- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mobilhasználat külföldön
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
BPéter1984 #13064 üzenetére
Médialejátszó biztos, h jobb, de én már játszottam vele 3Diso-t. Menü kivételével minden megy. (A menü se rossz, csak picit lassan vált pl a jelenetekre)
-
-
-
Tv távirányítójával csak akkor tudnád kezelni, ha lenne rajta CEC. Kevésbé szakmaian úgy tudnám jellemezni, h a CEC segítségével a tv vissza tud küldeni jelet a pi-nek. Ha ez nincs, akkor érdemes beruházni egy a pi-re köthető vezetéknélküli távírányítóra. Skacok itt a fórumban biztos tudnak jókat, de a fenti keresősáv is a szolgálatodra áll.
Én konkrét típussal nem szolgálhatok mivel én tesztelésre használom és raspbianom van.
-
-
Akkor neked noobsos kártyád van. Nem is kell újrarakni, csak bekapcskor nyomogatni a shiftet és utána a listából kiszedni az x-et a raspbian elől. Így csak egy oe-d lesz. (Persze az openelec előtt legyen x) Viszont ő is újrarakja az oe-t.
Benoe77:
Nektek megy a motion? Én egy full hd-s kamerával próbáltam, de kb 3 mp-nként frissít és sztem nincs meg 240 px...
-
Használj inkább smb megosztást winre. Pl megosztod a c meghajtót(jobbklikk a c-re, aztán tulajdonságok megosztás speciális alatt van asszem. (Linuxos vagyok inkább)) A pi-n pedig az smb megosztásnál keresd ki.
Raspbian egy pi-re optimalizált debian. Inkább fejlesztőknek/linuxozóknak javaslom. Médialejátszónak a kodis cuccok a legjobbak!
Ui.: Winfonera is biztos van. Keress rá a kodi remotere.
-
Üdv megint!
Találtam egy ilyet: [link]
Valaki, aki nem félti az adatokat az sd kártyán és van kedve tesztelni pls nézze meg ez jó e pi2-n. Köszi!
2. Asszem meg van a hiba a pi2-es pifm rádióval kapcsolatban. Ugyan a pi2-n (ahogy fentebb egy fórumtárs is írta) a 26-osig nem változtak, viszont a memória-beli azonosítójuk megváltozott. Asszem erről: 0x20000000 ---> erre: 0x3F000000
Sajnos sehol sem találom, hogy ezt az "id"-t hol tudom átírni...
Ezek a források:
"I changed the memory adress from 0x20000000 to 0x3F000000 like you said. I compiled with g++ -std=c++0x pifmc -o pifm now sometimes when switching I get a signal but no audio it seems random. Maybe I need to change some more I have no idea where to begin" (ez egy hsz itt)
Ez pedig a PiFm oldaláról van:
"The python library calls a C program (provided both precompiled and in source form). The C program maps the Peripheral Bus (0x20000000) in physical memory into virtual address space using /dev/mem and mmap. To do this it needs root access, hence the sudo. Next it sets the clock generator module to enabled and sets it to output on GPIO4 (no other accessible pins can be used). It also sets the frequency to 100.0Mhz (provided from PLLD@500Mhz, divided by 5), which provides a carrier. At this point, radios will stop making a "fuzz" noise, and become silent."
Valakinek van ötlete mit kell még átírnom?
-
-
Na, találtam egy ilyet: [link]
Akkor most ezzel sima ügy?
-
válasz
Kicsirics77 #12943 üzenetére
Nagyon remélem. Egyébként nem nagy ördöngősség. Csak át kell írni mondjuk gcc editorral a fájlokban a pi gpioit a pi2ére. Valahogy el kéne érni a fejlesztőt, mert nem érek rá moddolni a kódot. De hátha vkinek a fórumban van rá ideje, azt rám gondol.
-
válasz
Kicsirics77 #12941 üzenetére
Szia!
Nekem sem ment rasppi2-n. (Jó lenne ha menne rajta...) De a sima 512-es ramossal ment. Leszedtem a linkelt oldalról a modult, kicsomagoltam az asztalon egy mappába, nyitottam egy terminált, azt beírtam, h sudo ./pifm sound.wav . Azt utána végigtapogattam a pineket a pi-n és amikor a helyes pin-t megfogtam megszólalt a rádió. Aztán egy csiptetős kábelt raktam arra a pinre és woilá!
-
Köszönöm Mindenkinek! Most összehorkásztam az összes rádiót a lakásban.
(hú a feleségem arcát láttátok volna) Már csak azt kéne megoldanom, hogy egyfajta playlistként szóljon a zene. Az meg valszeg az lesz, h összevágom az összes zenémet wavba. Köszi még 1x!
Ui.: Úgy tervezem, hogy berakom a kocsimba a pi2-5 egyfajta szórakoztató eszközként.
-
-
válasz
wassermann #12934 üzenetére
Köszi!
Egyenlőre akkor kipróbálom ezt a GPIO-s cuccot. Ehhez milyen kábel/csati kell/hol lehet ilyet beszerezni BP-n? Illetve a rádión hanyas frekvencián tudom hallgatni? Kb mennyi a hatótávja?
Tudtok ajánlani valami usb-s transmittert?
Ja és úgy sejtem a régi pi-n a 7-es PINre kellett kötni. Pi2nél is ugyanez a helyzet?
-
válasz
azbest #12932 üzenetére
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy rádióállomást a pi2 segítségével. Azt szeretném vele elérni, h a konyhai FM rádióra streamelje a zenéket. Megoldható ez? Sajnos tök noob vagyok ehhez, úgyhogy pls részletesen írjátok le mit kell hozzá venni, mi kell hozzá stb.
Örök hálám!
Ui.: Bocs... Ez nem válasznak ment...
-
-
-
-
-
Mpeg2 a legtöbb dvd "formátuma".
Igen a h264-et alapból tudja, dvd menüt csak a frissebb oe-k tudják, a legtöbb bluray-t lejátsza, de a 3D iso picit kemény neki, illetve a hang nagyon meghatározó. Xvidet/divxet lazán kihajtja. Elég sok formátumot tud a kis oe.
Mpeg 2 pl akkor kell hozzá, ha külső dvdről akarsz hw kódolást.
Van még asszem vc1 és valami dolby licenc rá ha érdekel.
-
válasz
gyurkikrisz #12689 üzenetére
Nálam terminál egész perfekt! Pythonból még csak a 3-at használtam, az aktuális külső ipm emailben való küldésre. Az szerintem nem vészes. Bár közbe felugrik a proci ~72%-ra kb 2 mpig.
-
-
válasz
tvamos #12626 üzenetére
Ha van droidos mobilod, az nagyeséllyel tud wifit sugározni. Ha meg csak ssh kell, azt még el is bírja. Szerintem ezzel a megoldással nincs annyi macera. (Csak annyi, h a mobilod {ha olyan fajta} addig míg sugároz nem tud más hálóra felmenni. És az aksi eszi...}
Ui.: a munkahelyeden hogyhogy nincs router?
-
-
-
-
-
-
Sziasztok!
Lehet valahogy az OE-t pendriveról futtatni, úgy, hogy nincs benne sd? Ha igen hogyan?
Thx!
-
-
válasz
Bobolit #12579 üzenetére
Nekem ilyet nem csinál. Megy non-stop. Rdesktopnak az xrdpt használod? Sztem az a legjobb! (Configolni sem kell...) Illetve akkor lehet még ilyen, ha wifin van. Ha stickkel használod, próbáld ki ethernet kábellel.
Ez csak pár tipp volt...
Szerk.: Ha egér mozog, akkor a kliens diszkonnektel. Egy reconnect ált megoldja. Ja és ssh is megy, csak kb 12x kell próbálni csatlakozni rá. Egy ideig no hostot fog dobni, utána vmiért felmegy nekem. (Juicessh androidos app)
-
-
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy a pi elérhető a hálón ssh-n webinterfacen stb. egészen addig, míg le nem telik kb. 30 perc. Utána no route to host, vagy cannot connection errort dob a gép, amiről a pit el szeretném érni. Érdekes, hogyha ssh-n mobilról Juicyval többször próbálok csatlakozni, akkor ált. olyan 12 no connection után végre belép... Gondolom az lehet a baj, hogy pihen a wifi dongle rajta. (Tp link)
Tud valaki segíteni? Hol lehet állítani a sleepet offra?
Előre is kössz!
-
Felmerült megint egy problémám. Egy .sh-t futtatok a pi-n. Nem szoktam belépni raspbianba a pin, csak xrdp-n gépről. Namármost a problémám az, hogy kb ha negyed óráig nem használom a pi-t, akkor leállít mindent és "sleep"-be rakja magát, így nem tudom elérni remote desktopról.... És ha éppen nem vagyok otthon nem tudom rebootolni. Ki lehet valahogy kapcsolni ezt a sleep funkciót?
-
-
-
válasz
Mr Dini #12331 üzenetére
Gondolom flash nincs rá...
Xrdpt hogyan lehet beállítani? Konkrétan a tabomról szeretném ms remoteval irányítani...
És még vmi. Jackes erősítőt akartam radugni. Megláttam a menüben a jack servert. Elindítottam, de nem szól, csak a HDMI... Alap alsa driver van fent. OE alatt ment a hang. Mit kéne csinálnom?
-
Sziasztok!
Alapból Noobsból használom a pi 2-t OEvel. Most váltottam egy nagyobb SDre és az az 5letem támadt, hogy felrakom OE mellé a raspiant is. Ezzel kapcsolatban merültek fel kérdéseim:
1. Flash tamogatás van rá?
2. Leszedtem a vlct rá, de nem megy a hálóról való stream vele... (Otthoni Nas)
3. A tévém kb felét használja csak a raspian a többi fekete border.... Próbáltam a Screen settingsnél autora állítani, de visszaáll az ő beállításaira... Valami conf file módosítás kell neki?
-
válasz
wassermann #12322 üzenetére
OE-n sajnos nincs sudo... Cserébe root vagy.
-
-
válasz
Celtis #12212 üzenetére
Nekem a nason van TM. Ugyanúgy ez a webszarveres megoldás. Ott ha jobbklikkelek a torrentre, akkor lehet módosítani a path-t. Szal nincs sok értelme a tm-guinak... De nem baj ha van. Pl. ha a webszerver kidöglik a guival el lehet érni.
A torrent autó hozzáadása hasznos dolog. Kivéve, ha az asztali Pc-n is akarsz torrentezni. Mert ha pl Linux disztrót szedek le, akkor azt egyből oda szedem le. Tudom, h át lehet állítani, de mit érek vele...
-
-
válasz
Slammy #12101 üzenetére
Ok. Köszi. Akkor marad az Xbian. Úgy tudom az kodi is meg egy linux is. Szal van benne webbráuzőr. Keresek pi2-re. Csak ez így elég f.s... Egy okostévé is egy médiacenter, azon mégis lehet böngészni... Minden nagyon tetszik az oeben, látszik, hogy sok tapasztalata van a fejlesztőnek, de akkor miért nincs rá egy sudo parancs legalább, amivel fel tudom rakni akár a chromiumot akár az iceweaselt...
Köszi a felvilágosítást mindenkinek!
-
-
Ezt a repót hogy a csudába lehet hozzáadni (nekem fogalmam sincs nem vagyok pap
) openelechez? : unofficial openelec mediacenter os addons
Mert kéne belőle a chrome de sehol nem találok hozzá zipet.
-
Üdv PIfalván!
Van pár Droidos smartphonom otthon. Van rajtuk chromecast. A pi-n meg OE 5.0.6 . Hogy lehet screen mirroringot csinálni? (Ha lehet, picit szájbarágósan, mert ez az OE nekem olyan mint a zsidóknak az Újszöv.
)
-
válasz
balu999 #12009 üzenetére
Mondjuk ssh-n? Be kell kapcsolni a raspi-n, majd ha wined van akkor puttyal belépni, ha linuxod, akkor meg alapból tudja. Alap felh.név jelszó páros: root/openelec
Ez csak egy tipp volt...
Szerk.: Ezt cigam blogja is említi. Érdemes többször átfutni.
Ott lesz a megoldás!
-
Valaki? http://prohardver.hu/tema/raspberry_pi/hsz_11896-11896.html
-
Üdv!
Ma vettem egy tplinkes adaptert. Tökéletesen működik és még csak nem is kellett újrafordítani...
Most ahogy a wifit állítottam oe alatt megláttam a kékfog funkciót. Egyből elő is kerestem az adaptereket. (Egy nano és egy standard stick) De semmi. Nem képes felismerni...
Milyen usb-s adaptert ajánlotok hozzá? (Ha egyáltalán használja vki ezt)
Ez a bt funkció amúgy mit tud? Lehet hozzá bt fejhalgatót csatlakoztatni? Tud filet küldeni a pi mobilra bt-n?
Más: Ambilightból mit ajánlotok? Mennyibe kerül? Miket kell hozzá venni?
-
-
Ha veszek mpeg 2 licencet, akkor a dvd/bluray menü be fog jönni normálisan?
Köszönöm a választ!
-
-
-
Egyenként mire jó a tm, ha az openelec alatt nem lehet böngészni? Mert most az, hogy tm remote guival win alatt az oké. Hogy tudom letölteni magát a torrent filet? Mert akkor mar inkább leszedem win alol utorrentel...
-
-
válasz
RtgLaci #11607 üzenetére
Szia!
Nekem volt ilyen problémám. Ugye az openelec ramból fut. És valamiért nem menti le az adatokat mikor kikapcsolod. Igazából én sem jöttem rá, miért van ez, de mikor noobsból raktam fel az openelecet, akkor nem lett ilyesmi problémám. (Az openelec mellé az 512 mb data is jól jöhet)
Divx-et is alapból tudja. Csak ki kell választani a filmet a videó menüpont alól. Jpg-t pedig lazán megnyit a képek menüből.
GazRic: 2. Kérdés:
Igen. Nekem simán letolja a 3d-s rippeket is.
-
Szerettem volna lejátszani egy dvd-t usb-s dvd meghajtóval, de nem az igazi... Nem mint dvd, hanem mint egy mappa kezeli. A video_ts-el. De ezért nem szeretnék pénzt kidobni... Nem lehet ezt valahogy megkerülni?
Omxplayer vagy valami hasonló módszer létezik openelecre?
-
-
Ave ismét!
Még mindig a config szerkesztésnél vok elakadva. Azt javasoltátok, hogy ssh-n szerkesszem a config.txt-t. (Mondjuk futó openelec alatt a saját configját gondoltam, hogy nem fogja engedni...) Próbáltam mc illetve nano alatt szerkeszteni, de read only a filesystem... :/ Úgy tudom ez a ramba töltődik bele... Próbáltam megkeresni az sd-n de hiába.
Noobs alól lett felrakva, majd frissítettem és beleraktam az unofficial repót. Nagyjából ennyit tettem, de sehol nincs.
Kérlek segítsetek csak egy [... Gondolj ide vmi szépet] sdtv_mode=2 sort szeretnék belerakni.
-
-
-
Valahogy lehet rpi2-re openelec alatt chromiumot vagy firefoxot felrakni. (Tehát egy normális böngészőt
)
És lehet szintén openelec alatt skypet használni?(Usb-s kamerával, mikrofonnal) -
-
Még egy lassan szokásos kérdés...
Hogy lehet ezen a vason openelec alatt (5.0.5) webböngészőt használni lehetőleg youtube támogatással?
Köszi!
-
válasz
wassermann #11477 üzenetére
Igen! A config.txt winből szerkeszthető? Vagy ssh-n írjam át?
-
Sziasztok!
Van a pi2-n egy jack kimenet. Van nekem jack2rcl kábelem. De se kép se hang a tvn. Hogy lehetne aktiválni a hdmi helyett?
-
-
-
-
Hogy lehet azt elérni, hogy a frissen telepített openelec lássa a nast smb-n. mit kell telepíteni hozzá, hol és hogyan?
Köszi:
MrDini -
Sziasztok!
Erre valaki: http://prohardver.hu/tema/raspberry_pi/hsz_11419-11419.html ???
-
Sziasztok!
Sorry előre is nagyon amatőr vagyok még. Eddig csak Unixom volt...
Szóval vettem egy rpi 2 B+ t 1gb rammal. Feltettem rá a noob-t és felraktam a debiant rá. (32 gb sdhc) Eddig ment minden, a debian telepítése is szárnyalt a netem sebességével. Utána beléptem. Frissítettem a sudot és megpróbáltam feltenni rá a chromiumot, és az iceweasel firefoxot. Nade mind a 2 hibát írt, hogy nincs elég hely a userdata-n illetve nem tud hozzáférni. Jó gondoltam egy rebootot megér. Reboot után sekép sehang. Sdre noobs újra fel debian fel stb. Itt már felmerültek problémák, mert 0.2 mbit/s volt a letöltés...
Lehet az lehet a baj a userdatával, hogy nem pipáltam be noobs alatt az 512 mb data-t? (Ja és nem lehetne nagyobb, mint 512 mb?)
Végül meguntam a debianos mutyit...
Felraktam rá az openelecet szintén Noobsból. Itt viszont nem találok olyan lehetőséget, hogy wifi stick configure. (Most kábelen van) Egy tök "szűz" openelecen mit/hol/hogyan kell felrakni, hogy lássa a Nast samban/dlnan és tudjon streamelni?
Köszi!
Ui.: Miért nincs root jogom alapból raspianon? Mi a jelszava?
-
-
Üdv!
1.Szeretnék a Raspberry 2-mre openelecet rakni. Melyiket javasoljátok, ami stabil és megbízható? Illetve szeretnék venni hozzá egy távirányítót. Abból milyet javasoltok?
2. Szeretném megtartani a Debiant a Raspon, ezért gondoltam megkérdezem nem lehet e ezt valahogy egy dualboothoz hasonlóval felruházni, hogy minden startupkor megkérdezze melyik induljon be?
3. Ez az SD kártyás módszer nekem nem szimpi... Mert könnyen tönkremehet. Ezért szeretném egy hddről futtatni. Hogyan lehetséges ez?
Thx!
MrDini -
-
Sziasztok!
Előre is sorry a láma kérdésért...
Lesz egy Raspberry Pi-m. És sajnos nem rendeltem hozzá töltőt. Viszont van itthon pár Samsung mobiltöltő. Azzal szerintetek menne? Illetve honnan lehet olcsón tápot venni hozzá?
Előre is köszi!
MrDini
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest