- Netfone
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- 8300 mAh, maradhat?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Capricornus
aktív tag
válasz
t72killer #4015 üzenetére
Én azért minden azonosított csúcsot használnék.
Hogy ellenőrizd a kalibrációt, meg azt, hogy lineáris, akkor plottold fel a te x értékeidet meg az azonosított csúcsokhoz tartozó hullámhossz értékeket. És erre akkor már illeszthetsz is egy egyenest, ami megadja a meredekséget meg az eltolást és kész is.
Talán a np.polyfit is elég ehhez, persze elsőrendű polinommal. -
Capricornus
aktív tag
válasz
t72killer #4013 üzenetére
A python részében nem tudok segíteni, mert én csak sufi kódokat szoktam írni, szóval azt rábíznám egy profira.
Viszont spektrográfot már kalibráltam, szóval abban lehet, hogy tudok segíteni.
Megpróbáltam megnézni a dokumentációt a projekt honlapján, de sajnos regisztrálni kellene, azt meg nem akarok.
Szóval jól értem, hogy van egy referencia spektrum, amit ők adnak és te is csináltál egy sajátot egy fényforrásról? És utána a referencia spektrumon be tudtad azonosítani a csúcsok egy részét?
Ha kevesebb van én azt tenném, hogy csak azokat a csúcsokat használom fel a kalibrációhoz, amiről van saját mérés, a többit kidobnám. Ilyen primitív spektrográfnál annyi ponttal is bőven be lehet kalibrálni és utána már tudsz interpolálni/extrapolálni egyéb hullámhosszakra is. -
válasz
t72killer #4011 üzenetére
Nna, addig eljutottam, ameddig a szerző, következő lépés: kalibráció legkisebb négyzetek módszerével. Hogy kezelhető az a helyzet, hogy én a saját mérésemben 12 csúcsot (12db pixelkoordináta szín és intenzitás irányban) találok, a referencia viszont nagyobb, 22 csúcs, ráadásul az én mérési intervallumomon kívül is van belőlük?
Elsőre az x (hullámhossz) tengely bekalibrálása lenne a legfontosabb, erre ilyen adataim vannak:
saját, mértékegység pixel: 67, 92, 277, 290, 321, 339, 374, 411, 482, 599, 715, 785
referencia, mértékegység nanométer: 405.4, 436.6, 487.7, 542.4, 546.5, 577.7, 580.2, 584, 587.6, 593.4, 599.7, 611.6, 625.7, 631.1, 650.8, 662.6, 687.7, 693.7, 707, 709, 712.3, 760, 811Ezekből próbáltam a
np.linalg.lstsq
vel egy pixelkoordináta->nanométer összegüggést megszülni, de már ott panaszkodott, hogy a házi vektorom 10 taggal kevesebb, miután meg kipótoltam az "üres helyeket" nullákkal, totál fals eredményt ad.Nincs valami olyan függvény, ami "okosan" felismeri a mintát pl a saját adatpontok egymáshoz mért relatív távolságait összeveti a referencia szintén relatív/normalizált mintájával? Az adat lineáris, szóval csak egy y(nanométer)=a*x(nm/pixel)+b(nm) egyenlet kéne.
-
-
sh4d0w
félisten
-
-
-
cousin333
addikt
válasz
t72killer #1752 üzenetére
Ha eddig Matlaboztál, akkor a Spyder - meg általában az (I)Python - valóban ismerős lesz. Ugyanakkor tudom javasolni kipróbálásra a Jupyter Notebook-ot. Az Anacondával együtt már fel is telepítetted. Ez egy webszervert indít, amit a böngészőn keresztül érhetsz el. Itt cellákba írhatsz kódot, formázott szöveget és cellánként, tetszőleges sorrendben tudod futtatni őket, akár többször egymás után. Értelemszerűen elérheted a feltelepített modulokat és IntelliSense-szerű javaslatokat, valamint súgót is kaphatsz. Szerintem remek eszköz kísérletezni, majd - a notebookot letisztázva - új bemenetekkel végigfuttatni a kifejlesztett feldolgozási folyamatot.
Az egyes cellákba lehet markdown formázott szöveget, képeket, képleteket, videókat ágyazni, de vannak interaktív widgetek is (pl csúszka, progress bar). Az eredmény elmenthető többek közt HTML fájlként (a képekkel együtt).
Itt találsz egy rakás példát, hogy hogyan is néz ez ki:
- basic intro
- Matplotlib bemutató
- numpy bemutató
- audio szűrés
- kvantálási hibák
- térképészet
- egy kis Big Data meg mégegy DatashaderrelItt online ki is tudod próbálni, bár tulajdonképpen felesleges, ha úgyis fel van már telepítve...
-
cousin333
addikt
válasz
t72killer #1750 üzenetére
Az Anaconda gyakorlatilag egy Python disztribúció (olyasmi, mint mondjuk egy Linux). Tartalmazza magát a Python-t, egy rakat 3rd party modult, csomagkezelőt, meg pár külsős eszközt, mint például az Anaconda Navigator. A Spyder és a Jupyter is ezek közé tartozik, de értelemszerűen külön is telepíthetők, nem kell hozzájuk Anaconda. Például egy sima Python telepítővel a hivatalos oldalról, ami alapból felteszi a pip nevű csomagkezelőt. Azzal parancssorból kb. ennyi a telepítés:
pip install spyder jupyter
Mindazonáltal, - noha a Navigátort nem használom - az Anaconda jó cucc, integrálva tartalmaz egy csomó mindent, és képes egy lépésben frissíteni a csomagokat, vagy akár magát a Python verziót is.
Egyébként nem tudom, miről váltanál Spyder-re. Egy időben én is azt használtam, aztán váltottam PyCharm-ra. Ez nincs benne az Anacondában, külön kell feltenni: [link]
Ha viszont csak kattintgatni, kísérletezgetni akarsz, nem komplett programot fejleszteni, akkor arra ott a Jupyter Notebook
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Netfone
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Drón topik
- Trollok komolyan
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE Pulse OC RX 9060 XT 16GB GDDR6 videokártya 27% áfa 3 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest