- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen GPS-t vegyek?
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Google Pixel topik
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vidala
senior tag
Tényleg elég mókásnak tűnnek mai szemmel. És akkor még vissza sem eveztünk a C64-Amiga körüli korszak vizeire. Pedig akkor pl. az Amiga a C64-hez képest milyen döbbenet szép volt.
Talán ez it nem számít off-nak teljesen:
Emlékszem, hogy életem első alkalmával a Csokiban találkoztam először Amigával.
Csokonai Művház szombat délelőtti számítógépes klubja, akinek esetleg már nem mond semmit. Oda jártunk új játékokat beszerezni, hogy úgy mondjam biztonsági másolatot készítettünk, hogy megmaradjanak az utókornak
Számszerint 2 db volt a terem "végében" a főhelyen, míg a többi asztalnál hemzsegtek a C64-ek, 16-ok, és Plus4-ek.
Megbabonázva bámultuk a hihetetlen grafikát, és hi-fi hangminőséget. Még arra is emlékszem, hogy az OutRun nevű autós játék ment akkor. -
Vidala
senior tag
A Wing Commander-ről is nagyrészt lemaradtam. Ahhoz a 386 kevés volt, mire a p133-ra ugrottam, a Privateer-el folytattam, és csak egy Wing Commander részt próbáltam ki, de annyira nem kötött már le, mint a Privateer (hiába az ELITE gyökerek). A Descent is hasonló sorsra jutott nálam. Sajnos hiába voltam akkor még iskolás, azért ennyi játékra nem futotta. Illetve az X-Winget, Tie Fightert többször is végéig kellett játszanom.
Főleg, mert az EOB (1-2-3), Legend of Kyrandia (1-2)meg hasonlók: Lands of Lore, Heroes (3), UFO, Dune 2, Monkey Island (1-2-3), Syndicate stb-stb. (ki se férne egy oldalra a felsorolás) is vittek egy kis időt, és hagytak hátra feledhetetlen pillanatokat.
-
Vidala
senior tag
Húúú (valahogy könnyen csúsznak ki ilyenek), az is egy legendás kari volt. Ismét csak nyálcsorgatás
Utána már megvan (AMD Duron illetve később proci upgrade után Athlon Xp mellé egy Geforce 2 MX 400-as volt), de a kettő között még mindig csak a berozsdásodott fogaskerekeket próbálom meghajtani.
Egyre inkább várom bacsis következő írását.
Nekem a Voodoo kariról a NFS 2 SE ingame video jut eszembe. Eszméletlenül bitang volt akkoriban.
-
Vidala
senior tag
válasz
Realradical #214 üzenetére
Biztos, hogy nem a 386-hoz volt, mert ahhoz a Tseng tartozott nálam. Utána nem tudom, hogy a P133-ra ugrásnál mi volt...
-
Vidala
senior tag
válasz
Realradical #211 üzenetére
Én meg akkor a Freespace mellett mentem el. Kinek mi.
Néha szoktam nosztalgiázni, de ma már nem fognék bele egy X-WIng vagy Tie Fighter vagy akár Privateer hosszúságú játékba. Az "öregedés" sajnos egyre kevesebb szabadidővel jár.Biztos, hogy nem S3 Trio, arra emlékeznék, mert egyrészt az egy nagyon népszerű kari volt jó ár/érték aránnyal, és egy-két havernak volt is belőle. Ráadásul asszem az S3-nál erősebb volt a Tseng ET4000-es is.
A Virge se, az sem rémlik túlzottan.
Az biztos, hogy a 3dfx Voodoo kártyák "kimaradtak", csak a nyálcsorgatás maradt meg, utána volt valami. Talán valamelyik Riva kártya (128 v. TNT ilyesmi). Húú de mélyen kell kotorásznom az emlékekben, ebben is a Wikipédia segítségét vettem már elő, hátha beugrik valami. -
Vidala
senior tag
válasz
proci985 #204 üzenetére
Kár, hogy lemaradtál az X-Wing-ről. A Tie Fighter-ben mondjuk már "normális" hangja volt a lézerágyúnak. A X Wing-re ennyi negatív kritikát tudok mondani (az a pluttyogás kissé kiábrándító volt).
Azért akadt: pl. Privateer, hogy csak a soron következőt említsem.
Itt át is kanyarodok a gépre: 386 után egy P133-ra ugrottam, azon már futott 640x480-ban a Quake (ha jól emlékszem), de már nem minden részlet tiszta. Most éppen hiába erőltetem a kis agyam, de nem emlékszem, milyen vidikari volt ehhez a gépemhez.Más: keresgéltem a számlát, de nem akadtam rá. Persze nem adom fel, csak kissé sok papír halmozódott fel ilyesmikből az elmúlt kb. 18 évben.
-
Vidala
senior tag
válasz
(ÉN)közPONT #108 üzenetére
Elszívtam közben egy cigit, és jobban belegondoltam kicsit. Akkor még csak 14 voltam, ezért nem annyira tudatosult bennem, mennyi is az annyi. Nagyon durva.
Ma biztosan nem vennék ennyiért gépet, persze nincs is rá szükség. Gyakorlatilag ma is 200-300K-ból elég fullos konfigot lehet csatasorba állítani.
Körül is fogok nézni otthon, megvan-e még a számla. Kíváncsi lettem.
-
Vidala
senior tag
válasz
(ÉN)közPONT #96 üzenetére
Sőt, ha felszorzod az elmúlt 18 év inflációjával, megdöbbentő számok jönnek ki.
Csak, hogy fokozzam: Fater mutatott újságcikket a '70-es évekből: 1 db C64-es gép cirka 400K áron. A Tungsram a cikk előtt pár évvel nagyberuházásként vásárolt 2 darabot, úgy 700K/db áron + a perifériák.
kisza25:
egyáltalán nem túloz. A fentebb említett 386-ok konfig ára meghaladta '93-ban a 200K-t. Ehhez jött még egy A3-as 24 tűs printer, önmagában úgy 40K-ért. Pontosabban most nem emlékszem, de biztos elő tudnám túrni a számláját. Akkoriban azért ennyiből már nem lehetett házat venni. (Esetleg valahol falun, egy nem túl jó állapotút.)
-
Vidala
senior tag
Először is
bacsis-nak! Jó dolog időnként nosztalgiázni!
A legutolsó születésnapomra (januárban) kaptam ajándékba a PIXELHŐSÖK című könyvet. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek! Olyan nosztalgia van belesűrítve, hogy huhhh!A cikkhez visszatérve:
Faterral '93 tavaszán az IFABO-n ugrottunk C64-ről fénysebességre, egy egészen hasonló géppel, mint a tied. 386DX40, co-proci, 4MB RAM, Tseng ET4000-es VGA kari, 80GB HDD és egy 14"-es SVGA moncsi. Fater akkor már AutoCad-el dolgozott, ezért is kellett a gép. Nekem meg az X-Wing miatt!A Halálcsillag felrobbantása előtt ki is nyírtam az első - még akkoriban görgős - egerünket, kellett venni egy újat. Aztán Fater vett egy Joystick-et is, hogy megelőzze a hasonló eseteket. Ja és újítottunk egy SB16-os hangkarit is, mert a PC speaker-t gyötrelem volt hallgatni.
Így a konfig volt olyan jó, mint egy 486SX, csak a DX-ek verték érezhetően sebességben. Mondjuk ezt ugrottuk, és P1 133 lett a következő. De ez már egy másik történek.Az említett gamák mind olyan emlékeket ébresztenek, amiből manapság jó ha 1-1 akad egy évben, és ez sajnos nem csak a nosztalgiából fakad.
Visszatérve a Pixelhősökre: olyan gyűjtemény van benne játékokból, hogy én is elámultam, mennyi (pedig még így sincs minden megemlítve sem).
Ebből a korszakból a már előkerült Commanche, meg néhány RPG, főleg a Lands of Lore volt nagyon komoly élmény. Utóbbi különösen. Akkoriban 1, max. 2 lemez volt egy játék. Haver mondja, hogy szerez nekem egy nagyon tutit, de adjak hozzá 8 (!) lemezt, amire "felülformázva" és tömörítve fért rá (5,25"-ös 1,2MB-os Tungsram Max lemezek voltak 1,5MB-ra formázva. Ráadásul simán jobbak voltak még a 3M lemezeknél is. Kár, hogy ebben az irányban nem mozgott tovább a gyár.) Huh, beszarás volt, már az intro ült, amikor a lovas átdöbörgött a várárok feletti fevonóhídon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Crypto Trade
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- iPad Pro 11" M4 wifi Silver hibátlan akku 100% 3 hónap jótállás!
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Macbook Air M2 8/256 100% akku
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged