- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #6083 üzenetére
Valaki? (#6083) PistiSan
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Raspbian alatt hogy lehet a logolást kikapcsolni?
Írtátok már páran, hogy nem tesz jót az sd kártyának ha megy a log folyamatosan!
Van rá lehetőség, hogy csak ideiglenesen iktassam ki? Néha jól jön nagyon a log amikor hibát keresek, de szereném kímélni az SD-t addig is. -
PistiSan
addikt
válasz
Proci85 #6020 üzenetére
DD-vel, le tudom menteni a futó rendszert is? Biztos tud ilyet?
Ha tényleg működik, akkor csinálok neki egy hálózati megosztást, és oda mehet a mentés, ha így meg úszom a többi herce hurcát!
Windwos alatt tudom hogy nincs olyan szoftver, ami teljes mentést képes csináni úgy, hogy közben fut a windows!
Linux alatt akkor a dd alkalmas lenne rá? -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van lehetőség arra, hogy a raspin futó rendszert le mentsem, úgy hogy ne kelljen kikapcsolni hozzá a pi-t?
Havonta, 2 havonta szoktam egy biztonsági mentést készíteni az aktuális rendszerről, ha valami gebasz lenne akkor legyen egy viszonylag friss mentésem. Ehhez le szoktam állítai a pi-t, SD kártyát kivesz, kártya olvasóba bele rak, és a Win32DiskImager-el szoktam le menteni a rendszert.
Ismertek olyan módszert, amivel nem kell kivenni az SD-t a pi-ből? Csak kopik az is minden ilyen alkalommal. -
PistiSan
addikt
Cubieboard, Logout cikk[link] talán érdekes lehet.
-
PistiSan
addikt
válasz
vzoltan #5351 üzenetére
Ha usb-ről fut a rendszer, akkor nem zabál úgy több procit, mint ha simán sd kártyáról menne?
Az usb tudom hogy processzor igényes művelet.Ha nem... akkor lennél oly kedves, és lépésről lépésre, néhány egyszerű pár pontos leírásban megosztanád velünk, az usb bootolásnak a módját?
Arch linuxot használok egyébként, de gondolom ez nem számít. -
PistiSan
addikt
Sziasztok, egyik ismerősömenk új 512-es pi-je van.
'000e' => 'Model B Revision 2.0 512MB', (Sony) típusú pontosan.
Anno olvastam hogy a nagyobb memórásnak, egyik verizója (vagy mindkettő) usb hubja eldobálja a csomagokat.
Ez lenne az a verzió? Folyamatosan kap ilyen üzeneteket letöltés közben:
smsc95xx 1-1.1:1.0: eth0: kevent 2 may have been dropped
Táp hiba, vagy a raspiben lesz a hiba? -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van a raspibehz egy infra távirányítóm!
Arch linuxot használok, kizárólag SSH-n szoktam a pi-hez hozzányúlni!
Szeretnék a távirányító gombjaihoz parancsokat rendelni.
pl: Power gomb: shutdown -h now, jól jönne akkor, amikor néha napján ki akarom kapcsolni a pi-t, és pont nincs bekapcsolva hozzá a pc.
Vagy mondjuk az 1-es gombra tenném a samba start/stop-ot! ha külön gombon megy az, az sem baj, csak menjen.
Custom scripteket is jó volna futtatni így, van ilyenre lehetőség? -
PistiSan
addikt
válasz
peter9228 #4638 üzenetére
Már nagyon régen létezik erre a problémára megoldás, dyndns.org-on regelsz egy accot, beállítod a routeren, és készen vagy.
Ha a routereden nem menne, akkor felarkhatod a pi által futtatott rendszerre is a dyndns csomagot, és akkor közvetlen a pi fogja az ip címet jelenteni.
Keress rá, nagyon egyszerű. -
PistiSan
addikt
válasz
wassermann #4572 üzenetére
Nincs esetleg olyna képed, amin minden ki és bemenet rajta van, hogy mit ire lehet használni?
-
PistiSan
addikt
Szisztok!
Amit lementek win32diskimager-el az SD kártyáról rendszert, valahogy meg tudom nyitni legalább olvasásra?
Kellene a linux partícioról pár adat egy régebbi mentésből, nem szívesen állítanák vissza minden adatot, egy régebbi mentésrből sd kártyára, pár adat miatt amire most szükségem lenne
Arch linuxot használok, bár nem hiszem hogy ez számítana, de azért leírom. -
PistiSan
addikt
válasz
Proci85 #4208 üzenetére
Nekem jelenleg úgy néz ki, hogy a telfon töltőm 5v 700mA van rádugva a raspire, meg az usb-n van egy usb vinyó, 5v 1A-es táppal! első verziós Pi! Nincs gond ezzel a felállással sem, nem fagy le, működik kifogástalanul! Viszont ha kap egy áramszünetet, akkor nem hajlandó indulni a pi, ezért is gondoltam hogy talán a GPIO-n jobb lenne tápolni.
Restartnál térmésztesen semmi gond nincs. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Kaptem egy telefon töltőt, ami 5 vol 700ma, a gond csak az hogy a csatlakozója nem microusb, valahogy meg lehet azt oldani hogy közvetlen GPIO portra kötve (forrasztva) a tápot, ellássa a pi-t?Belegonodltatok hogy anno, azt nyilaktozták hogy a GPIO csak véletlen maradt a PI-n, és úgy gyártották le, ha nem lenne rajta alapból a port kivezetve, jóval kevesebbn kezdtek volna el kísérletezni vele, lehet nem is lenne ennyire népszerű az eszköz, monom én, aki nem használja semmire a GPIO-t
.
-
PistiSan
addikt
válasz
vzoltan #4096 üzenetére
Szia!
Hogy zajlik pontosan az usb-re költöztetés?
Arch linuxot használok, egy rákötött laptop hdd-vel, szeretném átköltöztetni a fájlrendszert a hdd-re! Csaj jobban bírja a folyamatos írást, olvasást mint az sd.
Ha adnál valami linket, vagy kiindulási pontot, az remek lenne.
Köszi. -
PistiSan
addikt
válasz
vzoltan #3486 üzenetére
Nekem csak 5 ös netem van, soha semmilyen baj nincs a pi-vel! Torrent, ftp, samba, minidlna fut rajta egyszerre, videó lejátszást sajnos ki kellett váltanom egy másik eszközzel, mert a pi-vel nem voltam elégedett.
Tegnap volt a 18 nap uptime-om, azért kellett csak kikapcsolnom, mert adatot vittem ismerőshöz. -
PistiSan
addikt
Nincs valami mód rá, hogy a raspberrymet kikapcsoljam szabályosan androidos telefonon keresztül, 1 gombnyomásra? Connectbottal fel lehet rá menni ssh val, de oda jelszót kell írnom, majd shutdown -h now.... ez igy kényelmetlet. Valami megoldást keresek erre. A gpio portot nem lehetne felhasználni arra hogy ha rákötöuk egy érintőkapcsolót, akkor futtasson le egy scriptet a pi ami szabályosan leállítja a rendszert? Csak ötletelek, valami ötlet valakinek?
-
PistiSan
addikt
Szia, az xbmc ben a menubej lehet allitani a kep meretet, rendszer/video menu talan... nezz szet, meg fogod talalni.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Raspberryre tudtok nekem ajánlani egy rendszert ami nem használ alapértelmezetten grafikus felületet? Még csak ArchLinuxot használtam a vason, tetszett magyon a rendszerben hogy mindig a legfrissebb csomagokat használja, de most hogy jött ez a systemd az initscripts helyett, már teljesen kiakasztott. Új rendszer használatára kényszerülök. Szerintetek mit lenne érdemes használnom? ftp-torrent-samba-dlna szervernek használnám főként. -
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
ArchLinuxot használok, eddig a /boot alatt volt 128 254 .elf frissitettem egyet, ma mar csak start.elf et látok a mappában, hová lett a többi fájl? Illetve megjelent egy start_cd.elf... tudtok rola valamit? -
PistiSan
addikt
válasz
wassermann #3041 üzenetére
Minden média lejátszós topikban ezen problémáznak most..... ha nem veszem észre akkor nyilván nem zavar, ezért érdekelne hogy a raspi tud e ilyen lejátszást vagy sem, mert ha nem, akkor én is azok körébe tartozom akik nem észlelik a "problémát" és ha média lejátszót veszek akkor nem kell erre odafigyelnem.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
A pi-t használom videózásra is, van egy külön sd kártyám amin az arch linux van, és egy amin az xmbc, mondanom sem kell, elég kényelmetlen állandóan a 2 sd kártyát cserélgetni amikor éppen filmezni akarok.
Valaki tud működő leírást, hogyan hozzak össze sd kártyára egy dualbootos arch linux és openelec párost?Közben kacsingatok egy média lejátszóval is, kicsit problémásnak érzem a filmnézés élményét így a pi-n, szerencsére amikor kezdem bele ásni magam valamibe, akkor mindig jön egy két szaki aki felhívja a figyelmemet olyan problémákra amikről nem is tudtam előtte hogy léteznek.
A Pi tud helyes 23,976 FPS-es lejátszást, vagy 24 esetleg 25-öt tud lejátszani?
Állítólag az olyan eszközön amin nem támogatja natívan a 23,976-os lejátszást, és 24 képkockával játsszák le a videót, azoknál az eszközöknél minden ~40mp nél van egy pici döccenés a képben. Na most én ilyet nem láttam a pi-n, elvileg nem is érzékeny rá minden ember. -
PistiSan
addikt
Nekem van csak olyan érzésem, hogy ha megjelenik az 512 ramos raspi, akkor egyv dő múlva az összes video lejátszó rendszer arra lesz majd optimalizálva? Ha csak a sima rendszert nézük, nekem arch van fent, ott a cpu sokkal hamarabb elfogy, mint a ram, de azért jó lenne egy 512 es raspi, viszont akkora töbletet nem ad, hogy érdemes legyen venni a mostani helyett egy olyat.
-
PistiSan
addikt
Arch linux alatt hogyan kell engedélyezni az ssh távoli elérését? A port forwardot megcsinálom neki a routeren, de connection refused hibaüzenetek kapok.
-
PistiSan
addikt
OpenElec és Arch linux kombot akarok egy egy HDD-re pakolni, a kérdés csak annyi hogy az OpenElec-ben lehet-e frissíteni terminálból a rendszert, vagy úja kell majd minden alkalommal pakolni a partícióra a rendszert? Majd futok egy pár kört ezzel még a mai napon.
Köszi a linket, hasznos cuccnak néz ki. -
PistiSan
addikt
Nem tudom mi pontosan a menete, de azért jó volna az első hozzászólásba beírni egy rakás dolgot, sokszor előjön ugyan az a kérdés, amire már többször választ is adtak.
-
PistiSan
addikt
válasz
Neil Watts #2194 üzenetére
Nekem ilyen van, minden működik vele.
Semmit nem kell konfigolni, bele dugom, bekapcsolom a pi-t és megy a távirányító! -
PistiSan
addikt
válasz
Neil Watts #2121 üzenetére
Nem emlékszem már mit írtál, de ha a hdmi-n kitolja a képet és a hangot a tv-re akkor dugd rá a tv-re a kábelt amit írtam. Nekem onnan megfelelő hangerővel jön ki a hang.
-
PistiSan
addikt
válasz
Neil Watts #2119 üzenetére
Biztosan van a tv-n fejhallgató kimenet, na már most egy jack to rca kábellel simán össze fogod tudni kötni az esősítőddel. Nekem legalább is így van jó ideje.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok, a pinek elvileg 5 volt kell, most van nálam egy 4,5 voltos 1500mA-es töltő, lehet belőle gond ha össze dugom vele? Vagy max annyi hogy nem indul el?
-
PistiSan
addikt
Nekem nagyon bevált eddig a Pi, már 6-7 filmet láttam xbmc-vel rajta. Eleinte az OpenElec-el voltak gondok, nem nagyon játszott le nekem semmit, most már az összes letöltött videó anyagomat lejátssza. Szóval elégedett vagyok, viszont jó lenen a hdmi+cec-et is működésre bírni, jó volna a megszokott távirányítót nyomkodni.
-
PistiSan
addikt
Megtüskéztem én is a Pi-t
Kép -
PistiSan
addikt
válasz
ArchElf #1823 üzenetére
512MB-os SWAP partíció van adva neki az usb vinyón.
Majd megírom a hosszú távú tapasztalatokat is, de egyelőre működni látszik.HDMI-CEC-el próbálkozom éppen, de a tv az istennek sem akarja látni arpi-t.
OpenElec-t használok, a Rendszer/Beállítások/Szolgáltatások/Remote control-ban bekapcsoltam hogy más rendszerekkel is lehessen irányítani az xbmc-t, de csak nem ismer fel semmit a tv továbbra sem. -
PistiSan
addikt
válasz
ArchElf #1811 üzenetére
Ugyan ilyen töltővel használom én is, az említett problémán kívül tökéletesen megy minden, én inkább arra gondolok hogy bedugul az usb a sok i/o művelettől, és ezért szál el ezzel a non sync kernel panic hibával, de kérni fogok egy nagyobb töltőt és ki fogom próbálni azzal is.
-
PistiSan
addikt
Azt vettem észre, akárhányszor megterhelem jobban az rpi-t, a.vég mindíg egy kernel panic lesz valami non sync hibaüzenettel. Ha letöltök valamit torrentel ami 4mb vagy nagyobb darabokra van bontva akkor általában megadja magát..... nagyon idegesítő. Hiába kapcsolok swapet, talán még ront a helyzeten. Amint nagyobb mennyiségű adatot kell hdd-re írni egyerűenn elszál, ha több memóriát adok a torrent kliensnek akkor is. próbáltam már class4 és 10-es kártyával is. Valami ötlet?
-
PistiSan
addikt
válasz
Alien83 #1759 üzenetére
Néha lenne jó csak a nagyobb sebesség, a nettel nincs gond, mert én 5mb ról vagyok, szóval még éppen elbírja a kábel....
Van olyan hogy másolni akarok gépre át cuccot, és a 100mb helyett itt jó lenne a nagyobb sebesség. De ez legyen a legnagyobb bajom veleVan itt olyan aki netezésre használja? Én 2 üzemmódban nyomom, van a szerver karakteres felületen, vagy az openelec és filmlejátszás... ehhez jó lenne már egy multiboot de nem tudom hogy kell megcsinálni.
-
-
PistiSan
addikt
Innen adta el valaki?
[link]
Egyik haverom csapta le -
PistiSan
addikt
Ez a visszatápolás miért akkora probléma? Nekem 1 évig volt a routeremen ez a hub, és nem volt vele gondom.
Jelenleg nekem is 2 táp van az rp-ben, jó volna ezt a számát 1-re csökkenteni, de ahogy írták az ubs szabályok miatt nem biztos hogy el tudna hajtani egy külső vinyót ami mondjuk 850mA-t kér az usb-n keresztül.
Most mekkora az a dugó az adapter végén? [link]
Az én hubomba is ilyen kör alakú csatlakozó megy, a kérdés a következő, vajon ezt a nagy 4A-es táppal mit kezdene az elektronikája ami elvileg 1A-es töltővel lett megvéve? -
PistiSan
addikt
Valaki próbálta már a raspberryt dual boot rendeszerrel? openelec és arch linuxot szeretnék futtatni ha lehetséges. Openelecnél lehet frissíteni konzolból a rendszer, vagy minden alkalommal le kell tölteni az új friss image-t? Ha sikerül a dualboot rendszert összehozni, akkor jó lenne ez a konzolos frissítés.
-
PistiSan
addikt
Digitális fogyasztásmérőt használtam, rögzíti a csúcsértékeket. Amit átlag felvételnek írtam az alap helyeztben lett mérve, a max amit írtam az meg nem tudom mikor volt ヅ valamikor a mérési intervallumban. Úgy gondolom éppen eléggé megterheltem a pi-t, de az amper értékek elmaradtak a várttól.
-
PistiSan
addikt
válasz
kisspepe #1644 üzenetére
Én azt látom hogy kell egy táp az rp-nek, 700mA-eset használok hozzá. Meg kell egy külön a vinyónak is, ehhez egy aktív usb hubot használok 1A-eset. Viszont nem értem mire kell ennyi amper, legutóbb lemértem műszerrel mindent, és a töredékét használta csak a kívánt áramerősségnek.
-
PistiSan
addikt
válasz
vitezlejszlo #1632 üzenetére
Ugyan az mint amit a belépéshez használsz
-
PistiSan
addikt
válasz
vitezlejszlo #1626 üzenetére
Köszi a méréseket, végül nem mertek vállalni a kockázatot a saját készítésű bordákkal, rendeltem én is öntapadósat, majd megjön amikor ide ér
.
A 44-52,4-es loadot mivel sikerült elérni? Nem maradt le a 0 az elejéről? (0,44-52,4) -
PistiSan
addikt
Találtam egy nagyobb bordát itthon, még régi gépből! Csodákra képes egy vasfűrész és én.
Vágok rá megfelelő méretű bordát, a rögzítés jól gondolom hogy nem igényel különösebb mutatványt. Gondolom csak szokás szerint egy minimális mennyiségű hővezető paszta, és egy jól elhelyezett borda kell csak. A cpu mindenképpen kap hűtést, a másikra chipre is rakjak hűtést, az is elég meleg szokott lenni. Jobbra a cpu-tól. -
PistiSan
addikt
Csináltam egy kis mérést a fogyasztásra.
Telefon töltő + Aktív usb hub adaptere - hubbal + külső hdd + Pi + IRDA távirányító vevő.
Alap járaton 5.5W Teljes terhelésen 8W-ig ugrik fel.
Átlag 0,035A maximum 0,050A -t mértem rajta.
Hová tűnik az a sok amper? -
PistiSan
addikt
Most néztem végig egy filmet openlcel, hihetetlen! Az összes filmemet viszi ヅ Lassan neki kell állni ennek a dual boot rendszernek.
-
PistiSan
addikt
válasz
vzoltan #1561 üzenetére
Nekem már van távirányítóm is az rp-hez, amint lesz olyan xmbc hozzá ami lejátssza a filmek 80-90%-át többet én sem fogok gépen filmezni, de sajnos most 10 avi-ból 1-et vitt csak, a többinél volt hang, de kép az nem, tekerni is tudtam, de a film kép nélkül nem igazán élvezhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged