- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen GPS-t vegyek?
- Magisk
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
palfitom
félisten
válasz
kacsyx #44265 üzenetére
Igen, sajnos úgy van, ahogy quailstorm írta: "A QVL listás hivatkozás csak azért van, hogy elhajtsanak a francba."
"az összes gépvásárlós topikban ez volt az ajánlott, nagyon sokan vettek ilyen alaplappal és rammal gépet. Meg ugye mai napig a többség Crucial ramokkal épít AMD konfigot." - És ez is igaz, nem véletlenül! -
törölt tag
válasz
kacsyx #44260 üzenetére
Küldd el nekik alaplappal és processzorral együtt. Tesztelniük viszont csak 2933 MHz-en kell, mivel a processzorodban lévő memóriavezérlő max ennyit tud, afölött valóban OC-nak számít.
Ebben teljesen igazuk van:
"Ez felett minden egyes MHz csökkenti a stabilitást, valamint a CPU használhatóságát is csökkenti, mivel ez tuningnak minősül." -
jokeph
nagyúr
válasz
kacsyx #44262 üzenetére
Hát, akkor sanszosan dög pedig a modul...
Ahogy (#44264) quailstorm is írja, ezzel egyet értek.Patriot 3600CL17-es ramot simán hajtom XMP-ből az aláírásomban lévő konfigban, ekkora órajelű ramot a QVL sem említ, ugyanis 2017-es a lista.
B450 PRO 4-ben is mennek ugyanezen ramok, annyi a difi, hogy ott 3200-on volt hajlandó menni első körben, de DRAM Calc után ott is ment az XMP szerinti 3600 CL17.Hát, én bő 120km-re lakok Pécstől.
Pedig tudnám tesztelni 4 különféle alaplapban is (2 inteles és 2 AMD-s).Másik CPU-val is lett próbálva ?
-
quailstorm
félisten
válasz
kacsyx #44262 üzenetére
A QVL listás hivatkozás csak azért van, hogy elhajtsanak a francba. Nekem "csak" annyi gondom van, hogy 2933-on nem stabil, 2800-on igen, de ez tényleg a legolcsóbb NANYA chipes vacak volt.
Nem reális, hogy csak a listáról vegyél RAM-ot. Az ami biztosan működik, amit a gyártó tesztelt. De nem kizárólagos.
-
kacsyx
aktív tag
válasz
kacsyx #44153 üzenetére
Sziasztok!
Korábbi hozzászólásom:
Hét hónapja használtam ezt a konfigot bármilyen hiba nélkül:
Ryzen 7 2700
ASRock B450M Pro4-F
CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16 KIT BLS2K8G4D32AESBK
FSP Raider II 450
Windows 10
Múlt hét hétfőn bekapcsolás után csak zúgott a gép, de nem töltött be a POST képernyő és értelemszerűen a Windows se.
A memóriamodulokat cserélgetve az lett az eredmény, hogy ha az "A" modul benne van, tehetem bármely slotba, megy a gép, betölt a Win, lehet terhelni.
Ha a "B" modult teszem bármely slotba, csak zúg és nem tölt be semmi.
Ha "A" és "B" modul is benne van bármilyen variációban, továbbra is csak zúg és semmi sem tölt be.
Ezzel a hibaleírással elküldtem az iPonba, ma jött vissza. A szerviz szerint náluk a hiba nem jelentkezett, 2,5 napot ment a memtest és végigfutott a Win telepítő is.
Most próbáltam megint, a hiba ugyanúgy fennáll. Nem vonom kétségbe, hogy náluk ment, de ha így van, akkor hogyan szűkítsem tovább a kört? Gondolom lehet alaplap és akár proci is. BIOS reset nem segít, most megpróbálok egy BIOS frissítést (de kétlem, hogy segít, mert az elmúlt 7 hónapban semmi gond nem volt).Mivel azóta sem oldódott meg a probléma, ma ismét írtam iPonnak:
Kedves iPon ügyfélszolgálat!
Garanciális rendezés sorszám: ...
Termék gyári száma: ...
Szeptember 14-én elindítottam egy garanciális ügyintézést Önökkel. A problémám egy "Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz BLS2K8G4D32AESBK" típusú memória KIT-tel volt. 7 hónap hibamentes használat után a számítógép indítás során fekete képernyővel fogadott, nem töltött be a BIOS képernyő, a monitor készenléti állapotban maradt. A memória modulokat kivéve, egyiket visszarakva elindult a gép és minden rendesen működött, másikat behelyezve továbbra sem töltött be a BIOS, a monitor készenléti állapotban maradt. Mindkét modult behelyezve ugyanez a hiba fogadott. Természetesen megtörtént a CMOS reset, próbáltam XMP profillal és nélküle is, a hiba nem szűnt meg.
Miután jeleztem Önöknek a hibát, garanciafutárral elküldtem a terméket, majd pár nappal később visszaküldték számomra, az alábbi üzenettel:"S: 65h memtest és 5h prime blend + windows telepítés OK fotók vannak"
A kézhezvétel után ismét megpróbáltam működésre bírni mindkét modult a számítógépemben, de ugyanaz a hiba fogadott mint amivel a garanciális ügyintézést elindítottam. Hogy kizárjam az egyéb hardveres hibákat, az ismerősi körömben kerestem olyan konfigurációkat, amelyekben tudom tesztelni a modulokat. Kivétel nélkül mindegyik gépben ugyanezt a hibát produkálta a memória.Mivel szeretném használni mindkét modult és mivel garanciális a termék, szeretném ha meg tudnánk oldani a problémát.
Miben tudok segíteni, hogy megoldódjon? Videózzam le lépésről-lépésre, bemutatva, hogy a hibás modullal nem működik a számítógép? Vagy kérjek egy független szerviztől bevizsgálást? Ez esetben, ha a jegyzőkönyv igazolja a hibát, Önök megtérítik számomra a bevizsgálás költségét?
A válaszuk:
Sajnáljuk, hogy probléma adódott a termékkel.A választott modult én nem látom a QVL (kompatibilitási) listában:https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20Pro4-F/#MemoryRR
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20Pro4-F/#MemoryPR
A CPU gyártója szerint a memóriavezérlő 2993MHz-ig támogatja a RAMok sebességét.(egy és max 2 modul esetén!)https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-2700
Ez felett minden egyes MHz csökkenti a stabilitást, valamint a CPU használhatóságát is csökkenti, mivel ez tuningnak minősül.Feltehetőleg kompatibilitással van gond. Erre pedig a garancia nem terjed ki, mert a kompatibilis környezetben hibátlanul működik.Az inkompatibilitásra is lehet magyarázat, hogy egy ideig miért működött megfelelően.De természetesen visszajuttathatja, akár az alaplappal és a CPUval együtt, hogy a kollégák saját környezetében tesztelhessék.
Szerintetek most mit csináljak? -
chopin42
őstag
válasz
kacsyx #44153 üzenetére
Iponék valószínű b@sztak rá, ahogy jó szokásuk megkívánta (mint oly sok itthoni "szolgáltató"/bolt/bármi, ami a vásárlóért van
). Teszteld még egyszer, videózd le (külső kamerával), mindnen kombinációban, dátumozva, beazonosíthatóan kommentálva. Illetve kérd, hogy bizonyítsák be, hogy letesztelték, mert bemondásra ők sem hisznek el semmit. Majd a videókkal dokumentált panaszod jelezd nekik, és ha utána megint "letesztelik" és semmi baja, szerintem mehet a fogyvéd. Amúgy másik gépben érdemes lenne kipóbánli a ramokat, természetesne azt is videózni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TV antenna és jelerősítés
- Milyen videókártyát?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Linux kezdőknek
- PlayStation 5
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- GAMER PC - RYZEN 5 5500 / ASUS RTX 2060 / AORUS 16GB DDR4 / 512GB SSD / 500GB HDD
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest