- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Mobil flották
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Yettel topik
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
btomi9
aktív tag
válasz
BullZeye #17437 üzenetére
Köszi mindenkinek, akkor mivel nem szeretném megkavarni (tegnap frissítettem 6.2.2 -re, így is nagy izgalom volt
szóval a docker -t fogom kipróbálni. Processzorban nem vagyok sovány azzal a celeronnal? A memória még így hallásra is persze kevés, ma már 2G az semmi, de eddig jóformán torrentre meg samba-n keresztül hálózati meghajtóként használva full hd -ben filmnézésre használtam csak, és arra elég volt. Maga a HA eléggé memóriaigényes, vagy a dockerben kvázi abból a 2G -ból kellene neki adni mondjuk 1G -t, de akkor meg már kevés a mindennek a maradék 1, ezért lesz kevés?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #17106 üzenetére
Nem ezeket integrálod Home Assistantba, hanem a vezérlő Shelly-t, a gyári állapotában, MQTT-n keresztül (akár automatikusan is van rá mód, de jobb saját kézben tartani, egyszerű configról van szó)
Mondjuk a magasság valóban nehezíti, nem csak a fölszerelést, a beállítást is, hiszen leszedett tokfedél mellett kellene a potmétereket állítgatni - de ahhoz kívülről kell hozzáférni, vagyis az alsó végállást igencsak nyűgös lehet beállítani. Talán ott lehet hasznos az elektronikus végállásúnak nevezett, bár azzal nincs tapasztalatom.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #17099 üzenetére
Két olyan bevált cég is akad, ahonnan nem csak magát a redőnyt, de a csőmotort (egyszerű, kapcsolós tökéletes) is korrekt áron tudod megvenni, akár eleve a tokba építve is: a redonydiszkont.hu és a redonyoutlet.hu. Mindkettővel jók a tapasztalatok.
Magát a redőnyt fölrakni meg nem bonyolultabb, mint egy szúnyoghálót. -
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #16799 üzenetére
redditen egy a duckdns-hez köthető account (u/stevethepirateuk) azt mondja, hogy átmeneti probléma volt, ami remélhetőleg megoldódott:
Yes, sorry about that. We had an issue with high CPU, a single record had caused a bug.
The fix was then deployed, but as always another thing goes wrong.....
So the build sever is using a slightly older version open openjdk, which caused a severe memory issue.
The process virtual ram jumped to 26gb a second and the oom kernel task killed it, which is then setup to auto restart.
This was stuck in a loop for about 15 minutes while I worked out what the issue was.
Anyway it's back. I have set up extra alarms and will be keeping a very close eye on it.
Sorry for the inconvenience.
https://www.reddit.com/r/homeassistant/comments/g0d63b/looks_like_duckdns_is_down_again_webpage_wont/ -
-
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #16745 üzenetére
igazából szerintem nem kell, hogy több száz sor legyen, a fényességi preseteket scene-ként eltárolod (oda könnyen hozzáadsz bármit, bármikor), az automáció pedig a scene-eket hívja meg (pl 1 és 0 fok között adott scene, 0 és -1 fok között egy másik), így maga az automatizálás nem vészesen nagy, praktikusan annyi, ahány lépésben akarod alakítani (utána a scene pedig eltárolja, hogy milyen lámpákat alakítasz mekkora fényerőre)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #16745 üzenetére
Dehogynem lehet másként megoldani, nincs 100%-on indítás, és duplikálni sem kell kódot!
pl.light.turn_on
hívás helyettscript.turn_on
hívást teszel az automatizálásokba, és az így meghívott scriptben végzed el a bekapcsolás paraméterezését a napszaknak megfelelően... Egyszerű és rövid.
Vagy akár az is járható lehet, ha a napszak változása a kiszámolt világosság, színhő értéket két változóba teszi, és bekapcsolásnál egyszerűen ezeket a változókat lehet fölhasználni. -
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #16737 üzenetére
Én legalábbis nem szeretem, mert ahol már kevés a tologatás és függvényt kell írni, ahhoz javascriptet kell használni, ami nagyon nem kedvencem. MQTT üzenetek módosítására használom én is sok helyen, de ahol programozással kell elérni vmit, ott Appdaemont használok.
Persze ez teljesen egyéni beállítottság, és rémlik, h van itt is, aki komoly vezérléseket hozott össze Noderedben. -
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #16737 üzenetére
de ha nem órához/abszolút időközökhöz állítod, hanem mondjuk a nap állásához, akkor máris elég egyszer megírni, és kb hasonló körülmények/fényviszonyok esetén kapcsol fel (vagyis nem naplemente előtt 30 perc, hanem amikor mondjuk 1 fokon van a nap)
a sun.sun integráció ráadásul naplemente/napkelte körül elég jó (2-3 perces) felbontással dolgozik, amivel igazából szerintem elég jól le lehet ilyeneket fedni -
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #13488 üzenetére
Nekem már a Xiaomi Gatewayen is majdnem 30 érzékelő volt, aztán vettem még párat, de többet nem tervezek a közeljövőben, így a két CC2530-as routerrel bőven elvagyok, hiszen ez ha jól számolom 43 párosítható eszközt jelent még úgy is, h a CC2531-es koordinátorra "source routing" fw-t raktam, ami azon így csak 3 eszközt enged.
De mi az a 60+-os cucc, hol lehet olvasni róla?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #13484 üzenetére
Valószínűleg leállítják, hiszen minek dolgozzon a feszültségátalakító fölöslegesen? Akkor lemerülne magától is.
Az Ali tele van mindenféle átalakítóval, találsz olyat is, amivel ezt tudod megoldani (szerk: tessék, még USB csatlakozós változatban is)
Mondjuk routernek praktikusabb egy antennás CC2530, amit a jobb vétele miatt akár odébb is tehetsz, oda ahol megoldható a 230V-ról táplálás. -
Degeczi
nagyúr
-
válasz
BullZeye #13443 üzenetére
Ez típusfüggő. Van nálunk is vannak olyan powerbankek, amelyek kikapcsolnak, ha nem eleget vesznek ki belőlük (jól meg is szívtam egy akciókamerával, amivel time lapse videót akartam csinálni), és vannak, amelyek simán csak biztosítják a tápot.
Próbával eldönthető -- a leírásokban nem feltétlenül van jelezve.
MaCS
-
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #13319 üzenetére
én egyszer egy shp2-es konnektorral jártam pontosan így, ha elég sokáig otthagyod, egy idő után felveszi a tuyaconvert, mert download módban marad a konnektor akkor is, ha kihúzod (akár 10 perc is beletelik)
-
LouiS22
veterán
válasz
BullZeye #13319 üzenetére
A telefon mindösszesen az indulásnál kell, hogy "átverje" a tuya szervert, amint a script elindul, nyugodtan visszateheted a saját otthoni hálózatodra. Elvileg egy jó 10 perc után kellene a konnektornak resetelnie, de próbálkozz azzal, hogy nyomkodod, nyomva tartod a gombot.
-
LouiS22
veterán
válasz
BullZeye #13317 üzenetére
Már bocs, de ha okosabbnak hiszed magad a cucc alkotójánál, akkor magadra vess.
"Gondoltam" - nem gondolni kell, hanem read the fucking manual ;)
Teljesen ok a script, a lassú backup pedig valami saját hálózatod/eszközeid probléma. De ha jól emlékszem, le is van írva a manualban, hogy a vtrust ap és a flashelendő eszköz között ne legyen kilométeres távolság.
Amúgy ha elindítod újra és vársz kicsit, le fog futni. Jelenleg programozási módban van a konnektorod.
-
LouiS22
veterán
válasz
BullZeye #13304 üzenetére
Igen, mert a jogosultságok szinte biztosan nem lesznek rendben.
Pi-n mindig putty-tyal, parancssorból érdemes dolgozni, úgy garantáltan nem szúrod el.
Egyébként a mappákat winscp-ben tudod törölni, csak adj neki írási jogot (jobb gomb a mappára és látni fogod, hogy hol kell).
-
kenand
veterán
válasz
BullZeye #13219 üzenetére
Plant szenzort nem próbáltam a lámpa BLE gatewayevel, de egy BT hőmérőt igen. Sajna a lámpa BLE gatewayet nem támogatja a Home Assistant. Magát a plant szenzort közvetlenül látja -ha 10m-en belül van, vagy egy másik raspberry pi zeroW-ből lehet gyártani BLE MQTT gatewayt ami működhet átjáróként a plant szenzor és a Home Assistant között. (akkor a pi zerow-nek kell 10m-en belül lenni, a központnak wifi távolságban) Télen ilyet terveztem a jukkák/pálmák monitorozására, de nyáron megint felújítottam/ 50t bazalt követ pakoltam én nem jutott idő a beüzemelésre...ráadásul több hónapos kínlódással beüzemelt Xplenologym megadta magát (talán HDD hiba), és nem volt időm vele foglalkozni
Lámpa BLE gatewayet csak az Mi home tudja használni -
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #13165 üzenetére
esetleg a xiaomis shelly? nem tudom, hogy routerként is üzemel-e, de mivel állandóan be van dugva, elképzelhető
-
válasz
BullZeye #13161 üzenetére
Elvesztettem a fonalat kicsit
Az előbb még azt írtad, hogy kötődobozba kéne, ahol van fix táp. Én a Zigbee izzó szétszerelését ennek kapcsán komolyan gondoltam, mert az routerként működik, szóval csak le kell csupaszítani annyira hogy beférjen a dobozba, és ne világítson ott feleslegesen (meg persze megfelelően leszigetelni, nehogy valaki agyon...on az áram ha megpiszkálja)
Ikeában pl. megúszod 2500Ft-ból, ráadásul ennyiért pont egy E14-est kapsz, ami méretre is kisebb. Persze tehetsz be egy cc2531 sticket is router firmware-el, csak akkor kell neki egy 5V-os usb csatis táp is.
Szerk.: közben rákerestem, sajna az IKEA izzók router funkciójáról vegyesek a tapasztalatok, működni működik, de a Philips stabilabb: link
-
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #12863 üzenetére
Oké, megvan a hiba, nem volt pontos az RSA-hoz a link, teljes linkkel megy.
Szerintetek mivel lehetne több lehetőséget adni Wake on Lanhoz?
Jelenleg csak a suspend van betéve, mert ha többet próbálok azt nem fogadja el.
-
válasz
BullZeye #12344 üzenetére
Ehhez egy komplett reverse proxy funkció kellene a HA-ba, szerintem ilyet nem tud (azért a kulcsszóra keress rá, lehet hogy valami őrült csinált hozzá
).
vampire17: csak egykörös, szóval redőnyt nem lehet vele vezérelni, annak két kimenet kell. Ráadásul max 1.1A-t tud (mondjuk ezzel kisebb csőmotort még meg lehet hajtani, de a két kimenet akkor is kellene).
-
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #11560 üzenetére
Akit érint, update előtt csináltam backupt az
srv\homeassistant
enviromentről, fogtam visszamásoltam a hibásnak titulált mappát/srv/homeassistant/lib/python3.7/site-packages/cryptography/hazmat/bindings/_openssl.abi3.so
Restart HA, és működik minden megint. Azért fejlesztők bekaphatják, hogy képtelenek normális guideot csinálni egy ekkora léptékű dologról, és úgy kell összevadászni mindent.
-
válasz
BullZeye #10965 üzenetére
Broadlink helyett inkább Sonoff RF Bridge-t ajánlom + tasmota + portisch amit ajánlani tudnék
Mindkettőt próbáltam... Broadlink jól használható a programozását meg kell tanulni utána elég jól és könnyen használható de nekem csak 16 eseményt tudott kezelni és ez kevés volt (11 redőnyünk van... ha csak napi 1x fel le húzom a redőnyt akkor már 22 eseménynél járunk
)
A Sonoff RF Bridge + Tasmota + portisch megoldásnál le tudtam hallgatni a távirányítókat... s Ez alapján írtam egy scriptet ami http-n hívogatja a sonoffot az időzítésem alapján
ami fontos 2x - esetleg 3x célszerű elküldeni a parancsot mert különben néha nem veszi a jelet a redőny
nálunk 2 szintes házhoz 2 sonoff kellett
-
GZoli7
senior tag
válasz
BullZeye #10965 üzenetére
A feltanítása egy rémálom (nekem). Legalábbis elsőre. Viszont infa is van benne. Viszi a tv-t, stb. Akár Alexával is.
Egy ideje legalább megjegyzi a dolgokat, fél éve még nem tudta ezt.
Új telefon/tablet-nél kezdhetted újra.HA alatt én nem használom. Domoticz-van nálam, de az alá sem tettem be, mert másra nem használom, ennyit meg így is tud.
Időzítve van a fel/le húzás és távolról is elérem, ha pl. akkora vihar/stb van.
Domo alá többek szerint be lehet tenni, valahol láttam leírást is. Gondolom HA alá is, de majd a profik segítenek... -
válasz
BullZeye #10955 üzenetére
NE vegyél távirányítós motort, mert megszívod. Csak a buta motorra tudod rákötni a Shellyt, a távirányítós motorok már integrálva tartalmazzá a vezérlést, ezért nincs is meg az irányváltó kimenet, csak fázis/nulla/föld vezetékek vannak, rá sem tudod kötni a Shellyt. Illetve ha rákötöd, akkor a vezérlésének a tápját fogod tudni kapcsolgatni vele, a redőny meg se fog mozdulni.
-
guess.who
senior tag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #10777 üzenetére
Vagy úgy. Akkor megadhatsz egy számodra nappali időszakot, azon belül 100% az érték, egyébként azon kívül viszont egy kültérre néző fényérzékelő határozza meg, mert most a 7-8-ig 15% teljesen rossz, hiszen a nappalimban lévő alábbi fényérzékelő (ami jól használható az épp csak 0 fölötti tartományban is) szerint már kb. fél 7-től olyan világos van, mint épp most, délután.
Ezt az értéket célszerűen egyetlen input_number-be (vagy egy MQTT topikba retain módban) teszed, és onnan az összes lámpád ugyanúgy használhatja, nem kell kódot másolgatni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #10770 üzenetére
Nap járásához kötni eleve nem jó ötlet, hiszen nem követi sem a borult eget, sem a leeresztett redőnyt, sötétítőt.
De gombokét vehetsz fényzérékelőt, egyszerűen rákötve egy hasonlóan olcsó NodeMCU-ra amit a HA helyből támogat, és már kész is az aktuális fénynek megfefelelő szabályzás. -
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #10772 üzenetére
igen, valóban nem ugyanolyan ütemben változik egész évben, de a kinti sötétséggel viszont jobban korrelál a nap magassága mint az óra
de asszem nemrég volt némi változtatás, és már lehetséges ez is:
automation:
trigger:
platform: sun
event: sunset
offset: "-00:45:00"
([link]) -
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #10428 üzenetére
Sőt, most egy másik, sonoff 5.12-ről próbáltam 5.14re frissíteni és 5.12 maradt...
Ezt a fájlt használtam alul a HUN. ez nem jó updatehez? (előző ami épp elérhetetlen ott simán a firmware update linket írtam a mostanira amiket már frissítettem.
-
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #10008 üzenetére
Raspberry 3B-re felraktam raspbiant SSHD-re.
2 napja megy, eddig működik, indulás pár másodperccel hosszabb, de mivel az a cél, hogy hónapokig hozzá se kelljen nyúlni és restart nélkül stabil legyen, egyenlőre pozitív élmény.
Nem tűnik lassabbnak, gyorsan reagál mindenre, influxdb és grafana is könnyedén migrálódott, és megy rögtön minden. -
válasz
BullZeye #8367 üzenetére
Arduinós cc2531 flashelést én sem ajánlom, nekem "kinyírt" egy sticket, egy másikat meg egyáltalán nem sikerült vele megcsinálom. Végül egy kedves topictástól kaptam kölcsön egy programozót (mert az enyém 2 hónapja jön kínából, biztos gyalog hozzák), és kb. fél perc alatt sikerült mindkét sticket flashelni vele, a hibásat is felélesztette. NAS-ra nyugodtan rákötheted, biztosan 500mA alatt van a fogyasztása.
Raspbian vs. Hass.io: A Raspbian mindig is rugalmasabb lesz, szóval perszehogy tudod rá telepíteni (fent már írta is fo_di hogy hogyan kell). A Hass.io korlátozottabb, azoknak jó főleg, akik kész konzerv telepítést szeretnének inkább, mert nem akarnak egy komplett linuxot managelni/telepíteni csupán a Hass miatt. Tulképpen az nem egy előny, hogy van rá zigbee2mqtt plugin, hanem inkább szerencse.
-
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #8361 üzenetére
persze, használható hassio nélkül is, akkor fel kell flashelni a sticket, aztán a dokumentáció "Running Zigbee2mqtt" pontja szerint kell a gépre telepíteni a cuccot (ezt váltja ki a hassio addon), illetve a "Home assistant Integration" szerint kell konfigolni a Home Assistantot
passzolom, mennyit eszik, szerintem nem sokat, USB2 eszköz és Raspberry Pi-on is elmegy külön táp nélkül, szóval bele kéne férnie az 500 mA-be -
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #8354 üzenetére
használható, ha a stickre felraksz egy zigbee2mqtt-t, utána xiaomi gateway nélkül is működik, pl. home assistant alatt
-
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #7683 üzenetére
próbáld meg ezt:
value_template: "{{ states(sensor.humidity_158d0001a1f123) - states(sensor.humidity_158d0001b95123)}}"
a kapcsos zárójelnek a templát nézetben is le kéne futnia, ha jól konfigolod, automatikusan fog menni, most azért nem megy, mert nem tudja kiolvasni a számot
-
fo_di
őstag
válasz
BullZeye #7663 üzenetére
én azt mondanám, csinálj egy template szenzort a különbséggel, és azt teszteld 10-re
egyébként milyen szenzorhiba?másik: az idő triggernél talán még átláthatóbb, ha így rakod, minutes kapcsolóval:
- alias: Set dishwasher clean
trigger:
- platform: state
entity_id: input_select.dishwasher_status
to: Drying
for:
minutes: 15 -
hoodoo86
tag
válasz
BullZeye #6457 üzenetére
Én így csinálnám:
input_boolean:
porszivo_ma_mar_takaritott:automation:
- alias: 'porszivo takaritas'
trigger:
platform: state
entity_id: group.devices
to: 'not_home'
for:
minutes: 5
condition:
condition: state
entity_id: input_boolean.porszivo_ma_mar_takaritott
state: 'off'
action:
- service: ....porszivot_indito_service
entity_id: ....
- service: input_boolean.turn_on
entity_id: input_boolean.porszivo_ma_mar_takaritott- alias: 'reset porszivo_ma_mar_takaritott'
trigger:
- platform: homeassistant
event: start
- platform: time
at: '00:00:30'
action:
- service: input_boolean.turn_off
entity_id: input_boolean.porszivo_ma_mar_takaritottMagyarázat:
- porszivo_ma_mar_takaritott egy boolean, ami tárolja, hogy ma már volt-e takarítás. igen vagy nem. Ne adj meg initial értéket és akkor újraindításkor felveszi az előző állapotot, ha a recorder elmenti az értékét (alapból elment minden értékét)
- automation trigger: senki sincs otthon ('not_home' 5 percig, akkor triggerelodik). Fontos, hogy ezzel minden trackelt eszközt figyelsz. Ha van egy számítógép is trackelve, amit nem kapcsolsz ki soha, akkor más megoldás kell a "senki sincs otthon" figyelésére
- automation condition: ha 'off' volt a ma_mar_takaritott, akkor mehet tovább, különben nem fut le az automatizáció
- automation action: első service-nél meghívod a porszívó indítását, második service-el pedig átállítod a ma már takarított értékét igen-re
- 'reset porszivo_ma_mar_takaritott' egy másik automatizáció pedig minden éjjel 0:00:30-kor átállítja a ma_mar_takaritott értékét nem-re. -
vampire17
addikt
válasz
BullZeye #6457 üzenetére
A legjobb megolas ha azt akarod nezni, hogy otthon van-e valaki az sztm ez (en ezt hasznalom, nahyon pontos):
iDetect Wifi presence detection
A hazaerkezest nagyon pontosan jelzi (azonnal "on" lesz a kapcsolo) a tavollet kicsit pontatlanabb, kb 5 perces a delay, amit eszeli, hogy elmentel.
A lenyeg, hogy kell egy kompatibilis router (amire be lehet SSH-zni, az 99% hogy jo) Fontos, hogy ne az ARP tablat hasznaljuk azonositasra, mert az sokkal lassabban koveti a valtozasokat. En a brctl paracsot hasznalom, a fontiek szerint alakul a pontossaga.
Nyilvan ez csak akkor mukodo megoldas, ha mindenkinek van teloja a csaladban (de ugye ez 2018-ban nem kerdes
) A kisgyerekek nyilvan nem nagyon mzognak a szulok nelkul tehat az is megoldott.
(#6461) fecus Regen email volt, de egy ideje beallitottam telegram-ra. Pontosabban egyedi http-t hasznalok ami egy telegram bot "szajaba" adja a szavakat
Van egy sajat channel-je a csaladnak, aminek a bot is a "tagja".
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #6457 üzenetére
Egyszerűen növelhetsz is egy számlálót, amit aztán mondjuk reggel nullázol, és a porszívózás csak akkor indul be, ha még nulla - amit rögtön meg is növel
(csak sajnos a configban egy fix init értéket kell neki adni, ami ha 0, akkor egy újraindítás is kinullázza, ezért 1-el érdemesebb inicializálni)Persze ez így önmagában nagyon nem tökéletes, ennél bonyolultabb "van-e otthon vki" feltétel kell, hiszen elképzelhető, h maradt otthon vki attól, h más elment. Ezért célszerű mozgásérzékelőket is bevenni a képbe, és egy saját változót (pl. ezzel) akkor állítani "nincs otthon senki"-re, ha már eltelt x idő az utolsó bejárati ajtó nyitás óta úgy, h közben nem volt mozgás odabenn.
Vagy ami nekem nagyon egyszerű megoldást adott: a riasztó is 433 MHz-es távvezérlőt használ, így annak beélesítése is azt jelenti, h nincs otthon senki.
De a telefonod helyzetjelentése alapján is lehet automatizálni (bár nem túl megbízható, pár száz méteres ingadozás simán előfordul, de valszeg ennél úgyis jóval messzebbre távolodsz el)
-
enesbcs
tag
válasz
BullZeye #6287 üzenetére
Nálam távolságmérővel van kombinálva a mozgásérzékelő, meg ajtónyitás érzékelővel. A három szenzorból már elég nagy biztonsággal meg lehet mondani, van-e bent valaki.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #6287 üzenetére
Összetett szabályokkal meg lehetne oldani, pl. ha a mozgásérzékelő nyitott ajtó mellett érzékel (ez kell, mert befelé haladva már jelez a mozgásérzékelő, de még nyitva az ajtó, villany viszont már ilyenkor is kell), akkor csak rövid időre kapcsolod föl, mondjuk 1 percre, így kivédve az ha csak benyitsz, aztán nyitvahagyod.
Ha viszont már csukott ajtó mellett érzékel a mozgásérzékelő, akkor benn van vki, tehát folyamatosra föl lehet kapcsolni (és pl. a Gateway irányfényét pirosra állítani jelezve a foglaltságot). Amíg készülődsz, leülsz, vélhetően ez is megtörténik egyszer (mármint a csukott ajtó melletti mozgás), onnan pedig már nem fog lekapcsolnil.
Persze mindez csak naplemente után/felkelte előtt, az ajtó nyitása pedig azonnal lekapcsolja, és az éjjeli irányfényt is vissza a korábbi állapotára.
De szerintem ez tipikusan olyasmi, amivel nincs sok értelme vacakolni, automatizálni (nem is nagy nyereség, meg lehet kivétel, pl. néha nappal is lehet, h fölkapcsolnád a világítást ha épp kell vmihez)
-
Monkey
tag
válasz
BullZeye #5544 üzenetére
Arra, hogy mitől tűnik el, nincs tippem, de feltételezem, hogy a hálózati problémát már kizártad. (nem tudom, hogy milyen eszközeid vannak). De a fényerő automatikus csökkentésének egy lehetséges oka, hogy termikus probléma lehet az eszközzel és visszaszabályozza a leadott teljesítményét. Magyarán túlmelegszik, mert pl. áll a bordákon a por, vagy túlfűti a légterét egy kicsi és zárt búrában. Vagy csak valami hw hibáról van szó.
-
hoodoo86
tag
válasz
BullZeye #5472 üzenetére
Na akkor megoldódott ez. Egyébként ezzel a megoldással szerintem van egy elméleti mellékhatás, ami a gyakorlatban lehet, hogy nem jön elő soha.
Tegyük fel, hogy egyik nap felkapcsolod a lámpát 15:00-kor, így az 100%-on lesz a fényerő. Majd lekapcsolod. Legközelebb este 20:00-kor kapcsolod fel, és elméletileg először a lámpa felkapcsol (gondolom az utolsó értékre, vagyis 100%-ra), majd utána állítja be a 10%-os fényerőt.
Ez azért elméleti, mert a gyakorlatban lehet, hogy olyan gyorsan beállítja az új értéket a program, hogy a lámpa még nem is erősödött fel 100%-ra, de már veszi vissza 10%-ra. Egyszer azért teszteld le, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #5472 üzenetére
Ha már mindenképpen egyszerűsíteni szeretnéd, így áttekinthetőbb
{%- if hour==6 -%}10
{%- elif hour==7 -%}30
{%- elif hour==8 or hour==9 -%}50
{%- elif hour>=10 and hour<16 -%}100
{%- elif hour==16 -%}50
{%- elif hour==17 -%}40
{%- elif hour==18 -%}30
{%- elif hour==19 -%}20
{%- elif hour==20 -%}10
{%- elif hour==21 -%}5
{%- else -%}1 -
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #5470 üzenetére
Igen, így már jó.
Azért nem írtam, h hová, mert az te tudod, h melyik érték tartozzon a 19-hez, tehát ">18 and <=19" vagy ahogy csináltad, a következő sor kezdődik úgy, h ">=19 and <20"(igen, az első változatban azt nézte, h "19-nél nagyobb és 20-nál kisebb", de maga a 19 sehol nem szerepelt. Most már "19 vagy nagyobb és 20-nál kisebb", így megvan a 19-hez tartozó ág is. Más kérdés, h mivel ott óránként lépegetsz, az "and <20" már épp em is kell, elég egy "hour== 19", de ez már lényegtelen, maradhat így)
-
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #5462 üzenetére
Na, HA nem sír érte, de kispocak alszik, így tesztelni nem tudom élesbe, átírom mindjárt nappali lámpára.
- alias: Gyerekszoba fényerő
trigger:
platform: state
entity_id: light.gyerekszoba__rgbw
from: 'off'
to: 'on'
action:
service: light.turn_on
entity_id: light.gyerekszoba__rgbw
data_template:
brightness_pct: >
{% if now().hour >6 and now().hour <7 %}10
{% elif now().hour >7 and now().hour <8 %}30
{% elif now().hour >8 and now().hour <10 %}50
{% elif now().hour >10 and now().hour <16 %}100
{% elif now().hour >16 and now().hour <17 %}50
{% elif now().hour >17 and now().hour <18 %}40
{% elif now().hour >18 and now().hour <19 %}30
{% elif now().hour >19 and now().hour <20 %}20
{% elif now().hour >20 and now().hour <21 %}10
{% elif now().hour >21 and now().hour <22 %}5
{% else %}1
{% endif %} -
Degeczi
nagyúr
válasz
BullZeye #5457 üzenetére
Pl. csinálsz egy slidert 0-100 értékkészlettel, ezt állítgatod időzített intervallumokkal és persze a bekapcsolási parancsnál ennek aktuális értékét adod át
Ha a toggle nem kaphat paramétert, akkor meg leteszteled a gombnyomáshoz tartozó triggerben, h épp be van-e kapcsolva, ez alapján döntöd el, h kikapcsolod, vagy be - és ott már használhatod a paramétert
(bár szerintem nem idő alapján célszerű, hiszen az utóbbi pár hétben is durván megváltozott, mikor sötétedik - és ott lesz még az időszámításváltás is. Szóval egyszerűbb napfelketéhez/nyugtához viszonyított értékeket megadni)
-
válasz
BullZeye #5435 üzenetére
HA oldalra kellenek a mysql-es python libek is (általad linkelt tutorial végén is írják):
pip3 install mysqlclient
Ha virtuális python környezetbe telepítetted a HA-t (python virtualenv), akkor ne felejtsd el előtte aktiválni pl. így:
source /srv/homeassistant/bin/activate
...mert egyébként nem fogja tudni használni a "kintre" telepített mysqlclient-et.
A DB url-t pedig nem tudod megnyitni böngészőben, az csak a HA config file parserének ad infót (db helye, neve, login, pass, stb..), azért van ilyen url (szerű) formátumban.
-
sugarforce
addikt
válasz
BullZeye #5370 üzenetére
Grafana-t nem ismerem behatóan, nem tudom hol tárolja a db-t, de keress rá a grafana.db-re. Linux alatt /
var/lib/grafana
alatt keresd, de lehet/etc/
alatt is lézengenek file-ok, vagy a/srv
alatt. Esetleg itt találsz némi infót.A szkriptem baromi primitív, nekem debian alapú rendszereim vannak, neked nem tudom min fut a rendszer.
Annyit csinál, hogy ha kell a fájleléréshez, akkor leállítja a szolgáltatást, kimásolja tarba a dolgokat, majd ennek végeztével startolja a leállított szolgáltatásokat.
Csak egy példa a homeassistanthoz debian alapon.
az/etc/fstab
alatt fel van csatolva fixen az nfs megosztás a/media/router
alá, a szkript ide fog majd belépni.#!/bin/sh
#Script to backup Hass
cd /media/router/hassbian;
sudo tar -cvzf backup-hass$(date +%Y%m%d)_$(date +%H%M).tar.gz /home/homeassistant/.homeassistant/A szkriptet pedig cron-ba időzítve berakom, hogy fusson le minden órában/napon/héten, amikor csak akarom.
Jelen esetben nem állítok le semmit, mert a Hass nem fogja exkluzívan egyik fájlt sem.
Ha mégis fogná, akkor az elejére biggyesztek egy szolgáltatatás leállítást, a végére meg az indítást. -
dieselgti
csendes tag
válasz
BullZeye #5365 üzenetére
Nem lehet, hogy az SD kártya döglődik? Csak tippelek, nem vagyok nagy guru...
Sokat olvastam utána és nagyon érdekelne, hogy ezt ki hogyan oldotta meg...
Azt írták az okosabbak, hogy az SD kártya nem arra való, hogy folyamatos íras-olvasának legyen kitéve (ahogy az usb-s pendrive-os megoldás sem). Márpedig ha az ember fia-lánya Pi-n futtatja az okosotthon vezérlő software-t, akkor ott van adatmozgás bőven...
Szerintem. -
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #5112 üzenetére
Sensorok:
- platform: mqtt
name: "Vasaló - Teljesítmény"
state_topic: "tele/Vasalo/SENSOR"
value_template: '{{ value_json["ENERGY"]["Power"] }}'
unit_of_measurement: "W"
name: "Vasaló - Fogyasztás Ma"
value_template: '{{ value_json["ENERGY"]["Today"] }}'
unit_of_measurement: "kWh"
name: "Vasaló - Fogyasztás Tegnap"
value_template: '{{ value_json["ENERGY"]["Yesterday"] }}'
name: "Vasaló - Összes Fogyasztás"
value_template: '{{ value_json["ENERGY"]["Total"] }}'
name: "Vasaló - Feszültség"
value_template: '{{ value_json["ENERGY"]["Voltage"] }}'
unit_of_measurement: "V"
name: "Vasaló - Áramerősség"
value_template: '{{ value_json["ENERGY"]["Current"] }}'
unit_of_measurement: "A"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- MSI CYBORG 15 A13V
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged