-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
válasz
gjoco1 #31330 üzenetére
sok fele kozgyuru van, az alap gyuruk nem viszik at a jeleket mert nincs erintkezojuk. raadasul a legtobbnek a kozbulso elemei menetesek nem bajonettesek. persze valamit valamiert ilyenkor nincs rekesz meg af, de manualozos obikhoz jok.
a jobbaknal minden tag bajonettes, sot van meg jelatvitel. lehet erdemesebb lenne inkabb ilyet venni a meglevo obijaihoz.
aztan letezik meg tovabbi megoldas is, az objektiv forditas. az mas tipusu csatlakozast igenyel, mivel az obinak a segge all a tucsok fele. ez annyibol jobb hogy nagyobb a lekepzes jobb a minoseg. cserebe tobb a macera.
a ts obi is jo dolog, mert azzal lehet bizonyos mertekig kompenzalni a kis melysegelesseget. mondanam legjobb lenne kiprobalni mert random arcok tanacsai (mint pl az enyem) soxor elegge elvisznek az erdobe.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
gjoco1 #31327 üzenetére
az a kerdes mit is akar valojaban, mire akarja hasznalni?
ha csak makrozasra akkor erdemes kozgyuruvel es akarmilyen rekeszelheto obival probalkozni. de ehhez azert nem art kepben lenni az alapdolgokbol (fenymeres, melysegelesseg).
ha olyat ami alapvetoen mindennapi fotozasra valo plusz neha valamifele makro lehetoseg akkor nem erdemes kozgyuruvel meg manualis obikkal szorakozni (raadasul rendesebb mekrohoz nem art jo sok feny, allvany, makrosin).
a felsorolasban 20mm-tol 60mm-ig van mindenfele obi, eleg masra valo mindegyik, hogy a tilt-shift obit ne is mondjam. -
p_adam
addikt
válasz
gjoco1 #31323 üzenetére
Ezek közül egy sem full-frame makró objektív.
A magam részéről inkább néznék vintage objektíveket és egy hozzávaló adaptert (+ közgyűrűt, ha még nagyobb nagyítás kell), pl.
Konica Macro-Hexanon AR 55/3.5
Olympus OM Zuiko Macro 50/3.5
Ezek elérhető árú jó kis obik sokkal jobb építési minőséggel és színekkel.
Zeiss Jena Macro-Prakticar 55/2.8
Ezt akartam még írni, nekem ez van, de ahogy látom, jól felment az ára - ezért is ezeket célszerű venni, kínait max. használtan, mivel egyátalán nem tartják az árukat.Ha mindenképp a kijelöltek közül kell választani, akkor az alábbi topik alapján úgy tűnik, hogy a Sony FE 50/1.8 közgyűrűvel megtoldva használható - de ezek a vintage makró optikák jobban teljesítenek közeli témánál.
-
Throme
veterán
válasz
gjoco1 #31112 üzenetére
A nikkor egy remek objektív a budget kategóriában.
Szerintem kategóriájához képest éles.
Bár nem használtam ki, de több lépcsőben állítható a stabija.
Nekem negatívum vele kapcsolatban, hogy a tubus már kijár a gravitáció hatására és lock kapcsoló nincs rajta. Új korában feszes volt.Ezekről a sigma apo-król nem olvastam jókat anno, de volt itt már aki dicsérte.
Van ezzel egyáltalán AF, vagy csak manual?Szóval, részemről 1 szavazat a nikkorra.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
gjoco1 #31096 üzenetére
elirtam, 135 f3.5 sonnar meg van egy 200 f4 nemtommi m42-ben. ezek olcsok jok a kepuk. hogy makron hogy muzsikal az sok mindentol fugg. makronal a kornyezet es megvilagitas is nagyon sokat dob.
a 135-os kellemes obi normal portrezasnal, az elmosas merteke nem csak a rekesztol hanem a targytav/keptav aranyatol is fugg. a kepkivagas merteke se mindegy (ff,aps,4/3).
ezek az obik nem dragak, kozgyuru/fordito se, kiserletezni kell. -
Throme
veterán
válasz
gjoco1 #31086 üzenetére
De kompatibilis. A vázadra minden AF-S obi használható.
Konkrétan ez a kategóra a belépő vázakra (is) lett kitalálva. Van bennük fókuszmotor, ami a vázból ki van spórolva...még a d5xxx kategóriából is.Az 50-es inkább általános felhasználásra jó, pl portré.
Makróra nem.
Én anno vettem egy raynox előtétlencsét és azzal makróztam (most is). Jobb, mint a semmi, gyengébb, nehezebben használható, mint egy dedikált makróobi.F1.8-cal meg lesz fényerőd, de baromi kicsi lesz a mélységélességed. Az 50-essel nagyon mondjuk nem fogsz ráközelíteni egy pl bogárra, de így is kevés lesz éles belőle.
Pl ezt nem rég lőttem egy mft lencsével 45mm-en és raynox 250 előtéttel (ami ekv 90mm, míg a nikon 50mm kb 75mm ekv.) és F10-en.
Fej-tor és némi láb részlet éles lett, úgy hogy MFT-n nagyobb a mélységélesség azonos rekeszértéken (másfelese a tiédnek). Oké a raynox is befolyásolja a mélységélességet (ezt most nem tudnám kiszámolni, sajnálom)
Szóval makrót szerintem ne f1.8-ra tervezz, bármennyire is ott a legalacsonyabb az ISO érték.szerk: valamit csinál a képpel ez az oldal, mert nálam azért ennél jobban néz ki, mint itt megnyitva.
(nincs flickr és hasonló tárhelyem, publikus) -
theporcupine
tag
válasz
gjoco1 #31088 üzenetére
Teljesen alkalmatlan makróra. Kicsit inkább nézz utána a témának, hogy milyen paraméterek kellenek hozzá, mert pl. a tág rekesz nem használható makrónál, felesleges az 1.8-at hajtani. A paramétereknél megadják a nagyítást, annak 1:1 közelében kell lenni, vagy nagyobbnak. A kisebb tárgytávolság fontos, de ez összefügg az objektív gyújtótávolságával, ami meg nagyobb kell legyen. Makró módban pont az a gond, hogy túl életlen a "háttér", vagyis maga a téma is már. Esetleg lehet kiegészítőkkel próbálkozni, közgyűrű, előtét lencse, de ott sem ez lesz a nyerő obi szerintem.
-
A Zéé
addikt
válasz
gjoco1 #31086 üzenetére
Minden obi minden vázzal zsákbamacskát dslr-en, szóval mindig próbálni kell. Konkrétan nem emlékszem, hogy lenne azzal az obi-váz kombóval valami extra probléma, csak a szokásos.
Az obiból meg azért van sok használt, mert sokat el is adtak belőle, szerintem az egyik legnagyobb darabszámban eladott objektív. Bár nem makrózni való.
-
Throme
veterán
válasz
gjoco1 #31084 üzenetére
Erre a vázra ha veszel fixet, szerintem próbáld ki fizetés előtt.
Ha back-front fókuszost veszel, akkor szerviz tudja neked beállítani.
Ha egymáshoz állítják, akkor egy meglévő obival lehet majd gond, ami eddig jó volt.Régen használtam a nikon rendszerem, nem emlékszem, hogy az 50-essel gond lett volna. Nekem 35-ös van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen monitort vegyek?
- OLED TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- LENOVO ThinkSystem NVIDIA Quadro RTX 6000 24GB PCIe Passive GPU
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest