Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• 04ahgy

nagyúr

válasz #16939776 #226 üzenetére

Kiforgatod a szavaimat, mert én ezt írtam: "a 35°C áll közelebb a valós értékhez, mint a 22°C."

Ha a valós érték 29°C, akkor már közelebb áll a 35-höz, mint a 22-höz. Ez egyszerű középérték számítás.

Mindamellett a fogalmakat, mértékegységeket helytelenül használod, ez nem alapozza meg a bizalmat az általad leírt vagdalkozás felé.

A mérendő rendszerrel önmagával továbbra sem lehet mérni, akármit és akárhogy kalibrálsz és akármit szennyezel a mérendő rendszerben levő p-n átmeneten.

A kelvin mértékegység jele K.

Itt: "deltaT=Pd*Rth(ca)=150W*0,5W/K=75K°" ha az általad beírtakat összeszorozzuk mértékegységestől, akkor nem K lesz a kapott dimenzió, hanem W^2/K.

Mindenesetre a kalkulációt a 29°C-os értékre levezetve (és az egyenletet helyesen felírva, azaz ha Celsius-ban helyettesítem be a hőfokokat akkor csak °C/W dimenziót kaphatok, nem W/K dimenziót, ahol még a dimenzió reciprokát is sikerült kikeverned):
    Rth(ca) = [T(c)-T(a)] / Pd(idle) = (302K - 293K) / 30W = 0,3K/W (jelentése: 0,3 kelvinnel emelkedő hőmérséklet disszipált wattonként, fordítva nem ezt jelentené).
    A kapott 0,3K/W értékkel továbbszámolva pedig dT/dP = 0,3 K/W ---> dT = 0,3 K/W * 150W = 45K = 45°C.
    A szobahőmérsékletet, a dT(jc) általad megadott értékét is figyelembe véve ez:
    20 + 10 + 45 = 75°C félvezetőátmenet hőmérsékletet eredményez.
    Azt is figyelembe vetted, hogy ha a vized hőfoka megemelkedik, akkor a radiátor és a környezet közötti hőáram a hőfokkülönbséggel négyzetesen arányosan növekszik? Tehát a leadható hőmennyiség 20 fokos szobában 35 fokos radiátor esetén 9-szerese a 25 fokos radiátorénak?

Folytatod az áltudományoskodást még egy kicsit?

HGyu

• 04ahgy

nagyúr

válasz #16939776 #220 üzenetére

HSM-nek teljesen igaza van. Olvasgass többet Intel speckókat. Amúgy ez meg nem mérés, hanem max. indikáció, ugyanis a mérendő rendszerrel önmagával történő "mérés" a mérés fogalmának értelmében nem nevezhető mérésnek.

Engem nem érdekel, milyen 45nm-est hajtottál hány fokon, de a fizika törvényeinek, a fém és a szilícium hővezetési tényezőjének ismeretében könnyen belátható, hogy ugyanazzal a vízzel, ugyanolyan külső hőmérséklet és ugyanolyan Rth(ca) (case-ambient, tehát procitok-környezet) esetben a 35°C áll közelebb a valós értékhez, mint a 22°C.

HGyu

• HSM

félisten

válasz #16939776 #218 üzenetére

Még szerencse, hogy az Intel hődiódái használhatatlanul pontatlanok üresjáratban, a proci kikapcsolási hőfoka -20 foktól kezdenek megbízhatóan mérni. Nyugodtan utánaolvashatsz, publikus Intel technikai specifikációkban megtalálod.

Új hozzászólás Aktív témák