogy nincs hozzá driver, vagy várni kell rá fél évet. Ez főleg a friss VAGY az olcsó típusokra igaz, melyekben néhány hw komponensnél a szoftver (driver) nagyobb munkát végez, hogy olcsóbb legyen a vas.
Elég csak belepislantani tetszőleges divatos disztribúció hw-vel kapcsolatos levlistáiba, bugtracker rendszereibe, a hw-s nyavajgások fele laptopokról, illetve azokkal kapcsolatos mobil hardwarekről szólnak (touchpad, mini pci-e network/bt kártyák, etc etc..).
Persze itt most egyből a sata controllernél kezdődik a szopás, ráadásul menne az, csak nincs config opció ahci-hez a biosban. De Linuxot életvitelszerűen használó user erre csak legyint, lapoz, látott már ilyet.
-
törölt tag
Nem kell megvenni, de apró részletek, pontos specifikációk nem feltétlen érhetők el. Teszem azt a touchpad pontos típusa, vagy a hálókártya esetében például. És annyira nem biztos, hogy a notin ezeket tapizáskor meg tudod nézni, hála a beállításoknak. Vagy mégis kicsit más lesz, amit a dobozból kiveszel vásárláskor, mint ami ki van téve.
-
A Lenovo supportja a szégyen kategóriát alulról súrolja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#06658560 #45 üzenetére
Nem nagyon értem, magát az értetlenkedést. Ha elmégy egy áruházba, kinézel valami neked tetszőt, azt azonnal kötelező megvenni?
Nem lehet hazamenni, utánanézni fórumokon, gyári oldalon a drivertámogatást ellenőrizni és mondjuk másnap megvenni? De teljesen lényegtelen, milyen úton jut el valaki a vásárlásig, például lát egy hirdetést a Hardveraprón stb.
Neked azt is rögtön meg kell venni, tájékozódás nélkül? Nem tudom, miről beszélsz.
-
Van rajta Win10, minek akar downgrade-elni?!
-
törölt tag
Ezt hogy tudod kivitelezni? Teszem azt honnan tudod megismerni az utolsó, drivert is igénylő lomig az adott noti specifikációját? mivel általános összeszerelés, működés is fontos, ezért ezt megfejelve egy személyes ismerkedéssel? mondjuk MM, ahol van vagy ötven noti, előre felkészülsz?
-
Dr. Akula
félisten
Gyaníthatóan a felháborodás miatt enyhült ennyire az álláspont, de eredetileg még ez volt: "a Lenovo képviseletében eljáró ember válasza az volt, hogy az adott termék Signature Edition verziójú Windows 10 Home operációs rendszert használ, ami nem váltható le a Microsoft és a Lenovo közötti szerződés értelmében.". Mégcsak ne is próbálkozzanak ilyesmivel!
-
Kernel
nagyúr
De ennek az lenne a módja, hogy felkeresem a termék honlapját, Windows-drivert letöltöm, USB-n beadom és bármilyen (aktuális) Windowst telepítek.
Ha ez így nem lehetséges, akkor illene egy matricát ráragasztani, amiből már vásárláskor tudom, hogy mire számítsak.
Más kérdés, hogy szerintem notebookot nem úgy vesz az ember, mint egy kiló kenyeret, ötletszerűen. Már előtte megnézem, hogy milyen letölthető driverek vannak, milyen oprendszerekhez.
Gyári telepítőkészlet nem hat meg, a rugalmasságot az nem biztosítja.
-
gyugyo79
addikt
-
Dr. Akula
félisten
Na ez viszont már fasság. Jó dolog hogy előtelepített oprendszerrel jön, mert sokaknak az is problémát jelntene, szeretik ha kinyalják a seggüket a pénzükért. De ha kifizette az ember a lóvét, akkor ne mondják már meg hogy mit tehet a saját tulajdonával és mit ne. Ha nagyon akarja, akár CP/M-et is telepíthessen, ha tud.
-
Peak
addikt
Nem, nem kell külön mondani semmit.
A törvények nem ismerete sem mentesít a hatályuk alól.
Az, hogy még nincs support linuxra egy adott HW egy adott beállitására, az sem a gyártó sem a Ms sem a Annunakiknak nem hibája.
Egyszerűen fogadjuk el ez, jó?Az egész történetben egyetlen cikis dolog van, az ostoba supportos ostoba és jó eséllyel kitalált magyarázata, amit utólag el akartak tüntetni! Na AZ a legcikibb az egészben.
-
-
Ezzel nem blokkoltak semmit sem.
vs.
Hiszen nem jelentettek ki semmi olyat, hogy a világ összes júzere által kiválasztott összes OS telepíthető a gépükre.
Saját magadat hazudtoltad meg. De, blokkolnak, csak ezt nem kommunikálták le megfelelően.
Ergo ez az egész már megint csak ostoba alulképzett "szakemberek" rinyálása.
Mármint neked rinyálásnak minősül, ha a vásárlót sehol sem figyelmeztetik arra, hogy az adott termék csak és kizárólag az adott OS-el működik?
Mert azért lássuk be, hogy a Lenovo-t minimum ezért illene megfedni.
Jogilag természetesen nehéz kérdés, hogy szükséges-e ez a Lenovo részéről, de a másik oldalról nézve egy két mondatos figyelmeztetés, mely szerint csak és kizárólag a mellékelt OS-el használható az adott laptop, azért elférne...
-
Peak
addikt
válasz
WilliamGhost #17 üzenetére
Ezzel nem blokkoltak semmit sem.
Hiszen nem jelentettek ki semmi olyat, hogy a világ összes júzere által kiválasztott összes OS telepíthető a gépükre.
Ergo ez az egész már megint csak ostoba alulképzett "szakemberek" rinyálása. -
Clorf
tag
Teljesen komolyan kérdezem, mióta lehet egy notebookban RAID-et használni?(Mivel 1-2 lemezmeghajtó fér egy ilyen gépbe)
-
Reggie0
félisten
Ezen nincs semmi erdekes. Ugyanis a PC-t ugy ismeri a vilag, hogy le lehet cserelni a rendszert rajta. Amin nem, az mar erosen ketseges, hogy a megszokott PC kategoriaba tartozik-e, igy az elterest fel kell tuntetni, hogy a felhasznalo tisztaban legyen vele, mit vesz. Ezzel szemben a telefonok ugy jonnek, hogy belevasalt OS-sel adjak, amiota vilag a vilag, tehat eleve mindenki tudja, hogy nincs szabad valasztasa, hasonloan az Apple cuccok vagy konzolok. Sot amikor utolag letiltottak a linux futtatast mittudomen melyik konzolon(talan Sony?), akkor karteritest kellett fizetniuk erte.
-
gege547
tag
Szerintem meg ki kéne rúgni az összes szakmailag felkészületlen és sokszor tech analfabéta customer supportos emberkét mindenhonnan, mert miattuk vannak ezek a félre kommunikálások és baromságok terjesztése. Nem egyszer volt alkalmam beszélgetni egy hasonlókkal a hupc szolgáltatónál is. Adnak egy reklámozott új generációs hiper szuper routert ami loggolja a baromságaikat és megpróbálnak meggyőzni hogy én vagyok a hülye. Hába mondon neki hogy "Hölgyem az önök routere loggolta hogy nem kap ip címet a központtól. Itt áll előttem a log file." de csak azért is nálam meg a hiba... Na mindegy.
Bár az érdekes hogy ha egy gépen nem cserélhetek oprendszert hirtelen mindenki kicsapja a hisztit de ha én állnék neki károgni hogy a telefonomon miért nem cserélhetem ki én lennék a hülye hogy miért nem olyan telefont veszek amin az a rendszer van ami nekem tetszik.
-
Reggie0
félisten
Mert a tiltott es a nem tamogatott kozott oriasi kulonbseg van. A masik meg az, hogy a szemelyi szamitogep magaban foglalja, hogy olyan szoftvert futtatsz rajta, amilyet szeretnel es tudsz is. Nem amit ok megengednek. Mondjuk ugy, hogy ez egy szokasjog.
Ha a termekhez nem tuntettek fel, hogy csak Win10 tamogatott, az meg tajekoztatasi problema. Viszont ha nincs feltuntetve, hogy minden mas tiltott, akkor mar inkabb csalas.
-
válasz
WilliamGhost #16 üzenetére
Ez is egy nézőpont, csak nehezen tudom elképzelni ahogy az MS és a Lenovo megállapodnak erről, majd megszülteik a nagy ötlet: tiltsuk úgy a linux telepítést hogy nem engedjük a vezérlőt AHCI módba tenni, a raid módhoz meg úgy sincs (még) driverük a kis hülyéknek!
Nem tartom reálisának. Ha tényleg akarnák tiltani, akkor tiltanák máshogy, nem ilyen majom módon. És tényleg sok ilyet láttam már, az előző hsz-emben nem csak laptokora gondoltam, hanem pl szerverekre illetve azokban levő raid controllerekre.
Szóval szerintem túl van ez lihegve, egyszerű trehányságról van szó, semmi másról. A support idióta válasza pedig csak rátett egy lapáttal erre.
Lenovot amúgy soha nem vennék, de nem a fenti ügy miatt.
-
Miért röpködnének? Sehol sincs kikötve, hogy szabad OS választás van. A Lenovo Yoga 900S-nél is ott van, hogy OS: Win10. Pont.
Ezzel az erővel a zárt bootloaderrel érkező telefonokat is büntetni lehetne, mert nem telepíthet rá a gazdája főzött romot.
A T. vásárló itt csak amiatt hőzönghet, mert arról nem tájékoztatta a Lenovo előre, hogy az adott termék csak és kizárólag Win10-el működhet.
-
bambano
titán
hozok egy kis fokhagymát...
-
hallador
addikt
Ebben sem az volt hogy a vezérlő noname volt (Intel), hanem az, hogy maga a rendszer (hardver firmware-ezettség) úgy van kialakítva, hogy mást ne tudj rátenni. Hogy miért van így azt meg ne kérdezd, hogy ez most business, vagy politika, vagy nem tudom. De van ilyen az biztos.
(#22) Reggie0
Teljesen igazad van, a Lenovo nálam 2007 óta nem játszik. És nem is fog.
-
Kivéve, ha a Lenovo és a Microsoft megegyezik, hogy az adott laptop az adott kötöttségekkel rendelkezik, és akkor a Lenovo ingyen / jelképes áron kapja meg a Win10 külön kis verzióját.
A Lenovo nyer, mert a felhasználók 99%-a nem fog más OS-t feltelepíteni, és annyiért kínálhatja a laptopját OS-estől, mint más OS nélkül, a Microsoft pedig nyer, mert terjesztheti a Win10-et. A vásárló is elviekben nyer, már amennyiben Win10-et akar használni, mert (csaknem) ingyen kap egy OS-t.
Mert hogy itt erről van szó, és Hallador teljesen korrektül írta le...
@Reggie0: Nem csak a Linux, hanem az összes egyéb OS telepítését, így Win8.1-et sem tudsz felrakni, például.
-
Reggie0
félisten
-
hallador
addikt
Lenovo OFF örökre...
(#19) ivana
Itt nem arról van szó, hanem arról, hogy maga a vezérlő és a BIOS firmware olyan, hogy nem megy rá maga a rendszer, mert semmi mást nem támogat csak a gyári buherált image-et. A Windows 7-et/8.1-et sem. Csak azt a rendszert amit gyárilag rátettek.
Én Dell-ben találkoztam ilyennel. Csak a Dell oldaláról letölthető Windows 10 image ment fel rá, még az oem Windows 10 installer sem. Ott legalább a Linux-ot nem tiltották le, de ott is csak max az Ubuntu/Fedora legújabb verziója semmi más. -
WilliamGhost
tag
Nem egészen. Az igazság az, hogy a vindózt sem lehet feltelepíteni, mert az sem ismeri a teljesen zárt RAID drivert. Vagyis csak olyan vindóz megy rá, amihez hozzáadták ezt a drivert (a Lenovonál), tehát a vindózt sem lesz esélyed lecserélni. Csak azzal megy, ami rajta van. Ergo tényleg az a Lenovo-MS megállapodás lényege, hogy ne lehessen rá más rendszert tenni (amibe egy másik vindóz is beletartozik). Ezt kifelejtették a PH cikkből...
-
A gonosz Microsoft, és az ártatlan Lenovo? Jah.
-
bambano
titán
és akkor mi van, ha nem lehet ahci módba kapcsolni? hint: semmi, megy ide módban tovább.
a poszthoz meg a többi kommenthez: kizártnak tartom, hogy a komolyabb linux júzerek ne tudnák megkülönböztetni, hogy attól hasal el a telepítés, mert nincs driver, vagy attól, mert blokkolták a linuxot.
-
-
-
Vihar a biliben. Nem ez az első vas a piacon, aminek a disk vezérlőjéhez nincs linux driver. Ráadásul nem egy olyat láttam már, aminél nem egy feature ki/bekapcsolásának elfelejtett lehetősége okozott ugyanilyen gondot, hanem simán csak nem volt driver semmilyen módjához, tehát ki/be kapcsolni se volt mit. Itt a Lenovo válasza miatt van igazából ügy, amúgy mindenki elmenne mellette, mert szerintem minden hónapra jut egy "XY laptopra nem lehet Linuxot telepíteni" eset driver támogatás hiánya miatt.
Jellemzően amúgy zárt kódú firmwareket tartalmazó hw elemekhez tudnak nehezen drivert készíteni a linux dev.-ek. Ezeknél vagy biztosít a gyártó valamit, vagy nem. Ha nem, és van egy kellően eltökélt fejlesztő, akkor reverse engineeringgel megoldja, de az általában baromi sok idő.
-
Nálad nem volt még lehúzva? Ott volt a Superfish-balhéjuk, aztán jött a Lenovo saját kis Rootkit malware problémája, végül a Lenovo Customer Feedback Program 64.
Ezek után a Lenovo egy nagy-nagy "no way" matricát kaphat max...
-
törölt tag
Véletlenül kihagytak egy opciót a Bios-bol, amit az emberünk sikeresen visszahegesztett bele, erre azt kommunikálják, hogy: nincs "még" Raid-driver linux alá, így "még" nem telepíthető az OS...
Micsoda mellébeszélésKiderül hogy MS konzolt vettek, PC helyett
-
törölt tag
válasz
kriszpontaz #5 üzenetére
Kompletten teszem. Telefon, tablet, minden fronton. Egy hülye döntésért és kommunikációért az nekik nem fáj, ha A termék helyett tőlük veszek B-t.
-
v.tom
őstag
Nem hiszem, hogy az MS érdekében állna blokkolni egy előre telepített (tehát kvázi megvásárolt) Windows rendszerrel érkező gépre más OS telepítését. Ezt még az Apple sem csinálja meg, mert nem áll érdekében.
-
törölt tag
Rendben, akkor Lenovo kihúzva a vásárlásnál szóba jövő OEM-ek listájáról.
-
Cathulhu
addikt
Na erre ugorjon az EU, de ne a MS-ot buntesse, hanem a partnert, mert azoknak jobban faj...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- AI tervezheti az Apple chipeket
- Yettel topik
- Mini-ITX
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Spórolós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPad topik
- További aktív témák...
- Szép Hp Pavilion 15-eg Kis Gamer Laptop 15,6" -45% Bivaly i7-1165G7 16/512G FHD IPS Iris Xe
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Szép Dell Latitude 7320 -60% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i7-1185G7 32/512 FHD IRIS Xe
- TUF F15 FX507ZI4 15.6" FHD IPS i7-12700H RTX 4070 32GB 512GB NVMe gar
- Inspiron 14 7440 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő Core 5 120U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged