Új hozzászólás Aktív témák
-
Lewzke
őstag
válasz
AiRLAC #11433 üzenetére
Az új notimban "lefagy a post/boot vele, csak áll az ASUS logó de nem történik semmi, persze a meghajtó nem rendszermeghajtó csak sima adat meghajtó volt" ha kiveszem megy mindem. Bios-t frissitettem. Szerintem is lehalt a régi géppel együtt ez ... Beraktam egy másik merevlemezt az új notibam és megy az. Bitlocker volt amúgy mindkettőn, az NVME-re a bitlocker feloldás szépen megjelent és azt fel is oldottam. Úgy emlékeszem nem volt semmi kritikus adat rajta, és remélem is, hogy az emlékem nem csal.
Felhőben volt szinkronizálva a fontosabb mappa rajta. Szóval kezdem elengedni. Egy 1.2TB Intel régi datacenter SSD.
-
5leteseN
senior tag
válasz
AiRLAC #11381 üzenetére
Ilyen néven nem találtam. RAID-0 van, azt "elhasználtam"(csak egy lehet?) a 2x500GB-os Seagate HDD-re, volt is egy Windows 11 rajta, de leváltottam egy 256GB-os NVMe M.2-es SSD-vel. Nem kell már, kivehetem, ha ezen múlik.
A W11 EFI-snek írja ki az SSD-t.Milyen más néven lehet még esetleg? A PCIe kártyán rajta van a Bifurcation képesség.
Ennek a valódi meglétét hogyan lehet ellenőrizni?
Hogyan lehet lekérdezni, hogy az alaplap tud-e ilyet? -
ViZion
félisten
válasz
AiRLAC #11341 üzenetére
jáááj... nem akarok flasshelni ilyesmit, nem csináltam még, ha lehet vmi gyárilag működő megoldás lenne az ideális. Alis Asmedia-s 2/4 portosak működhetnek? Debianos/Ubuntus infókat láttam vmelyik 3500 Ft-os 2 portosról, az működött, de boot-al volt valmi a régebbi kerneleknél. Mennyire megbízhatóak ezek a karik?
-
5leteseN
senior tag
válasz
AiRLAC #11311 üzenetére
Bocs!
3 SATA-s RAID 0 ezt tudja,:
RAID 0 (Stripe set) Performance Calculation:
Total Performance = 1350 IO/s
Total usable capacity = 0.77 TBa 3 SATA-s RAID 5 pedig ezt :
RAID 5 (Stripe set with parity) Performance Calculation:
Total Performance = 540 MB/s
Total usable capacity = 0.51 TBEzért gondoltam arra (amit nem sikerült leírnom, elnézést), hogy a RAID 0 tömböt raknám valamilyen hibajavítós 1 darab RAID ? (vagy valami más) mellé.
De lehet, hogy 2x2 SATA-s RAID 0 tükrözése(RAID 1-ben) lenne a jó megoldás.
A 2x2 RAID 0 RAID 1-ben eredménye:
2xRAID 0 (Stripe set) Performance Calculation:
Total Performance = 900 MB/s
Total usable capacity = 0.51 TBA 4 SATA-s RAID 5 eredménye:
RAID 5 (Stripe set with parity) Performance Calculation:
Total Performance = 720 MB/s
Total usable capacity = 0.77 TB
Jól látom a helyzetet? -
tknof1871
őstag
válasz
AiRLAC #11238 üzenetére
Ahogy Amerikában mondanák Dodge the bullet. Ha nem kezdek el kérdezősködni az IT cafe fórumán, akkor sok pénzt dobtam volna ki az ablakon. Még ha csak úgy olvasgattam volna fél órát a RAID 1-ről, akkor se biztos, hogy előjön a CMR SMR összeférhetetlenség.
Most a fájlrendszer ReFS a D partíción. Ez probléma? Fájlkezelő > Tulajdonságok > Tárolóhely (D) Általános fül. Az új HDD is lehet ReFS és hozzá tudom adni a Tárolóhelyhez?
Valami rémlik, a ReFS-t a tárolóhelyeknél csak akkor lehet létrehozni, ha mindkét HDD új és ugyanaz a model. De lehet tévedek. Mintha valamit írt volna, amikor létrehoztam a D Tárolóhelyet, hogy van egy plusz opcióm, mert a 2 HDD egyforma és még nem használták.
Ez a ReFS + Tárolóhely kérdés inkább a Windows 10 topikba való? -
tasiadam
veterán
válasz
AiRLAC #11087 üzenetére
win10 alatt, alaplapról menne a raid, mert a wines az gatya. Egyébként van 2 darab nvme, tárolni kell ez csak, filmeknek, néha VM-eknek Hyper-V alatt, letöltésre használom őket, google drive mirror, stb. Minden ami jobb ha gyorsabb, de most sem fájdalmas. Csak az egyik hdd 600gb szabad hellyel van, másik meg 960
-
TromF
tag
válasz
AiRLAC #10897 üzenetére
Egy Promise Technology SuperTrak TX8760T uton van felem, jo lenne ha azt tudnam hasznalni. Leirasa alapjan ez HBA-ban is tudja a RAID5-ot.
Ha nem valna be, masodmegoldaskent Dell Perc H200 v. 310-ben gondolkozom.
Sajna tobbnyire ezek a kartyak X8as porttal szereltek igy Pci-e X4->X8 riserrel fogom tudni oket berakni. -
törölt tag
-
_Smooth
senior tag
válasz
AiRLAC #10800 üzenetére
Nem számoltam azzal, hogy ennyitől megdöglik a szoftver. Azzal számoltam, hogy ha egyik lemez elhal, hal az egész. De úgy voltam vele, ennek azért csekély az esélye, akkor meg már 1,5 vagy 3TB repül, tök mindegy... :/
Ha van esély valahogy előcsalni, annak tudnék örülni.
Ha csak adatvesztéssel megy, az is érdekelne... mert egyelőre sehogy se látom a lemezeket.
UPS-en is gondolkoztam, de DC táp miatt kevésbé javasolták, inkább egy DIY verziót.
Most azon agyalok, hozok a cégtől napelemes redőnymotornak a 12V-os akkuját, aztán azt fogom közbeiktatni... -
MCGaiwer
addikt
válasz
AiRLAC #10610 üzenetére
Köszönöm, sajnos nincs, ráadásul a gépen sincs 6tb szabad hely, úgyhogy be kell raknom az egyik 10tb-os lemezt, arra rámásolni, kivenni a 2x3-at a nasból, berakni azt is a gépbe, visszamásolni, kivenni az új 10tbost, berakni a kettőt a nasba, formázni, majd visszamásolni arra. (wifin 16TB-ot átmásolni kellemes lesz)
-
jerry311
nagyúr
válasz
AiRLAC #10472 üzenetére
Tudod mennyi adatot akar archiválni a kolléga? Nem, mert nem mondta meg.
Enélkül pedig nem sok értelme van (hosszútávú) költségekről beszélni.
A szalagos mentés magas kezdeti költséget jelent, utána viszont kb. tizedébe kerül a tárhely. Kb. 20 USB-s HDD-vel van egy árban.
De már írtam, ez a döntés nem a mi kezünkben van, hanem annál aki tudja mennyi pénze és mennyi adata van. Ezekből majd kitalálja, hogy mik a lehetőségei és mit választ. -
kelna91
senior tag
válasz
AiRLAC #10416 üzenetére
Az ITX sokkal drágább, és a 4 SATA port nem is biztos, hogy elég lenne hosszabb távon.
Az i3 miért lenne jobb, mint a Ryzen 3? Az igaz ugyan, hogy a TDP-je kevesebb (is lehet), de üresjáratban is lényegesen kevesebbet fogyaszt?
Tetszik ez a PicoPSU, nem ismertem. Viszont a hozzá vásárlandó laptoptáppal együtt már nem lényegesen olcsóbb egy beépített PSU-nál, viszont körülményesebb.Az unRAID-del nem a pénz a baj, főleg, ha jól értem, és örökös licenszt adnak azért a 20k Ft körüli összegért. Ez elég jó, viszont én elkötelezetten open source megoldást szeretnék, nem mellékesen azért, mert szeretnék vele sokat mókolni. És van pár olyan elképzelésem, amit unRAID-del nem biztos hogy meg tudnék valósítani.
A SnapRAID is tetszik, ezt sem ismertem. Viszont nekem szükségem van a valós idejű redundanciára, így ez ugrik. De lehet, hogy egy másik géphez fogom használni, mert egyébként elég jó, kösz a tippet!
Kicsit utánaolvasva most úgy gondolom, hogy a nyerő felállás a FreeNAS lenne ZFS RAIDZ-vel. De ezzel vissza is kanyarodtunk az eredeti problémához, ti. hogy nem igazán bővíthető a tömb. A RAID5-nél azért jobb a helyzet, mert ha jól értem, akkor egy lehetőség van a RAIDZ bővítésére: a meghajtókat egyesével nagyobbra kell cserélni, és minden csere után (nyilván) újraépíteni a tömböt. Tehát ha most elindulok egy négylemezes, 4*6TB-os tömbbel, és betelik, akkor egyesével lecserélgethetem őket 10TB-osra, viszont négyszer újra kell majd építeni a tömböt, ami 18TB adatnál elég sok idő és elég nagy felesleges terhelés.
Arra pedig nincs lehetőség, hogy egy ötödik lemezt betegyek, így növelve a kapacitást. Jól értem ezeket a korlátozásokat?
-
goodboy007
senior tag
válasz
AiRLAC #10388 üzenetére
Hardver az adatlapomon, de íme a lényegi rész:
Cooler Master HAF 932 | Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 | Ryzen 7 1700@3,4GHz | Team Group Elite 2x8GB 2400MHz | CM MasterAir Pro4 | Gainward GTX 1070 GS | Enermax Liberty ELT500AWT 500W | Samsung PM960 250GB M2A két új merevlemez pedig mindegyik Toshiba DT01ACA300
Win10
-
kelna91
senior tag
válasz
AiRLAC #10361 üzenetére
Ez érdekes, köszi. Megoldaná a kapacitásproblémámat, ha USB-n bővítgetném a NAS-t, de az lassulást okozna. Amúgy pedig meggondoltam magam, legalábbis most inkább arra hajlok, hogy feladom az egy nagy, online archívumot, és a régi anyagaimat külön HDD-kre archiválom majd, és elteszem a szekrénybe.
-
-
varsam
őstag
válasz
AiRLAC #10321 üzenetére
MacOS csak olvasni tudja alapból az NTFS-t, írni nem és nem akarok third-party appot használni hozzá.
De ha hálózaton keresztül ez mindegy, akkor jó.Most így kicsit utánaolvasva lehet nem is Win lesz, hanem valami freenas, OMV vagy hasonló, ezeknek majd utána kell járnom.
Kérdés még mindig az, hogy RAID1-nél elveszik-e az adat, ha meghal a szoftver ami létrehozta, vagy simán megmarad két vinyó rajta ugyanazzal az adattal és használható akár külön is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest