- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- iPhone topik
- Foreo FAQ 202 – LED it be!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Hetekig bírják töltő nélkül a Huawei sportórái
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
VateRicsi
aktív tag
válasz
janos666 #214 üzenetére
Köszi a választ. Tudom h nem jobb a kép a tévén (8. generációs Samsung plazma) mint ezen a monitoron, hiába a specifikációjában szereplő 0,001 ms frissítési és a 3 000 000 : 1 kontraszt érték. Viszont a tévét már ismerem és nincs utánhúzása, a monitort pedig még nem láttam, ezért kérdeztem. A válaszod azt jelenti hogy nyugodtan vegyem meg, nem lesznek szellemképek a pörősebb játékoknál sem? Nem a 16 ms késés aggaszt, mert pl. rádiós egeret használok aminek megint van egy kis késése, hanem az hogy egy monitoron átszáguldó lövedék ne csíknak látszódjon.
-
gabrielarky
tag
válasz
janos666 #207 üzenetére
Köszi a választ, úgy néz ki mindenki más kihalt már innen
Vannak már boldog Asus tulajdonosok akik esetleg megosztanák a tapasztalataikat?
Mondjuk mivel gyakran foglalkozom grafikával is (web, .PDF prosik készítése) elég jónak tűnik ez a szerkesztett anyag valós méretben történő megjelenítése. Aztán meg lehet hogy egy parasztvakítás az egész, de ez az ami miatt pl. vacillálok a kettő között.
Illetve hogy filmnézés és játék (Starcraft II, WoW és Team Fortress 2 amiket tolni szoktam, ha van egy kis időm munka és gyerek mellett, illetve majd Diablo 3 lesz még
) szintjén mi a differencia a kettő között.
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #155 üzenetére
"Ez azért van így"
Tudom (már beszéltünk is róla egyszer), csak másoknak akartam jelezni, hogy itt nem 2.2 a gamma (világosodás mértéke). Amúgy ezzel a kvázi 10-bites (Radeonok), illetve DP-n valós 10-bites LUT-olással kalibrációval is elég jó szerintem.
"így kicsit kaotikus a gradiensek eleje és vége"
Az elejét nem értem, de a végére az a tippem (most csak így látatlanban), hogy sRGB-ben esetleg kontrasztszámításnál nem 255-255-255-re lőtték be a 100%-ot, hanem némileg alacsonyabbra, így 255-255-255-nél kompenzálnia kell a kalibrációnak a clippinget+egyéb számítási anomáliát.
Amúgy az sRGB "natívan" is 2.2-es, csak a Standardot lövik be -- ki tudja, miért -- ~1.7-re.
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #152 üzenetére
Nem rossz, hogy 20-as fényerő és nem kontrasztcsökkentős LUT-görbe mellett jön ki a 120(?) cd/m2... Találkoztam már olyannal, ahol 5 alá kellett vinni hozzá.
Viszont kiemelném, hogy meghagytad a Stadard mód eredeti gammáját, aminél túl világos a kép. Sokkal jobban néz ki 2.2-es gammával.
Az sRGB-nál látom, arra törekedtél, hogy betöltetlen LUT görbe mellett is tökéletes legyen a fehéregyensúly -- a lehető legmagasabb kontrasztarány helyett.
Pedig azt a minimális eltérést, ami akkor lenne, ha a kék itt is 255 és a többi ennek megfelelően magasabb, kompenzálja a LUT.
(#153) ddekany: Jó, hát én sem mondtam, hogy hibátlan.
(A TN mellesleg fölfelé sötétedik, lefelé pedig inkább világosodik, ráadásul úgy, hogy nincs egyfajta "holtjáték", amin belül maradva az elmozdulásban még nem látható a változás. Az IPS-ben az a jó ebből a szempontból, hogy nagyjából a képernyő szélei által határolt térrészben, értelmes távolságan szinte észrevehetetlen a váltázás, nem késztet mozdulatlanságra. Ez H/e-IPS-re értendő, a korábbi S-IPS még jobb volt ebben, de a nagyobb kontrasztarány érdekében szűkítettek rajta.)
-
ddekany
veterán
válasz
janos666 #106 üzenetére
"mióta megmutogattam neki c-PVA-s Samsungja hibáit. (Lehet, hogy kár volt.
"
De legalább utólag zavarja! Egy sztori... Múltkor megláttam valahol egy hibás notebook-ot, ahol 2. pixel oszlopból hiányzott a piros komponens. Tehát közelről lényegében függőleges kékes-zöld csíkos volt a kép, mintha valami retró pizsama, messziről meg ocsmány kékes-zöldes. Szóval, odamegyek és persze rögtön mondtam, hogy "Úristen... ennek kinéz egy szerviz látogatás!". Felhasználó néz rám, hogy miért mi a gond? Mondom neki mi: durván kékes-zöld csíkos az egész. Nem látja, akárhogy nézi. Oda hívta két kollégáját (aki normális LCD-k elöl álltak fel!)... és ők sem látták! Gyanakodva néztek rám, hogy talán én vagyok elmebeteg. Egyik miután belenyomta fejét és koncentrált, mondta, hogy ja, kicsit ilyen csíkos, de nem biztos benne, hogy ez nem simán a képernyő felépítéséből adódik. ÁÁÁ!!!
Na... most akkor TN vs VA vs IPS, meg 6 bit + FRC vs 8 bit, meg SD vs HD... ugyan kérem. Pár csodabogárnak számít. (És itt 100x felemlíthetném 970P esetét is...)
"minden árnyalat közel egyformán kékes, kivéve a 100% fehéret, ami inkább sárgás (hatalmas bravúr, nem tudom hogy szülik ezt...)"
Ez a mechanizmus kb minden LCD monitornál megvolt amit eddig láttam... Olyan, mintha alapból teljesen "nyitott" (nem tudom rá a szakkifejezést...) folyadékkristályokkal vajsárga lenne a kép, de mikor épp nem hugyoz vért az LCD hogy minél világosabbat mutasson, akkor kompenzálni tudná ezt kékes irányába úgy, hogy a kék szubpixelt kicsit jobban nyitva hagyja mint a többit. (Ha mind a három nagyon nyitva van, akkor ugye nincs mihez képest kevésbé nyitottnak lenni, nincs "tartalék" LCD natív sárgás színének kompenzálására.) Nem tudom így van-e, de így néz ki. Épp ezért a kontraszt lejjebb vételével a sárgulás is látványosan csökkenthető. Nem tudom, hogy miért nem lehet egyszerűen kékesebb háttérvilágítást használni, de nyilván megvan az oka... egyszer valaki aki benne van monitor iparban elmondhatná.
"ez a szerencséje, hogy a HD5850 kártyája effektív 10 bit precizitásra dithereli a 8 bites kimenetet DVI-n"
Ez mindenre vonatkozik, vagy csak bizonyos felületekre (film)? Tehát ha állítod a videokártyán a globális kontrasztot/fényerőt/gammát, akkor tradicionális kiválasztom-a-legközelebbit-a-256-ból sávosodás helyett statikusan ditherel alkalmazástól függetlenül? Nem volt még kártyám ami ilyet tudott. Érdekes lenne tudni, melyikek tudják ezt.
-
ddekany
veterán
"Nem feltétlenül. A statikus ditherelés adott körülmények közt jobb is lehet."
Én 6 bit + statikus ditherre mondtam, hogy ronda. (Már ha valaki vizuálisan érzékeny típus... a többieknek meg kb. minden mai monitor bőven jó.) Azzal aztán variálhatod akárhogy a mintákat, az ronda lesz.
"Most épp egy kölcsön notebook előtt ülök, 2010-es gyártmányú Core2Duo, stb, és olyan halálkő statikus dithering van rajta"
Szép basszus... Feltételezem, 16M színűre van állítva a videókártya is. Melyik gyártó mely modeljénél sikerült ez? Csak hogy tudjuk... (Veszélyes nekem az életem. Más vesz akármilyen szart, és elvan vele örökké, nem is érti miről beszélek ha mondom hogy ez gáz. Én ránézek fél szemmel, és már zavar.)
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #100 üzenetére
Megnéztem az említett oldalt ezen a notebook-on, amit most használok ('90-es éveket idező statikus ditherelés, még a fehér is "rácsos", a feketéből sötétzöld lesz ha mozog, a sötétszürke foltok sakktáblák, stb), és semmi furcsát nem látok, az adott oldalt szebben hozza be, mint az U2410.
-
i are robot
senior tag
Az újabbak már biztosan jól mérik a WideGamut monitorokat is, nekem egy 2,5 éve vett X-Rite (=volt GretagMachbeth) i1D2-m van, azóta nem egy nem két nagy színterű monitor ment át alatta, és mindegyiknél jól vizsgázott. Sőt, bő egy éve egy ilyen U2410-est is belőttem vele, és a Standard és emulált sRGB módban is tökéletes lett az eredmény.
Ezeket a kijelzőket csak spectrophotométerrel lehet pontosan kimérni,
Magyarul még mindig spektrofotométernek hívják, és a feljebb írtak tükrében állítom, hogy widegamut monitorokat koloriméterrel is lehet kalibrálni. -
ddekany
veterán
Statikus ditherelést (ami alatt azt értem, hogy nem változtatja időben a mintát) 6 biten már nagyon rég nem használnak (bár voltak elvétve kivételek...), és az bárkinek aki grafikus beütésű (és nem csak papíron az) kiszúrja a szemét, olyan ronda. Viszont 8 bites (azaz valódi 256 fokozatú) kijelzővel a ditherelés meg már akkor sem látszik pepitának, ha statikus... ebből következően ha változik időben, az is kizárt hogy látszódjon.
-
Én meg vagyok elégedv az 50"-os G13 Pana plazma-val. Filmnézésre tökéletes.
Az U2711-et megnéztem boltban és néhány alapvető dolgot (netezés, filmnézés) kipróbáltam rajta. Egészen jól használható. Tényleg nem tűnik olyan csonkának mint az 1080 soros olcsó kijelzők, de az én szememnek mégiscsak barátságosabb a 16:10 képarány. Azt hiszem a 16:10 az igazi ergonómikus "Golden Ratio", és a 16:9-esek csak a drasztikus gyártási költségek csökkentése miatt nameg a konzolok miatt terjedtek el az utóbbi időben. Legalábbis én így olvastam.26"+2*24" TN Samsung 16:10-esek előtt ülök itthon. (Eyefinity)
A munkahelyen 1db U2410-es előtt. -
-
Kansas
addikt
Köszi az infót.
Annyi kérdésem lenne még, hogy az #51-ben azt írtad, hogy 6 bit + A-FRC
Tehát ez az FRC nem ugyanolyan, mint ami a TN-ekban működik? Ott ugyanis engem eléggé zavarnak a csúf színátmenetek(legalábbis a munkahelyemen a 24"-es Lenovókon, de lehet hogy az a különösen gagyi). -
-
Shalala
senior tag
Én is főkép srgb módban használom 2.2 gammával, egyelőre dvi kábelen, de majd hamarosan cserélem a vga-t és akkor displayport lesz.
Legtöbbet ps-re használom, emelet néha játék, mpchc.
A beállításokat, és az icm profilt megköszönném, kíváncsi vagyok mennyit javít, sajnos csak szemre van kalibrálva, mert sima colorimeter van elismerősi körben, de az teljesen félre kalibrált az általad is írtak miatt. -
janos666
nagyúr
[* U2410-nél pedig van egy elég jó hardware-esen emulált sRGB mód, ami még mindig jobb, mint sok natívan sRGB-s monitoré. Meg hát van AdobeRGB mód is, de az ilyen forrásokat általában úgy is olyan programban nézegeted, mint pl. a PS, ami a Standard móddal is jól boldogul...)
Az U2410 talán egy lehelettel gyorsabb (nekem ég és föld volt átváltani egy S-PVA panel után, majdnem mint ha újra CRT-n játszanék. -> A game módban még alacsonyabb az input lag is, csak ott borzalmasak a színek, de szerencsére az sRGB módban is jó a lag és válaszidő, így élvezet rajta játszani...)Egyetlen hátránya mindkettőnek, hogy nem túl sötét a feketéjük. S-PVA után kicsit lehangoló is volt számomra, de összességében megéri.
Ha tényleg mély fekete kéne, akkor lehetne szó c-PVA.król, amiknek alaposan kalibrálva még a színei sem rosszak, de már filmezéshez is nagyon rezeg a léc válaszidő tekintetében, játékra borzalmas (még a ditherelése is szétesik, így ott már a színei is szarok), és még CAD-ezés közben is zavaró az utánhúzása!
Vagy hát plazma, de eddig csak a Pana G20-akat nézegettem, és azoknak is risztó volt a képminősége. (Átlagos TV-khez képest elhiszem, hogy isten, de színhűségben még ez az U2410 is agyonveri, sőt, még a foszforlagja is durvább, mint az U2410 utánhúzása, és az input lagja se jobb, szóval... csak nagyobb és drágább...)
Új hozzászólás Aktív témák
- Vicces képek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- EAFC 26
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- SAMSUNG LU28R550UQRXEN 28" 4K 60Hz UHD LED monitor
- BESZÁMÍTÁS! Acer KG251QF 24 144Hz FHD TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG (LH98QMCEBGCXEN ) 250CM !!! 4K WIFI SMART MONITOR ! AKCIÓ! IGAZI MOZI!!
- Dell 27" 2K P2723D 27" IPS panel 2560x1440 QHD Pivot HDMI
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF VG34VQL3A 34 180Hz VA 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey G5 S27CG554EU 27 QHD 165Hz Ívelt Gaming Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest