- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #29069 üzenetére
Közben sikerült kideríteni a hiba okát, íme:
A lényeg, hogy a frissítés kikapcsolhatja az SMB 1.0/CIFS Clinet szolgálatatást ami megakadályozza, hogy elérjük a Samba hálózaton lévő eszközöket.
Szóval nincs más dolgunk mint bemenni a control panel Turn windows features on or off menüpont alá, és visszakapcsolni a már fent említett szolgáltatást: -
Archttila
veterán
A mai Win 10 update után csak nekem tűnt el a Samba megosztásom?
pi-hez nem volt nyúlva.
nmbd/smbd status OK, running! Reboot és barátai done.
-
Archttila
veterán
válasz
Egy-két #28141 üzenetére
Én amikor csak tehetem külföldről rendelek.
Legutóbb miután megérkezett egy BT fejes kiderült, hogy hibás. Felvettem az Amazonos eladóval a kapcsolatot, aki még másnap útnak indítottak egy brand new példányt, a régit pedig megtarthattam.Na ilyen mikor lesz itthon kérem szépen?
-
Archttila
veterán
Hátha később más is hasznosnak találja!
Szóval ha azt szeretnénk, hogy a Transmission az alapértelmezett pi user alatt fusson, akkor az alábbi módosításokat kell elvégezni lépésről lépésre:
sudo service transmission-daemon stop
sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
USER=pi
sudo chown -R pi:pi /etc/transmission-daemon
sudo chown -R pi:pi /etc/init.d/transmission-daemon
sudo chown -R pi:pi /var/lib/transmission-daemon
sudo nano /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/transmission-daemon.service
user=pi
sudo systemctl daemon-reload
sudo mkdir -p /home/pi/.config/transmission-daemon/
sudo ln -s /etc/transmission-daemon/settings.json /home/pi/.config/transmission-daemon/
sudo chown -R pi:pi /home/pi/.config/transmission-daemon/
sudo service transmission-daemon start
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #28049 üzenetére
Csicsóka, köszönöm a segítséget sikerült megoldanom, most már pi userként fut a Transmission...
Lenne itt még valami! Amikor vettem a pi-t akkor egy 32GB-os kártyára dobtam fel a rendszert, (lévén ez volt csak itthon) viszont ez total overkill így vennék egy kisebb 8GB-os modellt és itt jön a lényeg: mivel csak 8GB kell így beruháznék egy kicsit drágább de gyorsabb, megbízhatóbb darabra.
Ajánlanátok valamit?
-
Archttila
veterán
Közben előtte rákukkantottam a peerlist-re és bizony aktívnak ír a listán
szóval elképzelhető, hogy mégis csak false a transmission portra vonatkozó visszajelzése?
A másik, hogy ugye ha passive lennék akkor feltöltésem sem lenne, főleg nem 5-10MB/sViszont ettől függetlenűl megcsinálom amit linkeltél
sőt érdemes lenne mindenhol tiltani az ipv6-ot. LEDE alatt is ott virít...
-
Archttila
veterán
válasz
Patice #28041 üzenetére
A pppoe-WAN IP azonos az oldal által mutatott IP-vel.
-
Archttila
veterán
Jó reggelt emberek
Ma reggel arra lettem figyelmes, hogy a LEDE alatt beállított Transmission port-forwards nem működik a kis raspberry szerveremen.
Semmiféle változtatás nem történt, csak a szokásos időközönkénti update/dist-upgrade
Mit gondoltok mi lehet a gond?szerk.: iptables is van, de kilőttem és úgy sincs nyitva, szóval az biztosan nem zavar be...
-
Archttila
veterán
válasz
lord.lakli #27713 üzenetére
-
Archttila
veterán
válasz
bwin.party #26976 üzenetére
Ha külső HDD-röl van szó akkor:
This external Seagate drive can add 8TB of storage to Raspberry Pi and Chromebooks
"The 8TB capacity is especially valuable to Raspberry Pi 3, which is commonly used as a media server. You can store more high-definition movies on the drive, which can be served to TVs via the Pi."
