-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
segéd entitással csinálnám.
Ha lefut a bekapcs automatizmus, akkor egy virtuális kapcsolót rakjon 1 állásba, kikapcskor 0 állásba.
Amikor a kikapcs futna, nézze meg a kapcsoló állását, ha 1, akkor nulláz és ki. Ha 0, akkor semmi.
Azt nem tudom, ha manuál indítod és 90fölé megy, akkor átkapcsolja-e -
Yocee
aktív tag
Sok munka a fúrás, kábelcsatorna, kábelezés, és inkább esphome modbus alapon csinálom, mert szoptam már eleget a HA saját modbusával.
Amit linkeltél a Solarman, jó volt, aztán a legújabb HA frissítést felraktam, és azóta rejtélyes dolgok történtek. De ennek van irodalma is:
https://github.com/StephanJoubert/home_assistant_solarman/issues/499
de most úgy tűnik, a "ha core rebuild" parancs megoldotta. -
-
Degeczi
nagyúr
Igen, ránézésre teljesen jó így HA script szempontokból!
Ami viszont fölmerül elvi kérdésként, h egyáltalán működhet-e így a bekapcsolás? Hiszen gondolom kikapcsolt inverter mellett nem frissül a napelemek feszültség-értéke... Ha így van (és nem vmiféle készenléti módban van az inverter "kikapcsolt" állapotában) akkor ez nem jó feltételként, egy különálló fényérzékelő kell feltételként. -
Cyberbeni
addikt
Kézi indítás kihagyja a feltételeket. Tippre a feszültség nem frissül, amikor ki van kapcsolva.
Plusz én a kikapcsolást az alapján csinálnám, hogy naplemente és napfelkelte között, ha 5 percig a villanyórán bejövő teljesítmény egy adott szint felett van és az akksiból kimenő egy adott szint alatt. És így mindegy az, hogy az inverternél változik valami beállítás, itt nem kell változtatni.
-
Degeczi
nagyúr
Amikor a GUI-n raksz össze automatizálást, mindig ott a választási lehetőséged, h eszközt vagy entitást adsz hozzá. Entitásokat pedig tetszés szerint átnevezhetsz a beállítások alatt, ha van egyedi azonosítójuk (márpedig ha eszközként is léteznek, akkor van), jól dokumentáltak a scriptben használható lehetőségek (míg az eszközök egyáltalán nem, mivel azt nem szánták kézi szerkesztéshez) és legfőképp: idővel garantáltan előfordul, h kicserélsz egy okoskonnektort, lámpát, ...-t, és olyankor az új eszköznek is adhatsz ugyanolyan entitás azonosítót, vagyis az automatizálások változatlanok maradnak, míg az ilyen device_id-t használókhoz hozzá kell nyúlni, lévén az megváltozik egy csere során.
-
-
Degeczi
nagyúr
A leírásban szép példák vannak a time_pattern használatára. Itt azt kérted tőle, h minden egész óra 1 perckor fusson le. Percenkénti futtatás triggere /1 lenne.
Másrészt ne device-okat jelölj ki amikor felületen összeraksz ilyet, hanem beszédes nevű entitásokat, az olvasható emberi szemmel is.
-
Yocee
aktív tag
https://www.aliexpress.com/item/1005005269343067.html
Kincony A4s. 8 darab analog 0-10 voltos kimenet, de van 8 pwm kimenet is. rakhatsz rá Ds 18b20 hőmérőt is.
vagy ez a kis pwm vezérlő, és ezt soros porton bármivel (esphome-ot futtato esp32 panellal) tudod vezérelni:
https://techfun.hu/termek/nastavitelny-pwm-regulator-s-displejom-a-uart/?attribute_pa_valtozatok=1-kanal-pwm&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAhvK8BhDfARIsABsPy4gvj6l-Bw9xGoKOAUgmJJVjTwjn_LfTAlpt9l6Wgl55TWOY3CLsVdQaAm7nEALw_wcB -
Cyberbeni
addikt
-
vampire17
addikt
Igy van, sima egy allasu kapcsoloval megoldhato.
Ha olyat akarsz, ami kapcsolo akkor ez kell:
Az eredeti kapcsolohoz (ahonnan megy a kabel a lampahoz):
Mindenhova mashova:
Illetve szabadon kombinalhatod a ket megoldast
Kérdés ezek az elemek mennyi időt bírnak, nem szeretném sűrűn szétszedni elemcsere miatt.
A sonoff 5 évet ír. persze kapcsolasi szamtol fugg. sztm 2-3 evet kibir.
-
vampire17
addikt
Az eredeti kapcsolohoz (ahonnan megy a kabel a lampahoz):
Mindenhova mashova:
Összesen 8 at lehet igy osszekapcsolni (9-dik kapcsolo nyilvan maga a kabeles kapcsolas)
-
BlackJack21
tag
Mivel Deye rendszered van 10kWh-s akkuval, így azért elég jók a lehetőségeid. Figyelheted az akku töltöttségét, az épp aktuális termelést, erre már lehet indítani a nagyfogyasztókat. A nagyfogyasztók lehetnek beépített rendszerűek, szinte mindegyik nagy gyártónak van valamilyen okosrendszere. Én csak a Bosch HomeConnect-jét használom, de ott simán megoldható az indítás, szüneteltetés, leállítás, adott program kiválasztása. Ha régebbi az eszköz, azt is jó eséllyel lehet kapcsolgani, figyelni az áramfelvételét, stb. A HA-ban van olyan integráció, ami előrejelzi a napsütés intenzitását, ennek segítségével gondollom már lehet prioritást is megadni, hogy az akku töltődjön vagy a háztartási gépek menjenek. Tényleg csak a képzelet szab határt.
-
ViZion
félisten
ahogy a kolléga is írta, már tudunk valamennyit, közel sem mindent... de még mi is kérdezünk, én biztosan
Fentebb volt a virtualbox javaslat, az semmibe nem kerül, de kipróbálásra bőven elég. A szaldós napelemes szerződés lejár majd, nem árt, ha addigra tudod ütemezni a fogyasztókat. -
BlackJack21
tag
Még nem látom teljesen, hogy pontosan mire lehet használni a rendszert.
Már megbocsáss, de ha a gugliba rákeresel, akkor olyan mennyiségű anyag van, hogy 10 év alatt sem lehet a végére érni. Ennyiből már csak lehet inspirálódni.Az okoskonnektorok, meg a távkapcsolható "okos" eszközök, a véleményem szerint továbbra is "buta" eszközök, csak éppen távirányíthatóak. Akkor lesz okos, ha mögé van téve valamilyen logika. Értem ez alatt, hogy komplexebb feltételek mentén hoz meg döntéseket, nem csak például egy mozgásérzékelő felkapcsol egy lámpát.
Ezt lehet tovább finomítani. Mikor kapcsoljon fel, kinek a megérkezésekor kapcsoljon fel, Mennyi idő múlva kapcsoljon le, ha a mozgásérzékelő nem jelez, de mondjuk az ajtó kinyílik, akkor is kapcsoljon( és jelezzen, hogy valamiért nem jelzett a mozgásérzékelő.), stb, stb.
Amúgy szinte minden automatizálható, csak kérdés, hogy mennyi erőforrást kell ráfordítani. -
gorbep
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest