Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz cucka #12140 üzenetére

Én nem gondolom úgy, hogy a típusosság kérdése irreleváns, rossz kérdés. Nagyon nem mindegy, hogy adott fejlesztőkörnyezettel, kiegészítő eszközökkel milyen szinten tudsz akár automatizáltan is együttműködni a kódoddal. Tudom, hogy már sokat szoptam a SOAP-os, WSDL-generálós példámat, de megint elő kell hoznom, mint egy kritikus példát, ahol a típusosság kérdése nagyon nem irreleváns, hanem épp, hogy kritikus jelentőségű. Amikor olyan dolgokkal kell órákat elcseszned a drága idődből, hogy kitaláld, hogy vajon a PHP-alapú NuSOAP-library mit nem szeret a kódodból ahhoz, hogy mondjuk legeneráljon neked egy nyomorult WSDL-t, amivel már meg lehet kezdeni egy SOAP-alapú kommunikációt, és objektumok tömbjét és egyéb komplexebb típusú elemeket tudj vele előre deklarálni, akkor azokat rendkívül elvesztegetett fejlesztői munkaóráknak találom, nem hiszem, hogy normális fejlesztőnek WSDL-kódok debuggolásával kellene tökölnie. Mint említettem korábban, mindez például C#-ban (de akár Java-ban is) pár klikk egy megfelelő IDE-ben (Visual Studio, NetBeans, Eclipse, vagy egyéb), nagyjából 10 perc alatt meg is vagy vele, normális teszteléssel együtt fél óra. Mindez részben annak köszönhető, hogy a típusok szigorúbb szabályokat adnak a kódnak, és a kiegészítő eszköz is képes ezek felismerésére (meg annak köszönhető, hogy mindezt már valakik elkészítették).
    Mondom, ez csak egyetlen kiragadott példa a rengeteg lehetőség közül.
    De az is sokat segíthet a debuggolásban, ha a figyelmetlen típuskutyulásokkal kapcsolatos hibák miatt a fejlesztőkörnyezet vagy a compiler még időben ugat, hogy valamit rosszul csináltál.

"Ez a fícsör a php-ban igazi kókányolás. Működik objektumokra és tömbökre, de nem működik primitív típusokra. (Így mi értelme az egésznek?)"
    Jaja, ez teljesen igaz, hogy ez ilyen módon csak félmegoldás, annyit ér, mint halottnak a csók, ettől függetlenül legalább valami minimális megszorítást adhat a függvény várt argumentumaira. Sajnos sok ilyen következetlenség van a PHP-ban (ezért tákolmány :DDD).

===========

(#12141) modder :

"Vagy olvassak inkább arról, hogy milyen király php-ban a "magic metódusokkal" megoldott függvény túlterhelés, és egy 20 éves nyelvnél még mindig ilyen tákolmány megoldásokat kell alkalmazni?"
    Brrr, ne is mondd, hányadék.
    Amikor C++ után először kezdtem PHP-ben OOP-zni, először nem is értettem, hogy ez most csak ilyen vicces trükkös megoldás, amit kényszermegoldásként be lehet vetni, ha nagyon muszáj, nagyon őrülteknek, vagy pedig egy bevett szokás. Sajnos kiderült, hogy utóbbi.

Amúgy már alig várom, hogy jöjjön egy troll megjegyzés valamelyikünknek címezve, hogy "hádefigyeljé' má, akkó anyádé' használsz PHP-t, köccccsööög??!" :D

Új hozzászólás Aktív témák