Ha elfogadsz egy jó tanácsot: én személy szerint imádom a pH!-t DE vannak dolgok amiket felesleges itt megkérdezni, pl nekem legutóbb iptables segítségre lett volna szükségem de egy betűt nem írt senki
(még a debian haladóba sem)
külföldi portálokon/fórumokon mindent megtalálsz! -
Archttila
veterán
A smb.conf tartalma mind a kettő PI-n megegyezik a blogban leírtakkal sőt, lényegében mindent annak a segítségével konfiguráltam be oldalról oldalra. (transmission-ig bezárólag)
Annyira nem egyedi eset ez de a lényeg, hogy működik!szerk.: annyira nem értek hozzá de szerintem azóta valamelyik config más default beállítást kapott, és a frissebb képfájlok már azzal érkeznek...
-
Archttila
veterán
cigam korábban (én is) jeleztem, hogy a leírásodban szereplő Transmission szekciót érdemes lenne kiegészíteni azzal, hogy a json fájlban található umask 18-as (alapértelmezett) értékkel "kisajátítja"
magának a jogot a letöltött fájlokhoz, amik ezután nem írhatóak/törölhetőek etc. (csak a klienssel) így ezen érték nullára változtatása, vagy a nekem is javasolt fusson a debian-transmission pi-ként megoldja a problémát.
Mi erről a véleményed? -
Archttila
veterán
válasz
Chabee #26962 üzenetére
Raspbian Jessie Lite. Jó helyen járok?
Én is egy Raspbian Lite-ot használok ami az általad vázolt feladatokra tökéletesen alkalmas.
Parancssorba konfigoltam mindent, a végén pedig csináltam az egészről egy backupot -
Archttila
veterán
válasz
Csicsóka #26940 üzenetére
Köszi mindjárt megnézem.
én első körben a 007-re szavaztam de az nem jó, még belépni sem enged az adott könyvtárba.
Ha jól értelmezem a Transmission csak az oktális formát fogadja el igaz?szerk.: MŰKÖDIK A 0 ezer hála és köszönet!!!
esetleg érdemes lenne szerkeszteni a leírást
-
Archttila
veterán
válasz
scream #16635 üzenetére
Párom szüleinek összeállítottam cigam leírása szerint egy kis szervert ami 24/7 mehet és amit leginkább torrentezésre használnának.
A probléma viszont az, hogy amit a Transmission letölt ahhoz nyúlni mezei pi user nem tudnem enged bele feliratot másolni, nem engedi törölni (csak a webes felületen Transmission-nel) és egyéb hasonló finomságok.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy miként tudnám ezt megszüntetni? Mivel a samba smb.conf 775-ös értéke minden egyéb (írás/olasás) szitban jónak tűnik, így arra gondoltam, hogy a json umask 18-as értékével kellene játszani.
Van ötlet, hogy merre induljak el? -
Archttila
veterán
Gyerekek, szerintetek miért van az, hogy miniDLNA alatt a TV nem nyitja meg az /mnt/pidrive/downloads/film.mkv-t? Ha mappa alá jön le a cucc /mnt/pidrive/downloads/film/film.mkv akkor nincs probléma.
chmod/chown természetesen rendben van:sudo chown -R pi:pi /mnt/pidrive
sudo chmod -R 775 /mnt/pidrivefstab:
UUID=5a967c5f-620e-43ca-a402-3b0b92eacc32 /mnt/pidrive ext4 defaults,nofail,noatime,nodiratime 0 1samb.conf:
[pidrive]
comment = pidrive
path = /mnt/pidrive
browseable = yes
writeable = yes
only guest = no
read only = no
force user = debian-transmission
create mask = 0775
directory mask = 0775
public = no -
Archttila
veterán
válasz
Neil Watts #24224 üzenetére
Pihut?
-
Archttila
veterán
samba-hoz pedig ezt találtam:
-A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp -s 192.168.0.10/32 --dport 137 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp -s 192.168.0.10/32 --dport 138 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp -s 192.168.0.10/32 --dport 139 -j ACCEPT
-A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp -s 192.168.0.10/32 --dport 445 -j ACCEPT -
Archttila
veterán
Szerintetek mi lehet a hiba?
*filter
# Allow all loopback (lo0) traffic and drop all traffic to 127/8 that doesn't use lo0
-A INPUT -i lo -j ACCEPT
-A INPUT -d 127.0.0.0/8 -j REJECT
# Accept all established inbound connections
-A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
# Allow all outbound traffic - you can modify this to only allow certain traffic
-A OUTPUT -j ACCEPT
# Allow HTTP and HTTPS connections from anywhere (the normal ports for websites and SSL).
-A INPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
-A INPUT -p tcp --dport 443 -j ACCEPT
# Allow SSH connections
# The -dport number should be the same port number you set in sshd_config
-A INPUT -p tcp -m state --state NEW --dport 22 -j ACCEPT
# Allow ping
-A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT
# Log iptables denied calls
-A INPUT -m limit --limit 5/min -j LOG --log-prefix "iptables denied: " --log-level 7
# Drop all other inbound - default deny unless explicitly allowed policy
-A INPUT -j DROP
-A FORWARD -j DROP
COMMITsudo iptables-restore < /etc/iptables.firewall.rules
iptables-restore v1.4.21: no command specified
Error occurred at line: 31 -
Archttila
veterán
Még mindig samba share probléma!
Beállításaim:
workgroup = HOME
wins support = yes
comment=pidrive
path=/mnt/pidrive
browseable=yes
writeable=yes
only guest=no
create mask=0775
directory mask=0775
public=nosudo chown -R pi:pi /mnt/pidrive
sudo chmod -R 775 /mnt/pidriveés a lényeg: észrevettem, hogy a path-ben szereplő mappa alá közvetlenül megy az írás Windowsban (/mnt/pidrive) viszont az ebben található almappába (mnt/pidrive/downloads) már nem!
Esetleg így sincs senkinek semmi ötlete, hogy mi lehet a probléma?Mindent cigam leírása alapján csináltam, amihez nem adtam hozzá semmit (umask, force etc)
-
Archttila
veterán
válasz
toth_janika #23927 üzenetére
Köszönöm de már nincs szükségem a kérdéses fájlra!
-
Archttila
veterán
Akkor ezek szerint csak nálam nem mûködik samba alatt 0775-tel az írás?
-
Archttila
veterán
válasz
azbest #23881 üzenetére
Szerintem meg mindig szebb mint egy xy kulso pecos cucc. Arrol nem beszelve h ez a drive valamivel kevesebbet eszik a 24/7 mellett nem olyan rossz. Nekem tetszik, sot a felesegemnek is
az meg nala nagy szo ha egy hardver szep, es mivel hordozni nem fogom igy szamomra ez volt az idealis valasztas.
-
Archttila
veterán
En a wdlabs merevlemezeit ajanlom az eredeti pi feher hazikoval. (par napja linkeltem kepet) pi-hez optimalizalt merevlemez, kevesebb fogyasztas, 1 tenyernyi helyen akar tobb terabyte tarhely es HIHETETLEN SZEP igy egyben.
(nincs szivem eldugni a TV moge)
Nekem 2x 1TB van aminek darabja nem volt 20k. 3-4 nap alatt itt van, szallitas ingyenes! -
Archttila
veterán
No, közben sikerült mindent szépen beállítanom: samba, dlna, torrent viszont nálam csak 777 -el megy a samba, pontosabban csak akkor tudok rá írni Windows alatt.
Rengeteget tanultam a hétvégén
Köszönöm a sok segítséget.
-
Archttila
veterán
válasz
toth_janika #23863 üzenetére
A konfigot úgy szerkesztetted, hogy közben lelőtted a daemon-t?
-
Archttila
veterán
Megoldottam, viszont a szégyentől nem tudom hová bújjak
(szintaktikai hiba)
-
Archttila
veterán
Milyen windows?
desktop Windows 10 / laptop Windows 7
Kér azonosítást?
A pi-hez tartozó user/pass párost adod meg?
nem kér azonosítást mivel nem nem is látszik a a hálózati helyeknél (csak a dlna)
Újraindítás megvolt?
persze
A testparm nem ad hibát?
nem
A logokat már írtam...
Router OpenWRT minden default csak a pppoe és a WI-FI van belőve.
-
Archttila
veterán
nmbd log latest bejegyzés: (bocs de nem tudok most copizni)
nmbd
...
/find domain master name query fail:
Unable to find the Domain Master Browser name WINDOWS<1b>) for the workgroup WINDOWS.
Unable to sync browse lists in this group.smbd
Itt csak failed delete PID file van nem találja a megadott útvonalon a kérdéses pid fájlokat
és unable to connect a CUPS server kb ennyi ismétlődikbocs de nem tudom most kimásolni a pontos szöveget.
-
Archttila
veterán
(#23832) aryes
átállítottam 0777-re de így sem jó. WDLabs
(#23833) Pulsar
Igen ez egy HDD (1TB PiDrive) ext4 fájlrendszer és fstab harapja fel
UUID=ad8f979b-t4d3-4b7f-k04b-9864c8ec1b20 /mnt/pidrive ext4 nofail,defaults 0 0
sudo chown -R pi:pi /mnt/pidrive
sudo chmod -R 775 /mnt/pidrivesudo smbpasswd -a pi
(#23834) weiss
megvolt de semmi!
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Van nekem egy kis 1TB-os tenyérnyi RPI3 NAS-om viszont valami nem kerek a samba conf körül mert sajnos a Windows bár látja, írni nem tud rá. Mi rontottam el?
smb.conf
workgroup = HOME
wins support = yescomment=pidrive
path=/mnt/pidrive
browseable=yes
writeable=yes
only guest=no
create mask=0775
directory mask=0775
public=nosudo smbpasswd -a pi
restart megvolt... dlna érdekes módon OK, a TV látja egyedül a samba szívatps.:
munkacsoport desktop/laptop egyezik
rpi3 raspbian / no gui -
Archttila
veterán
Hat ez nem semmi, kemeny 2 hetig birta a Samsung memoriakartya.
-
Archttila
veterán
válasz
MaCS_70 #23323 üzenetére
még rá is kérdezett, hogy ezen feltételek mellet is kell a kit, vagy törölje? hidd el nem értettem félre semmit pont azért hívott fel, hogy ezekkel tisztában legyek... (ezt ő mondta) én is meglepődtem de nem volt türelmem végigmenni melyik ország EU tag stb stb leckén mert dolgoztam. Egyébként gondolhatod, hogy nemmondom vissza feleslegesen de mondtam neki, hogy ez már kis túlzással bő 10k-val hosszabb na
Farnell-ről egyébként rendszeresen rendelek alkatrészeket! -
Archttila
veterán
válasz
MaCS_70 #23295 üzenetére
Ez lenne az gondolom. A tápról lehet tudni valamit, mert nem szeretném ha később kiderülne, hogy gyenge vagy valami utángyártott cuccos.
Egyébként nagy feladatot nem szánok neki, mindössze egy külső USB HDD (WD RED) Sambazna rajta kis torrent, BD Remux, FLAC ilyesmik.Szerk.: Közben megtaláltam külön a tápegységet
-
Archttila
veterán
Sracok valahol olvastam, h egesz jo aron hozza lehet jutni az RPI3-hoz kulonbozo osszeallitasokban, KIT-ben hivatalos Magyar garival de sajnos nem talalom.
RPI3+haz+tap kombo erdekelne elsosorban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest