Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dagaddt

aktív tag

válasz Dagaddt #11428 üzenetére

Simán ment minden! Legalábbis a RAID tömb létrehozásával kapcsolatban. (AZ MSI driver utility-vel gondok vannak nálam így manuálisan telepítettem a chipset drivert és a Radeon drivert)

Most mit javasolnátok a RAID (az ssd- k) állapot, sebesség mérésére! Mondjuk nem valószínű h lenne mivel érdemlegesen összehasonlítsam a sebességét.

• Vektor77

tag

válasz Dagaddt #11426 üzenetére

Ez csak egy egyszerű tükör, nem kell ilyen komolyan venni, mellesleg az alaplapi tükröt lemezeit általában simán lehet olvasni másik géppel ha gáz lenne. Ha adott minden akkor próbáld ki.

• R̲e̲m̲

senior tag

válasz Dagaddt #11422 üzenetére

Az "Az Alaplapi vezérlővel történő RAID létrehozása" is szoftveres.
    ezeknél a félintegrált öszvér megoldásoknál nem beszélhetünk hw raidről, mivel továbbra sem hardveres raid, hiába uefiből konfigurálod. (talán nevezhető hibridnek)
    Egyiket az uefi manage-eli, a másikat meg a windows. Illetve win alól is konfigurálható az alaplapi is, ez nem jellemző hardveres megoldásokra, ezek teljesen függetlenek az oprendszertől, sőt, néha még a géptől is amin használod. Sok különbség nincs, én nem erőltetném rendszerlemez alá a windowsos szoftveres raidet.
    Az sb-re csatolt nvme lemez egy hangyányival lassabb általában, de itt nem az lesz a szűk keresztmetszet, hanem a gen3 ssd.
    Ahhoz hogy windows-os sw raidet csinálj kell egy élő windows, azt sem tudom hogy ez bootolható-e. Sose foglalkozam vele, pingvinpárti vagyok.
    Előfordulhat, hogy telepítés közben konzollal (shift+F10) létrehozható még lemezválasztás előtt, de ez némi utánajárást igényel.

• R̲e̲m̲

senior tag

válasz Dagaddt #11419 üzenetére

Szia
    nyugodtan csinálhatsz szoftveres tükröt.
    a deszkától függ, hogy melyik lemez pontosan hova lesz "drótozva".
    Az X870 TOMAHAWK WIFI pl első 2 nvme slotja a procin van, a másik 2 van az SB-n.
    A szoftveres tükörhöz meg nem kell raid vezérlő. A klasszikus értelemben vett hardveres raid egyébként merevlemezekre lett kitalálva, nem ssd-re, de ez egy másik téma. (a write cachingnek inkább hdd-nél van jelentősége. Egy pcie4 ssd gyakran gyorsabb, mint maga a cache a raidvezérlőn.)
    szoftveres raidet én is használok ssd-n, 14 lemezem van raidben, évek óta probléma nélkül megy.
    Raid1 olvasásban talán profitál, de írásban semmiképp - ellenben mindkét lemezen ugyanaz az adat lesz, mint ahogy a "mirror" elnevezés utal rá. Ha az egyik lekotlik, ezt jelzi a firmware, esetleg a windózos utility - ha van, de attól még minden adatod meglesz. Persze ramsonware meg emberi hülyeség ellen nem véd.

A hogyan hozd létre az attól függ, hogy milyen megoldást használ az alaplap.
    Általában a háttértárvezérlő módját kell átállítani a biosban ahci-ról raid-re, és onnantól az uefi post után elindul egy másik oprom is, ami kiírja, hogy milyen softkey-el lehet belépni a raid config utility-be. (inteles lapon ezt vroc-nak hívják, amd-t passzolom)

Közben nézegettem, amd raidxpert-nek hívják, ez már be van ágyazva az uefibe. [link]
    ez a link talán segít kicsit, hogy nagyjából hol keresd.
    Ha itt megcsináltad a tömbödet, a win telepítő már csak a létrehozott virtuális lemezt fogja látni - feltéve ha van driver az adott telepítőben, ha nincs az a telepítés elején betallózható akár pendrive-ról is.
    Erre felteszed a vindózodat, illetve úgy particionálod, ahogy akarod. MIndegy mit csinálsz a virtuális lemezen, az tükrözve fog megjelenni mindkettő ssd-n.
    :R

• HUfantom

őstag

válasz Dagaddt #11417 üzenetére

Szia, kérlek ne vedd magadra nem bántásnak szánom.
    Már eleve az alaplapi RAID nagyon elavult gondolat, a tákolás magasiskolája pláne az NVME.

A deszkád és minden modern deszka már meghaladta az egész koncepciót.
    Jelenleg a processzorba van beépítve a vezérlő chip leánykori nevén North Bridge. Ez a chip kezeli a CPU+VGA+Memória kombót. Ehhez az évek során hozzájött a NVME slot de csak a VGA melletti slot. Amíg ezen belül vagy addig minden maxon megy.

Kitaláltad, hogy milyen jó, hogy a déli hídon lévő NVME slotba is raksz egyet és majd szépen szinkronban fog működni. Ez a déli híd kezeli mindent amit nem említettem fent.
    Ha nem elég a sebesség akkor gyorsabb SSD-t kell venni.

[link] --- Játék és programok teljesítményénél pedig itt egy vakteszt.

Szerintetek tényleg elavult volna?
    Tényleg.
    A drága alaplapok, azért drágák, mert nagy számok vannak az árcédulára írva :)
    A RAID mindig is egy mostoha gyerek volt funkció terén.

Nem véletlen 100.000+ egy Enterprise RAID kártya.
    Annak saját CPU, saját slot, saját memória, saját akkumulátora van, ami 1 hétig megtartja az adatokat áramszünet esetén ha kell. Így engedélyezni lehet az írási gyorsítótárakat ami megdobja a RAID teljesítményét.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés