- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Netfone
- Hívószám-hamisítás
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BB9360
aktív tag
Köszönöm, de amint Wassermann is írta fentebb: "a hétköznapi emberek Windows-zal jobban boldogulnak", nekem ez kínai...
Bekapcsolom a Pi-t, az bekapcsolja a TV-t, a TV távírányítójával kiválasztom a médiát és kész. Ennyit csinálok általában. Valamikor valamire használtam a Putty-t, de régen volt.Notebookon nincs gond az új HDD-kel, ahogyan önmagában, a 4 usb foglalatból csak 1-et használva a Pi-n sincs, csak egymással vesznek össze.
Ha mégis nekivágnék az általad javasoltnak, akkor mit és hogyan kellene csinálnom, illetve ki tudná értelmezni az eredményt?
-
BB9360
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen tájékozatlanként, némi utánaolvasás után egy megerősítést kérnék:
vettem 2 db HDD-t és hozzá házat backup-nak. Ezeket GPT-re formáztam. Filmek, zenék, képek lettek rámásolva.
Ha csatlakoztatom a PI3-hoz, amin libreelec fut és kodival érem el a média tartalmakat, akkor az alábbi jelenséggel találkozom:
a már csatlakoztatott Samsung külső HDD-t (ez MRT) leválasztja. A szintén már csatlakoztatott SSD-t hagyja, de NEM látszik a frissen csatlakoztatott GPT-s HDD. Kizárólag csak akkor, ha csak ő van csatlakoztatva.Ez a GRP vs MRT formázás miatt van? Ha - mentés után - újra formázom MRT-re, akkor ez a probléma megoldódik? A GPT-re formázott HDD-k 2 TB-sek...
Köszönöm!
-
BB9360
aktív tag
Köszi. Átfogalmazom: ha a Pi-n megy a Libreelec, akkor miért kérdezek olyan hülyeséget, hogy a Raspbian/Raspberry Pi OS-be miért nem tudok belépni?!?
Jól mondom?
Tehát amit linkeltél, aszerint működnie kellene, de nem megy.(Időközben visszaállítottam a 9.2.8-as verziót, mert azt is olvastam, hogy 10 felett lehetnek gonjaim a full HD kódolással, de úgy el sem indultak a videók, szóval újra 11-es van fent)
Most már az egészet nem értem, de lehet, hogy ez az otthoni hálózat és internet megosztás témája... Csak mivel azt szeretném, hogy a Pi lássa a routerre csatlakoztatott HDD-t, talán belefér picit.
A laptopomon elérem a routerhez csatlakoztatott HDD-t, le is tudok játszani anyagot róla a laptopon. A tv-re nem megy az átküldés (a hang igen, de a mozgókép nem; attól most tekintsünk el, hogy miért csak akkor látszik a tv, ha be van kapcsolva, mert nekem ez is egy kérdés...), de nem ez a problémám, mert inkább azt szeretném, ha amikor bekapcsolom a Pi-t, akkor lássa ezt a HDD-t.
Elkezdtem, amit linkeltél, de először inkább a sárga keretben lévő windows step-by-step guide alapján indultam, hogy a feltételezés, miszerint az SMB már jól van beállítva, igaz legyen.
Eljutottam odáig, hogy létrehoztam egy új helyi fiókot (vendég és publikus megosztásnál nem kapcsoltam be a hálózat felderítése és fájl- és nyomtató megosztást; majd igen, hogy hátha az a gond, ezután tűnt el újra a fájlkezelőből a router, lásd a vége felé alább) megosztásaim néven, ami jelszóval védett. Ezután a hálózaton lévő HDD-t kellett volna hozzáadnom, de hiába mentem rá a kiválasztott könyvtárra, a tulajdonságok/megosztás után ez a kép fogadott:
, azaz semmit nem tudtam változtatni rajta, hozzáadni a létrehozott helyi fiókhoz pl..
Ezután visszaléptem az általad linkelt oldalra, és mindkét verziót próbáltam, de hiába.
Az "add network location" verzióval, ahol megadtam a nevét a routernek (router típusa-HDD neve, így van a hálózaton), majd a Video folder nevét. Software caused connection abort üzenet fogadott.
Az egyszerűbb, Windows network (SMB) esetén pedig először láttam a WORKGROUP helyet, hozzáadtam, de ugyanez fogadott, most pedig csak a laptopomat mutatja... Nem értem.Plusz: a total commander a hálózatok főkönyvtárban ezeket adja:
majd a workgroupon belül:
innen a maxtorba lépve szépen elérek mindent. De a teljes hálózatra történő továbblépés esetén:
itt a microsoftot nem érem el, azt írja, hogy lehet, nincs jogom hozzá, a workgroup-pal újra ide:
.
De a fájlkezelő nem is látja a maxtort, de mire ezt leírtam, most látja, majd újra eltűnt (ez mi?!?)... Nem értem, nem értem.Mi lehet a gond, hogyan álljak neki orvosolni? Lehet, hogy az a baj, hogy a routerhez kapcsolt HDD már hálózati eszköz és van vmi workgroup hálózatom is?
-
BB9360
aktív tag
Üdv!
Szeretném kipróbálni, hogy a routeremhez csatlakoztatott HDD-ről hogyan menne a filmek lejátszása. Ha jól vettem ki, ehhez a samba-t kellene bekapcsolnom/aktiválnom. Jelenleg Libreelec-en futó KODI-val használom, USB-n a Pi-hez (RPi3B) csatlakoztatott HDD-vel. Itt ugyan látok samba hálózati lehetőséget, de vajon az nekem elég, vagy a Pi-n is kellene valamit bekapcsolnom/aktiválnom?
A kövekező kérdés, hogy PUTTY-val a Libreelecbe be tudok lépni, de a Pi-be nem, hiába adom meg a pi-t, mint usert és hozzá a raspberry jelszót (nem hiszem, hogy anno megváltoztattam volna, de ha igen, akkor sem találom és eltalálni sem tudom) - ilyenkor mit lehet tenni?Köszönöm!
-
BB9360
aktív tag
Üdv!
Öt éve kértem és kaptam itt segítséget.
A Pi3-mat csak média lejátszásra használom. Nem rég frissítettem a libreelecet 9.2.8-ról 10.0.2-re. Most vettem észre, hogy ha zenét szeretnék hallgatni, akkor nem teszi ki a hangfalakra (hifiberry dac+ analóg kimeneten, alsa-n külön ki kellett választani pcm-et), pontosabban: megváltozott ez a felület (a kodiban az audio beállításoknál), nincsen ez,
hanem helyette ez van:
Természetesen bármelyiket is választom, csak a hdmi-n megy ki a hang a tv-re (kivéve bluetooth).Visszanézve az itteni kérdésem, arra rájöttem, hogy a notepad++-szal kellene a config.txt-ben írogatnom. A libreelec.tv oldalán olyat találtam még, hogy
Important changes since LE9.2:
Analog audio output is not enabled by default
Solution: adddtparam=audio=on
andaudio_pwm_mode=1
to config.txt to enable itA notepad++-szal megnyitva van egy config.txt.old és egy config.txt-m. Az old-ban sokkal több sor van, és ezt találtam, ami az audio-ra utal:
Az alsó sorban van a hifiberry.A nem old jelű config.txt:
Ezt:dtparam=audio=on
andaudio_pwm_mode=1
kellene ide betenni? Hova pontosan?
A hifiberryre vonatkozó dtoverlay=hifiberry-dacplus is kellene? Szintén hova?Ha hülyeségeket kérdezek, akkor elnézést, de ez most nem jó, és szeretném, ha menne!
Köszönöm!
-
BB9360
aktív tag
Elnézést, ha nem jó helyen járok, de van egy Rapsberry Pi3-mam, amihez nem értek, csak média lejátszónak használom, Libreelec (9.2.1) - Kodi (18.6) párossal.
Nem csatlakozik fel a hálózatra, ezt a képet látom (ezek alapján persze nem csodálkozom):
Mi lehet a probléma, illetve hogyan lehet megoldani? Előre is köszönöm a segítséget! -
BB9360
aktív tag
válasz
mr.perfect #30074 üzenetére
A Pi programozásának elhagyása. Ami majd utána vmi más, nem kívánt dolgot eredményez esetleg, én meg nem értek hozzá. Tettem rá egy DAC-ot, nem akarnám, hogy abba bekavarjon. Persze ez az egész nem olyan egyszerű, mert mindig be kell menni a beállításokba, átállítani erről arra, majd vissza...
-
BB9360
aktív tag
válasz
wassermann #30068 üzenetére
És ez esetben mindkét oldalon kell az aptx ll vagy elég, ha a füles tudja? A Pi egyébként tudja?
-
BB9360
aktív tag
-
BB9360
aktív tag
Rákerestem a gearbest-en. FM transmitterre mindösszesen 1 olyan találatot adott, ami 3,5 mm jack-es, mindegyik szivargyújtós volt. Jól gondolom, hogy ha ezt a jack-et csatlakoztatom a tv-be, akkor az ott kiadott hangot továbbítja? Mert az eredeti célja szerint a telefonhoz kellene és azt adja ki a kocsi rádiójának. Na most, ha ezen beállítok egy sávot, pl. 87,5MHz, akkor azt kell a mobil eszközrádió appján is megkeresni. Viszont ez azt is jelenti, hogy ha pl. a szomszéd ebben az időben, amikor én ezt használom, a rádióján hangol, akkor behozza neki a 87,5MHz-n az én "adásomat", ugye?
És így garantáltan nincsen késés? -
BB9360
aktív tag
válasz
Egy-két #30043 üzenetére
és @többiek, akik még foglalkoztak a kérdésemmel
köszönöm!
Megnéztem, egy JBL Clip 2 BT hangszóróval, azon is volt késés, de zene hallgatásakor nem tapasztaltam röccenést.
Nem találtam meg, hogy hogyan lehet szoftveresen butítani, de szerintem nem is érdekes, mert elengedem ezt a BT-s filmnézést, zenehallgatást a Pi-ről, hacsak nem a fentebb vázolt FM transzmitter-es olcsójánost próbálom ki...
Köszönöm! -
BB9360
aktív tag
válasz
Egy-két #30050 üzenetére
Játszhatna, de annyira nem. Elsőre azt hittem, hogy bluetoothos vezeték nélküli megoldással megoldom, és akkor jó lesz, mert a felhasználhatóság köre széles, senkit nem zavar. Ha 5+-os kábel kell, akkor az tényleg csak az este, egyedül történő tv-zéshez jó, amikor már mindenki alszik, de legalábbis senki nem járkál, mert különben ott van a vezeték. De köszönöm, az ötlet egyáltalán nem rossz, sőt!
-
BB9360
aktív tag
válasz
wassermann #30047 üzenetére
Köszi, magam is erre a következtetésre jutottam... Ezek a megoldások sajnos nagyságrendekkel drágábbak
.
-
BB9360
aktív tag
válasz
Egy-két #30043 üzenetére
Persze, lehet.
Leginkább két dolog zavar:
1. azt hittem, hogy ami bluetooth, az bluetooth és kész. Ha vmi hangot ad és bluetoothos és egy másik valami, ami hangot vesz/ad és bluetoothos, az működik együtt!
2. ilyen, azaz vezeték nélküli megoldás régen is volt, minőségre jobb, de annyiban valóban macerásabb, hogy az csak azzal megy, mihez csatlakoztatva van. Annyi minden egyszerűsödött, köszönhetően a bluetoothnak, hogy megkönnyítette az életet, ugyan minőségromlással járt, de nekem ez most pont másodlagos, hiszen este csak az érdekel, hogy ne zavarjak mást a filmek hangjával. Az olyan filmet, ahol a hangnak nagyobb jelentősége van, úgysem fejhallgatóval nézem...Vagy megtartom és csak zenét hallgatok, a kisebb ugrásokat meg túlélem...
-
BB9360
aktív tag
válasz
Egy-két #30036 üzenetére
Hm, ezt találtam:
"Default Latency Show Help
: 165 ms
aptX Latency Show Help
: N/A
aptX(LL) Latency Show Help
: N/A
These headphones do not support any additional codecs. This means their base SBC latency is 165ms which is fine for streaming music but maybe become an issue when watching videos or gaming. The slight sync issues are even more prominent on high frame rate content."Akkor lehet, hogy ez a baj?Tehát nem hibás a fejhallgatóm, hanem arra nem jó, amire én akarom. Jól gondolom?
Viszont ha arra kell nekem, amire, akkor hogyan érdemes keressek?
-
BB9360
aktív tag
Nekem a PC-m nem bluetooth-os és nem is akarok BT adó-vevőt venni, oda nem kell. Nekem csak a Pi érdekes, ott vannak a források, de köszi. Egyébként megerősítem, hogy pl. amikor a Pi-ről megy a zene, akkor, bár totális a rálátás, nincs semmi akadály előtte, mégis fejforgatásra érzékeny. Ugyanakkor a telefon a hálóban, én meg vagy 10 méterre és 3 helyiségre tőle, mégis szuper volt a vétel.
-
BB9360
aktív tag
válasz
apezka #30028 üzenetére
Neked is kösz, nem is gondoltam, hogy nem akartok segíteni!
Megnézem még azt is, amiket most ajánlottál (több forrás, stb.).
Ahogy fentebb írtam, telefonnal iszonyat távolságból is jó, ezért gyanakszom a Pi-re, csak abban bízom, hogy van valami beállítási trükk, ami megoldja, megoldaná! -
BB9360
aktív tag
válasz
stopperos #30027 üzenetére
Köszönöm szépen!
Valóban, azt még nem próbáltam, hogy
1. másik bluetooth eszközzel mit kezd, pl. egy bluetooth hangszóró > ez egyébként már nekem is eszembe jutott, ha hazaértem, megnézem
2. hogy a fejhallgatót usb-vel kötöm össze > ezt nem tudom, hogy lehet-e, mert ugyan van mini usb csatlakozása, de szerintem az csak a töltésre, mert vezetékes használathoz jack csatlakozós kábele van...Külső HDD a forrás és 1080p-s filmek, flac audió.
Ha nem a fejhallgató a rossz (ezt mondjuk nem is gondoltam, mert akkor a telefonnal se menne), akkor csak az a kérdés, hogy a Pi pulse audio kimenete mire van, ha nem a bluetooth-os hangra...
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #29998 üzenetére
Azt lenne jó tudnom, hogy a bluetooth-os fejhallgató vagy a Pi3 a hibás a hangátvitel hiányosságaiért, mert ha a Pi3, akkor nem érdemes visszaküldjem és másik fülest vegyek, mert nem lesz változás.
Maga a füles bluetooth-on pl. telefonnal tökéletes.
Ha a Pi3-on zenét hallgatok, akkor azt jól hozza, csak néha van benne akadás. Ha filmet nézek, akkor viszont élvezhetetlen!
Mivel kizárólag a Pi3-mal történő használatra vettem, így nincs értelme. Ugyanakkor, ha csak tudatlanságom okán nem tudom, használni, akkor jó lenne tudnom róla, hogy ha lehetséges (pl. akár csak vmi beállítás lenne szükséges), akkor változtassak.Nagyon köszönöm a segítséget!
-
BB9360
aktív tag
Sziasztok!
Remélem, nem rossz helyre írok, de itt eddig mindig kaptam segítséget. Rendeltem egy bluetooth-os fejhallgatót, hogy a Pi3-hoz csatlakoztatott hdd-n lévő zenét vagy filmet úgy hallgathassam, hogy másokat ne zavarjak. Na most, sajnos a zene is akadozik, de filmet egyáltalán nem tudok nézni, azaz természetesen hallgatni! Azt nem tudtam kipróbálni, hog ya tv-vel (az is bluetooth-os) milyen, mert azzal nem tudtam kivárni, mire párosít (pl. bluetooth billentyűzetet sikerült csatlakoztassak).
Ugyanakkor telefonnal szuperül működik, nincs akadás és lakáson belül, helyiségek között is megy, szóval emiatt gyanakszom a Pi-re. Van esetleg valahol vmi beállítás, amit még meg kellene csinálnom? Egy nem top of the line fejhallgatóról van szó (MPOW 059)...
El kellene döntsem, hogy visszaküldjem vagy megtartsam...
Köszönöm! -
BB9360
aktív tag
válasz
Csicsóka #27257 üzenetére
Puttyval belépve cd .config, oda bemásoltam
pcm.!default {
type hw
card sndrpihifiberry
device 0
format S16_LE (itt mi az S16 LE? Nekem a Kodi 17.3 a Libreelec 8.0.2)
}ctrl o, majd enter, majd ctrl x
ezután a raspberry-n nyomtam egy rebootot a tv távirányítójának segítségével,
majd a hálózaton belépve a configfiles-on belül notepad++-szal megnyitva az asound.conf-ot az általam puttyval a fentiekben bemásolt adatokat látom. szóval, szerintem sikerülta dac-on csak akkor jön hang, ha az van kiválasztva, de akkor csak onnan jön. ha a hdmi vagy hdmi/analóg van kiválasztva, akkor nem jön hang a dac-on - viszont a tv-n igen.
Anyám, én nem ilyen lovat akartam! Ha a hangfalakon keresztül akarom hallgatni a Pi-t, akkor előtte be kell mennem a menübe. Majd újra, ha vissza akarom állítani... Mindez 50+ svájci frankért... :-( -
BB9360
aktív tag
válasz
Csicsóka #27249 üzenetére
Köszönöm, így - szerintem - sikerült beírni, de nem változott semmi.
Azt látom a problémának, hogy ebben a választási lehetőségben:1. HDMI
2. analóg
3. HDMI és analóg
4. ALSA: Default (snd_rpi_hifiberry_dacplus Analóg)
5. Pulse: Default, Bluetooth audio (Pulseaudio)Vagy-vagy van csak, egyedül az eredeti analóg/hdmi esetében van is-is választási lehetőség.
Vagy olyat lehetne, hogy kiválasztom a "4. ALSA: Default (snd_rpi_hifiberry_dacplus Analóg)"-t, de emellett nem veszi le a HDMI-t. Viszont, ahogyan a 4-est választom, már a Kodi menüben sincs hang... -
BB9360
aktív tag
válasz
Csicsóka #27241 üzenetére
Köszönöm.
Próbáltam mindkét variációt, de mindkettőnél elakadtam.
Az elsőnél eljutottam a 4-es pontig, de ezt "4. Az OE samba server kiszolgálja a Configfiles könyvtárat. Ebbe csak egyszerűen be kell másolni az asound.conf fájlt." nem értem. Hol találok ilyen Configfiles könyvtárat?Próbáltam a másodikat is, de ott meg a "mcedit asound.conf" után nem tudtam továbblépni, "LibreELEC (official) Version: 8.0.2
RPi3:~ # cd .config
RPi3:~/.config # mcedit asound.conf
-sh: mcedit: not found"
Illetve ha ennek ellenére elkezdem írni, amit írtál, szintén nem megyek vele semmire (ha entert ütök az új sorért, akkor azt ugye parancsként értékeli, jön a hibaüzenet a következő sorban, ha shift entert, akkot ugyanez, a folyamatosan írom be, akkor is...)..
Biztos nem csinálok valamit jól, de nem tudom, hogy mit és hogyan kellene jól csinálni. Szóval addig sem jutok el, hogy kiderüljön, működne-e amit javasolsz... -
BB9360
aktív tag
válasz
Csicsóka #27239 üzenetére
Köszönöm, jó lenne, ha érteném, de megpróbálom.
Nekem most ezt adja SSH-n:
"RPi3:~ # aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sndrpihifiberry [snd_rpi_hifiberry_dacplus], device 0: HiFiBerry DAC+ HiFi pcm512x-hifi-0 []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0"A Kodin belül az audio output beállításoknál 5 lehetőségem van:
1. HDMI
2. analóg
3. HDMI és analóg
4. ALSA: Default (snd_rpi_hifiberry_dacplus Analóg)
5. Pulse: Default, Bluetooth audio (Pulseaudio)Hang jön a HDMI-n, ha az 1. vagy 3. van kiválasztva, de az erősítőn keresztül csak akkor jön hang, ha a 4. Ha a 4. van kiválasztva, akkor nincs hang HDMI-n, ez természetes.
A te eseteddel annyiban más (más?), hogy nekem jön hang az analógon és a hdmi-n egyszerre, csak a dac-on (itt ALSA) ÉS a hdmi-n egyszerre nem.
Amit linkeltél, az erre lenne megoldás? Ha igen, akkor azt hova és hogyan kell beírni, illetve pontosan mi(ke)t kell beírni és hova? Mint egy újszülöttnek, csak azzal a különbséggel, hogy olvasni tudok... :-) -
BB9360
aktív tag
Sebaj, én sem... :-)
Én csak azt szeretném, hogy az eddigiekkel ellentétben (HDMI-n kimenő jel a tv-be, nekem megfelelő; fejhallgató kimeneten kimenő analóg jel, de az túl halk volt), ha zenét szeretnék hallgatni, akkor amellett, hogy a HDMI-n is jön ki hang, jöjjön ki hang a dac analóg kimenetén IS!
Mplayer és egyéb dolgokra nincs szükségem, ahogy tapasztaltam, a dac-on keresztül jóval erősebb a jel (ha a hifi hangerejét 00-ra veszem, akkor is hallani, csak a némítom, akkor nem), de így a TV-re nem küldi a hangot a HDMI-n.
Később persze rájöhetek, hogy van szükségem van mplayer és társaira, de most nem ez a fő szempont... -
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #27230 üzenetére
A config-ba beírtam, és a Kodiban a systems settings/audio/audio output device-nál alsa néven feladja, mint default. Ez ok, de ha így van, akkor jól kiszúrtam magammal, mert így a hdmi-n nem ad ki hangot. Az volt a terv, hogy film megy a tv-re hanggal együtt, zene meg a hifibe.
Ugye van olyan megoldás, hogy minden egyes eset előtt ne kelljen kapcsolgatni? Zene hallgatásakor nekem nincs szükségem a tv-re, viszont filmeket mindegy, hogy a tv hangszóróin, vagy sztereó erősítőn keresztül nézek (hallgatok), viszont az utóbbihoz be kell kapcsolni a hifit és az aktív hangfalakat, amihez nincs kedvem - ritkán ad lényegeset hozzá a filmhez a hangfalakból jövő hang...
Köszönöm!
PS: a Puttyn keresztül beírtam a másikat (sudo apt-get install mplayer), sudo nélkül kérte, de ezt az üzenetet kaptam:
" There is no working 'apt-get'.'apt-get' is a command to install, update and remove software which
is stored in a non local repo. 'apt-get' does nothing then connecting to such
repo, downloads the software, unpacks the software, updates a big
local database with all filepaths and other informations about the
installed software or removes or updates installed Software.With LibreELEC it is not possible to change the system for security and
stability reasons so even 'apt-get' would not be able to do this.
We also dont have and want to maintain such a repo for various other
great reasons.Also Ubuntu or Debian packages are often outdated and not compatible
with LibreELECTIP: use XBMC's addon browser to enhance your LibreELEC system"
Akkor ez most mit is jelent?
-
BB9360
aktív tag
válasz
vadkörte #26567 üzenetére
Szia, és sziasztok!
Megvettem és meg is érkezett a hifiberry dac+, köszönöm az ötletet!
Ez ugye nem plug-n-play...Mit kell tennem, hogy legyen hang az rca kimeneteken? És, hogy szabályozni is tudjam? Ezt? Ha igen, akkor hogyan? Azt írja, hogy a boot/config.txt-be írjam be a "dtoverlay=hifiberry-dacplus" szöveget. OK, de hova? Akárhova, akárhogyan?
Olyat is olvasok, hogy mp3, flac stb. fájlok lejátszásához mplayert kell használni. Ezt írja: sudo apt-get install mplayer. Ezt Puttyval belépve kell megadni?
Köszönöm! -
BB9360
aktív tag
a config.txt-ben, ugye? máris csinálom. és ennyi?
szerkesztés:
és @azbestIgen és kösz. Így megy.
Küldenek leírást, de mindegy, hogy angolul vagy hottentottául, mert számomra csak annyi derült ki, hogy a sok nulla helyett írjam be a kulcsot. Mivel mind a négy kodeknél, sőt, végig ott van a #, nekem, mint ehhez nem értőnek, fel sem tűnt, hogy az valamit jelenthet és ilyen szinten is bele kell avatkozni. Ennyi.A lényeg, hogy most megy és sokat segítettetek ebben nekem, amit nagyon köszönök!
-
BB9360
aktív tag
bocs, de ez nekem semmit nem mond, átfogalmaznád egy laikusnak?
egyébként nem elég a confic-txt-ben átírni az eredetileg 10 db 0-t a kapott kulcsra?(L:/dl/upc/2017-07/05/449673_qtamzonjgeh4qkwj_putty.jpg)
(L:/dl/upc/2017-07/05/449673_vnurzfoxbbe8ixyk_img_20170705_143837.jpg)
(/L)
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #27022 üzenetére
Tényleg én vagyok ennyire hülye?!?
Nagyon rendesek voltak, ma küldték az újabb kulcsokat.
Belépek PuTTY-val SSH-ban (ha jól mondom...).
Beírom, hogy decode_MPG2=ide a 10 jegyű kulcs, majd enter, ugyanez a WVC1-re is.
Ellenőrzöm (vcgencmd codec_enhanced MPG1 és enter, erre disabled. A WVC1-nél szintén.
Ok, sd ki, pc-be be, config.txt kinyit, hát persze, hogy a régi kulcs volt benne. Ok, átírom a config-ban, elmentem, újra megnyitom, már az új van benne, szuper. Megy vissza a Pi-be, újra vcgencmd codec_enhanced MPG1 és enter, és újra disabled... WTF?!?
A filmek továbbra lassított felvételként mennek, szóval az sem jó...
Valaki tud segíteni? -
BB9360
aktív tag
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #27017 üzenetére
Hát én ezt nem értem: próbálom létrehozni az SSH-t, a login as:-nél beírom, hogy root, nyomok egy entert, kéri a password-öt, de onnan nem megy tovább, csak az enter billentyűre csinál bármit is (access denied, természetesen), de egyik másik billentyűre sem történik semmi...
Mi a gond?Settingsben SSH on, disable SSH password off állapotban van...
-
BB9360
aktív tag
válasz
golya87 #27016 üzenetére
Kösz, ezt tudom, csak azt nem, hogy hogyan kell a parancssort előhívni, stb.
De sajna a helyzet sokkal tisztábbnak tűnik, mert rossz szériaszámra vettem meg a kódokat... Már ha ez számít, de biztosan, különben miért kellett volna beírni a vásárláskor... Én hülye...Mivel már nem először került elő, most nézem ezt a PuTTy, SSH témát...
-
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #26994 üzenetére
Köszönöm, ez valóban nem gond.
Na most, ha jól látom, akkor első lépésként ki kell nyernem a széria számot, majd a kapott kódot be kell írnom.
Csak média lejátszóként használom, Kodi van fenn, másról nem tudok.Mit, hova és hogyan kell beírjak, hogy ad1, a széria számot megkapjam, ad2, majd a vásárlás után kapott kódot beírjam?
szerk: az, hogy pl. az extrákat lejátsza rendesen, az nem befolyásol, igaz? Hiszen az valszeg másként kódolt, egyszerűbb változat...
-
BB9360
aktív tag
Szép napot!
Már nem először tapasztalom, hogy BD 25 vagy 50 iso-t úgy játszik le a készülék, mintha lassított felvétel lenne vagy szaggat/akadozik. Ugyanakkor másik ilyet gond nélkül. Tegnap 3 új filmből mindhármat...
Pi3 Libreelec-kel.
Gondolom, a filmek különböznek vmi ben, de vajon ezt
1. lehet-e kívülről látni (fájl elnevezése pl.),
2. vagy van-e vmi beállítási lehetőség, hogy lejátsza rendesen?Azért is vettem Pi-t, mert az (majdnem) mindent lejátszik, és ebben az esetben nem látom a következetességet, mert azt megérteném (pl. H265 nem megy, de ott egyik sem).
Köszönöm! -
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #26557 üzenetére
Így van összekötve nekem is, de csak a B&O kimeneti hangerejét tudom állítani, a bejövőt nem...
Amikor ez az összeállítás a tv-bők jövő jelet vette (Pi-tv-dac), akkor hangosabb volt, de a tv-n tudtam erősíteni a bejövő (majd kimenő) jelen...Szóval csak az marad, hogy
vagy lehet a Pi-n belül vmit variálni a kimenő analóg jellel,
vagy csak egy köztes eszköz beiktatásával (ez lehet a dac, bár sztem az nem erősít) oldható meg, hogy növeljem az analóg hifibe menő jelszint et.
Jól gondolom? -
BB9360
aktív tag
válasz
vadkörte #26558 üzenetére
Köszönöm, bár az eredeti hsz-mben ezt (is) írtam: "HDD-n tárolt zenéket szeretnék analóg rendszeremen hallgatni", legközelebb megpróbálok pontosabb lenni.
A dac megoldás ( is írtam), jól is működik, valszeg a tv valóban magasabb jelszintet ad ki. A Pi-nek a fejhallgató kimenetén nem lehet állítani magasabb jelszintet?
-
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #26551 üzenetére
Eddig a tv-n keresztül ment ugyanez a kábel, úgy hangosabb volt, gondolom a tv erősített, mert a tv-n tudom is állítani... A Pi-n (kodi) nem látom, hogy hogyan kellene/lehetne...
A hifin nincs ilyen lehetőség... https://www.beoworld.org/prod_details.asp?pid=393
Tabletről nem egyszerű linkelni... -
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #26549 üzenetére
Huh, akkor jó, ha nem kell egy újabb kábelt vennem, ez jó!
Kodival játszom le a zenét és a filmeket is. Most a jack-rca átalakító kábel csatlakozik egy rca kábelhez, ez megy bele a hifimbe. Van egy rádiós távirányítóm, azon van volume (egyébként a tv távirányítójával tudom alapfokon vezérelni, ott nem tudom a hangerőt változtatni), az a maximumon van. A beállításoknál (audio out vagy máshol) mit és hogyan lehetne vagy kellene beállítani?
Akkor az audio pwm-re nem biztos, hogy szükségem van, ha nem hallok zajt? Egyébként hogyan kell a config-ba beírni? Libreelec van fent és semmi más...
-
BB9360
aktív tag
válasz
wassermann #26547 üzenetére
Hm, ezt most nem értem. Persze nekem a két csíkos
van, fogalmam sem volt, hogy vmi speckó kellene, de hang ezzel is jön rendesen, csak halk. Nem tudom, hogy az általad mutatott 3 csíkos megoldással hangosabb lenne-e, csak ennyi kellene?
Nem tudom, hogy hol van ilyen átalakító, de szuper, ha ez kellene, nem rég érkezett a jelenlegi...
-
BB9360
aktív tag
Nagyon sok segítséget kaptam eddig is itt, amit köszönöm!
Most azt szeretném megkérdezni, hogy van-e és ha igen milyen jobb megoldás az alábbiakra?
HDD-n tárolt zenéket szeretnék analóg rendszeremen hallgatni. Ezt eddig úgy oldottam meg, hogy a Pi3-ból HDMI-n kijött az infó, bement a TV-be, onnan optikai kábelen egy DAC-ba és onnan pedig RCA-n a hifibe. Ez jól működik is, csak ehhez a TV-nek bekapcsolva kell lennie, aminek annyira nem örülök (hiába lehet a kijezőt kikapcsolni, akkor sem).
Gondoltam egyet és vettem egy 3.5-ös jack-RCA alj kábelt és a meglévő RCA-t abba csatlakoztattam. A Pi-n átállítottam a kimenetet HDMI és analógra, így jön is a hang a TV bekapcsolása nélkül. Yatse segítségével pedig vezérelni is tudom. Király, csak egy gondom van: nagyon HALK. A Pi-n a hangerő (amit a távirányítóval lehet le és fel mozgatni) a maximumon van.
Van erre vmi megoldás?Más: visszaolvasva volt vmi zaj csökkentésről is szó, vmi pwr-t be kellett írni vhova. Nem hallok zajt, lehet, ez már idejét múlt - értem ez alatt, hogy azóta történt frissítések megoldották?
Nagyon köszönöm!
-
BB9360
aktív tag
Szeretném az Avatart megnézni 3D-ben. Raspberry Pi3-at használok Libreelec/Kodi-val. Ezt már kérdeztem régebben, akkor azt a választ kaptam, hogy vmi milhouse buildet kellene feltenni, de mivel nem vagyok otthon ezekben, inkább hanyagoltam.
Történt azóta vmi változás abban a tekintetben, hogy a Raspberry Pi3-at rá lehet venni 3D iso lejátszásra egyszerűbben? Anno azért sem vágtam neki, mert akitől a tanácsot kaptam, teljesen jogosan rákérdezett, hogy biztosan akarok-e fejlesztői libreelecet használni annak minden nyűgjével és a válasz az, hogy mivel ez az egész távol áll tőlem, természetesen nem a legjobb ötlet :-)... Köszönöm! -
BB9360
aktív tag
Hello!
A RPi3-on Libreelec 7.0.2 van és azt írja a Libreelec settingsben, hogy Bluetooth is disabled,
De nem is tudom bekapcsolni. Hogyan lehetne?
Köszi! -
BB9360
aktív tag
válasz
golya87 #22663 üzenetére
Mindegy, nem foglalkozom vele, annyira nem érdekel a 3D, csak gondoltam kipróbálom egy normális verzióval. Mert a tv-vel iso-t nem tudok, és a half SBS mkv pedig elég élvezhetetlen...
A hálózat: egy Netgear WNR2000 router jelenti ezt, amihez mind a pc, mind a tv, mint a Pi csatlakozik, de mégsem látják egymást... Illetve ez nem pontos, nem lát a megosztott mappán belül mindent, filmeket pl. alig. Reseteltem is mindent, azaz most nincs megosztva a pc, de pl. a Pi-n bekapcsoltam a megosztást (talán az upnp-nél), így a pv-n a windows media player látott a Pi-hez csatlakoztatott hdd-n lévő fájlokból, de messze nem mindet... Nekem ez agyrém.
Majd valahogy teljesen nulláról kellene elkezdenem, egy igazán aprólékos, lépésről-lépésre leírással. -
BB9360
aktív tag
-
-
-
BB9360
aktív tag
válasz
Celtis #22642 üzenetére
Akkor egyelőre felejtős a 3d?
Nem fogok barkácsolni, szerintem azt meghagyom a hozzáértőbbeknek... :-)
Ha nem kapcsolom ki, akkor picit sötétebb lesz a kijelző, és bármikor arra a bemenetre váltva ébreszthető, ez jó. De akkor a csatlakoztatott hdd is folyamatosan megy, nem igaz? Az viszont nem biztos, hogy a legjobb. Hogy egyébként mennyi az annyi, azt nem tudom, mert talán hdd-vel már 4-5 w/h a fogyasztása, így akár 150 Ft is lehet, de nem ez a fő téma/gond, az igaz.
Köszönöm az eddigi segítséget!
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #22640 üzenetére
Na, elvileg fenn van a Libreelec.
Viszont, továbbra sem tudom, hogy hogyan tudnám azt a filmet lejátszani 3d-ben. Mit kell éshol beállítani? Vagy felejtős?A másik, hogy amikor elindítok ez zeneszámot, akkor nem adja ki teljes képernyőre, azaz ha pl. szöveget szeretném nézni, akkor manuálisan kell teljes képernyőre lépni. Ezen lehet vhogy állítani?
Szintén más: ki és hogyan oldotta meg, hogy ne kelljen minden használat után áramtalanítani majd újra áram alá helyezni a Pi-t, hogy használni lehessen? Elég kényelmetlen ki-bedugdosni a konnektorba/ból...
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #22636 üzenetére
Jaj, azt nem írtam, hogy elvileg wifin látom a Pi-t, csak nem tud csatlakozni. Lan nem játszik egyelőre, mert nincs kábelem... Egy netgear wnr2000 router osztja az elérést.
Amikor régebben valahogy sikerült összehoznom, akkor is csinált érdekeseket. Nem látott minden fájt, mappát. A megosztott mappákon belül, természetesen.
-
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #22628 üzenetére
és @Celtis
Köszönöm.
Akkor a rendszerem miatt van a gond, és ez orvosolható, ez jó hír.
A rossz az, hogy sajnos nem igazán tudom, hogy mit is kellene pontosan csinálnom.Jelenleg az eszközön van:
raspbian
osmc
openelecfelejtsem el az openelec-et? ok
az osmc-t is?és tegyem fel a libreelec-et a linkelt helyről a Pi-hez adott sd kártyára és onnan? ezt kellene letöltenem, igaz? New Install and Manual Update for LibreELEC (.img.gz), ezen belül a Pi2 és Pi3-t...
-
BB9360
aktív tag
Üdv,
Raspberry Pi3-at használok médialejátszónak.
Letöltöttem egy full hd 3d bd25 iso filmet.
Nem tudom lejátszani, csak 2d-ben. Mit kellene a kodiban átállítani?
A kodiban a rendszer beállításoknál a képkimenetnél a stereoscopic 3D mode-ot nem a letiltva, hanem ou vagy sbs, akkor kiírja a tv, hogy 3D jelet észlelt, de az action menu-ben (a tv menuje) ilyenkor nem tudok 3D-t kapcsolni, és magától sem vált 3d-re. Ha letiltva vagy monoscopic/2D, akkor nem írja ki, hogy észlelt 3d-t, de aktív a tv menüjében 3D bekapcsolása. Viszont a tv menüjéből kapcsolva a 3d-t a kép változik (ou vagy sbs, attól függ, hogy melyikre kapcsolok), de a szemüveggel nézve sem lesz 3d. Természetesen első lépés a szemüveg regisztrálása.
Openelec (6.0.3) alatt megy a Kodi (15.2) legalábbis a rendszer infók szerint. Apropó, érdemes frissebb openelecet és/vagy Kodit feltenni? Ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm! -
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #20652 üzenetére
Ez viszont ide tartozik: fentebb volt szó róla, hogy nincs kikapcsolási lehetőség, pontosabban: kikapcs után nem megy a bekapcs. Ezek szerint csak úgy kellene hagyom a Pi-t, bekapcsolva? Mindösszesen pl. csak a tv-n kellene bemenetet váltani, majd, ha már nem nézem, akkor a tv-t kikapcsolni? Majd, amikor újra használni akarom a Pi-t, akkor csak odakapcsolni, az meg folytatja ott, ahol abbahagyta? Van olyan lehetőség, hogy gépkikapcs, de ilyenkor a külső hdd-t, tv-t kapcsolja csak le, legalábbis a Pi-n a ledek változatlanul égnek tovább...
Apropó, ha nem kapcsolom ki a Pi-t, akkor a külső hdd is folyamatosan bekapcsolva marad, igaz? Nem tesz ez rosszat? -
BB9360
aktív tag
Üdv!
A mai napon nekiálltam telepíteni. Tényleg nem volt olyan nagy dolog.Azonban van egy-két furcsa dolog, hátha tud vki segíteni.
Jelenleg három rendszer van most fent: raspbian, osmc és openelec. Média lejátszásra, ha jól sejtem, az utóbbi kettő jöhet szóba.
Na most, ha az osmc-t nyitom meg, akkor azon a kodi 16.1-es megy. Azonban zene lejátszásakor a dalszöveg nem jeleníthető meg, és nem indítható el a kiegészítő keresése sem, egyszerűen nincs ilyrn lehetőség: dalszöveg nincs -- mégse.
Az openelec-esen kodi 15.2 git 02e7013 van. Ott hozzá tudtam adni és el is indul a cu lrc lyrics, egy idő után mutatja is a dalszöveget. Viszont majdnem a fél képernyőt betölti a jobb oldalon. A TV-re letöltött kodi középre teszi, úgy jobb.
Amikor mutatja a dalszöveget, akkor megadja a forrást is (lyrics source - file vagy wikilyrics vagy baidu stb.), de az mitől van, hogy egyazon album számainál a forrás egyezősége (lyrics source-file) mellett az egyiknél követi a szöveget a sárga kiemelés, a másiknál nem?!?
Ezek miért vannak?Ugyancsak érdekelne, hogy hogyan lehet pl. filmjátszás vagy zenehallgatás közben rögtön a kezdő képernyőre kerülni?
Biztosabb, zökkenőmentesebb a lan, mint a wifi, ugye? Milyen kábelt érdemes venni? Kb. 10 méter kell. Cat5e vagy Cat6 gondolom (mindegy, hogy utp vagy ftp?), de van-e vmi ajánlott fajta, esetleg beszerzési forrás?
Köszönöm!
Ha ez inkább kodi kérdés, akkor elnézést, jelezzétek, és kérdezek ott!
-
BB9360
aktív tag
Bocs az esetleges butaságokért előre is.
Ma teljessé válik a megrendelt Rpi3-as csomagom (alaplap, ház, Noobs sd, táp), amit első körben média lejátszónak szeretnék használni, első körben külső hdd-ről, majd hálózatról.
Hogyan működik az installálás, beüzemelés? Van szükségem billentyűzetre, egérre?
Köszönöm. -
BB9360
aktív tag
Egy kis pozitívumot szeretnék megosztani az Fdh-val kapcsolatban.
Hétvégén rendeltem egy Pi3-at kiegészítőkkel. Tápegység nincs raktáron. Ma reggel hívtak, hogy a fehér táp jövő hét közepén érkezik, de van másmilyen, fekete, kicsit olcsóbb és azzal holnap tudnák is szállítani.
A fehérben maradtunk, de nagyon tetszett, hogy felhívtak. -
BB9360
aktív tag
válasz
Celtis #20408 üzenetére
Sejtettem, hogy a nyíllal tudnék odamenni, de nem sikerül.
A másik, hogy vannak filmek, amik szaggatnak. Érdekes, hogy a tv saját lejátszó programjával nem szaggat. Persze az meg a hang helyett csak zúgást ad, azt sem értem, mert a tv saját hangszóróin meg rendesen ad hangot. De ez nem Kodi vagy Sony topik, szóval elnézést. Remélhetőleg a Pi-vel ezek a problémák mind megszűnnek, ezért is választottam!
-
BB9360
aktív tag
válasz
Celtis #20387 üzenetére
Köszönöm.
A másik HW-s gyorsítás maradjon?Nálam Telekom IPTV van, ott tudok mit kezdeni a Kodival? Ha igen, hogyan és van-e értelme.
Azért próbálgatom, hogy majd a Pi-n már ismerős legyen. Pl. van a jobb alsó sarokban egy ház és egy balra mutató nyíl. Gondolom a házzal a főmenübe lehetne menni, de se a nyílra, se a házra nem tudok lépni. -
BB9360
aktív tag
válasz
wassermann #20381 üzenetére
Úgy legyen, kösz!
-
BB9360
aktív tag
Az androidos Sony tv-mre letöltöttem a Kodit, hogy ismerkedjek vele.
Remélem, hogy csak a tv lejátszója miatt, de egyelőre nem a legszimpibb a lejátszás minősége. A felület nagyon tetszik, de a kép...
Plusz, a zene lejátszásnál nagyon tetszik, hogy a zene szövegét is megjeleníti, ráadásul az éppen énekelt szöveget folyamatosan külön színnel jelöli. Ahogyan halad a szöveg, úgy követi a szín. Na most, ez egyszer megy, máskor meg nem. Egy kicsit ilyentől félek a Pi + Kodi esetén is...
Nyugtassatok meg, hogy alaptalan!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Logitech Z906
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen processzort vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen TV-t vegyek?
- Linux kezdőknek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged