- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Bővebb Google-támogatást kap sok Garmin óra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1 #56631 üzenetére
Sikerült beállítanom a Tailscale-t, mind mobilomon mind HA Serveremen.
Mivel mobilon a HA appot szeretném továbbra is használni, ezért azt csináltam, hogy a HA mobilapp / Beállítások / Mobilalkalmazás / Szerverek / Csatlakozási adatok alatt
- Homeassistant URL-nek a a HAServerem Tailscale vezérlőpultbeli machine nevét adtam meg
- Beállítottam, hogy melyek az otthoni wifi hálózataim
- Belső kapcsolati URL-nek pedig a HAServerem helyi ip címét adtam meg.Így ha otthoni wifin vagyok akkor HA app nem Tailscale VPN-en, hanem belső ip címen keresztül csatlakozik a HAServerhez.
Ha otthonitól eltérő wifi hálózaton vagyok, akkor pedig nem tud kapcsolódni HA app a HAserveremhez, kivéve ha Tailscale VPN engedélyezve van mobilomon.
Kicsit zavar, hogy Tailscale-t ki-be kell kapcsoltagni, de egyenlőre jó lesz így, köszi mindenkinek a segítséget!
-
ViZion
félisten
-
vampire17
addikt
válasz
petakpa1 #56589 üzenetére
dyndns ilyen szempontbol nem a legjobb valasztas volt, mert mivel nem ingyenes, nem nagyon foglalkoznak vele...
de en innen indulnek neki: https://github.com/home-assistant/addons/blob/master/letsencrypt/DOCS.md
-
its_grandpa
tag
válasz
petakpa1 #56563 üzenetére
Az én szolgáltatói eszközömben van MAC és URL filter is.
Whitelist-re rakod a telód MAC-jét ( meg persze a saját gépeid ) és a abcdefg.dyndns.org:12345 URL-t.
Egy pöttyet talán már emeltél a biztonságon.Találtam egy vpn nélküli local https HA elérést [link] , talán működhet ha a
HA-ban https://abcdefg.dyndns.org:12345 -t állítasz be.nekem vampire17 #56565 duckdns addonos megoldása is szimpatikus
-
vampire17
addikt
válasz
HA kirakod a netre a HA-t sima port forward-al, a minimum hogy legalabb HTTPS legyen. Erre amugy van addon is, ami megoldja helyetted:
Az alabbi letrehoz egy dinamikus DNS-t (duckdns) illetve Let's Encrypt-el alairja neked a letrehozott domain-ed SSL tanusitvanyat (ezt idoszakosan meg is ujitja)
Ez lenne a minimum, amit en megtennek... Ha ezt meg kiegeszited a HA beepitett ketfaktoros hitelesitesevel, akkor a szukseges minimum mar megvan. Ha plusz vedelem kell, (VPN, valami szuros reverse proxy, pl Tailscale Funnel, vagy cloudflare , arra is van a HA-ban lehetoseged)
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Nem csak nyílt wifi hálózat esetén, hanem bármikor amikor az otthoni hálózaton kívülről éred el. És az bőven elég, hogy küldesz egy bármilyen autentikált kérést (pl lekérdezed az állapotokat az app megnyitásakor), abban benne lesz a token, amit utána bármire fel tudnak használni.
Ezért javasolt Tailscale vagy hasonló VPN, mert akkor a két kliens között titkosított mindenképpen a kommunikáció, akkor is, ha utána az otthoni kliens és a HA között http megy a kommunikáció. -
4D4M
senior tag
válasz
petakpa1 #53842 üzenetére
Az automatizmus futása nem jelenti azt, hogy csinált is valamit. Ilyesmire inkább egy kapcsoló segédentitás lenne alkalmasabb, amit te kapcsolgatsz, meg egy időzítő, amit te indítasz. Mindkettő ugyanabban a végrehajtási szalban manipulalva, amelyikben a redőnymozgatás műveletek.
Egyébként szépen elorejelezted mi a legnagyobb kockázat azon redőnyöknél, amiken keresztül közlekedés is van (: Azt gondolom ez az, amit még 20x atgondolva se jut minden szituáció eszedbe.
-
Petikeje
tag
válasz
petakpa1 #53751 üzenetére
Bocs, ehhez még annyi 5let (a redőnynyitáshoz), nyáron a napfelkelte 4-5 körül is van, 7végén általàban tovább szunyálnak az emberek, télen meg van olyan, hogy a napfelkelte 7:30 után van.
Esetleg ezeket fontold meg, redőnyt akkor nyitni, ha elmúlt egy bizonyos időpont és a napfelkelte is, szóval pl 6:40kor ha már fenn van a nap egyébként napfelkeltekor. Munkaszüneti nap (workday sensor) pedig pl 7:20 a figyelt időpont. -
Petikeje
tag
válasz
Hello, esetleg annyi, hogy mondtad megsporolnad a zárás parancsok kiadását, bár kétségtelen, hogy ahogy emlitették itt, a redőny végállás miatt ez "out-of-the-box" működik: az "És ha” résznél lévő 7 feltétel gondolom a redőnyök állapotai, azokat egyenként át lehet tenni a végrehajtáshoz, a megfelelő redőny zárása előttre ellenorzésként. De ez már csak manikűr...
-
migabi24
nagyúr
válasz
petakpa1 #53758 üzenetére
"Majd még akarok nyárára is ennek az inverzét csinálni: Hőmérséklet <30 és délelőtt vagy du-n van akkor húzza le, majd fel azokat a redőnyőket, amelyik épp a napot kapja. Csak ezt jobban végig kell majd gondolni...
És rá is ér, mert nem most lesz 30+ sajnos"Én pont ezen a nyáron teszteltem, nagyon jó volt, rengeteget számít.
-
4D4M
senior tag
válasz
Pont ezért tettem be, 2. HA feltételnek, hogy legyünk naplemente után 30 perccel
~
Valójában azt tetted be, hogy nap nyugtat követő 30. perc után bármikor éjfélig oké, ha lefut. Kell a napfelkelte előtt is, hogy az éjszaka maradékát is lefedje.Én amúgy az
elevationt
szoktam használni, mert praktikusabb erre.Ps.: ha esetleg majd erre csinálnál egy nyitást is, akkor legyen hiszterezis, hogy amennyiben 0°C körül rezeg a mérés, ne nyitogassa. Tehát ha 0-nal zársz, akkor 3-nal nyisson.
-
4D4M
senior tag
válasz
petakpa1 #53749 üzenetére
futni fog az alkalmazás! Vagy rosszul gondolom?
~
Jól gondolod, és azé' van, hogy fusson (: tehát ez a legjobb dolog, ami történhet vele. Ha jól csináltál mindent, akkor egész nap 10 percenként nem csinál semmit és ez az üzemszerű állapota (:Azaz ilyen legyen?
~
Úgy tűnik igen, viszont ha csak reggelig akarod, hogy lecsukodjanak, akkor azt is meg kell mondanod neki, és értelemszerűen majd valakinek fel is kell nyitnia, hacsak nem te fogod manuálisan. -
4D4M
senior tag
válasz
petakpa1 #53747 üzenetére
Ahogy írtam: nem adsz meg semmilyen értéket a triggerben, kizárólag az entitás változását figyelje, bármi is legyen az.
Ps.: azért írtam 10 percet, mert általában 10-30 percenként frissülnek az átlagos szenzorok. De akkor sincs semmi ha percenként frissül a nagymértékű lehűlés/felmelegedés esetén.
Nem off, erről szól a topik.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
petakpa1 #53740 üzenetére
A legegyszerűbb butamotornak is van mechanikus végálláskapcsolója, így ha már lenn lévő redőnynek ismét kiadod a lefelé parancsot, semmi nem történik, ez nem túráztatás.
A kérdezett módot már szépen leírta 4D4M: nem ilyen numerikus küszöbtriggert adsz meg, hanem sima állapotra triggerelést, ahol nem adsz meg szűrést, milyen állapotot vársz el, így minden egyes hőmérsékletváltozás aktiválja a scriptet, és annak feltételeiben lehet megvizsgálni, kellően hideg van-e.
-
4D4M
senior tag
válasz
petakpa1 #53744 üzenetére
Úgy tűnik ezt a kört nem lehet megsporolni és mindenkinek át kell esni a tuzkeresztsegen (:
Amit csináltál egyetlen egy alkalommal indítja el ezt az automatizaciot: amikor a hőmérséklet atlepi a 0°C-ot. Ha éppen ekkor ujraindult a HA vagy akármi más ok miatt lemaradtal a pillanatról, akkor soha nem fognak megmozdulni a redonyeid.
Az nem kerül semmibe, hogy 10 percenként megkerdezi a HA ezt az automatizaciot, hogy mi a helyzet a feltételekkel? Amiből is annyit felsorolhatsz, amennyit nem szégyellsz, hogy ne küldjön, ki csak egyszer parancsot.
Egyébként azugye jól gondolom
utáni gondolatod helytálló - csupán oda kell tenni még a0°C alatt vagyunk-e már
kérdést is. -
4D4M
senior tag
válasz
petakpa1 #53740 üzenetére
Hogyan lehetne fentit megcsinálni?
~
Úgy, hogy elballagsz az automations / automatizációk szekcióba és létrehozol egy új automatizaciot.
Ott beallitod triggernek az atlaghomerseklet entitásod változását.
Feltételeknek praktikusan az általad felsoroltakat megadva azzal a kiegészítessel, hogy ha van információd a redőnyök állapotáról, akkor azt is tesztelve.
Vegrehajthatando feladatkent pedig a redőnyök parancsait.Ez minden egyes atlaghomerseklet entitás változásnál lefut, aminek a frekvenciaja megegyezik az egyes szenzorok frissítésével.
Ha nem szeretnél benazni az egész éjszaka táncoló redőnyökkel, akkor kezdetben letrehozhatsz egy kapcsoló segédentitást, amin letesztelheted a működését az első napon.
-
its_grandpa
tag
válasz
petakpa1 #45859 üzenetére
Off-ba teszem de nem igazán az.
Az eddig megismert igényeid alapján én csak kicserélném azt a kábelt bár nem kockázat mentes a dolog.YSLY-JZ 7*0.5 erenként tud 9A-t oda tudnád vinni a nulla vezetőt és akár mind a 4 kültéri izzót külön kapcsolni. Ez a kábel 7mm átmérőjű, el kell férjen a régi helyén.
Sajnos csak az a ZBMINI kompatibilis a Somfyd-al amelyik fázis+nulla vezetékes, benne van a táblázatban amit linkeltem neked. -
LouiS22
veterán
válasz
petakpa1 #45853 üzenetére
Ha jót akarsz magadnak, akkor leginkább ezt a somfy hubot felejted el futtatsz valami saját szervert egy tisztességes zigbee dongle-lal. Így csak annyit érsz el, hogy a Somfy-hoz láncolod magad és tőlük függ, hogy milyen eszközt enged még kegyesen be a saját kis világába.
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1 #45825 üzenetére
Sajnos Sonoff Zigbee termékek (legalábbis ZBMini-L2 Extreme) nem volt kompatibilis Somfy Tahoma Switch Zigbee hub-ommal. Felismerték egymást, párosodtak, sőt mobilos Tahoma app ki is jelezte, hogy milyen állapotban (fel/lekapcsolt) van a ZBMini. Ellenben vezérelni, kapcsolni sajnos már nem lehetett Tahoma app-on keresztül
.
Remélem visszaveszik 14 napos elállással. -
v.attis
őstag
válasz
petakpa1 #45815 üzenetére
Nincs valahol egy megfelelő méretű kötődobozod, ahova egy okos relét be tudsz tenni? Mert akár ki is dobhatnád a fizikai hagyományos kapcsolót, le is lehet vakolni a helyét. Meg relézed az izzók tápellátását, és annyi zigbee elemes kapcsolót raksz be amennyit csak akarsz.
Nekem a konyha világításom ilyen, nincs is hagyományos kapcsolóm egyáltalán. Az elem lassan 2 éve bírja benne, két oldalú ragasztóval felraktam a szekrény oldalára és ennyi. -
mezis
félisten
válasz
petakpa1 #45815 üzenetére
"...nem zár az áramkör, ő sem kap áramot."
A kapcsolónál jelen van a fázis (nagyon régen Nulla) és a fogyasztón keresztül a Nulla is.
A hagyományos izzószálas lámpákon keresztül a nagyon kis áramfelvéteű elektronika kapott elegendő áramot a működéséhez. (Egyes elektronikánál min. 60W-os izzó volt a követelmény.)Az energiatakarékos, alacsony áramfelvételű eszközökhöz is gyártanak olyan elektronikát, amelyik a lámpával párhuzamosan kötött (ellenállás, vagy az elektronika tápegysége: Graetz?) valamivel tudja biztosítani az elektronika folyamatos áramellátását.
-
its_grandpa
tag
válasz
petakpa1 #45811 üzenetére
>> az eredeti kapcsoló is megmaradhat így ugye?
Igen.>>1,2
Hát én innen a dolgozó szobámból nem tudom megmondani melyik szín a bejövő fázis és melyik a kimenő. Értelemszerűen.
>>3,4
Igen de akár nyomógomb is lehet ha igazak a leírások.>> a,b
Igen
>>Ezen kívül már csak az érdekelne, hogy belül ZBMini hogyan működik...
Az engem is de nem találtam értelmezhető kapcsolási rajzot.
Szerintem az L Out-on nincs mindig kimenő feszültség, mert azt relé kapcsolja. -
its_grandpa
tag
válasz
petakpa1 #45796 üzenetére
Attól most tekintsünk el, hogy kültérre 102-es, kétpólusú kapcsoló kellene.
A drótban meg fázis legyen.Csak fázissal működő Sonoff ZBMINI L vagy ZBMINI Extreme lehet a megoldás.
Működik a fizikai kapcsoló, a telós SmartThing APP és vélhetően a Somfy integráció is.
Kevés infó van erről a Somfy Tahoma-ról de találtam egy "non-officiel" Zigbee kompatibilitás táblát (francia), fórum linkek is vannak benne. [link]Kénytelen leszel megkockáztatni ~ 6.000.- HUF-ot és ha szerencséd van menni fog.
-
válasz
petakpa1 #29238 üzenetére
+1 arra, hogy csináltasd meg velük a napellenzőt motor + minden nélkül, és tedd bele utólag azt amit szeretnél. Rugalmasabb is lesz használhatóság tekintetében, és jóval olcsóbb.
Amúgy nekem is kellene egy a meglevő mellé. Esetedben sima karos napellenzőkről van szó? Az árajánlat alapján van ötleted hogy kb. mennyi lehet a szerkezet + a ponyva + a szerelési díj? Érdekelne, persze méretekkel együtt.
Illetve mindenkitől kérdezném: redőnyre van már bejáratott forrásom (Redőnydiszkont), bármit megcsinálok/összerakok már magamnak, akár felújításról, akár új beépítésről van szó. Érdekel is, tök jó legó az egész, és vélhetően nagyobb gondossággal is csinálom mint egy random redőnyös, aki még jól le is húzna. Karos napellenző alkatrészek beszerzésére viszont egyszerűen nem találok forrást, pedig az is "szabványos" elemekből épül fel (kínai barkácsáruházas darabokat leszámítva, de azok amúgy is felejtősek), és ugyanúgy lego, még talán egyszerűbb is mint a redőny. Szóval szívesebben megépíteném ezt is magamnak.
Nincs valakinek infója róla, hogy hol lehet ilyeneket beszerezni magánszemélyként (zártszelvények, mountok, tengely, kar, stb..)? Kizártnak tartom, hogy ezek a legjobbredonyesnapellenzonekedholnapra.hu féle mágusok saját maguk gyártják ezeket
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Meggyi001: Egy olcsó vállfás megoldás a pólóimnak...
- Elektromos autók - motorok
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Tőzsde és gazdaság
- Gyúrósok ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- PROHARDVER! - abszolút kezdőknek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest