-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Hoppá hoppá, a kommentek közt van néhány hasznos információ:
- "CM3 and CM3L with guaranteed availability until at least to 01/2023, and all the documents"
Állítólag 10 évig elérhető lesz a cm3. Így már esetleg lehet rá terméket építeni.- "The only note a relevance is that we changed the FAT partition to be FAT32, this is because there is a problem when booting from an eMMC device with a FAT16 partition."
Avagy a mostani raspbian rendszerkép (2017-01-11) boot particiója fat32-es már.- Ha valakinem cm1 io boardja van és nem akar egy vagyon költeni, akkor moddolással cm3 kompatibilisá teheti. Pontosabban alapból kompatibilis, de nagyon határon mozog terhelés tekintetében valami, annak a moddolásával javítható ez. Valahol a fórumukban részletesebben leírják.
"The original dev board drives VBAT from 3V3 which is marginal for CM3 as it can take a lot of current under heavy load, but it will work OK if nothing else is using 3V3. We recommend you mod the board to drive VBAT from the 5V input for best results." -
azbest
félisten
válasz
azbest #24556 üzenetére
Egyébként, hogy pozitívumot is mondjak, a dokumentáció birtokában akár hobbisták is készíthetnek io boardot. Ingyenes nyáktervező programmal megcsinálják és kínában néhány darabos rendelésnél is egészen olcsón legyártják. Aztán pedig a megfelelő csatlakozókat a nyákra felforrasztják és mehet bele egy ilyen modul. Ha olyan chipeket és körítést használnak, amit az alapítványos kernel támogat, akkor a szoftveres résszel nem kell külön foglalkozni.
Az is előny lehet, hogy így két kamera modult és két belső képernyő is csatlakoztatható hozzá. Nem mondom, hogy praktikus, de akár tabletet is lehet belőle gyártani.
-
azbest
félisten
Van pár blogbejegyzés a projektekről, amik használják [link]
Egyébként iparibb felhasználásra lehetne használni, de nem tudom, hogy van-e olyan, ami tényleg erre építene komolyabban.
Az ilyen broadcom procikat külön nem lehet megvenni már egy ideje. Eredetileg néhány más cégnek is árulta a broadcom az első generációs pi prociját. Aztán, amikor megjelent volna az alapítvány és a compute module konkurense más gyártóktól, akkor rájöttek, hogy így nem akkora üzlet. Szóval azóta, ha valaki a pi platformjára szeretne építeni eszközt (pl médialejátszót, ahogy a blog írásaiban látni a Slice-t és újabban a Nec modulját), akkor ezt a modult veheti meg és gyárthat hozzá saját io boardot a számára szükséges megoldásokkal.
Ha némi cinizmus ézrődik a mondataimból, az azért van mert nagy ipari projektként nem hiszem, hogy bárki ennyire kiszolgáltatná magát. Az igazi ipari projekteket célző prociknál a gyártó bárkinek ad el és mondhatni garantálja, hogy amíg van rá vevő, addig gyárt belőle.
-
azbest
félisten
Nofene, megérkezett a Compute Module 3:
Kétféle is lesz:
CM3, ami BCM2837 1.2GHz, 4GB flash 30 dolcsi és
CM3L, flash nélkül. Az io boardon lehet sd slot vagy flash. 25 dolcsi.A modul + lite modul + io board, a 60 ezer + áfa árával igazi "ajándék". [link]
-
azbest
félisten
az új telepítő csak akkor engedélyezi első indításkor automatikusan az ssh-t, ha a boot partición létrehozol egy fájlt aminek a neve idézőjel nélkül "ssh".
Utólag nem tudom, hogy ez ugyanúgy hat-e, tehát elegendő-e létrehoznod most. Ha más nem, köss rá addig egy billentyűzetet, amig a raspi-config -gal engedélyezed. -
azbest
félisten
ez elég impresszív, bár lehet p3-ashoz [link]. a 2 és 3 közt azt hiszem csak a ledek helye különbözik. de sokféle pár száz forintos fapadosabb házat is találni ebayen, lehet van más csavaros is. Vagy ha olcsó, akkor ragasztás a sarkoknál
A hivatalos pi ház az direkt olyan legózható, azért lehet könnyen szétszedni. Bár mintha lett volna valami műanag alkatrész belül is, ami a helyén tartotta. Régen szedtem szét.
-
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24533 üzenetére
ugyanúgy libreelec-kel. Csak nem a hivatalos libre oldalról van hozzá, hanem közösségi. Van ph topikja az amlogicoknak is [link]
Médialejátszás kapcsán azért is lehet jó egy olyan, mert 4k h265-ös is tud. Az s905x pedig a google vp9-et is. Meg ugye android is van rá, amin van pár online video streaming alkalmazás, ami libre alól nem oldható meg.
Van amelyik boxnak van analóg av kimenete is és spdif is.Egy régebbi verzióval abba is beledugdostam libreelec alatt mindenféle tuneremet és elég jó eredményt hoztak [link]. Persze, ha a pi-hez kb minden megvan, akkor jó az is.
A hivatalos libreelec a drágább, márkásabb boxokat támogatja, mint például a wetek play.
-
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24529 üzenetére
mivel a pi zeron nincs alapból analóg hangkimenet, hát így
- vga + audio egy lehetőség, nekem ilyen kinézetű van [link]. A config.txt-ben lehet forceolni kell a hdmi módot, hogy legyen hang. A zero hdmi-je nem tudom hogy van megoldva, elvileg a b+-tól kezdve nem kell félteni a túlterheléstől az ilyen adapterekkel sem. A régi pi1-eknél, ha nem volt bedugva a plusz táp az átalakítóba, akkor füstölhetett. Az analóg képbe bekerülhet némi zaj és az átalakítástól lehet homályosabb kicsit.ha van dvi a monitoron, úgy hdmi-dvi passzív átaáakító a monitorba. A képminőség elvileg így jobb. És a hanghoz lehetőségek:
- ha van dvi a monitoron, akkor esetleg hdmi-> hdmi + audio extractor. És hdmi-dvi passzív átaáakító a monitorba. A képminőség elvileg így jobb.
- Hát usb hangkari is lehet, abból is vannak olcsóbbak.
- i2s hangkari is lehetséges a gpio-ra kötve.
(-gpio pwm-jére lehet építeni a normál píkhez hasonló analóg hangot, de nem hiszem, hogy egyszerűbb, mint venni készen jobb megoldást)Mire minden adaptert minden adapterrel összehozol, lehet már egy pi3 ára felé jársz
Egyébként én most cseréltem át a pi2-met egy amlogic boxra. A pi2 pedig szerverként dolgozik tovább.
(anno megcsíptem 8500ért egy mini mx s905 boxot és később 22 dolcsiért egy gagyibb, de szerencsére átszoftverezhető s905x boxot is.) -
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24520 üzenetére
A tunered az astrometa egyik változata, nekem is van hasonló
Az egyszerűség kedvéért egy pi1-esre teszem, mert nincs kéznél hub a zérómhoz. Múltkor rendeltem egyet én is (3 port usb hub + lan). Libre 7.0.3-assal.
Régi legelső generációs p1, 256MB rammal. De erre van már licenszem régről.A hd adás azt hiszem h264-es a diginél, az sd viszont mpeg2, amihez egyébként nem olyan drága a licensz közvetlen az alapítványtól megvéve, kb 850 forint körül van [link]. A vc1 licensz tévéhez nem kell.
A tvheadend 4.0 addon (ez stabil, de a 4.2 bétát is próbálhatod) telepítése után kellett egy újraindítás, hogy megtalálja a muxokat.
Először csak gépről böngészőből bekonfiguráltam, meg onnan vlc-vel kipróbáltam.
Maga a streamelés sd adásnál 20% alatt van, de persze ilyenkor nem a pi játsza, csak streamet tölti róla a pécé.Szóval felcsaptam a tvheadend kliens addont is a libreelecre.
Mindenképp legyen user és jelszó megadva (backend és kliens is), mert úgy hajlandó csak kapcsolódni.
(sokszor volt már itt ezekről szó, de openelechez anno írtam is egy tutorialt én is [link], a libre is hasonló, annyi hogy a libre repóban eleve ott vannak ezek az addonok)Áh pi1-en licensz nélkül csak hallani, de nincs képe az mpeg2 adásnak. Szóval beírtam a kulcsot a config.txt-be, hogy legyen hardveres lejátszás.
Amennyire bő fél óra alatt beállítottam, úgy tűnik elbírja az astrometa tunert az első generációs pi libreelec 7.0.2-mal. A zero még akár pörgősebb is lehet, mert annak 512MB ramja van és magasabb órajelre van húzva gyárilag. Amikor nagyon nyomogattam és epg-t néztem, akkor kezdett buffereléssel szórakozni, ha nálad lenne ilyen, akkor egyik konfig fájlban lehet növelni a buffert. -
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24511 üzenetére
Tunertől függ. Régebben próbáltunk kollégával egy-egyet. Valamiért azok túl magas prociterhelést okoztak. A mygicával és astrometával a pi1-et még nem próbáltam. Milyen tunerrel szeretnéd használni?
Dvb-t tunerből elboldugul egyel a pi1/zero.
Viszont biztos, hogy a pi zeroval szeretnéd ezt? Hacsak nem hálózat nélkül és cec távirányítóval használod, akkor kell hozzá legalább egy usb hub + lan kiegészítő is, hogy ne csak a tunert dughasd rá.
Ja és ha mpeg2 a kábeltévé, akkor ahhoz mpeg2 licenszet is kell venni, mert proci erőből nem fogja bírni az sd adást sem az első generációs pi.
Ha kifejezetten csak médialejátszónak kellene, akkor alternatívaként ajánlom figyelmedbe az s905/s905x boxokat is. Android + sd kártyáról libreelec jól megy rajtuk. Néha ki lehet fogni 22 dolcsitól már olyat, ami 1GB ramos, drágábban 2GB-osak is vannak.
-
azbest
félisten
válasz
#peter #24499 üzenetére
melyikre gondolsz? a jack csatlakozóra? Ha csak hangot akarsz róla, akkor a fejhallgatók vagy hasonló 3.5 jack dugókkal működik. Ha analóg videót akarsz, akkor 4 pólusú av kábel (egyik vége jack, másik három vége rca anya. Mivel többféle kiosztás létezik, így lehet nem mindegyikkel stimmel a színkód, de attól működik).
-
azbest
félisten
válasz
doberman #24486 üzenetére
hát nem? olyan mint a falusi kőműves segédmunkása. Mindig várat valamivel és reggeli előtt már nem áll meg a lábán
egyébként úgy tűnik, hogy ezzel a beállítással az esetek többségében békénhagyja az eltávolítható eszközt [link]. Viszont úgy tűnik elromlott a kingstone mobilelite g3 kártyaolvasóm, linux alatt sem tűnt túl megbízhatónak. Elő kellett vennem egy olcsó 1 dolláros olvasót, amíg megkerestem a g3-assal azonos chipsetes noname olvasómat
Egy pi zerora dugtam össze egy kis retropie-t, később hangszórót is dugtam rá. Azért a hdmi-vga átalakító, mert arról jön le a hang. Csak a monitor miatt a config.txt-ben hdmi_drive=2 kellett, hogy küldje a hangot.
-
azbest
félisten
hihetetlen tróger a windows... 3x csináltam mentést egy kártyáról és mindhárom esetben más lett az sha1 sum ellenőrző összeg, mert a tróger oprendszer beleszemetel egy rejtett mappába, amit minden eltávolítható eszközre létrehoz.
-
azbest
félisten
formátumok: a lejátszó programtól függ. kodi alatt sokféle megy.
spdif: vagy hdmi audio extractor vagy valami külső hangkártya (usb vagy i2c csatolással).
video: hdmi és analóg video van rajta (utóbbi 4 pólusú av kábellel a jackről)
nas elérés: program függőfirefox videomegfigyelés, szerintem kapufa. Inteles beépülő modul nem fog működni arm-on akkor sem ha van armos firefox. Esetleg ha másképp is elérhető a video.
A normál igényekhez vanna kitek, házzal, táppal, sdkártyáva. De az spdif valószínűleg egyedi megoldást igényel.
-
azbest
félisten
válasz
futizoli #24422 üzenetére
ha türelmes vagy, akkor egy próbát tehetsz ötszázért
[link]
De az is lehet, hogy ralink RT5370 chipsetes, úgy látom arra keresve is hoz ki nano adaptereket, bár nekem abból nagyobb méretű és antennás volt.
Nekem realtek 8188cus volt az ilyen kinézetű, de nem tudom, hogy van-e más hasonló pici mostanában.Persze lehet venni itthon is közel 3 ezerért
-
azbest
félisten
válasz
Gabesz87 #24398 üzenetére
a pi "hálókártyája" támogatná a felébresztést, de nem úgy alakították ki magát a pi-t, hogy működjön. Lehet hardveresen lehagytak valamit, ami kellene hozzá, de lehet, hogy csak a belső firmware-ből mardt ki. Az usb-ről és hálózatról bootolást sem tudják a pi3 előttiek, utólag derült ki, hogy az alapítványosok nem tudták, hogy képes rá, így nem tették be a belső firmwarabe.
-
azbest
félisten
hibát nem okozhat. Viszont lehet, hogy az okostelefon lassabban tölt vele, mint a sajátjával. Mert hiába ad 2A-t a raspi buta töltője, ha a telefon csak fél ampert vesz fel róla, mivel nem tudja belőle kiolvasni, hogy többet is tud.
Ugyanez fordítva is igaz, a pi buta, ezért előfordulhat, hogy a 2A okostöltőnél is kevesli az áramot, mivel buta eszköznél csak fél ampert ad le.
A szabbányos usb2 fél amperre terhelhető és a nagyobb fogyasztásokat sokszor csak akkor használja ki együtt a töltő és a telefon, ha egymással le tudja azt kommunikálni.
-
azbest
félisten
például, de 4 soros változatot is lehet használni. A kábelezéshez pedig lehet külön venni jumber kábelt, van szivárványszínű
Van egyébként olyan megoldás is, hogy nem közvetlenül a gpio-ról vezéreljük a kijelzőt, hanem egy köztes kis board vezérli, ami i2c-vel kapcsolódik a pi-hez. Persze külön külön is megvehető az lcd és az i2c board, ha pl 4 sorosból nem találsz vele együtt.
Előnye: pontosan csinálja az időzítést, a gpio szoftveres kapcsolgatása néha elcsúszhat és akkor hülyeségeket ír a kijelző. Bár ez főleg akkor jellemző, amikor pythonból mókoljuk, az lcdproccal kevésbé hibázik. Nameg kevesebb kábel fut oda.Egyébként van olyan lcd is, amin pár gomb is van, amit gpio-kal össze lehet lőni pl kodi menüben lépkedésre is akár.
Úgy emlékszem, hogy valami módosított lcd drivert kellett felmásolni, hogy a gpio-s megoldást értse. i2c-hez lehet nem kell ilyen.
Régi kommentjeim: [link], [link], igényesebben [link]
Akkoriban azt hiszem raspbmc alatt próbálgattam, libreelec alatt kicsit másképp kell, mert itt addonként vannak az extra cuccok, de biztosan van hozzájuk leírás.
Az i2c lcd-ről si biztosan van bővebb infó, pl adafruit amit árul, ahhol tutorialt is szoktak készíteni és azok általában ugyanúgy működnek, mint az olcsó kínai változtatok.Arra is figyelj, hogy az újabb pi-ken más a gpio, mint az első generáción.
-
azbest
félisten
válasz
vadkörte #24328 üzenetére
a pi-kre való open és libreelecekben van egy opció, hogy videolejátszás közben 10 fps legyen csak a gui. Főleg akkor látványos az akadozás, ha egérrel használja valaki. De ez kikapcsolható. Csak azért tették be, mert a régi piken a guiban mászkálástól megakadt a háttérben futó lejátszás. Kryptonalatt nem néztem még ezt, de talán ott is megtartották ezt.
-
azbest
félisten
válasz
cinemazealot #24325 üzenetére
Korábban rosszul mondtam, nem drm miatt nincs 720p felett, hanem mert "mpeg dash" módban vannak a szerveren, ami azt jelenti, hogy apró darabkára szabdalva sima letöltésként gyűjti össze a darabokat és ezt a youtube addon magában nem tudja.
A kodi 17 kryptopn viszont egy intput stream addonnal már elérhetőek a fullhd-k, valaki korábban linkelte is. (amlogic boxon pedig 4k-t is próbáltam). Picit még lehet kezdetleges, de általában működik.
-
azbest
félisten
válasz
vadkörte #24321 üzenetére
b+ és pi2 esetén a confix.txt-ben be kell kapcsolni a max_usb_current=1 -gyel azt hogy 1200mA-n osztozzanak az usb portok 600mA helyett. A pi3-nál fixen 1200-ra van ez állítva. Ez nem portonként ennyi, tehát y kábel nem növeli meg, hanem összesen ennyi.
1200mA-nál többet nem enged át a pi, akármekkora tápegységről is üzemel. Ha több kell, akkor külső megoldás kell a tápellátáshoz.
Én 220 nélküli 5 portos usb táp részt vettem, de még nem ért ide. Van nekik sokféle [super] és quick is. De ha túl okos akkor lehet nem ad ki buta eszköznek elég tápot. Én akcióban 14 dolcsi alatt rendeltem ilyet, aztán majd kiderül, hogy jó-e pi-hez.
A mobiltöltőddel is előfordulhat, hogy hiába több amperes, ha a pi buta tápcsatlakozója miatt leszabályozza magát 500mA-ra vagy 1A-ra. Az alapítvány igazán rátervezhetne már a csatlakozóra pár ellenállást, ami jelezné az okostöltőknek, hogy tolhatja a kakaót.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #24113 üzenetére
az már van helyben. Pár hónapja felcsaptam egy kislepként a régóta nem használt és ma már nem is működő analóg parabola oszlopára. A koaxon pont az asztalomhoz vezet
Régebben egy kis gagyi erősítős szobaantenna volt az ablakba téve két középszótár tetején. De az a wifit nem szereti
Egy kis it9135v2 nano dongle van erre félretéve.
Nem először használok ott tunert, csak kényelmetlen volt a kábelhez kötöttség. Múltkor az orange pi pc-t vittem, de rá kellett jönnöm, hogy a 3.4-es kernelével nincs olyan rendszer amivel usb2.0 mód is megy és a tunert firmwaret is be tudja tölteni az it9135höz. Win alatt van egy smartdvb bekonfigurálva fallbacknek. De az előbb már összeraktam a kütyüket és minden okés. A pi1 kényelmesen elbír egy ügyféllel és egy tunerrel. A wifit a nexx adja alá. Csak a tvheadend fordítás és telepítés elvitt legalább egy órát, mert picit lassúcska már ehhez, vagy hozzá vagyok szokva inkább a jó 4 magos gépekhez
Hmm, inkább lerajzolom
-
azbest
félisten
válasz
petya220 #24111 üzenetére
úgy látom anno csináltak raspihez berry boot néven egy toolt ami bootmenüt és rendszerek telepítését tudja kezelni. De abból is csináltak klónt, ami más boardon megy. Ő nem az eredetit használja, hanem az övéhez valót. A pi topicban mondjuk lehet az eredeti pihez van a legtöbb tapasztalat.
Én az ilyen multibootot csak egyszer próbáltam, de nem volt szimpatikus, mert minden rendszernek külön config.txt-je van, magának a boot menünek is és így több helyen is szerkesztgetni kell a dolgokat, ha valami spéci beállítást használok. De megértem, hogy van aki felváltva használja többféle dologra. Nekem több sd kártya és több pi is van helyette
Most vettem elő egy régi legelső generációs pi1-et, a 256MB ramosat és épp a friss rendszert telepítem rá, meg egy kis usb tv tunert, hogy karácsonyra magammal vigyem vidékre. Egy nexx wifi router és usb winyó mellett gyorsan összerakom az itthoni rendszer mini és hordozható változatát. Samba megosztáson a winyó a routeren nas helyett, 1 tuneres tv szerver a pin, wifi hálózat
Kényelmetlen a laptopot otthagyni az antenna kábel mellett, így bárhol letehetem tévét nézni a gépet.
Ilyen az amikor az informatikus vidékre megy, mintha egy ipari projekt telepítése történneKár, hogy későn olvastam a telenoros karácsonyi ingyen-korlátlan netről, mert vettem volna egy simet előtte gyorsan és akkor a nettel sem kéne szűkmarkúan bánni
-
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #24103 üzenetére
A hivatalos raspbian raspberry pi boardokhoz készült. Az nem fog elindulni más gyártó boardján, mert máshogy bootolnak. Csak, ha valaki portolja (kernel csere, boot folyamat csere, gpio lib és sokminden más csere), akkor lesz valami hasonló raspbian származék belőle. Szoktak is ilyeneket csinálni, csak ahogy írtam, a hivatalos rendszer nem fut máson.
Soc gyártónként és azon belül soc-onként is eltér, hogy mi hogy indul, milyen kernel és libek kellenek neki.
-
azbest
félisten
válasz
consono #24085 üzenetére
Vedd meg online és ha jól értem le lehet tölteni hozzá [link] a lemez tartalmát is
szerk, ja bocs a januári szám ez, először a decemberit linkeltem. Aki szeret ilyesmit olvasni, annak megérheti. Ha jól értem a teljes 2016-os évadot adják hozzá és a raspi könyveket is pdf-ben.
-
azbest
félisten
válasz
Celtis #24066 üzenetére
esetleg olyan ritkán olvas streamelés közben, hogy a következő adag adat bufferbe felolvasásáig leállítja a lemezt a nas és a felpörgetésre kell várni?
ha wd green bizonyos szériája van benne, akkor kinézem belőle hogy ki-be kapcsolgat ész nélkül, mert annyira alacsony a default idle time a lemezeken
-
azbest
félisten
válasz
drogery #24035 üzenetére
transmissionnak több mappája is van. Az inprogress-t és a downloadot is inrányítsd a winyóra. Lehet ezen kívül is van még opcionális mappa más állapothoz.Ja bocs most értelmeztem csak. Gondolom leállított transmission mellett szerkeszted a konfigot, különben eldobja újraindításkor a beállításaidat.
ha tényleg a winyóra panaszkodna, akkor esetleg táp miatt újracsatlakozó winyó lehet hogy readonly lesz. Vagy rövid időre elérhetetlen. Dmesg-et nézegesd.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
hódmaci #23991 üzenetére
van valami nem hivatalos addon, vpn manager, ami openvpn-re épül [link]. De hogy arm-on jól működik-e vagy csak pécén megy, azt nem tudom.
Nem biztos, hogy a legszerencsésebb médiajátszót használni vpn szervernek, persze ízlés kérdése. Az biztos, hogy a procit lehet megcibálja, ha nagy adatforgalom megy rajta át. Persze a pi2/3 lehet jól elbírja.Alapvetően kliensnek van szánva, de tudtommal csak a konfigon múlik, hogy az openvpn szerver vagy kliesn módban megy. User defined részen lehet tán saját konfigot felvinni.
szerk: úgy tűnik pi-re is jó [link]
Nem használom, csak rákerestem és ezt találtam.Ha szerverként futtatod, akkor a routereden is rá kell irányítani a megfelelő portot a pi-re, hogy kívülről elérd.
-
azbest
félisten
válasz
Flowtation #23987 üzenetére
-
azbest
félisten
a pi3-on broadcom van, mert egyrészt az alapítványosok broadcomosok, ahogy a pi procija is. Másrészt ennek van drivere a windows-ra is, mert tabletekben is használják.
(#23977) fecus
ha olyan csatornán megy a wifi router/ap, amit sokan mások használnak, akkor amiatt is döcögős lehet. Meg ha csak nyákra mart antennája van a sticknek az sem javít a vételen.
Ha firmware is kell hozzá, akkor esetleg annak a cserélgetésével is lehet próbálkozni.Ha nem akarsz külső botantennát wifinek, esetleg valamifólia antenna is jó lehet, amiket a tv boxokban is használnak, meg notikban.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
etrop01 #23858 üzenetére
nem egészen
gpu_mem=256
megteszi. Nem követtem, de gondolom 1GB ramos újabb fajta pi-d van.
A gpu_mem_256 és gpu_mem_512 az a 256 megás és 512 megás első generációs pi változatokra vonatkozik. A gpu_mem pedig mindegyikre. Azért csináltak többfélre paramétert, hogy egy konfigban meg lehessen adni a méretet a többféle hardverváltozatra. -
-
azbest
félisten
Új raspbian rendszer kiadás [link]
Alapból nincs bekapcsolva az ssh, de a boot particióra létrehozott ssh nevű fájl hatására első indításkor is bekapcsol. Aki képernyő nélkül használná kezdettől fogva, annak lényeges ez.
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #23803 üzenetére
5.3.4 a legfrisebb. Lehet nagyon régi volt ami openelec alatt volt és nem jól viselte a frissítést (lehet alapból még csak 5.2.1-et kínál fel, nem tudom friss verzió felkerült-e már a repóba).
távolítsd el teljesen a yt addont és tedd fel újra. Ha akkor sem megy, akkor távolítsd el és töröld az addon beállításait tartalmazó könyvtárat
-
azbest
félisten
válasz
toth_janika #23786 üzenetére
Csak, hogy ne legyen félreértés: Neked első generációs pi-d van 2015 elejéből? Mert ha nem pi2 vagy pi3, akkor még akár teljesen reális is lehet, hogy valamivel lassabban megy.
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #23775 üzenetére
ilyen magasuló, mélyülő dolgot usb hangkártyával is lehet csinálni
A képhez szinkronizálódik a hang, ezért nyújtja a hangot. Amikor kiugrassz a menübe, akkor valsz pár képkocka megakad és lehet ezt másképp kezelik, amikor hdmi-vel megy vagy más hang móddal. Van erre beállítás, de nem sokat piszkáltam.
Állítólag deinterlace és hd hang átalakításakor lehetnek esetleg problémák, mert azokhoz is a gpu segít számolni.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
sontqq #23737 üzenetére
Ha nem ő mutatja, akkor persze hogy nem kell videó dekódolással foglalkoznia.
A p3 képes már közvetlenül usb-ről is bootolni, ami lehet merevlemez is (tápellátásra érdemes figyelni). Viszont alapból nincs aktiválva ez a mód raja, hanem először egy kártyáról aktiválni kell. Utána többé nem lehet kikapcsolni, de persze attól még tud kártyáról is, csak usb-ről is próbálkozik.
A liken van leírás is a merevlemez particionálására, de valószínűleg a rendszer kép hdd-re írása a lényeg, amit egyébként sd kártyára tennénk.
(#23741) Celtis
ő azt írta, hogy pécéről játsza a videót. A pí csak a letöltésihez kell. -
azbest
félisten
válasz
sontqq #23732 üzenetére
a h264-es videókkal jól boldogul alapból, ha valamiért mpeg2 vagy vc1-es videód is lenne (némelyik blu-ray film olyan kódolású), akkor kb 1500 forintért lehet a raspberrypi.com-on licenszet venni, amivel aktiválható az adott pi-re az a két codec gyorsítás is. Nem szoktam blu-ray lemezeket nézni vele, de elvileg viszi őket. A hd hand codec-et prociból kell megoldania és ha komoly hangrendszerre akarod passthrough áttanni, akkor is muszáj átkódolnia.
Ha kifejezetten filmezni akarsz, akkor s905/s905x boxok 22-50 dolcsi közt vannak és 4K h265-öt is tudnak és a hd hang passthrough is megy libreelec-kel. Hdmi 2.0 van azokon már. Az s905x vc9 codecet is tud, már egészen vállalható a libreelec is vele, az s905 régebb óta támogatott. Az új alfa libreelec-kel, youtube addonnal kodi 17 alól is megy a 4k youtube, bár vc9-est még lehet nem támogatja, de folyton dolgoznak rajta
Androdios youtube app pedig alap hogy akár 4k vp9-et is viszi. Tehát, ha az android vagy a 4k videózás számít, akkor jobban járhatsz vele. Libreelec alatt pedig torrent is belőhető hasonlóan mint a pi-n.
Azért tettem offba a kommentjeim egy részét, mert van külön nem rapberry specifikus, hanem általános boardos topic, ahová az orange pi és odroid jobban illik. És van s905/s905x topic is. Ott lehet több infót találni azokról.
-
azbest
félisten
válasz
sontqq #23729 üzenetére
A pi2-től kezdve nem annyira gáz, hogy usb-lan van rajta. A 100Mbites forgalmat ettől még tudja kezelni, mert elég erős a procija már a négy maggal. Persze ettől még nem lehet annyi mindent ráerőltetni, mint egy pécére. Főleg nem egyszerre többféle megterhelő feladatot. Ha úgy állítod be, hogy egyszerre csak 1 dolgot töltsön lefelé és valami kezelhető szálmennyiséggel, akkor elboldogul vele, ha nem akarsz közben még videót is nézni vele.
Az orange pi új változatoknál a szoftveres támogatás elég gyér. Ha nem vele együtt rendelsz tápegységet, hanem valamilyen dc kábelt használsz, akkor nagyon jó minőségűt kell használni, mert mindenféle fura hibát okozhat, ha vacak a dc kábel. Ha csak letöltésre használod, akkor lehet elegendő a hozzá való régi 3.4-es kernel. De az usb kezelés körül előforduhatnak kavarások, vagy utólag kell cserélgetni fájlokat, hogy minden usb működjön. Van rajta realtek hálózati chip, nem usb-s. Viszont a rajta lévő sata nem natív, hanem usb-sata, mintha csak egy usb2-es külső meghajtót használnál. Szóval a gigabites hálózati sebességet nem tudja kiszolgálni a háttértára, ha ez lenne a cél. Viszont, ha egy gigabittel boldoguló nasod van felcsatolva és oda ment, onnan tölt, akkor az usb háttértár nem szűk kreresztmetszet.
A tutoriálok semennyire nem használhatóak. A rámókolt raspbian és a gpio sem teljesen ugyanolyan, mint egy pi-n, mivel nem pi. A bootolás és paraméteretés telesen más. De persze az általános linuxos dolgok mindegyikre igazak.
Orange pi-t közvetlenül a gyártó ali express shopjából érdemes venni. Ha drágább fajta, akkor áfa és vámkezelési költség terhelheti.
Alternatívának az s905-ös boxokat is nézheted, azok is 4 magosak és van olyan, ami 2 GB ramos és gigabit lanos, sata azon sincs natív. Az odroid c2 is arra épül. Ha videólejátszás is cél, akkor ez sokkal jobb az allwinnereknél és van amiben jobb a raspberrynél is.
-
azbest
félisten
válasz
lazac_ #23726 üzenetére
Egy idpőben nagyon tolta az alapítvány, hogy hazai munkaerővel tolják és hazaviszik a gyártást. Külön kínai piros nyákos verzió is volt, bár lehet ott a ce és fcc plecsnivel próbáltak spórolni. De gyakorlatilag nem tudnak annyit gyártani, mint ahányra igény van. Szóval mindkét nagy disztributor, aki gyártat (farnell és rs) is gyárt kínában, csak elsősorban nem itteni piacra viszik, hanem keletire talán. Az uk gyárból meg uk és usa kap főleg.
Persze lehet van némi mozgás, hogy hazai munkaerőre álljanak, mert hiába az olcsó gyártás, ha saját piacon az ottani melósok pénzéből vásárolnak. Az usa lesz érdekes, mert Trump talán próbálkozik a belső ipar erősítésével.
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #23698 üzenetére
Azért nem olyan feltűnő, mert lejátszás közben nem annyira sistereg. Viszont a libreelec a felület hangjai után is még 1 percig fenntartja az audiojkimenetet és ilyenkor, amikor nem használja, csak tartja, akkor a régi pwm mód visszabutul sokkal alacsonyabb khz-es módra automatikusan és annak sokkal hallhatóbb a modulációs zaja. A konzolos vagy egyéb önálló használatnál ahogy a lejátszás befejeződik, úgy le is kapcsolja a kimenetet. Ha meg szól valami, akkor nem annyira feltűnő a zaj.
A pi1 elektronikusan is zajosodik, a b+-tól kezdve javítottak azon a részén is.
Zseniális, hogy a videocore mag mi mindenre képes, ha valaki hozzáfér és fel tudja programozni. A deinterlace és ez az új hang modulációs mód is jópofa. Bár szerintem a video dekódolás is lehet részben szoftverből megy azon a magon, mivel voltak olyan dekódolási hibajavítások, amit a firmware módosításával javítgatta. Meg persze több kisebb sávszélességű videót is képes delódolni, nem csak egyet, ahogy a hardveresek, hanem inkább sávszélességtől függ, hogy egyszerre mennyit bír el. (sd-ből pl 4-et is)
(#23696) Celtis
egy picit lehetne több baszusa, de lehet csak nem tud elég nagy jelszintet magában a fülesemhez. Ha lenne rákötve külső erősítő, akkor lehet megtáltosodna. Igazából a sima cd lejátszás is 1 bites, de magas hertzes mintavételezéssel állítja elő a cd hangját, és annak az átlaga lesz ekvivalens a 16bit 44.1 KHz-elA pi esetén nem 1 bites, hanem 7, cserébe kisebb mintavételezéssel lehet elérni a cd minőséget. Itt szoftver csinálja, azért korlátozottabb, mint egy fix cd játszós dac-ban.
szerk: sima módban úgy sistergett, mint az 1 dolláros usb hangkártyám, ami nem tudja szabályozni a hangerejét
-
azbest
félisten
Sőt, a 4k felbontást sem tudja. Mindenféle paraméter hekkeléssel talán 4k 15-30 fps körüli értéket tudhat, de az már nagyon túl van a fullhd környékétől, amire tervezték. Egy újabb, hdmi 2.0-át támogató box / board kell oda, pl s905 / s905x alapon. Az tud 4k lejátszást és megjelenítés is
-
azbest
félisten
válasz
WildBoarTeam #23674 üzenetére
Bedugod, működik. Én sima stereo módban használom vele régóta.
viszont a pi2-3 is egész jól tud szólni a sima analog jack-en egy paraméter átállításával [link]
(a régi openelec-en lévő firmware lehet még nem ismeri, 7.0.2 libreelec-kel próbáltam) -
azbest
félisten
válasz
krisztianAMG #23676 üzenetére
Amúgy nem tudom ez mennyire lesz jó filmezéshez az első percek fun-factora után.
Arra gondolok, hogy a környezeti fény emelésével romlik a kontraszt. A világos jeleneteknél tovább világosítva a szobát egyáltalán nem lesznek sötét árnyalatok. (mintha felkapcsolt lámpánál néznéd) Ezért is szokták javasolni a sötétebb árnyalatú falfestést a vetítős szobába. -
azbest
félisten
válasz
schferenc77 #23647 üzenetére
Nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk.
Ha se a pi-re se a hifiberry-re nem szeretnél forrasztani, az megoldható a iFace SHIM -mel.
A shimre kell forrasztani a kanyar gpio-t. A másik oldalát ráhúzni a pi tüskesorára és fölé ráhúzni a dac-ot. Mint egy szendvics. Annyiból vicces, hogy a Shimnek oldalra áll a szabad tüskesora ahogy a képen.
(#23646) leeka
a farnell az egyik drisztibútor, ők gyártatják a pi-ket. Az fdh pedig a hivatalos magyar disztribúrora (fdh, mint farnell distributor hungary vagy ilyesmi). A nyugateurópai raktárból hozzák át. Ha rákeresel a farnell-re (vagy farnel mert sokszor elírom én is), akkor sok korábbi beszélgetést találhatsz róla.
-
azbest
félisten
válasz
schferenc77 #23643 üzenetére
A szöveg szerint a pi tüskesorára menő részen kissé cikk-cakkban vannak a lyukak, hogy jó legyen az érintkezés és ráfeszüljön. Azt nem kell forrasztani.
A második lyuksor az, amire fel kell forrasztani a mellékelt right-angle tüskesort (vagy amit szeretnél). Az nem cikk-cakkos lyukas.
Tehát pont az a lényege, hogy a pi tüskesorát nem kell szétgányolni, levehető róla.
Egyébként, ha a másik eszköz, amit rátennél úgy van kialakítva, hogy tovább lehessen vinni a gpio-kat, akkor a dac kerülhet a stack tetejére is akár.
Csak a példa kedvéért. -
azbest
félisten
válasz
schferenc77 #23639 üzenetére
-
-
azbest
félisten
értem. Lutri lehet, ha nincs kiírva az hogy melyik verzió.
Ugyanannyi vagy akár drágább lehet, mint a pi3. A 3 órajelét is le lehet 900ra limitálni egy konfig kapcsolóval, de azon van bt és wifi is.Azt nem követtem, hogy már forgalomba került-e a pi2b+ néven is emlegetett v1.2.
szerk: farnellnél van készleten, szóval fdh-val pár nap alatt beszerezhető.A pi3 nettó 12,201.‑Ft [link]
a p2 v1.2 nettó 12,006.‑Ft [link]
nagyobb mennyiségben a pi3 olcsóbb a weblap szerint -
azbest
félisten
válasz
Forest48 #23615 üzenetére
ez így szerintem nem stimmel
" 239.123.13.100 58100-as porttal." ez gondolom multicast lenne, ami nem is biztos, hogy működik, ha nincsen közöttük egy multicast képes swicth bekapcsolt IGMP snooping paraméterrel. (közvetlen összekötést említettél korábban).
Erre a kliens indulásakor feliratkozik és a swith csak akkor kezdi felé is küldeni a csomagokat.
Nagyon nem mentem ebbe bele, sok éve egy kollégiumban próbálgattam és sikeresen ki is ütöttem pár szolgáltatást vele, amikor véletlen multicast helyett broadcastként ledosoltam a hálózatot.A raspi címére menőt lehet hivatkozni szerintem ip cím nélkül, avagy udp://@:58000.
Hasonlót használtam már futólag egyik szoftverből a másik eszközön futó vlc-re átlövéshez például.Tehát az unicastnál nem kell az ip, mert direktben rá tolja a vevő. A multicastnál kell hivatkozi az ipt, de szerintem oda multicast képes közbülső hálózati eszköz is kell. Buta teszthez lehet broadcasttal próbálkozni a hálózat broadcast címével, ami gondolom így a 10.255.255.255, a netmasktól függően.
-
azbest
félisten
válasz
Forest48 #23612 üzenetére
És a pécés vlc pont ugyanilyen körülmények közt tudta kezelni a cableworksről vett adást?
Eléggé barchobázás jelelgű ez így. Ha jól értem a vevő az általad megadott címre küldi az udp csomagokat. Bár valamelyik leírás mac addresst ír.
Elvileg lejátszható a pire irányított stream udp://@:58000 címre indítva a vlc-t. -
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Forest48 #23594 üzenetére
Nem bonyolítod ezt kicsit túl?
A kódolt a tévé adás, hogy a cableworld-del alakítod ts streammé?
VLC-vel teljesn képernyőn nem lehet normálisan videót nézni raspi-vel, mert a gui nem hardveresen gyorsított raspi desktopon.
Hogyan küldöd tovább? Rtp -ben?
Amúgy, mi ezt egy 8 dolláros dvb-t tunerrel, tvheadend-del szoktuk megoldani. ha nézni is szeretnéd a raspivel, akkor libreelec alatt pár addon bekapcsolásával beüzemelhető az egész. Nem kell hozzá demuxer, muxer és más varázslás
Simán iptv-szerűen meg lehet oldani. De dvblast és tuner segítségével multicastot is lehet csinálni. -
azbest
félisten
-
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #23554 üzenetére
A settings-nél a libreelec részen van services (a samba és ssh is ott van azon a részen) és ott be kell kapcsolni a bluetooth-ot.
Ezután a settings libreelec részen a bluetooth menüben lehet párosítani.dtoverlay=pi3-disable-bt ha letiltja a bluetooth drivert akkor nem csoda, ha a beépített nem megy. Ja hogy letölt helyette egy másik dtb-t
Amúgy a leírás még a 6.0.x-es openelecet írja [link]
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #23552 üzenetére
februárban jelent meg, ha jól emlékszem a pi3. A korai szoftverek és firmware-k még tele voltak hibákkal.
Igen, az jó ötlet, ha lemented az egész mostani rendszert backupnak. És ingen, az update is elvileg lehetséges libreelecre.A bt-adapter és bt-input parancsokat pedig nem ismeri a régi rendszer. Azt nem tudom, az újabbbal hogy működik.
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #23549 üzenetére
ha lan portal van egy második router a hálózatra kötve, akkor le kell tiltani rajta a dhcp és hasonló szolgáltatásokat, különben versenyezni fog a netet adó routerrel saját maga reklámozásában. Csak összezavarja a hálózaton lévő eszközöket.
Nincs azzal baj, ha access pointként használunk egy második routert, csak jól kell beállítani
(#23550) erikke17
használj libreelec 7-et. Az openelecből március vége óta nem jött ki új, még mindig abban az állapotban van. A libreelec az openelec folytatása, mert a név tulajdonosa a fejleztőkkel szemben üzletelgetni kezdett a kiadások dátumával és ezért mindenki otthagyta őt. Így alapították meg a libreelecet, ami egyenes ági folytatása a márciusi openelecnek.Ők már a 8 bétán dolgoznak, ami fhd youtubeot is támogat akár (amlogic eszközön 4k-t is).
-
azbest
félisten
válasz
FireKeeper #23503 üzenetére
Igen, gadget módban tud mindenféle eszköznek mutatkozni. Csak futólag olvasgattam róla, nemrég péládul trükkös hálózati eszköz módról volt egy hír
PoisonTap - hacking device a filléres Raspberry Pi Zero-bólNekem a webkameraként való használat mozgatná meg a fantáziámat.
(#23502) MaCS_70
régen maga az alapítvány is rosszul tudta, hogy mit tartalmaz az alapár. De aztán rájöttek, hogy pl mpeg4 encoder is benne van. A cec mondjuk talán sosem volt fizetősként reklámozva. A shop oldalát pedig valószínűleg sosem frissítették.(#23500) toth_janika
ha esetleg egyszer mégis szükséged lenne licenszre, akkor érdemes a hivatalos raspberry pi oldalon vásárolni, mivel ott olcsóbb sokkal. A két licensz együtt is csak 3.6 font, kevesebb, mint 1500 forint. -
azbest
félisten
válasz
sztoja #23455 üzenetére
mondjuk inkább töltsd le a raspberrypi.org -ról a rendszer képet és dd-vel írd ki egy kártyára.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #23389 üzenetére
a pi nem tud hardveresen h265-öt, bár ha jól emlékszem, akkor a pi2 vagy pi3 talán proci erőből le tudja játszani az sd felbontásút, mint pl a dvd-ből készültek.
Kodi kapcsán pedig gondolom valami metadata megadása kell a könyvtárszerkezetben és nem csak mappaként hozzáadni kodihoz, hanem importálni is metaadatokat. Akkor lesz szép borítós és szervezett. Én nem bonyolítom ezzel, mert nem gyűjtök filmeket, szóval nincs tapasztalatom vele
-
azbest
félisten
válasz
Celtis #23377 üzenetére
gondolom ipari célokra a drága compute modulos megoldást szánják. A zero csak arra kell, hogy kivegye a szelet a konkurencia vitorláiból. Ezért nem is kapni a nagy disztributoroknál.
(#23374) sztanozs
szerintem azokra sosem lesz jó támogatás. Elavul addigra, mire eljutna oda. A többség pedig vált a kiforratlan újabb generációra. Az a20 meglepô kivétel volt. Talán mert pár cég ipari eszközökhöz is használja és ezért nem tűnt el a süllyesztőben. -
azbest
félisten
válasz
robohw #23367 üzenetére
Az általános topicban szerencsésebb ezt kibeszélni
(#23369) Celtis
lehet, hogy van akinek alternatíva. De aki kodi-t használna mozizásra, annak hiába 4 magos a klón, ha nem lehet vele kodival filmezni. Gyakorlatilag nincs az orange pi-kre semmilyen támogatás. Kiadnak néhány tákolt rendszert bejelentéskor, aztán pár lelkes amatőr gányolgatja. Meg más cégek tv boxainak a szoftverét hekkelik, hogy úgy-ahogy fusson rajta. De ha csak valami szolgáltatást akarsz rajta futtani és nem nagyon akarász rákötni semmit neten kívül, akkor tényleg működhet. -
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #23332 üzenetére
Az fhd oldala a farnell oldaláról parsolja az adatokat. Néha hallani olyat, hogy egy-egy felkapott raspberry-s cuccot nem farnelles áron adnak, mint ahogy egyébként szokták. Amikor én vettem tőlük ezt-azt, akkor stimmelt az árazás.
A postázás 1905 forint bruttó vidékre gls-sel, ha nettó 30 alatti a rendelés. BPen meg valsz ingyes.
(#23320) sati
na igen, így hogy haverod elhozza nem kell szállítási díjat fizetni. Egyébként az árus nem is szállít ide, de esélyes, hogy még legalább 10 gbp szállítást rátettek volna, ha szállítana.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest