- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- iPhone topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Az előzőben szőrszálhasogatásnak tituláltad annak firtatását, melyik tuningolható jobban (a hétköznapokban). Hmm. Végülis, 4-500 MHz ide vagy oda... Nos, szerintem akkor már ez a fejtegetés sokkal inkább szőrszálhasogatás...
Az első kérdésben a melegedés nyilvánvalóan a belső hőmérsékletre vonatkozik, hiszen éppen a disszipációra (~fogyasztás) kérdezett rá. És nyilván egyforma, hétköznapi tuningfeltételekre gondolt. (Vélhetően nem "lájtos".)
-
dezz
nagyúr
Bici ezeket kérdezte a #261-ben:
"- ha emelem a feszt és ekkor jobban melegszik, akkor többet is fogyaszt, mint a SB?
- a fesz emeléssel együtt húzható-e olyan jól, mint a SB?"Az elsőre kikerülted a választ, helyette a maghő vs. fogyasztásról és a gyári TDP-kről beszéltél. Az is csak kifogás, hogy 'nem adott meg konkrét fesz és órajelet'. Nyilván a hétköznapi (nem extrém) hűtésekkel elérhető tuningra gondolt. A másodikra pedig a hétköznapi tuningoló számára érdektelen extrém hűtésről beszéltél: "Ha lehűtöd (-190°C, folyékony nitrogén), akkor jobban is húzható". Hát hol fogja ő -190 fogka hűteni!? Azt valahogy elfelejtetted közölni, hogy normál körülmények között nem húzható annyira, mint az SB...
Ezek után szerintem eléggé jogos volt a játékos megjegyzésem, nem gondolod? (Na persze a jó politikus sosem ismerné el ezt sem.
)
(#301) subaruwrc: Azért, mert egyszer volt egy kis vitánk, nem kellene ilyeneket írkálni.
Tudod, ez eléggé kicsinyes és gyerekes. A hozzászólásaim 99%-a nem ilyen jellegű.
-
rviktor25
tag
Ebben az egészben én csak azt nem értem, h miért ment el az egész kommunóikáció az extrém tuning kategóriába. Ki a f*x fog otthon nitrogénhűtéssel gépezni? Cseszhetem, h coldbug mentes és tovább lehet húzni, ha valós otthoni 24/7 körülmények között a sandy tovább húzható. (és most különböző oldalakat/fórumokot adok forrásként, nem próbáltam)
Ennek ellenére semmi bajom az Ivy-val, jó ez a proci/apu, csak nem őrült 24/7 tuningokra...
-
Ezekkel én is tisztában vagyok, pont ezért kerestem a feltett kérdésekre a választ, mert nekem valahogy nehezemre esik elhinni, hogy a kisebb hőleadó felület miatt bekövetkezett magasabb hőmérséklet hatékonyan orvosolható lenne nagyobb hűtővel (ahogy a cikk írja), én inkább hatékonyabb hőelvezetést írtam volna, ami inkább a hőcsöveken műlik, mint a nagy méretű bordán és/vagy nagyobb fordulatszámú ventin.
Valami nekem azt súgja, hogy az melített melegedést csak fokozza a kis lapkaméret, az alap problémát inkább abban keresném, hogy a 22nm-es technika rosszabbul viseli a magas feszültséget. Ez persze csak találgatás, mivel nem láttam a topikban arra vonatkozó infót, hogy a SB X feszen Y frekin Z fokra melegszik, ellenben a IB meg forróbb azonos körülmények között. Az, hogy tuning esetén melegebb, nem mond semmit.
mod: ez közismert tény, hogy csak belül meleg? Mert pont erre kerestem a választ.
-
törölt tag
Bocsánat.
valóban k. sok mindent elírtam, és kiforgattam a szavaid. Túl fáradt voltam
Köszönöm hogy helyesen levezetted.
"Azt is figyelembe vetted, hogy ha a vized hőfoka megemelkedik, akkor a radiátor és a környezet közötti hőáram a hőfokkülönbséggel négyzetesen arányosan növekszik? Tehát a leadható hőmennyiség 20 fokos szobában 35 fokos radiátor esetén 9-szerese a 25 fokos radiátorénak?"
Rth(ca)-t számoltam (volna), szerintem nem csökken a hőellenállás attól hogy egyik végén elkezdjük melegíteni a rendszert, ettől amit leírtál még igazElkezdtem nyálazni a doksikat, most már kíváncsi vagyok
-
attiLANte
tag
"Azt is figyelembe vetted, hogy ha a vized hőfoka megemelkedik, akkor a radiátor és a környezet közötti hőáram a hőfokkülönbséggel négyzetesen arányosan növekszik? Tehát a leadható hőmennyiség 20 fokos szobában 35 fokos radiátor esetén 9-szerese a 25 fokos radiátorénak?"
Van erről valami részletes levezetés/leírás/mérés esetleg?
Csak mert a természetes konvekció pontos meghatározása kicsit bonyolultabb ennél, kényszerhűtésnél pedig ekkora hőmérséklet-különbség nem hinném, hogy számottevő hatással lenne az áramlásra (ezáltal a hőátadási tényezőre)... -
törölt tag
Lehet kalibrálni, két különböző szennyezésű pn átmenetből (nyitó feszültségük eltérése miatt lehet abszolút értéket MÉRNI és nem kell a mérendő rendszeren kívüli referencia, de mindegy...
Ha valóban Rth(ca)= (Tc-Ta)/Pd(idle)=(35-20)/30W=0,5W/K-es érték elég szarul hangzik nekem.
Ez azt jelentené hogy megtépve mondjuk szabaduljon meg 150W-tól a cpu akkor azt jelenti hogy deltaT=Pd*Rth(ca)=150W*0,5W/K=75K°-el kellene a környezet felett lennie a tok hőmérséklete.->95C° lenne... és a tok és die között is van hőellenállás, tehát már legalább 100C-ot nyaldosná a maghőmérséklet. ekkor pedig csak 70C° -ot hazudik a lelkem, úgy hogy ekkor a vga-val együtt csinálnak 35C-os vizetKérdem én még mindig reális a 35C°???
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest