Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fonok87
aktív tag
Üdv!
OPNsense megy már jó ideje nálam és szüleimnél is. Jól működik, szeretem, de van egy de. Fujitsu S920 mini PC a router a szülőknél, került bele az alaplapi mellé egy TP-Link gigabites NIC. Mindkettő Realtek chipes. Sokszor előfordul, hogy kimarad az internet wifin, mintha kb fél percre megakadna, aztán megint megy. AP-t cseréltem teljesen másra, a tünet ugyanaz. Lehet az is a baja hogy Realtek, de lehet hogy csak az alaplapi vacakabb kicsit. Realtek driver plugin telepítve. Kinek milyen tapasztalata van Realtek kártyákkal mostanában? Dual portos alacsony hátlapú Intelt egyszerűen nem találok... Próbálom kideríteni, hogy egy kétportos Realtek PCIe kártya megoldaná-e vagy pénzkidobás és megint vehetek bele másikat. Minden inputot, véleményt köszönök előre is -
fonok87
aktív tag
válasz
tradeelek11 #1331 üzenetére
Az IGMP proxyt kell beállítani, viszont én ennél az egy infónál többet sajnos nem tudok segíteni, mert sose volt IPTV-m
Szüleimnek van, de ott máshogy van megoldva, mert a T Sagem routere nem tud bridge módban működni. Azon PPPoE passthrough van, saját router PPPoE kapcsolattal megy a netre az IPTV box meg a szolgáltató eszközébe van dugva (amúgy sem tud semmit amiért megérné a LANra kötni)
-
fonok87
aktív tag
válasz
SwissAirplan #1225 üzenetére
Látom bőven tavalyi kérdés, de hátha még aktuális. Ahogy előttem írta #1237qqcqqc fórumtárs, valószínűleg nem jó ötlet csomót kötni a topológiára. Biztos meg lehet oldani egy felügyelt switch-el ami tud VLAN-t, de messze nem optimális. Még nem értek hozzá eléggé, hogy megmondjam, stabil lenne- e, de gyanús hogy csak szívatnád magad. Nekem egy olyan Fujitsu vékonykliens a router, amiben van PCI-e foglalat, így bármilyen hálókártyát lehet bele tenni. NIC-el együtt megáll 60-70€ körül. OPNsense fut rajta, szépen kezeli a duplex gigabites optikai netet (bekapcsolt IDS/IPS mellett még nem próbáltam milyen sebességet tud). Gondolom nem szép dolog itt reklámozni, mert nem erre való a topic, de kettőt vettem és csak az egyiket használom. Ha esetleg érdekel, írj privát. Ha mindenképp kellenek a komolyabb védelmi funkciók nagy sebesség mellett, nem sokkal drágábban össze lehet rakni egy kis fogyasztású, jóval erősebb PC-t.
Egyébként mindenhova lehet kábelt húzni, a kérdés mennyit vagy hajlandó ráfordítani (időben és/vagy pénzben), és hogy milyen esztétikai igényeid vannak a dologgal kapcsolatban -
fonok87
aktív tag
Jártam már itt korábban azzal, hogy terhelésre egyszerűen megáll a rendszerem. OPNSense, Fujitsu vékonykliens, Telekom optika. A Realtek chipes NIC-et Intelesre cseréltem, azóta stabil, de én sem mértem gigabitet Speedtesten, hanem kb annyit, mint Te. A processzorod viszont jóval erősebb, konkrétan egy szálon duplaanyi számítási teljesítményt tud. Speedtest közben 45-50% CPU terhelést látok.
Ez alapján nálam nem a CPU fogja vissza a sebességet, amiből következik, hogy Nálad biztosan nem. Ami azért megnyugtató, mert már agyaltam másik vason, vagy OpenWRT-re váltáson, merthogy nemhajcsakija gigabitet. Így viszont elvethetem ezt az ötletet; nem szeretnék megint hozzányúlni az éppen csak belakott rendszerhez, és ha jól tudom, wired router +tűzfal alkalmazási területen a *sense sokkal jobb, ezért is lenne jobb megtartani ezt az OS-t.
Valószínű, hogy inkább a Speedtest.net nem teljesen megbízható, vagy nem olyan szervert ad, ami a Telekom felé tud gigabitet szolgáltatni. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen a szolgáltató a nap legnagyobb részében ~700mbit környékére korlátozza a kapcsolatot. Ez még bőven a garantált sebesség felett van, mezei user nem vesz észre különbséget, viszont jelentősen csökkenti a terhelést a T infrastruktúráján, ha sokan használják egyszerre. -
fonok87
aktív tag
Egy Fujitsu Futro S920 vékonykliens a router, passzív hűtésű. A ház kézmeleg kb, a CPU max. 40% körül van kihasználva. Az egyik port a beépített ethernet, a másik egy TP-Link PCI-e kártya. A NICek hőmérsékletét nem tudom mérni (tudom?), de nem gondoltam, hogy gigabites sebességnél gond lehet. Illetve, ha a melegedés lenne a gond, visszaállhatna a működés mikor kihűl, nem?
De újra kell indítani a rendszert (interface disable/enable sem oldja meg).
Igazából túl korán írtam ide, mert az első hsz-em óta elég nagymértékben sikerült leszűkíteni a problémát, így az eredeti kérdésemtől teljesen különböző (és pontosabb) a téma
szerk.: és természetesen nagyon köszönöm a segítséget Neked és Multibit kollégának is
-
fonok87
aktív tag
válasz
Multibit #1118 üzenetére
Optika, PT már be van állítva. Közben volt egy hosszabb teszt. Egy eszközön Netflix, közben másikon Youtube aztán WoW. Semmi gond nem volt, míg ki nem próbáltam mit szól egy Steam letöltéshez. Kb fél percig szépen menetelt 50MB/s-el (szóval ~400mbps), aztán kampó, szóval gyaníthatóan új NIC vagy legalábbis új driver fog kelleni.
Log:2023-08-26T23:09:53 Warning opnsense /usr/local/etc/rc.newwanip: Failed to detect IP for WAN[wan]
-
fonok87
aktív tag
Köszi a választ
Modem nem kapcsol ki, a konkrét hibajelenség, hogy 1-2 percig működik, majd egyszer csak megáll használat közben. Tehát nem adatforgalom híján bontja a kapcsolatot. A WAN interfész publikus IP-je is eltűnik. annyit ír hogy "pppoe/" (ugye a / után volna az IP). IPS meg egyéb funkciók beállításaira ránézek. Meg átolvasom a logot, hátha megtudok valamit. Olyat is olvastam, hogy a Realtek chipek nem biztos hogy jók, de körbejárom mielőtt másik NICet veszek (főleg hogy akkor már legalább egy dual 2.5gbites kéne de az meg 2x annyiba kerül mint a gép amit routernek vettem
)
-
fonok87
aktív tag
válasz
Kisprobegt #1104 üzenetére
Üdv.
Ugyanezzel a problémával tévedtem ide (csak nálam opnsense a rendszer).
Te már találtál megoldást?
Szerk. : PPPoE passthrough biztosan működik, mert egy Asus routert használok épp, amit váltana az opnsense box.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo T480 i7- 8650u / HU bill! / 8Gb DDR4 / 256Gb Nvme SSD / IPS full HD/ újszerű állapot / Win11
- Dell Latitude 5590 / i5 8350u / IPS FHD 15,6" / 8GB DDR4 / 256Gb SSD / Win11
- Micron 1100 256GB 2,5" SSD-k
- DJI Avata 2 Fly More Combo (szinte új, 3 év garival)
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- AM 4 alaplapok! Kamatmentes rèszletre is!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest