Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mikolino
csendes újonc
válasz
Tamás9x
üzenetére
Nekem is kellett hozzá pár év álmodozás, meg egy nagy sokk, amiből részben ez is segített ki, hogy belevágtam valami újba

Sirandrish: kolibrihalak, rózsás dániók, 3 kékpajzsos páncélosharcsa van, több halat már nem is tervezek venni (de remélem, hogy a kolibrik szaporodni fognak).
-
válasz
lomposfarkas
üzenetére
Szuper, köszönöm neked és a többieknek is a segítséget.
-
lomposfarkas
aktív tag
Ezt a gázfőzőt nem ismerem, én ilyet fejet vettem 2-3 éve, teljesen elégedett vagyok vele:
https://www.obi.hu/kemping-kiegeszitok/campingaz-gazfozo-bleuet-micro-plus/p/2712735
Szelepes, így a hozzávaló palackok le-felszerelhetőek, jól tömítenek, a használat után jóval később is elő lehet venni. -
Tamás9x
őstag
Nordkappos támadésról készült egy shot videó is
lentebb a többi is megtalálható, ha még valaki nem járt arra télen végig fel van véve az út. [link] így lehet tudni mire érdemes készülni, miket érdemes megnézni. -
Alg
veterán
Annyiért már inkább a BRS Titánium
-
-
Tamás9x
őstag
válasz
Csokishurka
üzenetére
El tudnek viselni a Matraban 4-5 napot satorban egyedul :D Csak ahogy Lugosi kollega mondja nincs ido. Epp Sirok motoros talalkozo munka.
Mikolino : Bakancslistas egy snorker tura, most jelenleg az kerult fel az elsok koze, remelem nem 10 eves terv lesz mind Nordkapp. -
Alg
veterán
Nem sokkal drágább egy ilyen egy hetes kirándulás, mint egy random balatoni/horvátországi nyaralás. Szállás egy egész családnak hüttében/apartmanban megvan szerintem 100-120 EUR/éjtől (nekünk anno kettőnknek ez volt a szállás, 600EUR/hét, apartmanház biztos olcsóbb is van). Autóval elérhető helyek, nincs is olyan nagyon messze Magyarországról sem, kaja megoldható olcsón boltból is, de a hegyi hüttékben sem drágább lassan mint egy balatoni kajálda, a tengerpartról nem is beszélve...
Tippre fél millás költségvetésbe belefér - nem kevés, de nem is elképzelhetetlen, a 300ezres telefonok meg laptopok világában
.Szerk: Augusztus 20-tól még van 1 hét foglalható időszak, hajrá

-
-
Tamás9x
őstag
válasz
Csokishurka
üzenetére
Ne nagyon irigykedj, ezeknek a túráknak 90%-a nélkülözéssel jön létre
elenyésző aki ennyit félre tud normális élet mellett tenni. -
Csokishurka
őstag
Skacok irigyellek benneteket. Lélegzetelállítóan szép helyek. Köszönet az képekért megnézem majd szépen lassan őket.
-
Egyetlen pozitívat nem lehet kiemelni, mert még az újra bejáráskor is adnak új élményeket az utak!
Én(mi) elég sok helyet bejártunk, bár sokszor fejtörést okz megtalálni a megfelelő utat, mivel gyakran járunk, de nem hardcore teljesítmény a cél. Jó, azért 2011-ben anno lenyomtam egy Gerecse 50-et.
Itthon a Bakonyon kívül mondhatni minden jelentős(sőt sok akár másoknak jelentéktelen) helyet bejártunk már.
Ausztriába próbálunk minden évben eljutni, idén a Grossarl és Gasteinertal volt.
![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/52232148654_9d02628c8a_n.jpg)
A Raurisertalban mi is épp '19 júniusban voltunk, a Kolm Saigurn túrán megáztunk, a felázott hó miatt nem lett teljes az a túra, kb. 1700m fölé nem tudtunk menni. A túra eleje nekünk is a belvizekkel teli fenyvesben volt!
Itt kezdődtek a bajok
![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/48133429031_8fa62476e2_n.jpg)
A Rauris-völgy, útban a Grubereckre készült ez a kép.
( Nem egész 3 km-en van 1000 szint, majd le is 3km-en -1000.
)![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/48087873396_8684222d41_n.jpg)
Akit érdekel, az aláírásomban is lévő linken a képeim, rengeteg túrákról, helymegjelölésekkel:
Van fent pár 100 kép, min. full HD méretben
https://www.flickr.com/photos/4ceberg/
Akár a sütik elutasítása után reg. nélkül is végignézhető. -
Tamás9x
őstag
válasz
Csokishurka
üzenetére
Finnország, és Norvégia, egy kis Svéd is belecsúszott.
Alg : Nem hülyeség a IG link, mert szinte dátum szerint fentvannak nekem is a képek: [link]
-
Alg
veterán
válasz
Csokishurka
üzenetére
Pozitív: volt pár, kiemelkedő talán Kolm Saigurn. Meg úgy az egyész Rauris-völgy.
Vagy bringával a Sella-kör a Dolomitokban.Negatív: mikor akkori barátnőm arcüreggyulladást kapott a Stubai tetején, és 39 fokos lázzal, néhol pityeregve, sokszor megállva, baromi lassan kellett lejönni a legközelebbi buszmegállóig, és még onnan is volt másfél óra a szállásra vissza. Azóta mindig ellenőrzöm hogy van-e a táskában láz/fájdalomcsillapító.
Szerk: bocsi az IG linkekért, most így találtam hirtelen összeszedve képeket, nem volt kedvem előtúrni és feltölteni az eredetit
-
Tamás9x
őstag
válasz
Csokishurka
üzenetére
-
Mikolino
csendes újonc
válasz
Csokishurka
üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Nekem volt bőrigázás többször is, azokra emlékszem a leginkább; örökké emlékezni fogok

-
inf3rno
nagyúr
válasz
Csokishurka
üzenetére
Elég bográcsot vinni, aztán összevadászni a kaját Bear Grylls módra.

-
Csokishurka
őstag
válasz
Mikolino
üzenetére
Én most ezt teszteltem be, nem volt rossz, kiflivel tunkoltam. Általában szendvics vagy valami konzerves vacak, vagdalt, májkrém egy kis paprikával.
[kép]
Kövinek lehet viszek egy kis szalonnát. Vagy én is viszek valami normális kaját
Banánt szoktam még vinni. De gondolkozom egy ilyen túrafőzőn vagy nem is tudom minek hivjak, aztán össze lehetne rittyenteni valamit. -
Csokishurka
őstag
válasz
lomposfarkas
üzenetére
Végül is ez lett a túraútvonal, sok helyen be tudtam volna menni mert a kerítés le volt döntve, (gondolom a pecások ott mennek be) de inkább nem mentem. Nem akartam balhét.
Új saját rekord, de elég húzós lett a vége, amatőr hiba de az utolsó emelkedős szakaszra elfogyott a vizem, és sajnos minden forrás ki van száradva, illetve a kutyámat is néha ölbe vittem mert csórikám nagyon ki volt. (Rájöttem 15km feletti neki már nagyon húzós) Soha nem esett ilyen jól a citromos gösser mint amikor felértem vissza Mátraházára
-
Mikolino
csendes újonc
válasz
Tamás9x
üzenetére
Köszönöm a linket (és bocsánat, a rovarokon csak megakadtam a szemem, nem pimaszkodni akartam.)
Amúgy az ételhordózás megfelelő, inkább csak az érdekelt, hogy ti esetleg szoktatok-e valami jól bevált melegételt vinni? Mikkel vannak jó, és mikkel kevésbé jó tapasztalatok?
Nekem ami például strandra tavaly nagyon jó volt, az a tesóm által készített lecsós quinoa volt. Úgy fűszerezte, hogy illetos volt. Idén nem fogok strandolni, de meg van jegyezve későbbre

-
-
lomposfarkas
aktív tag
válasz
Csokishurka
üzenetére
Évekkel ezelőtt jártunk arra, fizikailag be lehetett menni, aztán jött a csősz, de ennyit azért láttunk belőle.
[kép] -
Mikolino
csendes újonc
Ilyet vettem igen, bár nem itt. A tejfölt végülis ki tudom hagyni a levesből, csak nehogy kiboruljon .. merthogy az benne van a pakliban a leírás szerint
Forceberg: bár a cabanossit valóban nem ismertem még, de azért nem szendvics készítéshez kértem tippeket, mert az megyen
és mert sokkal jobban szeretek meleg ételt enni. -
válasz
Mikolino
üzenetére
Miért akarod szívatni magad bármiféle nehezebben kezelhető étellel? Kivéve, ha az a cél, hogy hangulatos legyen az előkészítése / elfogyasztása.
Simán megteszi pl. kifli + Cabanossi kolbász. A Cabanossi azért jó, mert főtt, így nem olyan, mint a sima kolbász, nem olyan nehéz. Aztán ugyanúgy nem romlik meg akár napokig. A lényeg, hogy enni a lejtmenet elején kell, hogy az emelkedőre már bent legyen.
Italnak nekem bevált a 3in1 kávé. Olyat kell venni abból is, amiben van só. Pl. az Aldis barnacukros nekem nagyon bevált. Még a szénhidrát sem csak sima cukor benne, hanem egy része maltodextrin. Kb. 4 deci vízbe kettő bele, azt "kész az izotóniás ital". Egy kis fél literes vizes/kólás palackban még hidegvízben is feloldódnak némi rázásra. A koffein állítólag nem túl jó, de én egyébként is rendszeres kávézó vagyok, így túrán is kávézgatok
+ nekem bevált emelkedőkön, ha kell egy kis gyors energia. -
-
Mikolino
csendes újonc
A főzés egyértelműen hangulatosabb, de akkor is vinnék szerintem egy adag kész ételt, mert könnyen leesik a vércukrom

Egy ilyen leves termoszt vettem is SZÉP kártyára egy túraboltban, de a használati utasításban sok mindent kizártak, amit szívesen tettem volna bele... tejes dolgokat, na meg ha jól emlékszem, a levest sem tudja biztosan bent tartani. Inkább rizses, rakott ételeket tart melegen. Persze tejföl nélkül
-
Alg
veterán
válasz
Mikolino
üzenetére
Van ilyen leveses termosz.
De lehet instant levest (ez a tésztás cucc, a többiben alig van valami) is vinni és gázfőzőn megcsinálni, 10 perc alatt megvan és nem foglal több helyet/nem nehezebb mint a termosz. Ugyanez működik zacskós tésztával is, az picit tovább tart. Főztem már paradicsomos olaszos zacskós tésztát a Rax tetején
-
Alg
veterán
válasz
Mikolino
üzenetére
Sátorból érdemes a Naturehike típusokat megnézni, szerintem kb. ezek a legolcsóbbak azok közül amit hátizsákos túrára jó szívvel ajánlani lehet.
Kaja: amit éppen megkívánok, nem tudom mire gondolsz "hagyományos kaja" alatt... hüttében/büfében általában ami megtetszik, de a nagyon nehéz/zsíros/tejszínes kajákat éremes kerülni, a sópótlásra nagyon jó egy húsleves/erőleves pl., energiát adni meg tészták, nem túl krémes sütik, palacsinta (császármorzsa
). Ha ilyen gázfőzős, dehidratált stb. dolgokra gondolsz arról nem tudok nyilatkozni. -
Mikolino
csendes újonc
Sziasztok!
Vadkempingezéshez mindenképp olyan sátrat kell vinni, amit az ember elbír
Nekem emiatt egyrétegű sátram van, de még ahhoz is kellett egy gavellér útitárs, akinek hajlékot biztosítottam a cipekedésért cserébe
Nekem az lenne a kérdésem, hogy miket szoktatok enni túra közben? Hagyományos kajára gondolok elsősorban (nem a csokik, keksz, szedvics stb.)
-
lev258
veterán
válasz
Csokishurka
üzenetére
Tilos belépni. Több település vízellátását biztosítja.
Másfelé kell menned. Azt írják, hogy Galyatetőről egész jó kilátás nyílik rá. -
Csokishurka
őstag
Valaki volt mostanság a Csórréti vitározónál? Be lehet menni a területre megnézni?
Csak egy pár éves cikket találtam, hogy valami nyugdíjas csoportot elhajtottak…
Arrafele gondoltam csinálni egy útvonalat a tározó érontésével. -
Tamás9x
őstag
válasz
Csokishurka
üzenetére
Ha esetleg meg is jönne hozzá a későbbiekben a kedved akkor hosszútávra pl ez: [link] MSR koppintás.
-
arcsin
senior tag
válasz
Csokishurka
üzenetére
Ja okés, csak sátorból ezerszer és egyszer is ugyanazt a bizonyost hozta ki a topik a legjobbnak
-
arcsin
senior tag
válasz
Csokishurka
üzenetére
-
Csokishurka
őstag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani valami jó sátrat illetve hálózsákot? Max 1-2 nap szabadban alvás lenne. Ilyen nyári esetleg őszi időszakban. Ha lehet az olcsóbb kategóriából
Köszönöm!
-
Tamás9x
őstag
Sziasztok, hosszabb túrára keresnék valami benzinfőzőt, kismilliót láttam belőle, azt már tudom, hogy műanyag szárú pumpásat nem szeretnék, de mire kell még figyelni? 7000 méter felé nem vinném. De szükségem van a nomád megbízhatóságára... pénz nem számít, jó legyen.
-
tknof1871
őstag
Üdv!
Textíliákhoz való impregnáló vízlepergető spray használata előtt ki kell mosni a ruhát? Nem elég, ha nem koszos? Például rajtam van a ruha, de nem hemperegtem a földön, és látom, eső lesz. Ha akkor befújom a ruhát akkor nem lesz jó?
Ha mosás után lehet csak befújni a ruhákat, akkor a megszokott mosás nem elég? Egy impregnáló spray leírásában ezt írják: A legjobb eredmény érdekében távolítsa el az összes nem mosható alkatrészt, és az impregnálás előtt külön mosási ciklusban mossa le a Nikwax® TechWash® készülékben. (Fura fogalmazás. Rákerestem a Tech Wash egy mosószer márkaneve. Már azt hittem csak az impregnálás miatt külön mosógépet kell venni.)
Van egy régi nadrágom, lepergett róla a víz. Zseniális, de sajnos idővel elvesztette ezt a képességét. Biztos a mosások során ez a vízlepergető anyag kimosódott.
A túrázáson kívül hol lehet még hasznát venni egy textíliákat impregnáló spraynek? Ha a munkásruhát befújom akkor könnyebben kijön a mosáskor a piszok, a gépzsír, az olaj?
Vannak ezek az olcsó vékony munkáskesztyűk, fekete a színük. Talán poliészterből készülnek. A tenyér felőli oldalon valami tapadós réteget visznek fel. Ha vizes csomagokat kell rakodni átázik. Ha befújok egy ilyen kesztyűt akkor nem fog átázni?
Van értelme mondjuk az ágyneműt befújni? Nyár van, meleg. Alvás közben megizzad az ember. Talán könnyebb kimosni? -
Alg
veterán
Szerintem úgy gondolta hogy a nadrág legyen rövid, nem a túra

Ha 3/4-es jó akkor a szokásos Zajo ajánlás
Rövidebből Haglöfs ZirkonHa olcsóbb kell akkor nézz szét a Dekában, biztos van valami, és ami ilyen hibrid anyagú az már általában ott is a minőségibb kategória.
-
gergo5991
őstag
valaki tud ajánlani rövid túra nadrágot? valami szines kéne, de ha lehet akkor olyan erősitett fekete anyagból legyen a segg része amin nem látszik ha szarrá izzadom magam..
-
KisTücsök
addikt
Moldoveanu csúcs-on volt már valaki?
-
válasz
Csokishurka
üzenetére
Bocs tényleg, figyelmetlen voltam.
-
válasz
Csokishurka
üzenetére
A neten is írtak róla: [link]
-
lev258
veterán
válasz
Csokishurka
üzenetére
Ha lett volna, minden hírportálon láttad volna, nagy felhajtással körítve. Persze nem állítom, hogy nem történhet meg, de igen kicsi az esélye, hogy a turistaútvonalakat járva épp feléd veszi az irányt, miközben zajt generálsz (pl. beszélgetsz valakivel).
Néhány hasznos tanács: [link] -
Mercutio_
félisten
válasz
Csokishurka
üzenetére
Aragorn is egy "kósza"
-
Mercutio_
félisten
válasz
Csokishurka
üzenetére
Aragorn

-
Csokishurka
őstag
Mátrában volt mostanság valakinek találkozása medvével?
Ismerősöm mondta, hogy van egy két kósza... -
flash-
veterán
gpx-et számítógépen mivel lehet normálisan szerkeszteni ? strava szerkesztőjébe ha betöltöm az automatikusan áttervezi olyan utakra ami az alap gpx-ben nem is volt benne

-
szebe
addikt
válasz
forceberg
üzenetére
Gyógyszertárban olyat adnak, aminek olyan alakja van, mint a hokiütőnek [link]
Kutyának pedig kártya formátumút adtak, aminek a sarka be van vágva. Így alá tudom csúsztatni, bele”akad” a bevágásba, és ki lehet húzni. [link]
Mindkettőt használtam már, több alkalommal is, “simán”, sérülésmentesen kijöttek a dögök.
-
-
Putyin90
senior tag
Sziasztok! Holnap vagy holnapután éjszakai túrára mennénk a zemplénben. Mit érdemes magunkkal vinni? Elemlámpa alap, ahhoz pótelemek, elsősegély csomag, víz, szúnyogriasztó, telefon, powerbank, öngyújtó, kés, zsepi,rágcsa,esőlabát. Ezeken kívül még valamit esetleg?
-
Sirandrish
legenda
válasz
mr.saint
üzenetére
Heyo!
Nekem kettő féle cipőm van amit túrázáshoz használok!
Az egyik egy magassszárú Quechua MH100-as, ezt használtam télen, és most nemrég vettem egyet nyárra is, az pedig a COLUMBIA Redmond III Waterproof!Nekem fontos hogy vízhatlan legyen, szóval azért esett ezekre a választásom, de tudtommal mindkettőből (Columbiából biztos), van nem vízhatlan verzió is...természetesen az olcsóbb is valamennyivel!
-
mr.saint
tag
Szia Andris. Milyen cipőd van? Most készülők venni egy Komolyabb túrabakancsot.
Esetleg másoktól is elfogadok jó kis tippeket. -
Alg
veterán
válasz
Csokishurka
üzenetére
Alapvetően én mindig a nemzeti parknál érdeklődnék, de főszabály egy kéktúrás oldalról ~10mp google után:
24 órát meg nem haladó sátorozással kapcsolatban NEM kell az erdőgazdálkodó hozzájárulását kérni! Tehát egy éjszakára az erdőkben sátort lehet verni a törvény értelmében! Aztán, ha továbbállunk, egy másik helyen újra megtehetjük ugyanezt!
Ez így azonban túl egyszerű lenne! A fentebb leírtak alól kivételt jelentenek a nemzeti parkok, természetvédelmi területek, ahol sátorozni általában csak a kijelölt helyeken szabad (ilyen pedig nincs sok), vagy erre engedélyt kell kérni az adott nemzeti park igazgatóságánál, amit aztán vagy megadnak, vagy nem. Például a Duna-Dráva Nemzeti Parknál adnak engedélyt, csak éppen illetéket kell fizetni.Turistamagazin link, kicsit részletesebb leírással
-
Csokishurka
őstag
válasz
KisTücsök
üzenetére
Hasonló kérdésem lenne nekem is. Nagyon régi vágyam legalább egy éjszakát vadkempingezni. Próbáltam utánaolvasni de annyi paragrafus és kitétel van, hogy nem tudtam elmenni rajta.
A mátrában lenne majd a helyszín valamikor, de ez még odébb lesz, még be kell szerezni sátrat, hálózsákot stb.
Tudnátok segíteni hogy a Mátrában mik vontakozna ka vadkempingezésre? Engedélyezett, vagy csak bizonyos részein?
Előre is köszönöm!
-
KisTücsök
addikt
Tudja valaki romániában milyen szabályok vonatkoznak a sátrazásra?
-
Csokishurka
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Áhhh Ő nagyon szivós kis eb

Egy ilyet letoltunk, igaz utána már nem könyörgött az esti sétáért
Nem nagy táv, de bemelegitésnek bőven jó volt főleg, hogy a emelkedés nagy része a vége felé volt. (no meg felszedtem jó pár kilót.)[https://www.termeszetjaro.hu/hu/track/gyalogtura-ekkor-2022.-junius-18.-10-46/244528530/]
-
Mercutio_
félisten
válasz
Csokishurka
üzenetére
Először tesztelném milyen távot bír az a tacskó. És ha túrázni szeretnél, akkor praktikusan nem sík terepen tesztelném

-
inf3rno
nagyúr
válasz
Csokishurka
üzenetére
Csináltass egy allergia vizsgálatot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Rosewill "kockák" az egyedi NAS vagy házi szerver összerakásán gondolkodóknak
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Bestbuy játékok
- Parkside szerszám kibeszélő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Konteó topic
- További aktív témák...
- 227 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- HP EliteBook 630 G10 - 13,3'FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 1TB - Win11 - 1 év garancia - MAGYAR
- 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic8 Lite / Honor Magic8 Pro
- 27% - ASUS Vivobook OLED Notebook! Ryzen 5 7535HS / 16GB 6400MHz / 500GB NVMe
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

lentebb a többi is megtalálható, ha még valaki nem járt arra télen végig fel van véve az út.

.

![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/5762/30600419412_19ebbb08fe_w.jpg)