- One mobilszolgáltatások
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Egy óra, két rendszer
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
Nekem sem a szívem csücske, de igazàból kezdésnek úgy vagyok vele, hogy bàrmit elvàllalok :D
Az egész Frontend szakmàra gondoltál, hogy nem jó?
Mi fele kellene akkor menni? Mert eléggé azt mondják hogy a krossz plattform lesz a jövő, és ha jól tudom pl Angularba is lehet fejleszteni droidra is
+ Mostanàba nézem jobban az àllásokat, lehet rossz helyen keresem, de alig alig talàlni gyak/junior pozíciót Java stb-be
-
bandi0000
nagyúr
Úgymond portfólióra Web témàban, mit érdemes csinàlni, amit be lehetne mutatni interjún, hogy ezt csinàltam ?
Gondolom nem àrt ha van valami -
bandi0000
nagyúr
válasz
vgyuri #13246 üzenetére
Nem az üres sorral van a baj, hanem ami a képen látszik, elsőnek a káposzta,alma,naracs a sorrend, ez jó , 4-én megszűnik a káposzta, de 2-tól van egy új ami nem fér ki, ezért látszik a +1, és az lenne a cél, hogy 5-től ami most nem látszik valójában a sorrend az, hogy Alma,Naracs,Krumpli, de azt szeretném elérni, hogy az előző naphoz képest mikor változott, a sorrend maradjon, de amelyik sor megüresedett abba kerüljön bele az új neve ha van, ha nincs akkor marad üresen, tehát 5-re kiírni az első sorba krumplit, és az alá semmit, mert még az Alma,Narancs elérhető
Fejben már találtam egy megoldást, de az elég összetett sok for, és if, mert jelenleg úgy működik, hogy végig megyek a listán, az első elérhetőt az első, másodikat második... és a 3.tól csak növel egy számlálót, amit az utolsó helyre rak be, viszont ha nem a listán mennék végig, hanem a helyeken, és minden egyes helyhez megkeresném, hogy előző napon melyik növény volt ott, és ma elérhető e, ha igen berakom, ha nem, akkor keresek egy másik növényt a helyére ami tegnap nem volt benne a top 3-ban, vagy nem volt elérhető ma, szal ez elvileg jó, de megpróbáltam megcsinálni de elég sok lett, ezért kérdezem hátha itt van pár tapasztalt róka, aki tudná rá mondani valami egyszerűbb megoldást
-
bandi0000
nagyúr
Lenne egy kis agyalós problémám, amibe én csak egyre mélyebben belebonyolódok
Lényeg, hogy egy naptárat szeretnék csinálni androidon ami egyedi, mert minden napra kijelezné, ha aznap van elérhető növény, és abból is csak az első 3 nevét meg +x-es formátumba a maradékot, tehát ha van 3 növény, ami egész januárban elérhető, akkor minden hét első napjára hétfőre kiírja a nevüket egymás alá, és egy megkülönböztető sávval végigjelöli a vonalukat a hétre, mint pl a windows naptárba, ez jól is működik, a gond az, hogy bárhogy rendezem őket, név vagy dátum szerint, mindig van olyan hónap, amikor egyik vövény valahanyadik naptól nem elérhető, vagy belép egy új növény ami a sorrendben előrébb van, és ilyenkor előáll olyan, hogy a hétfőn kiírja az első 3-az pl Alma, Körte, Narancs, de szerdára kiesik a Körte, bejön az új, de lehet nem pont középre esik a sorrendben, ezért olyan lesz, hogy Kivi,Alma,Naracs, nyilván a nevük nem jelenik meg csak a következő héten, de akkor már borul a sorrend, nekem az lenne jó, hogyha kiesik a középső, de az első és a harmadik van még, akkor azok maradnának a helyükön a középsőt meg vagy kihagyja, és nem színezi a hátterét, vagy ha van másik akkor azt rakja meg
Igazából nekem az algoritmusa kellene nagyjából, mert nem igazán jövök rá, hogy kellene megoldani (Lehet este van
) Maga a droidon ez úgy működik, hogy van egy Adapter, ami 42 napot (view-t) generál le, előre át kell neki adni a listát, ami az adott hónapban teljesen vagy részlegesen elérhető növényeket tartalmazza, gyakorlatilag generáláskor végig megy a napokon, pl lesz a július 5, megnézi, hogy a növények listában van e olyan, aminek a kezdő és a vég dátuma közé esik a július 5, ha igen, akkor kiírja és színezi, és gyakorlatilag ebből kellene megoldanom, tehát visszafelé a napokban már nem tudom módosítani a listát, mert az fix, mindig csak az adott napom tudom varriállni
Nem tudom mennyire voltam érthető, ha nem akkor nekifutok még1-szer, a segítséget előre is köszönöm
Itt egy kép, hogy jelenleg hogy áll, hátha így könyebb kitalálni mit is akarok, itt annyit kell figyelni, hogy 5-én már nem elérhető a Káposzta, de a Narancs igen, csak ez nem látszik, és ugye a 2. héten már borult is a sorrend
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Silεncε #13209 üzenetére
Szakdolgozatot csinálom fő téma android app lenne, nyilván ez egy tök vagány megoldás lehetne, de direkt szivatni se akarom magam plusz melóval, plusz szerintem ha nem adnak hozzáférést, akkor nem biztos hogy szabályos lenne ez
Mind1 majd rákérdezek hátha... maximum megoldom Firebase-be, csak akkor nekem kellene napra készen tartani
-
bandi0000
nagyúr
Lehet triviális kérdés, de publikus api-t csak a weboldal üzemeltetéjőtél tudnám megtudni?
van ez az [oldal] és innen tök jó lenne lekérdezni a napi árakat
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Domonkos #13141 üzenetére
Igem ezt akartam mondani, hogy végső soron tök8 hogy mit gondolok, mert úgy is azt kell csinálni, amit a főnök mond, ha meg hobbiból csinálom akkor igazából attól függ mi a cél, de referenciának jól mutathat, tudsz olyat csinálni ami minden eszközön ugyan úgy néz ki és működik
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Domonkos #13139 üzenetére
Mint mondtam eltúloztam, és már én is optimalizáltam IE-re, de ha van 4-5 böngésző, amin ugyan úgy működik az app, akkor mégiscsak + idő és energia megcsinálni a 6. ra is, és a végeredmény meg lehet teljesen más lesz a többi verzióhoz képest
+ mennyi az az idő mikor már azt mondod, hogy erre nem fogom megcsinálni? Mikor már az utolsó IE-es gépet is kukázzák bizonyítottan? Azért ha már a microsoft se fejleszti az IE-t akkor az csak jelent valamit
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Domonkos #13136 üzenetére
Kicsit eltúloztam a dolgot, természetesen nem ez a felfogásom, csupán bosszantó hogy van egy csomó jó alternatív böngésző, ami mindenben többet nyújt mégis léteznek emberek, akik nem hajlandóak használni, és hiába csinálsz egy hiper szuper modern appot, ha közben optimalizáció után teljesen más lesz a vêgtermék csak hogy ugyan úgy nézzen ki, illetve lehessen használni minden böngészőn
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bozsozso #13134 üzenetére
egyszerű html+css dizájnál nem igen okoz gondot, persze ha külső modulokat, bootstrappet használsz akkor igen lehet, de én személy szerint azt mondom, amit ki fognak itt fütyülni mert nem jó hozzáállás, de aki még mindig pl IE explorert használ, az meg is érdemli, hogy ne menjen neki a weboldal
Persze a te esetedben egyszerű, mert cégen belül meg tudod mondani hogy melyik böngészőt használják, illetve ha a tesztelés során több böngészőn is kipróbálod akkor nagyon mellé nem tudsz lőni
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bozsozso #13128 üzenetére
Ha ún. webes dolgot akarsz, akkor lesz pl 1 gépen a Mysql db-d, lesz pl egy php/java rest apid, ami kapcsolatot tart a db vel és a klienssel, ami esetedben lehetne egy bot egyszerű HTML+Css weboldal, és kb olyan lenne a végterm3k mintha megnyitnál egy weboldalt, csak esetedbe nem kéne ezt kitenni webszerverre
Bár szerintem ez így bonyolult, ha jól veszem ki a szavaidból nem fejlesztő vagy, csak össze akarsz dobni valamit valamilyen nyelven ami segít valamiben
Szal akár Javaban is, vagy C# ban is meg lehet csinálni, és akkor lesz egy futtatható állományod bár hogy mi lenne a legegyszerűbb hát passz
-
bandi0000
nagyúr
Lehet félreérthető vagyok
Azt akartam kérdezni, hogy elég felsorolni tudás szint nélkül, amit használtam már, vagy valahogy jellemezni kellene a tudás szintet, nyilván nálam nem lehet azt mondani hogy junior vagy senior
Tehát mint mondtam foglalkoztam C#-al PHP-vel de kanyarban sincsenek ezek a tudások pl java, javascript tudásomhoz képest, ezért nem akarok olyanba belefutni hogy odaírom a php t pl,de az első komolyabb kérdésnél az interjún elfüstölök
Nyilván mindent meg lehet, újra lehet tanulni ez csak idő kérdése
-
bandi0000
nagyúr
Köszi
Hát igazából sulis projekt feladatokat csináltam nem nevezném gagyinak de talán nem az az ún. eladható app, plusz ugye szakmai gyakon már talán mondható eladhatónak a projekt
Lényegében pl C# az amiben annak idején egy kisebb konzolos alkalmazást csináltunk, meg 1-2 tantárgyam volt belőle, arra mit lehet írni, de sztem nem gyakornoki szinten vagyok belőle, van értelme egyáltalán megemlíteni, hogy láttam már ilyet
-
bandi0000
nagyúr
Srácok, önéletrajzba hogyan szokás feltűntetni a programozási ismereteket ?
Ugyanis most végzek lassan az egyetemmel, de értelemszerűen seniornak nem nevezném magam semelyik nyelvből, esetleg junior, de az se az összesre igaz,mert van olyan nyelv amiben nem csináltam nagy dolgokat de az alapokat inserem -
bandi0000
nagyúr
válasz
#20411392 #13006 üzenetére
köszi
Igen, gondoltam hogy félre lesz értve a második rész, nem arról van szó, hogy havonta pár napot nem tudn3k vagy akarnék rá szánni, hanem azt nem tudom elképzelni, hogy minden nap hazaesve a melóból még pár órát szütyögök programozással, mert ha napi 12 órát ezzel töltök, akkor már 3-400k nem is hangzik olyan soknak pár év után
Szeretem ezt csinálni, meg jó is lenne ezzel fogalkozni, de nem akarom a nap 24 óráját ezzel tölteni, persze nyilván megértem a céget is, de gyanús, hogy ennyi tanulást/magán képzést nem fizetik meg sose
-
bandi0000
nagyúr
Nem akarok nagyképűnek vagy hasonlónak tűnni, csupán meg szeretném tudni, hogy mire számíthatok, illetve az elvárásaimhoz képest mit várjak
2 dolog érdekelne ha tudnátok segíteni
Lassan végzek a sulival és szeretnék szakmába dolgozni, tudom hogy vidéken pesten eltér a fizetés, nem is akarok mondani konkrét összeget, de ugye már lassan a 8 általánossal rendelkező futár is megkapja a 200-250k t, én nem is sajnálom tőle, de attól tartok, hogy olyan helyzetbe kerülök, hogy diplomával kevesebbet keresek majd mint ők, ez valós félelem?
Illetve a másik, hogy a tanulás, új technikák megismerésének nem vagyok az ellensége, de nem akarom azt, hogy reggeltől dél utánig dolgozok, hazaérek és még tanulnom, olvaagatnom kelljen minden egyes nap, hogy legyen munkám, ez mennyire jellemző? Azt elfogadom meg nincs gondom vele, hogy az elején ez lesz, de örökké nem szeretném ezt
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #13001 üzenetére
jah ját Doc-ra konvertáltam
Wordbe van az a keresés és csere azért gondoltam első körben erre
Bár most hogy mondod leszedtem txt be így legalább nincs a felesleges formázás, 1 oszlopban van minden szó
Viszont így nem tudom mire kéne rákeresnem, mert a szavak elött nincs 1 szóköz se
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #12999 üzenetére
persze ez volt az első ötletem nekem is, az app sem túl elegáns szóval beleférne
az a baj, hogy nem tudom milyen reget kéne használni, az elejére oda tudtam rakni a kifejezést, de a végére már nem tudom mire kéne keresni, vagyis kerestem pár dologra
a másik gond meg a word idézőjele, azt a fajtát nem fogadja a fordító
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #12997 üzenetére
Ha lenne itt egy varázsló azt megköszönném
Adott egy fájl, sajnos csak pdf-ből tudtam generálni, szóval olyan lett amilyen...
Ezzel mit lehetne csinálni, hogy importálni lehessen egyszerűen? 2 oszlopot külön külön szét tudom választani, szóval csak 1 oszloppal kellene foglalkozni, csak ilyen oszlopból van 40 oldal
és ha kézzel kell megcsinálnom tuti belerokkanok
-
bandi0000
nagyúr
Jött egy hirtelen ötletem, hogy csinálok egy primitív szókártyás appot androidra
Viszont azt nem tudom, hogy hogyan kéne kivitelezni, mert van kb 4000db szó párom, viszont nem tudom hogy kéne tárolni, legegyszerűbb az lenne ha nem kéne tökölni adatbázissal, de gyanús nekem, hogy ennyi stringet nem tudok tárolni a memóriában, vagy igen?
-
bandi0000
nagyúr
androidnál a kotlin az mennyire tér el a javatol? Mert nagyon azt erőlteti a gugli, javaban már csináltam 1-2 kisebb appot, de ha merőben más lenne a kotlin akkor egyenlőre hagynám
-
bandi0000
nagyúr
válasz
IMIIKE1998 #12929 üzenetére
én mérnökinfön vagyok, de nem a BME-n, attól félek
okj-t nem tartom sokra, akkor inkább valami felsőfokú szakképzés, papír mindenképp kell, vagy ha nem, akkor nagyn pronak kell lenned, hogy szóba álljanak a cégek veled
vagy ha jól megy az angol, akkor van sok sok online képzés, de a sulis alapok viszont kellenének
-
bandi0000
nagyúr
válasz
IMIIKE1998 #12927 üzenetére
A default válasz, hogy kell a matek...Viszont attól dügg mit akarsz programozni, játék hát passz, most volt nekem egyetemen, nyilván alap kis 2D játékokat csináltunk, de ott ha nem akartam megérteni a hátterét akkor használni könnyű volt
Van az a unitys képzés, az Otherworldos faszi tartja, ahogy tudom nem olcsó, de ott kipróbálhatod, de am asszem BME-n van már játékfejlesztés szak
Érdekességképp, én 2-szer éretségiztem matekból, egyszer kettes, másodszorra 3 lett, egyetemen a matek tárgyakat viszont átlag 4 re hoztam
-
bandi0000
nagyúr
Külön android programozás fórumot nem találtam, de hátha itt is megfordul 1-2 fejlesztő
Valaki tudna segíteni abban, hogy mi a Room adatbázist használjuk androidon, működik minden frankó, csak azt nem tudjuk, hogy amelyik táblák függnek egymástól, tehát idegen kulcsa van, azt hogy kérdezzük le
Kellene csinálni hozzá egy külön entitást, ami gyakorlatilag a 2 tábla adatait tartalmazza, vagy van egyszerűbb megoldás is?
-
bandi0000
nagyúr
Na ez egy jó probléma amit felvetettél
Azon gondolkodtam, hogy sok cégnél van beugró feladat, pl papíron programozni, de amióta a
seggünkis kinyalja szinte az intellisense azóta szerintem nagyon senki se emlékszik 1-1 metódusra pl, hanem kikeresi mi kell és cső, + ha valamit nem tudsz 10 perc alatt kiguglizodNyilván ha valaki 1 nyelvet használ ott berögződnek talán előbb vagy utóbb, de ha kezdő akkor érdekesek ezek a tesztek
-
bandi0000
nagyúr
válasz
sztanozs #12734 üzenetére
Köszönöm, még1 kérdés aztán nem fárasztalak...
Tehát akkor,ha jól értem a CSRF és a JWT külön dolgokra jó
Tehát ha én azt szeretném, hogy sose jelentkezzen ki a felhasználó látszólag, akkor JWT acces és refresh token kell pl, ha lejárt az access token, akkor kér a háttérben egy új access tokent a refresh tokennel, JWT a felhasználó azonosítására kell nekem
De még kelleni fog egy CSRF token, amit pl első bejelentkezésnél megkap, és amikor pl egy törlést akar csinálni, akkor ezt visszajuttatja a szerverre, aki ellenőrzés után végrehajtja a törlést, és küld egy új CSRF tokent
Nem lehet a kettőt egyesíteni? Vagy ezt mindig ilyen (látszólag) bonyolultan oldják meg?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
sztanozs #12732 üzenetére
és van értelme a kettőt, tehát a JWT-t és a CSRF-et együtt használni? tehát a jwt menne localstorage-ba és headerbe kérésenként
A csrf mrg passz, mert a legtöbb példába együtt volt a felület a háttérkóddal
Az én esetemben egy php rest backend és angular frontend lenne, php ból csak ugye a konkrét adatokat juttatom el a klienshez json formátumban
-
bandi0000
nagyúr
válasz
#68216320 #12730 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni de nem
Én már pár hete küzdök vele, de nem nagyon jövök rá a jó megoldásra, mert a vége mindig az, hogy ha ellopják a tokent, akkor baj van
Ha már úgy is feljött akkor hátha tud valaki mondani nekem okosat
Én is alapjába JWT-t használok, de azt szeretném, ha a felhasználónak nem kellene bejelentkeznie megint ha aktívan használja az oldalt, erre gondoltam, hogy minden kérésnél kap új tokent, vagy szebb lenne figyelni kliensen, hogy ha lejárt a token, akkor már a refresh tokennel kér egy új access tokent...
De itt megint az a baj, hogy ha kikerül valamelyik token, akkor gond van, ajánlották még a CSRF/XSRF tokent, erről mi a véleményetek? Mert ennek is utána jártam de nem áll össze a kép, hogy miért lenne biztonságosabb
Vagy ha teljesen más a megoldás, akkor mit ajánlanátok?
-
bandi0000
nagyúr
Köszönöm a billes tanácsokat, végül egyenlőre maradtam a magyarnál, EU kiosztás is kb annyira ritka mint a magyar
De van egy másik érdekes kérdésem, sokatokat látlak több prog nyelvi fórumban segíteni, ti minden nyelvet használtok vagy csak 1 et és a többit nagyjából up to date-en tartjátok?
Igaz nem használtam C++ t sokáig, szinte csak a suliba, de már szinte csak az alap dolgokra emlékszek, nyilván kis frissítés után lehet menne, de hirtelen valszeg elvéreznék
-
bandi0000
nagyúr
Gondoltam hogy nem lesz egyszerű
jelenleg 1 gépen megy a prog és a multimedia, nekem is jobban tetszene UK/US, de ha meg netezek akkor kellenek a magyar ékezetek...na mind1 majd kiagyalom, mindenesetre köszi a válaszokat
-
bandi0000
nagyúr
Nem teljesen idevágó kérdés, de pont billentyűzetet akarok venni, és a mechanikusba nem igazáb van magyar
Haverom engem mindig fikáz, hogy magyart használok, épp ezért jön a kérdés, hogy ti milyen kiosztásút használtok? Kényelmesebb UK kiosztás programozáshoz? Vagy tök8?
-
bandi0000
nagyúr
Tudna valaki segíteni?
Most kezdtem el tanulgatni a webfejlesztést, és a SlimFramework tutorial-át csinálom, viszont most kaptam egy kis hibát, amit még nem tudok értelmezni:
Fatal error: Using $this when not in object context in index.php on line 26Lényegében úgy haladok mint a tutorialba, de csak nagyjából értem az angolt, vagyis nagy részét megértem, de néha elsiklok 1-2 fontos dolgon, valószínűleg most is így van
A kód egy részlete:
$app = new \Slim\App(['settings'=>$config]); // hozzáadtuk a beállításokat
$container = $app->getContainer(); // Dependency Injection Container hozzáadása
$container['logger'] = function($c) { // Monolog használata az alkalmazásban
$logger = new \Monolog\Logger('my_logger');
$file_handler = new \Monolog\Handler\StreamHandler('C:/Users/bandy/Desktop/Slim/src/public/logs/app.log');
$logger->pushHandler($file_handler);
return $logger;
};
$this->logger->addInfo('Something interesting happened'); // összes hiba egy log fájlba kerül
$container['db'] = function ($c) { // Adatbázis létrehozás
$db = $c['settings']['db'];
$pdo = new PDO('mysql:host=' . $db['host'] . ';dbname=' . $db['dbname'],
$db['user'], $db['pass']);
$pdo->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
$pdo->setAttribute(PDO::ATTR_DEFAULT_FETCH_MODE, PDO::FETCH_ASSOC);
return $pdo;
};
$mapper = new TicketMapper($this->db); // Útvonal létrehozás -
bandi0000
nagyúr
válasz
GreenIT #12383 üzenetére
Én mint kezdő programozó...
Javascript nem annyira nehéz nyelv szerintem, tehát az alapokat könnyű megtanulni, inkább a sok féle technika/konvenciót nehéz elsajátítani, OOP stb hogy a program/kód olyan legyen amiért fizetnének is
Tehát szerintem nem a nyelveket nehéz megtanulni, hanem a hozzájuk kötődő elvárásokat, hogy hogyan épüljön fel
+ al algoritmikus gondolkodást se lehet tanulni, nagyon sokan buktak meg olyanok az egyetemen akik megcsináltak pár weboldalt, de mikor valami komolyabb jött C++/C# ahol gondolkodni is kellett már el is füstöltek -
bandi0000
nagyúr
Hát akkor kb mindenki ugyan azon a véleményen van, csak kérdéa hogy mennyire lehetséges megvalósotani, fizetés annyira nem érdekel még, mert első pár évben a fejlődés a cél, de tartok tőle hogy hiába van kikiáltva ez a szakember hiány, amit részben el se hiszek, mégse lesznek akkora fizetések mint amilyen elvárható lenne
Pl. Sok ismerősöm futárkodással/autó bolti eladással 2-3 kilót megkeresi, azt gondolná az ember hogy majd diplomával , alap tudással ezt megkapja egy programozó is, de azért kétlem
-
bandi0000
nagyúr
Tartanék egy kis közvélemény kutatást, miszerint ti, hogy képzelitek el a jövőtöket, abból a szempontból, hogy 65+- év a "nyugdíj" korhatár
Már egy ideje gondolkozok azon, hogy 60 évesen nem tudom hogy mennyire képes még egy programozó ellàtni a feladatát, tehát pl nem tudom elképzelni magam hogy nyugdíj elött pár évvel még mindig programozok, és amennyire tudom, mindenhol a fiatalokat keresik azért, nyilván pár emberből lesz főnök pl de az nagyon kis százalék vagy nem?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #12321 üzenetére
köszi
Igazából suliba elő jön nemsokára a javascript is, csak párhuzamosan én meg csinálni akarok egy weboldalt, amire vagy javascriptet vagy typescriptet mondtak, és mivel egyiket se használtam még, úgy gondoltam, hogy typescriptnek ugrok nekiSzépen lassan kezd amúgy össze állni a dolog már, de akkor lehet javascriptel kezdek, csak az az érdekes hogy könyveket se nagyon találok, sőt példa programot se
Ha jól gondolom ez a REST-API is pont a php<->typescript között teremti meg a kapcsolatot
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #12319 üzenetére
mondom hogy nagy a baj
php szerver oldali, a typescript meg kliens
de a kettő között mi teremti meg a kapcsolatot, hogy mennek az adatok?
Gondolom triviális dolog de nem áll össze a fejemben ez, akarok csinálni egy kis példa progit gyakorlás képp, ahol php megkapja az adatokat egy adatbázisból, a kliens oldal ugye typescriptel meg lekéri ezeket
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Tudtok ajánlani könyvet typescripthez, különösen olyan lenne jó amibe van konkrét példa PHP vel, most próbálok ismerkedni ezzel a gyönyörű világgal és kicsit még nem látom át hogy mi hogy kivel kommunikál
-
bandi0000
nagyúr
nálunk ez a fél éves anyag, én Kecsón tanulok, szóval nálunk a fizika csak szóró tárgy, én azért szívok vele még 3. fél éve, nekem szinte ált sulin kívül nem igen volt fizikám az meg 8 éve volt, szóval 2. fél êvbe már mentem plusz órára tanárhoz, vizsga nem lett meg mert csak az utcsóra tudtam elmenni mert több vizsgám volt, idén már sztem meg lesz a megajánlott
-
bandi0000
nagyúr
Halott valaki/elvégezte esetleg ezt a Planet Taxi Unity Game képzésről?
Árra kíváncsi lennék azt sehol se találok, bár szkeptikus vagyok ezzel, mert egy kicsike alapot adhat hogy hogy állj neki, de sztem ezt sehol se számítana sokat referencia ként
-
bandi0000
nagyúr
nem akkor akarom megtanulni, csak összeszedni, amiket néha itt írtok, hogy mik szoktak lenni a beugrók, azokat zömében tudom, csak nyilván kicsit fel kell eleveníteni
nálunk mát prog2 és most a prog 3 is elvileg csapatmunkás dolog, de baszhatod ha a csapattagod nem ér rá/nem érdekli/ nem tudja megcsinálni, és akkor vagy elosztjátok és reménykedsz hogy megcsinálja időre és jól, vagy inkább megcsinálod egyedül...
-
bandi0000
nagyúr
igen ezt hallottam, diploma után és álláskeresés elött majd összeszedem ezeket, hogy felkészüljek rá
az esetek többségében velem az a baj, hogy mondják hogy csináljak egy ilyet, akkor hirtelen lehet nem fog eszembe jutni, hogy mi az, de közben tudom hogy mit krll csinálni...
miután meg elmondják hogy ezt kellett vna csinálni, akkor meg verem a fejem a falba hogy bakker... -
bandi0000
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #11621 üzenetére
de a cégeknél mi az amit elvárnak egy friss diplomástól? mert ha azt mondod hogy ott tanul meg programozni, de akkor úgy állnak hozzám, hogy nem tudok mindent de majd megtanulom ott, vagy eleve azt várják, hogy önszorgalomból a képzés alatt profi szintre hozom magam programozából?
konkrétan melyik matekra gondolsz?
-
bandi0000
nagyúr
nyilván van sok ilyen bugyuta ember, alapból nem rossz az egyetem mert adja az extra tudást, de nálunk is van nem 1 olyan diák aki programozni se tud, mégis valahogy átküzdötte magát a tárgyakon, és ezekből lesz olyan akiket említesz sztem
am én is kíváncsi vagyok ilyen feladatokra, ha tudsz akkor dobhatnál be
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kovisoft #11577 üzenetére
igazából csak ennyi, hogy válasszam ki a tömbből a 4 legnagyobb elemett sse utasításokkal, holnap úgy is megmondja a tanár, hogy kellett volna megcsinálni, de gyanús hogy vagy
egyenként kikeresem a legnagyobbat, és tömböt elrontom pl
vagy sorbarendezéssel lehetne
vagy a maxps el kellene valamit csinálni, hogy úgy adja vissza a 4 legnagyobbat -
bandi0000
nagyúr
Tudna valaki segíteni asm-ben hogy lehet megoldani SSE-n belül, hogy egy 100 elemű tömbből kiszedje a 4 legnagyobb elemet?
maga az utasítás meg van, csak arra nem jövök rá, hogy tudom átadni négyesével xmm1 regiszterbe a tömb elemeit, vagy más megoldás van erre?
-
bandi0000
nagyúr
C#-ban írom a progit, de végül is egy általános megoldást szeretnék találni ,ha tudtok valami szép és egyszerű megoldást erre
Egyszerűség kedvéért mondjuk, hogy fodrász szalonról lenne szó
Van egy nyitási és egy zárási időm, óra-perc formátumban
illetve napra lebontva, kigyűjtve, a már foglal időpont, itt lényegében több formátumról beszélhetünk, alapon véve egy string tömbben van benne az az napi foglalás kezdete óra-perc formátumba, és egy külön string tömbben, a lefoglalt szolgáltatás illetve a hozzá tartó idő igény
Tehát megoldható lenne, pl egy TimeSpan tömbben eltárolnám, hogy mettől meddig tart 1-1 lefoglalt időpontÉs nekem az kellene, hogy kiírnám, az adott naphoz tartozó szabad idő intervallumokat
pl
8:00-kor nyitnak az első foglalás 9:45-től van 10:30 ig akkor úgy írni ki, hogySzabad időpontok:
8:00-9:45
10:30-...Az a baj, hogy nem áll össze a fejemben a dolog, hogy hogy kéne ezeket kezelni, valakinek lenne rá valami ötlete?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #11504 üzenetére
félig rá jöttem, mert ha int-ként definiálom, akkor nem dob hibát
de akkor még mindig nem értem, miképp függnek ezek össze
int 4 byte és ezek szerint 2 elemű tömböt tudok itt definiálni
amit össze adok egy 64 bites paddw-vel, és működik
de ugyan ez akkor is működik, ha short inttel definiálok 4 elemű tömböt és ugyan úgy a 64 bites paddw vel adom össze
-
bandi0000
nagyúr
végül is mondhatni egészen bele jöttem ebbe az asm-be, viszont most kicsit értetlenkedek
negálni kéne mmx utasítással egy tömböt, arra gondoltam, hogy bitszinten xor-ba hozom a negálni kívánt tömböt, és egy másikat amibe csak 0 van, viszont valami gixer van, mert az eredmény tömbre mindig hibát dob, futás közben
konkrétan ezt: Run-Time Check Failure #2 - Stack around the variable 'ered' was corrupted.short int n[2] = { 2,4 }, ered[2], m[2] = { 0,0 };
_asm
{
movq mm0, n;
movq mm1, m;
pxor mm0, mm1;
movq ered, mm0;
emms;
}
printf("%d %d\n", ered[0], ered[1]); -
bandi0000
nagyúr
válasz
krisz4b70 #11494 üzenetére
én is segítek, nem tudom milyen nyelven programozol, de akkor átmehetünk oda, bemásolod a kódodat oda, és átnézem, ha nem jó akkor szólok, de annak nincs sok értelme ha megcsinálom, és akkor te rosszabbik esetbe azt se tudod mit csináltam, és ha kis eltérés lesz a ZH-ban, akkor nem fog futni a kód...
igen tavaly én is így csináltam, és nem jött be -
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #11479 üzenetére
ennyire azért nem vagyok süsü
Igazából ZH-ra gyakorlok, persze nem tudom mi lesz benne, de nyilván tömbbel kell műveletet végezni, és erre az abszolút értékes dologra nem sok kézzel fogható ötletem van, nyilván a kivonást meg tudom csinálniekkor nem a PSUBS B/W alkalmas? előjeles telítésesnek nevezik ezt, ebből gondolom, hogy akkor előjellel tárolja, vagy a Psubb ha negatívra jönne ki a kivonás, akkor is pozitív lenne?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kovisoft #11477 üzenetére
köszönöm, így már teljesen világos
SSE utasítások is hasonló szisztéma szerint működnek?
Nem akarlak egész este szórakoztatni titeket, de egy utolsó kérdés még, hogy merre induljak el, ha a feladat az lenne, hogy ugye kivonom őket, és a kivonásnak abszolút értékét kell össze adni
-nekem erre az az ötletem, hogy feltétellel vizsgálnám, hogy nagyobb e a különbség mint 0, ha nem akkor megcserélem a kivonást, ha nagyobb akkor összeadom, nem túl esztétikus megoldás, de érthetőbb mint amit a megoldásnak kaptam erre
- meg arra is gondoltam, hogy a számot talán bit szinten lehetne e maszkolni úgy, hogy ha pozitív akkor ugyan azt a számot adja, ha pedig negatív akkor a pozitív részét adja
tahát ha a különbség 1, akkor ahhoz hozzáadnék 255-öt, és 1 lesz
és ha -1 a különbség, akkor +255 és 1 leszpersze ez elvi feltevés, ennek nem néztem utána hogy így van e, de gyanítom hogy nem
-
bandi0000
nagyúr
köszi srácok azt hiszem kezdek megvilágosodni
tehát ha pl 2 4 elemű tömböt akarok összeadni, unsigned __int8 be venném fel a változót, akkor 0 és 255 közötti számokat tudok definiálni, és ehhez elég lenne egy 32 bites padd, ami elvileg 4*8 bitet tárolna, bár itt akkor elvileg lehetne túlcsordulás?!?
na mind1, holnap majd megpróbálok megvilágosodni jobban
C vonalat úgy értettem, hogy C-be kezdtük el a programozást, persze elég korán abba is maradt, igazából az alapokat tanultam meg, ennyire alacsony szinten sajnos nem
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #11472 üzenetére
köszi akkor még két kérdés
mind1 hogy ha számokat akarok összeadni/kivonni/szorozni/osztani, akkor char-vagy int ként tárolom és adom össze?
és ha mm0-ba rakja az elek összegét, akkor tömbként tárolja az mm0 ba vagy 1 számként? ergó ha ugye az összegre vagyok kíváncsi, akkor simán belerakom egy változóba az mm0 értékét és kész, vagy egy változó tömbbe kéne rakni?
A tanár által adott kód annyit csinál, hogy az mm0 regiszterbe (ami egy 64 bites MMX regiszter) berakja az A tömböt (ami persze nem short int, hanem char és nem öt eleme van, hanem nyolc), az mm1 regiszterbe meg a B-t, aztán a kettőt összeadja és az eredményt ott látod az mm0* regiszterben.
-egyrészt ez miért jó ha így csinálom/csinálja? ezt a részét egyáltalán nem értem, charként tárolom a számot, akkor a ascii kódját adná össze? bár nem, mert akkor nem jól adta volna össze a 2 számot
ne haragudj, hogy ennyire értetlen vagyok, de alapvetően c/c++/c# vonalon mozgok, és ez elég messze áll tőlem jelenleg, nehéz nekem feldolgozni agyilag hogy mi történik... ráadásul asm ben nincs is olyan szintű segítség mint a többi nyelvnél, hogy beírok egy parancsot és ki dob csomó kódot a google, és egyértelműen el van magyarázva(vagyis nekem nem egyértelműek a találatok)
-
bandi0000
nagyúr
válasz
kovisoft #11470 üzenetére
nem hiszem, bár ez elég nagy hiba, de ezt csak úgy irtam, hirtelen egy példának, próbáltam úgy is hogy minden elem egy 1 es, és akkor is irreleváns eredményt adott, az a baj nem tudom hogy működik ez az összeadás, mert nem hiszem, hogy össze adja egyenként egyik tömb i-dik+ másik tömb i-dik elemét, és aztán a 4 összeget össze adja és az lesz az eredmény
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #11468 üzenetére
áhh nem merem berakni, vagyis nincs értelme
Megoldást átküldte a tanár, de fogalmam sincs, hogy mi miért hogyan működik
talán az első kérdés, hogy vannak ezek az összeadó utasítások, PADD D/B/Q körbeforgó összeadás,mi nem csináltunk órán több elemű tömb összeadást, vagyis csak úgy, hogy pl 4 elemű volt mindkét tömb, de csak az első helyén volt érték, a többin meg 0 volt
tehát
short int A[4]={100,0,0,0,0};
short int B[4]={100,0,0,0,0};
_asm
{
movq mm0,A;
movq mm1,B;
paddb mm0,mm1;
}faján összeadja a 2 számot, de ha a többi elem helyére is mást írok, mint 0, akkor számomra irreális érték jön ki, aminek nyilván van magyarázata, de nem tudom hogyan működik
-
bandi0000
nagyúr
Van valaki aki érti ezt a assembly nyelvet? tavaly még jobban értettem az alapokat, de most teljesen elvesztem, mondjuk annyira nem is jó leírást adtak most a tanárok
lényeg, hogy pl van most egy feladat, hogy van 2 4 elemű tömb, benne 8 bites számok, és ki kéne egymásból az azonos indexű számokat, ennek az abszolút értékét venni, és összeadni MMX vagy FPU utasításokkal kellene megodani
nem egy túl bonyolult, de nem tudom hogy kellene lépkedni a tömb elemein tavaly eax és ecx el indexeltük a ciklust, de ez most nem akar működni nálam
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #11450 üzenetére
mint mondtam sok a kérdőjel, de lehet hogy direkt így akarták ezt, ilyen "erő felmérő" gyanánt, vagy nem tudom, igazából nem annyira vészes ez a menü, nem is kéne, elêg lenne pl input alapján menüt választani, de ez a legkevesebb,mert a nyilas menüt arra kérték, hogy csinálok egy heti nézetes naptárat, ahol konkrétan nyilakkal kell operálni, ez lesz a nehezebb de megoldható, max nem lesz olyan szép a kód
-
bandi0000
nagyúr
nem feltétlen akartam, vagyis első körben akartam, de most már nem, és végül is össze keveredett a fejemben
csak a nyilakat akartam használni
csak amiből tanulok könyv, ott használtál konzolosnál ezeket a formokat, és csináltak egy szöveges mezőt, amibe lehetett írni, de párhuzamosan bele írták a kódba azt, hogy bizonyos karaktereket ne vegyen figyelembe, és végül is így kavarodtam bele, hogy ha a gombokat akarom használni funkcióra akkor kell a form
-
bandi0000
nagyúr
abba tudnátok segíteni, hogy ha konzolos projektet csinálok C#-ba, akkor hogy tudom megcsinálni, hogy működjön a windows.forms ? próbáltam ezt a windows.forms névteret használni, de aláhúzta, gondolom nem találja ezt, viszont ha új projektet akarok létrehozni, akkor ott van ez a windows forms app, de gondolom ez még nem segít nekem
-
bandi0000
nagyúr
köszi, igen én is oda járok, van pár tanár akire halgattnék, de őket csak jövő héten tudom megkérdezni majd
igazából az eheti órán konstatáltam hogy baj lesz ezzel a nyelvvel, mert vannak dögivel új dolgok szóval szedtem le könyveket, + ajánlottakat is, de nyilván mivel ma kezdtem így az elején járok, csak a feladat miatt kicsit előre kérdezgetek mert eléggé idegesít hogy meg tudom e majd csinálni, c++- ba nem hiszem hogy gond lenne, de ez egy kicsit más, na mind1 majd megpróbálok magamtól rá jönni a dolgokra
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #11416 üzenetére
köszönöm a hozzászólásod, 2 hete kezdtük el a c#-t, és ma kezdtem el magam képezni benne, nem én írtam a feladat követelményeit, ezért kérdeztem, de akkor ne haragudj ha ezzel a lelkedbe tiportam, nem tudtam hogy mindenki programozónak születik úgy hogy az összes nyelvi szintaktikát szabályokat ismeri
-
bandi0000
nagyúr
köszönöm, bocsesz félig meddig TV-re figyeltem, és úgy kevertem össze az OOP-t, mert magyarul ugye objektum
Nagyjából igen egyezikamit gondoltam, csak valszeg rosszul fogalmaztam...
az a baj, hogy tényleg hiába magyarázzák el pár szóba ezeket a dolgokat, ott nem lehet egy kezdőnek felfogni, gyakorlaton meg nem megyünk annyira mélyre hogy ezek tudatosuljanak, pedig rohadt fontos dolgok
akkor lehet ellentmondás van, mert a feladat kiírásban egyértelműen csak a C# van megadva
illetve a konkrét követelmény között van ez :
Az include direktívák sorrendjét úgy válasszuk meg, hogy a header fájlok között a
speciálistól haladjunk az általános felé.
o Saját header fájlok → programkönyvtár header fájlok → rendszer header
fájlok.ebből gondolom hogy saját header-t kell írni, mert ugye a math.h is header, és matekos függvények vannak benne, amit én tudok használni, vagy keverem már megint?
-
bandi0000
nagyúr
na most elég sokat ovlasgattam a c# nyelvről, és az OOB programozásról, viszont kicsit kavarognak a gondolatok a fejemben, szóval ha valaki ráér, és segítene kicsit kitisztázni azt megköszönném
Szóval az első dolog ez a public/protect/private tulajdonságok, első körben nem értem hogy utóbbi kettőnek mi a jelentősége, azt nyilván értem, hogy ne tudja valaki az adattagokat közvetlenül elérni/szerkeszteni, viszont ha én akarom használni, akkor úgy is kell egy nem is tudom minek hívjam ,függvény talán amivel tudom használni, de akkor bárki más is tudná így nem?
ez az OOB felfogás kicsit nehézkes nekem, illetve ha valaki el
tudná 1-2 mondatban mondani, hogy általában milyen adattagok esetén érdemes a private/public tulajdonságokat használni?Illetve a protected nem igazán tudom hogy miben különbözik a private-tól
És most jön az igazi katyvasz, ha jól értettem, akkor ha private egy adattag, akkor ha az osztályból csinálok egy objektumot, akkor közvetlenül elérem az osztály adattagjait, private esetén meg nem közvetlenül érem el ugye
és ez a private/public első sorban változók védelmére használatos? Vagy szokás függvényeket is pl ezekkel ellátni?
és még ami kérdés, a feladattal kapcsolatba, hogy kérik, azt,hogy header állományokat csináljak, ezt igazán sose csináltam, meg nem is nagyon foglalkoztam eddig vele, szóval lényegében, pl a feladathoz kapcsolódóan kapok majd adatokat, akkor pl header-be meg tudom írni, azt hogy esetleg átveszem és eltárolom ezeket az adatokat, aztán egy másik headerbe ezzel az adatokkal dolgozok
pl első headerbe annyi van, hogy bekérek x és y-t
másik headerbe ezt az x és y-t összeadom
és ezeket a header állományokat osztályokkal oldom meg, és ugyan úgy működik ez, mintha 1 állományba lenne az összes osztály?
Hirtelen ennyi, és köszönöm a türelmet is
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #11407 üzenetére
persze tudom ez ilyen hoki moki feladat, de nekem nagyon jó, mert fele dolgot nem tudnám megcsinálni, így meg rá leszek kényszeritve hogy megtanuljam
kötelezően c# be kell írni, én is agyaltam h használni nem fogják sztem mert konzolos lesz, nem hiszem h ezt adnák ügyfélnek, de ha már megjegyzik a nevem a jövőbe az már jó nekem
-
bandi0000
nagyúr
valószínűleg mostanában sűrűn látott elvtárs leszek ittCéges feladatot vállaltam, de nyilván hiányos még a tudásom...
Ami most hirtelen szembetűnt, hogy kb merre nézelődjek ahhoz, hogy c#-ban, egy egyszerű felületet kéne csinálni, de inkább be másolom a feladatot, lényegében nem tudom, hogy a nyilakkal való és gondolom enterrel "leütést" mivel lehet megoldaniA bejelentkezés után meg kell jeleníteni az üzlet nyitva tartását. Erről a felületről lehessen
valamilyen interakcióval (nyilakkal, vagy valamilyen billentyűparanccsal) átnavigálni a
heti nézetre. Ebben a nézetben meg kell jeleníteni, hogy mely napokon van még szabad
hely. A megjelenítés legyen táblázatos és nyilak segítéségével lehessen navigálni a hetek
közöttgoogle a barátom, szinte első találattal még videót is találtam hozzá
akkor csak akkor írok ha elakadok
opr: Köszönöm
-
bandi0000
nagyúr
válasz
dabadab #11388 üzenetére
hosszú távon biztos jobb lesz, csak most tanítják az adatbázisokat, szóval elő kell magunkat majd képezni, a progihoz tartozik egy regisztrációs rész is, ami valami felhasználónév + jelszóval kell majd belépni, ezeket az adatokat is ebbe az adatbázisba használjuk? vagy van erre jobb megoldás?
-
bandi0000
nagyúr
köszönöm, majd utánanézek, csak az adatbázisok meg a txt kiiratás beolvasás nem állt össze, majd tanulmányozom a követelményeket és ha nem tiszta akkor kérdezek
-
bandi0000
nagyúr
suliba elvállaltunk egy céges projektet, nem profi szintű munka, de egy valamin megakadt a szemem, időpontfoglalásról szól a dolog, lenne egy kliens és egy szerver oldali program, de csak konzolos megvalósításban, sqlite al kell kezelni az adatbázist, de ezt nem ismerem, a tanárnő szerint sima txt adatbázist kell csinálni, szerintetek is? vagy ez teljesen más?
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 5500 / RX 6600XT / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Apple iPhone 14 Pro 256GB,2026.03.14-ig ALZA Garancia,Újszerű Állapotban,Kártyafüggetlen.
- Dell RTX A4000 16GB
- Gigabyte Aero 15XC (RTX 3070, Intel Core i7 10870H, 32GB RAM,1+TB SSD) Beszámítás! JÓTÁLLÁSSAL!
- Lenovo Thinkpad X280, 12,5" FHD IPS Érintős, I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év ga
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÚJ Lenovo Yoga 7 2-in-1 - 14"WUXGA - Ryzen 7 8840HS - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Satechi 200w USB-C 6-port PD GAN - UK / Számla / Garancia /
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3006, 90% Akksi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest