- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CES 2025: Piacra kerül végre a kifejezetten vékony Velia okosgyűrű
- Google Pixel 9 és Pixel 9 Pro összehasonlító gyorsteszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
blp85
senior tag
válasz
Steve_Brown #9349 üzenetére
Ránézésre olyan, mintha reakcióba lépett volna a két fém, ezen nem sok minden van, amit el lehet távolítani.
Ezek szerint ez a lötty nem vált be?Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Steve_Brown
senior tag
Ez pénzkibszás volt
-
-
blp85
senior tag
válasz
Steve_Brown #9344 üzenetére
Sajnos manapság a körömlakk lemosó sem az, ami volt. Mondjuk én soha nem használtam folyékony fémet, csak kíváncsi voltam.
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
blp85
senior tag
válasz
Steve_Brown #9341 üzenetére
Szia!
[How to Remove Liquid Metal from a CPU & IHS]
Nem akarok baromságot írni, de valahol olvastam, hogy acetonnal (gondolom ilyen lehet a hagyományos körömlakk lemosó) lehet eltávolítani, bár azzal meg csak óvatosan (saját felelősségre
) .
A TG saját tisztítószere is aceton alapú: [TG Remove Cleaner]
[ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
AMD1975
tag
válasz
Steve_Brown #9341 üzenetére
Talán féktisztító? De a neten valamikor láttam oldószert külföldi oldalon pár éve. Én is használom. Talán próbáld meg ugyanúgy folyékony fémmel leszedni adj hozzá s utána talán lejön alkohollal is.
[ Szerkesztve ]
-
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok!
Thermal Grizzly Conductonautot mivel lehet leszedni? Isopropyl alkohol nem viszi -
AMD1975
tag
1 éves rx6600 at érdemes ujrapasztázni?
-
pszihó
aktív tag
Üdv 2011 v3 alaplap furat távolságai mekkorák? Az hűtő ami 1200-1700-115× socketre fel lehet rakni. Fél mehet 2011 v3 ra?
[Erről lenne szó].Samsung S9 tab 5g (8/128) // Hyte y70- darkflash dr12pro 10db-zalman megamax 600w-asrock h310cm-dvs,Montech - metal dt24 premium i3 9100f, 2x16 gb ddr4, asus rog strix rx5700 xt,– SAMSUNG Odyssey G9LC49G95TSSRXEN 125CM 5K GAMER MONITOR
-
csaba17
senior tag
válasz
Vigneau #9334 üzenetére
hogy volt-e karbantartva azt nem tudom, én mikor a ventiket cseréltem akkor levettem a hűtőbordát és ha pasztáztam is akkor egy 5-8 éves mx4 pasztát használtam, az volt itthon, de ebben nem is vagyok biztos, hogy akkor megtettem
viszont most igen, egy órája: újrapasztáztam-> a régi paszta elrepült amikor lekapirgáltam... olyan kemény volt...
szóval most kapott új deepcool pasztát amit a héten érkezett proci hűtőhöz kaptam, illetve egy ~2 hónapja vettem aliexpressről vmi upsiren márkájú termál padot, mindhárom méretben ami szükséges hozzá
most ezeket a kb gyári padokat is cseréltem, elég érdekes állaga volt 1-2nek, nem volt megkeményedve de elég hamar elrepedt ahogy leszedtem.
3x futtattam egymás után ezt a timespy tesztet 100% powerrel: eredmény: a max gpu hőfok 71,4, a max hotspot pedig 82,8fok és a ventik sem akartak elszállni, a 80%ot sem érték el.
köszi szépen mindent[ Szerkesztve ]
-
Vigneau
félisten
válasz
csaba17 #9333 üzenetére
Pontosan, az a legmagasabb hőmérsékletű pont pillanatnyi értéke. AMD-nél még természetesnek mondja a gyártó, Nvidia-nál azért ez az érték már kevésbé komfortos.
Szóval lehet thermal pad / paszta problémád is. De ez csak a szétszedés után derülne ki. Egyébként még érintetlen, vagy volt már karbantartva, akár az előző gazda által?
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
csaba17
senior tag
válasz
Vigneau #9332 üzenetére
thx, és nyertél:
2. próbára(visszaállítva 100% power-re) elszállt az első tesztnél.
közben futott a gpuz, a logolás is ment.
amit látok az első és 2. futás között, hogy másodjára a hotspot az 107.2 fok, 83fok gpu, 1935Mhz freki, 98% fans és 4giga ram felhasználás.
nem tudom, ez a hotspot a legmelegebb érzékelő értéke? nézem a logot, az előző futásoknál is volt egy-két 106,1-es érték.
levéve a power 85%-ra, ahogy általában is használom kibírta a 3x-os futást is, nyilván, nem kap olyan terhelést. -
csaba17
senior tag
válasz
Vigneau #9327 üzenetére
igen, második tulaj vagyok, kollégától vettem aki bányászott vele.
tudtam mit vásárolok.
#9326 csiby222 : kicsit több mint egy éve van nálam a kártya, ahogy fentebb írtam bányász kártya volt.
Bő fél éve kicseréltem a ventilátorokat mert induláskor és leálláskor érdekes hangot adott ki. Akkor a fém hátlapot is levettem, kicsit benéztem mit hogy kell szétszedni. Nemigazán rémlik, hogy felsértettem a termál padokat, de már nem tudom.Viszont a másik amit tegnap észre vettem: a kártya pontosan ez a típus: [link]
a gyári gpu clockja 1755 MHz.
A gyártó által javasolt Firestorm progi is ezt írja, azonban ha default beállításokon van a kártya és indítok valami olyan gémet ami pörgetni is fogja akkor simán felmegy 2000-2100MHz-re is. Alapból húz rajta még(úgy gondolnám, hogy amit a firestorm-ban megadok értéket az legyen a max), ami nem tudom, jó e vagy sem...
Jelenleg olyan beállításokkal használom, amivel 70% fix ventilátor használattal sem kapok black screent: -300Mhz gpu clock, így a max érték majdnem a gyári érték, a power target meg 86%.Nem álltam neki játszani vele, hogy a power legyen 100% de a gpu clock az maradjon -300Mhz.
Egy kollégám javasolta a GPU_Caps_Viewer nevű progit, azon belül is a furry cube-ot.
Ezt majd fél óráig futtattam, pörgött a kártya de nem volt probléma, annyi, hogy ez max 2giga ramot evett.Nemigazán tudom mit kellene csinálnom.
Esetleg ha tudtok olyan kis progit ami meghajta a kártyát és a ramját is kihasználja azt szívesen veszem, futtatom azt is.
-
csiby222
aktív tag
válasz
csaba17 #9325 üzenetére
Ennyi idő alatt a padok nem szoktak kiszáradni tapasztalatom szerint néha még 5 év után is bőven jók. Nyilván a csere nem árt de azért jó lesz ha figyelsz hogy azonos legyen a vastagságuk. Nagyon nagyon kétlem, hogy a pad okozná a gondot. Ahogy te is írod optimalizálatlan és máshol nem jelentkezik lehet várni kellene pár patch-et esetleg jelenteni a játék fejlesztőknél a gondot ottani fórumon vagy valami erre való felületen.
Maximum a magad megnyugtatása képen futtathatsz egy FurMark tesztet.[ Szerkesztve ]
Azt nem csináljuk meg ami működik.
-
csaba17
senior tag
Sziasztok!
Van egy zotac rtx 3070 twin edge oc kártyám.
Egy ideje már észrevettem, hogy egy game alatt(7 days to die, nemigazán optimalizált) annyira pörgeti a vga-t, hogy az is kevés, ilyenkor black screen, leáll a vga driver, fullon pörögnek a ventijei, de pl ha a háttérben zene szólt vagy youtube vidi ment annak a hangját hallottam, szóval a win nem fagy ki, de persze ebben az esetben restart segít csak.
A zotac általi firestorm annyiban segít, hogy lehúzom a gpu clockját meg a ramét, akkor nincs probléma, pörög ugyan de nem fagy ki.
Eddig csak ebben a gameben fordult elő, a többinél elég volt azt a firestorm profilt betölteni, amiben 70% fix ventik vannak beállítva illetve a teljesítmény 90% lehet max, pl red dead 2 online. Ma ezzel a profillal is black screent kaptam.
Úgy tudtam kiküszöbölni, hogy a ventiket automatán hagyom, de a cpu és a ram clock-ot lehúzom.De a lényeg amire nemigazán találtam választ: ezek a problémák már jelenthetik azt, hogy a termal pad-okat cserélhetem?
Megvettem egy 2 hónapja a padokat de még nem volt rá időm(akarat), hogy cseréljem őket. -
Egon
nagyúr
válasz
offer199 #9316 üzenetére
Pont ezzel küzdök én is. Szerintem nem ér bele semmi sehova, mert ha így lenne, akkor minden fordulatszámon kerregne. Ezt csak felpörgésnél, és egy bizonyos fordulatszámon (700-800 rpm körül) ciklikusan (úgy 1 mp-enként) csinálja.
Amit próbáltam:
- csavar meghúzás: nem segített, gyárilag tökig be vannak tekerve a csavarok.
- venti csere: nem jó, a fórumról rendelhető utángyártott venti nem vezérelhető az EVGA szoftverével (MSI Afterburner felejtős: csak kettő darab ventit tud vezérelni, nekem meg három van a kártyán...).
- ami nagyjából bevált: az EVGA szoftverével (Precision X1) beraktam fix fordulatszámra a ventiket (kapásból 30%-on pörögnek, 50 foknál 70%-ra kapcsolnak, 70 foknál pedig 100%-ra ugranak). Azért csak nagyjából, mert előfordul, hogy ha játszom valami gépigényesebb dolgot, és felpörögnek 100%-ra a ventik, akkor ha abbafejezem, és leesik a fordulatszám, visszatér a kerregés...Ezen egy kikapcs-bekapcs segíteni szokott. A másik probléma, hogy van 1-2 játék, ami pont határon van ezzel a profillal: az is idegesítő, ha ide-oda kapcsolódnak a ventik, mert van hogy akkor is kerregnek, másrészt a konstans zúgás valahogy jobb, mint a felhangosodik-lehalkul ismétlődés 5 mp-enként. Ezt nyilván egy másik, esetleg finomabb venti profillal lehetne orvosolni.
Amire figyelni kell: a tököm EVGA Precision X1-ben hiába állítottam be egyedi fordulatszámot, az csak akkor érvényesül, ha a fan curve kontroll melletti 3 pixeles négyzetet kiikszelem, aminek az alap színe fekete alapon sötétszürke (oké, van egy világosabb színű kerete is). Ezt valahogy senki nem említi, és elég sokáig tartott kiguglizni (volt rá találat, más is járt így).
Erősen fontolgatom egyrészt a kártyacserét (kisebb fogyasztású, gyorsabb 4070 Ti Super-re), másrészt a venti modot (lehet az lenne a legegyszerűbb, ha leszedném a fenébe a műanyag keretet ventistől, és raknék rá 2 vagy 3 db 120-as Noctua ventit...[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
angyalpc2
aktív tag
Van olyan teszt ahol
A hővezető ragasztó thermal plaster
és a
hővezető ragasztó össze van hasonlítva akár pasztához képest is?thermal plaster-t olyan 1-1,2/m-K körül látok
2 oldalas hővezető ragasztót olyan 1,5W/m-K körül
Elég gyengus, még ha csak 5-10-20W-ot is kell eldisszipálni.
Már arra is gondoltam, hogy a szélén csíkban körbe ragasztó csík, és középre meg vékonyan paszta.
Így körbe jól megfogja a bordát, és középen meg jól vezeti a hőt is. -
AMD1975
tag
Srácok inno 3d ichill 1070ti kártya padek milyen vastagságúak? Nincs itthon tolómérőm s elég szar állapotban vannak.
-
blp85
senior tag
válasz
negasonic #9318 üzenetére
Szia!
Ahogy Vigneau is írta, az a CPU léghűtés topik: [Milyen CPU léghűtést vegyek?- Keresés: 5800x3d]
Sokan kérdezték már, hogy mi való arra, így azt linkeltem neked. Amennyiben nem akarsz az Amazonról rendelni (én onnan rendeltem a TR Phantom Spiritet, és egy hét alatt ide is ért), akkor esetleg a Deepcool AK vagy AG 620 lehet a jó választás.Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Vigneau
félisten
válasz
offer199 #9316 üzenetére
Szia!
Tipikus EVGA betegség. Alapesetben simán orvosolható. Vagy jól meg kell húzni a ventilátorok kereteinek rögzítőcsavarjait, vagy a borda és a ventilátorkeret közé kell tenni egy vékony műanyagot (pl. kivágni tejfölös pohár oldalából), mert a lapát beleér a bordába.
Ezen felül még a felpörgést a rossz gyári fanstop-os ventilátorvezérlő görbe okozza, ezt lehet orvosolni pl. MSI Afterburner-rel.
Amennyiben egyik sem használ, akkor csere pl. eBay-ről, vagy AliExpress-ről.
Vigi
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
offer199
csendes tag
Sziasztok
Ez a ventillátor hiba mitől van, esetleg orvosolható valahogy?
[link] -
negasonic
tag
válasz
DravenMoral #9314 üzenetére
Köszönöm az infókat. Akkor el is engedem ezeket a pci ventis hutoket, induljon a csere.
-
DravenMoral
senior tag
válasz
negasonic #9313 üzenetére
A videokártya alá berakható (pci) csatlakozós 2-3ventis hűtés, amit tudsz venni, azt felejtsd el. Abszolút semmi értelme nincs, megannyi videót nézhetsz róla, hogy 1-2fokot sem nyertek vele, viszont marhára hangos lett a gépük tőle idle-ben is. Sokkal többet tudsz elérni azzal, ha a házhűtéseidre összpontosítasz inkább, hogy azok jó elrendezésben legyenek, illetve legyen is légszállításuk. Én a helyedben eladnám azonnal azt a kártyát, és dobnék rá egy kicsit, vennék egy normálisabb Asus Tuf Gaming, Msi Gamix x trio, Asus Rog Strix, vagy esetleg Zotac Amp holo kártyát, ezeket bátran ajánlják a szak-topicokban. Ez lenne a legegyszerűbb művelet, és itt nem kéne kínlódnod a kártyával.
Nekem is volt annó egy Gigabyte kártyám, annak aztán bármit csináltam, ugyan úgy forrt a vére, megállás nélkül visszavette a teljesítményét. Utána cseréltem le egy ugyan olyan Rog Strix-re, instant 20fok különbség a legnagyobb terhelésen, úgy, hogy azt még nem is pasztáztam újra. Mondani sem kell, hogy mennyivel csendesebb lett a gép, és jóval többet tudott fps-ben bármelyik játék a kiegyensúlyozott teljesítmény miatt.
[ Szerkesztve ]
-
negasonic
tag
Sziasztok, van egy bányaszökevény asus dual oc 3070-es kártyám. Híresen szar két ventis hűtéssel. Kitakarítottam, újrapasztáztam, padoztam de igazából elég gyenge ez a hűtés ami rajta van. Szeretném upgradelni, de sehol se találtam léghűtést, amit esetleg rátudnék pakolni, csak ilyen extra ventis (alsó pci slotba berakos) megoldásokat. Ha más nincs, azt megpróbálom majd, hátha segít.
Víz hűtést nem akarok beszerelni rá, léghűtéssel oldanám meg a gondját. Régen voltak arcticnak forgalomba accelero tuning hűtői, extreme, twin turbo, stb. De azok amikor forgalomban voltak akkor is csak az rtx 2000es szériáig voltak kompatibilisek.
Max terhelésen hotspot 94-95 fokra megy, a kártya pedig 85-86 fokig melegszik terhelésen (cs2-ben, cinebenchben kevesebb volt, mondjuk az a játék is faszán van összerakva..).
Van ötletetek mivel próbálkozzak? -
core i7
addikt
Sziasztok Kérdésem következő Régi (akár AGP) -s videókártya hűtést lehet felrakni mondjuk lga1366 chipset hűtésének?
-
uwu
csendes tag
válasz
DravenMoral #9309 üzenetére
Köszönöm a választ, megnyugtató
Rakok alá 2 db BE QUIET! Shadow Wings 2-t.
Egy venti 1100 rpm-el 63 m3/h levegőt ad. -
DravenMoral
senior tag
Szia. Ha közvetlen alatta lesznek a ventilátorok, illetve rá fogják fújni közvetlen a levegőt, akkor akármennyi lehet. Nyilván nem kell szétpörgetned a ventiket alatta.. A helyedben, ha pwm ventiket raksz alá, a processzor melegedéséhez igazítanám a fordulatszámukat a biosban. Nekem is így volt annó egy 3070Ti, alatta 5cm-el volt 2db 140mm-es Artic "P" széria, azaz házhűtő. Ha F-es szériát tettem volna alá, jobb hűtést kapott volna közvetlen a kártya, nem mentek volna annyira a ventijei. Bár így is annyit számított, hogy ventik nélkül játékok alatt 70-80%-os ventipörgése volt a kártyának, nagyon nagy zajjal, a +alatta lévő 900-1000rpm fordulatszámú ventikkel pedig már csak 40-50%-on mentek a kártya ventijei, és nyertem vele 5-6 fokot folyamatosan.
Ha nem tudsz pwm ventiket rakni alá, hanem csak fix, teljes kapacitással pörgő ventiket, az sem fog semmilyen gondot okozni a kártyának, mivel közvetlen rá fújja, a kártya ventillátorjaival szemben. Tehát nem tudja a levegőt "eltaszítani" a kártyától, hanem rá fogja fújni.
Akkor lenne gond, ha az alsó két házhűtő venti elszívná a kártyától a levegőt, azaz lefele fújnának, a gépházból kiszívva a levegőt.
-
uwu
csendes tag
Sziasztok!
Honnan lehet tudni, hogy egy kártyának mennyi fcm levegő utánpótlást kell biztosítani?
Olyan házba kell berendezkednem, ahol a vga alatt 2 cm-re házhűtő ventik lesznek, de tudni kelelne milyen kapacitású ventit rakjak alá.
Esetleg ne rakjak alá semmit? Akkor maradna 4.5 cm hely a ház porszűrője és a vga között, de gondolom nem ártana neki a segítség.[ Szerkesztve ]
-
Rottweiler89
senior tag
válasz
DravenMoral #9306 üzenetére
Akkor nem is fogok velük foglalkozni...
Kap MX-4-et, és ossza be.
Köszönöm a választ!DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
DravenMoral
senior tag
válasz
Rottweiler89 #9305 üzenetére
A helyedben nem foglalkoznék velük.
Több fajta kell, drágább lenne, mint maga a kártya.
Pasztázd újra, de többet ne szánj rá, a padok tizen évet is kibírnak. -
Rottweiler89
senior tag
Sziasztok!
R9 290 Vapor-X-hez milyen vágható thermal padot ajánlotok a régiek helyére? Szeretném majd újrapasztázni MX-4-el, de akkor már cserélném a padokat is...DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
Milka 78
nagyúr
Én Gelid GP Extremet vettem. Az Ultimate egy pcivel jobb/drágább, (12W/mK vs. 15W/mK...a gyári meg 5W/mK) viszont merevebb, keményebb is. Az Extreme sokkal lágyabb el tudod csalni vele a pontatlanságokat (pl gyári pad 0.75mm ami kb nem is létezik, ellenben az 1mm Extreme simán felveszi a különbséget).
Az Ultimate akkor jó ha méret pontos a gyári paddal. -
pacni120
tag
válasz
Kam1kaze #9302 üzenetére
Igen, nem akartam elvenni senki kedvét a dologtól, ezért nem írtam, hogy 4 különböző vastagságú padot nem nagyon megérős venni, egymásra pakolni többet, hogy vastagabb legyen pedig nem nyerő dolog. Ha nem szeretsz bütykülni, akkor valószínűleg jobban jársz, ha keresel valakit, aki párezer forintért bevállalja.
[ Szerkesztve ]
-
Kam1kaze
tag
válasz
pacni120 #9300 üzenetére
Kezdem úgy, hogy én nem értek hozzá, mert még nem szedtem szét VGA-t. A mostani 5 éves (előzőt meg több mint 10 évig használtam, nem cserélek sűrűn videókártyát), a napokban terveztem, hogy újra pasztázom (MX4), meg padozom, ezért ránéztem reggel a YouTube-on.
Nekem MSI Radeon RX 570 8GB-os kártyám van. Ezt a videót néztem, olyan, mintha a másik oldalon lenne, ahova a 6 mm-es van a Te beillesztett képeden írva és amit én néztem, ott meg nem is volt semmi és nem is rakott semmit rá.
Én lehet inkább neki se kezdek, eleve nincs thermal padom, azt hittem, hogy elég egyfélét vennem, nem tudtam, hogy ez komplexebb, több vastagságú is kell hozzá. A linkelt videó alá be is posztolt a videó készítője, hogy kártya verzión belül is lehetnek eltérések, hiába ugyan az. Még erre is kell figyelni elméletileg.
"Subscribers reported that the 1.5mm thermal pads on the VRAM were too thick and they had thermal issues, they used 1mm and the issue was resolved. Perhaps it depends on the revision of the card since there are at least 2 revisions. I have V341 Ver: 2.1"
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Új és Használt 120mm - 360mm Vízhűtések Hatalmas választékban!
- Eladó NZXT H7 Flow b/w (2024)+NZXT GRIDv3+6 140mm és 2 120mm bitfenix ventilátor
- Hibátlan - SHARKOON CA I mini-ITX szálcsiszolt alumínium számítógépház
- Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W használt moduláris tápegység eladó garanciával!
- Használt prémium számítógépházak - Phanteks Eclipse P400 TG RGB - DeepCool Matrexx 55 TG ARGB
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest