Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz
offer199 #9316 üzenetére
Pont ezzel küzdök én is. Szerintem nem ér bele semmi sehova, mert ha így lenne, akkor minden fordulatszámon kerregne. Ezt csak felpörgésnél, és egy bizonyos fordulatszámon (700-800 rpm körül) ciklikusan (úgy 1 mp-enként) csinálja.
Amit próbáltam:
- csavar meghúzás: nem segített, gyárilag tökig be vannak tekerve a csavarok.
- venti csere: nem jó, a fórumról rendelhető utángyártott venti nem vezérelhető az EVGA szoftverével (MSI Afterburner felejtős: csak kettő darab ventit tud vezérelni, nekem meg három van a kártyán...).
- ami nagyjából bevált: az EVGA szoftverével (Precision X1) beraktam fix fordulatszámra a ventiket (kapásból 30%-on pörögnek, 50 foknál 70%-ra kapcsolnak, 70 foknál pedig 100%-ra ugranak). Azért csak nagyjából, mert előfordul, hogy ha játszom valami gépigényesebb dolgot, és felpörögnek 100%-ra a ventik, akkor ha abbafejezem, és leesik a fordulatszám, visszatér a kerregés...Ezen egy kikapcs-bekapcs segíteni szokott. A másik probléma, hogy van 1-2 játék, ami pont határon van ezzel a profillal: az is idegesítő, ha ide-oda kapcsolódnak a ventik, mert van hogy akkor is kerregnek, másrészt a konstans zúgás valahogy jobb, mint a felhangosodik-lehalkul ismétlődés 5 mp-enként. Ezt nyilván egy másik, esetleg finomabb venti profillal lehetne orvosolni.
Amire figyelni kell: a tököm EVGA Precision X1-ben hiába állítottam be egyedi fordulatszámot, az csak akkor érvényesül, ha a fan curve kontroll melletti 3 pixeles négyzetet kiikszelem, aminek az alap színe fekete alapon sötétszürke (oké, van egy világosabb színű kerete is). Ezt valahogy senki nem említi, és elég sokáig tartott kiguglizni (volt rá találat, más is járt így).
Erősen fontolgatom egyrészt a kártyacserét (kisebb fogyasztású, gyorsabb 4070 Ti Super-re), másrészt a venti modot (lehet az lenne a legegyszerűbb, ha leszedném a fenébe a műanyag keretet ventistől, és raknék rá 2 vagy 3 db 120-as Noctua ventit... -
Vigneau
félisten
válasz
offer199 #9316 üzenetére
Szia!
Tipikus EVGA betegség. Alapesetben simán orvosolható. Vagy jól meg kell húzni a ventilátorok kereteinek rögzítőcsavarjait, vagy a borda és a ventilátorkeret közé kell tenni egy vékony műanyagot (pl. kivágni tejfölös pohár oldalából), mert a lapát beleér a bordába.
Ezen felül még a felpörgést a rossz gyári fanstop-os ventilátorvezérlő görbe okozza, ezt lehet orvosolni pl. MSI Afterburner-rel.
Amennyiben egyik sem használ, akkor csere pl. eBay-ről, vagy AliExpress-ről.
Vigi
-
DravenMoral
senior tag
válasz
offer199 #9159 üzenetére
Szia.
Msi afterburner, de nagyon vigyázz, az eredeti weboldalról töltsd le, ha a telepítésnél valami (ads) nevű gyártó lesz, ne menj tovább.Az alkalmazásban be tudod állítani, hogy a kártya hány foknál hány %-on pörgesse a ventijeit.
Beállítanám a helyedben már 30foknál a 35-40%-os sebességet, kártya függő hogy mi a minimum.
Majd keresd ki azt az opciót, hogy az alkalmazás induljon el a windowsal.Amit hallok a videóból, az vagy valami baromi csapágyas és száraz venti lehet, ami hirtelen felpörög, vagy egyértelműen hozzáér valamihez a venti a hirtelen felpörgésnél, amíg nem stabilizálódik. (Kileng egy kicsit.)
-
Vigneau
félisten
válasz
offer199 #9159 üzenetére
Szia!
1) Vagy nincsenek rendesen meghúzva a csavarok a ventik és a burkolat kereténél,
2) Vagy picit alá kell polcolni a ventik keretének.Egyébként pont az egyik hasonló YT videó hsz-ei között is írták a megoldást.
Mellesleg a fan stop az egyik halála ezeknek a ventiknek, mert sokszor csak épp felpörögnek, majd újra leállnak idle-ben. A megoldás saját ventiprofil beállítása, minimális alapfordulatra hangolva. Nálam ~470RPM-en dolgozik a két venti.
Vigi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Futás, futópályák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 1600 G2 1600W 80 PLUS Gold Fan-Stop 120-G2-1600
- Fractal Design Torrent Compact White RGB TG Clear Tint
- Dobozos Asus TUF Gaming LC II 360 ARG vízhűtés !
- Ultramegabrutal EVGA1600w T2 80 PLUS TITANIUM
- EVGA 850 BQ 850W 80Plus Bronze félmoduláris táp, összes kábelével,nagyon keveset használt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest