Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cairojack

aktív tag

válasz #13260800 #90 üzenetére

Bocsánat, rosszul fogalmaztam azt értetted félre. Maga a VÁLTÁS volt logikus lépés, hiszen addigra már iszonyatosan zuhantak a Symba eladások, és látszott, hogy ez csak rosszabb lesz.
    Az hogy mire váltsanak, az nyitott kérdés volt, de az egész bizonyossággal, minden kétséget kizáróan látható volt, hogy MUSZÁJ váltaniuk valamire vagy csődbe mennek. Tehát az volt logikus, hogy váltottak, nem az, hogy mire (persze a WP mellett is szóltak érvek).

Adott volt tehát a kérdés, hogy mire váltsanak.
    Lehetett volna a MeeGo, de egy ismeretlen platformot a nulláról felfuttatni rengeteg idő és pénz. Főleg egyedül, úgy, hogy csak a Nokia vitte volna a hátán.
    Az androidra való váltás szerintem is logikusabb lett volna, de ekkor már olyan hatalmas veszteségeket termeltek hónapról hónapra, hogy kellett a pénz. Ha akkor bekapcsolódnak az android bizniszbe, már úgy is nagy hátránnyal indultak volna. Nagyon elkésve léptek volta be, és ahhoz is idő kellett volna, míg felépítenek egy droidos palettát. Idő és rengeteg pénz, amit egy veszteséges cég nem feltétlenül tud rászánni egy projektre.
    Arról nem is beszélve, hogy az anrdoidos piacon - pont a késői belépés miatt - jókora versenyhátrányban lettek volna. A többi gyártó előnyben volt.

A Google meg nem feltétlenül adott volna (sőt valszeg nem) a Nokiának pénzt hogy az ingyenes rendszerét - amit addigra már tucatnyi cég használt - terjessze, propagálja. A Google-nek teljesen közömbös volt a Nokia sorsa, nem volt érdekük a megmentése.
    Persze utólag már könnyen beszélünk (mondjuk én már akkor mondtam, de ez most mindegy), hogy akkor kellett volna valahogy összekaparni az ehhez szükséges pénzt, ha kell székház eladással, hitelfelvétellel, bárhogy. Sajnos a jövőt senki se látja, max következtethetünk rá. (Persze a menedzsereknek, CEO-knak pont ez lenne a dolga, hogy ezt jól csinálják, de ezt is hagyjuk.)

A MS-nek viszont kapóra jött, hogy a Nokia "rájuk van szorulva" úgy gondolták, hogy majd a Nokia neve eladja a félkész, még nem piacérett terméküket.
    Adtak nekik egy csomó pénzt, amiből kihúzták azokat a hónapokat, amíg kifejlesztették az első WP-s telókat.
    Plusz a Nokiánál számíthattak arra is, hogy ha felfut a WP-s piac, akkor egyfelől egész jól jövedelmező üzletág lesz (addig meg számolatlanul önti nekik a pénzt az MS, amit a droid piacon senki nem tett volna meg értük), másfelől az MS majd kicsit kedvez nekik, harmadrészről ott nem lesznek versenyhátrányban a többiekkel szemben.

Ott lett elrontva, hogy a WP7 borzalmasan elcseszett egy OS lett. Egyáltalán nem lett volna szabad egy annyira félkész, átgondolatlan, korlátolt OS-el a piacra lépni, és a platform kiforratlansága totálisan elriasztotta a vevőket. Ekkor meg jött még az ördögi kör is, kevés vevő = kicsi piac = kevés fejlesztő = kevés app = még kevesebb vevő, ami szintén nem javított a platform helyzetén.

Tehát a Nokia részéről is bőven voltak érvek a WP mellett, ha úgy tetszik volt ennek is egy logikája (vagy csak simán kényszerhelyzetben volt), és abban is reménykedhettek, hogy beindul az üzlet. Csak hát ez utóbbi nem következett be (legalábbis kellő mértékben).
    És mivel ők voltak az egyetlen gyártó, aki rá volt kényszerülve a platformra, fejlesztettek is rendesen. Meg is lett az eredménye. Az alig létező piac 90+%-a az övék. Az még mindig majdnem semmi. (Egyébiránt ezért MUSZÁJ most az MS-nek felvásárolnia a Nokiát. Ha a WP piac 90%-ét kitevő Nokia elment volna androidot gyártani, akkor az a WP-nek a halálos ítélete lett volna).

Az össze több gyártó meg, mikor látta, hogy a WP jókora bukás, átcsoportosította az erői az Androidra. Ki milyen sikerrel, sikertelenséggel. Kiadták a "kötelező" évi 1-2 WP-s telót, és nem sírtak, hogy a kutya se veszi őket, mert ott volt nekik az Android, mint bevételi forrás.
    Persze ott is ment (megy) a verseny, és aki nem tud kellően vonzó lenni, az bukik droiddal is.. (Pl: HTC). Az sem garancia a sikerre.

Az egyetlen gyártó aki nagyon megszívta a WP bukását, az a Nokia volt, mert ők semmi mást nem gyárthattak okos fronton. Bukott a platform, buktak ők is. Ennyi.

Igazából egyébként az van, hogy bár a menedzsmentnek tényleg látnia kellett volna, hogy mi lesz, azért utólag (meg kívülről) mindig könnyebb okosnak lenni.

Én úgy vélem egyébként, hogy a mostani helyzet osztott felelőség. Legalább annyira a Nokia hibája, mint az MS-é, és nagyon primitív dolog az MS-re kenni mindent. A Nokia is hibázott, az MS előtt is, meg az MS-el karöltve is.
    Aki pedig elhiszi ezt az "Elop ellopta" dumát az szerintem ostoba. (De legjobb esetben is szűklátókörű/naív).

Részemről száz szónak is egy a vége, én 3 éve kritizálom a Nokiát, de főleg az MS-t, és nem utálatból, hanem mert a felhasználójuk vagyok, és nem akarom, hogy olyan termékeket fejlesszenek, amik nem jók, nem jó őket használni. 3 éve mondom, hogy ez lesz a vége, és ez lett.
    Most már el kell ezt felejteni, ez a múlt, és az MS-nek a jövőre kell koncentrálni. A WP8 egy jó irányba tett lépés a WP7-hez képest, de még jobbá, kezelhetőbbé, funkcionálisabbá, és főleg testre szabhatóvá kell tenniük a WP-t, és akkor majd elindulnak szépen az eladások.
    Én nagyon szorítok nekik, mert Apple cuccokat utálom is, drágák is, a droidal sem vagyok kibékülve, szóval nagyon boldog lennék, ha az MS végre egy olyan platformot hozna ki, amit öröm használni (és meg tudom fizetni). Lehet tehát, hogy én leszek az első vevője a WP9-nek, de ahhoz olyannak kell lennie. Ha pedig továbbra is túlárazott, használhatatlan vackokkal próbálják hülyének nézni a fogyasztókat, akkor (ha utálkozva is) de maradok a droidnál és továbbra is trollkodom minden MS cikk alatt. (Nekem sem öröm ezt tenni, akár elhiszitek ezt, akár nem. Pusztán csak használhatóbb termékeket akarok látni, és nincs más módja, hogy hangot adjak az elégedetlenségemnek, ötletimnek, problémáimnak.)

• flesli

tag

válasz #13260800 #90 üzenetére

Szerintem is a logikus az Andorid lett volna az MS oldaláról volt logikus a Nokia :)

• cairojack

aktív tag

válasz #13260800 #82 üzenetére

És hol az ellentmondás a te véleményed, és az én véleményem között??? Ugyan ezt mondom én is.

Anno, 2010-ben a Nokia nagy bajban volt, anyagi gondjai voltak, az MS adott neki pénzt, hogy propagálja a WP-t. A Nokia elfogadta, ezzel a sorság a WP sikeréhez kötötte. Nem jött be. Buktak vele, jó nagyot. Csak az MS akkor cég, hogy ez nem viseli meg túlzottan, a Nokia meg csődbe ment ebbe.

Egyáltalán nem volt érdeke az MS-nek, hogy csődbe vigye a Nokiát. Amit most megvesz (ingatlanok, gyártósorok, stb) megvehette volna 3 éve is, vagy maga is felépíthette volna, kb ugyan ennyi pénzből. Amit nem tudott volna megvenni régen, 3 éve, az tényleg a NÉV volt, amit a WP népszerűsítéséhez használtak (volna). Nem a hardver gyártó részleg volt a lényeg, hanem a márkanév.
    Ehelyett persze fordítva sült el a dolog, nem hogy Nokia népszerűsítette a WP-t, de a WP népszerűtlenitette a Nokiát.

Igazából mindkét cég sokkal-sokkal-sokkal jobban járt volna, ha mostani szenvedés helyett egy valóban sikeres, keresett terméket tudnak létrehozni.

Szóval még egyszer mondom, egyáltalán nem értem azokat, akik szentül hisznek abban a hülyeségben, hogy az MS direkt tette tönkre a Nokiát.

És persze a látszat kedvéért összehoztak egy 1 milliárd dolláros bukást a tablet piacon is, meglakották minden idők legsikertelenebb Windows-át, átszervezik az egész MS-t, kirúgják a Windows részleg fejét, és a CEO-t is lecserélik. Mindezt csak azért, hogy tönkre tegyenek, majd felvásároljanak egy olyan gyártó részleget, amire egyfelől semmi szükségük, másfelől meg sokkal olcsóbban, kisebb macerával is hozzájuthattak volna. (Ne feledjük el, hogy a Nokia nevet nem veszik meg, s a szabadalmakat is csak licencelik. Szóval igazából semmi olyat nem vesznek most, amit ne tudtak volna megvenni, vagy létrehozni saját maguk 3 éve).

Ennek így semmi értelme, van aki komolyan elhiszi ezt a baromságot?

• pauliboy23

senior tag

válasz #13260800 #57 üzenetére

Ha ő lesz az MS feje, már kijelentette, hogy az Xbox divízió eladásán is gondolkodik, mondjuk ez engem nem érint.

• cairojack

aktív tag

válasz #13260800 #57 üzenetére

Sosem értettem ezt a nézete. Az MS miért tette volna tönkre szándékosan a Nokiát? Plusz mellette megtépázták ezzel a 3 év szenvedéssel a saját és a WP nevét is.
    Ha a hardvergyártás lenne a céljuk tudnának saját erőből gyártani, vagy akár OEM-ekkel is gyártatni, mint ahogy teszi az Apple, vagy ahogy a Surface-t is legyártatták mindenféle saját infrastruktúra nélkül is.
    Nem sok érv szól ezen teória mellett.

Cserébe most kénytelenek felvásárolni egy romokban lévő céget (egy részét legalábbis), mivel ma már szinte csak és kizárólag a Nokia foglalkozik a WP-vel. (Pont a platform sikertelensége miatt).
    Azért a mostani helyzetből feltápászkodni nem kis erő, idő és pénz lesz. Mondhatni, innét szép a győzelem.

Nem tudom, hogy mennyit "nyertek" anyagilag ezen az üzleten (feltéve egyáltalán, hogy áron alul vették meg a Device részleget), de hogy sokkal többet kerestek volna, ha kirobbanóan sikeres a WP (mert hát akkor ugye nem csak 1-2 cég licencelte volna, hanem mindenki, minden telefonra), az biztos.
    Ráadásul a szabadalmakat is csak licencelik így még csak ezt sem lehet érvként felhozni.

A lényeg az, hogy akkor mostmár tessék végre egy normális OS-t összedobni, és jöjjenek azok a Surface Phone-ok. Várom őket.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés