- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Honor Magic V2 - origami
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- VoLTE/VoWiFi
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mirci18
addikt
válasz
04ahgy #36631 üzenetére
Üdv mindenkinek
Lenne egy kis gondom:
Adott egy biostar p4vtb alaplap nem mai csirke ezért megnézetem mennyi memóriát tud kezelni.
Maximum 2 gb-ot.
Ezért vettem is bele 2x1-gb-ot pc 3200-as 400 mhz-set
Leaglábbis ez a fgelirat volt rajta azokon a memóriákon amiket egy aukción vettem.Beraktama gépbe és az everesttel ellenőriztem észlelte is a 2 gb memóriát de csak úgy hogy pc 2100-sok 133 mhz-sek
Ez hogy lehetséges?
Lehet hogy jó a memória csaka gép nem érzékeli jól?
Mit tehetek ilyenkor? -
kekkec
aktív tag
válasz
04ahgy #36627 üzenetére
Közben kikísérleteztem, hogy nem kell feszt emelni a 4 modul-os üzemhez, elég ha visszaveszem a Memóriák órajelét - a gyári - 800 MHz-ről 667 MHz-re.
Így is tettem, WIN megy gond nélkül, stabilitás teszttel is megkínáltam és nem dobta fel a talpát, viszont most jön ami számomra furcsaság.Ugye írtam, hogy futtattam két memtest-et emelt NB (1.4 V) és MEM (1.95 V) feszültséggel 667 MHz-en, ezek eredményét leírtam (de áttekinthetőség okán még egyszer):
1. teszt: 2 pass (3 óra), abból 1. pass-ban 4 hiba (itt egy screenshot)
2. teszt: 4 pass (8 óra), 0 hiba
Illetve futtattam egy memtesztet, így auto NB (1.2 V) és MEM (1.85 V) fesz. beállással 667 MHz-en, ezt dobta:
1 db teszt: 6 pass (13 óra), 2 hiba két különböző pass-ban (itt a screenshot)
Ami érdekes - ha jól értelmeztem a teszt eredményét -, hogy ugyan azon a címen hibázott, de nem minden esetben. Az hogy nem random címen történik a hiba, az vmi állandó hibára utal, viszont a véletlen szerű előfordulása nem. Igaz ezt az utolsó leghosszabb (13 órás) tesztet kb. egy 20-24 órás majdnem folyamatos üzem idő előzte meg, amit elvileg tolerálnia kell, elvileg.
Azt hiszem tolok alap beállításon modulonként egy maratoni tesztet. Ha behibáz az egyik modul pár pass-ban, az azt jelenti hogy cseréltethetem?
Elvileg élettartam garis, de amcsiban vették innen, van mód a magyarországi gariztatásra? -
kekkec
aktív tag
válasz
04ahgy #36625 üzenetére
Azt hittem auto beállításokra gondoltál, ezekkel feszültség értékekkel még nem teszteltem egyesével. Azt hittem auto beállításokkal elegendő kitesztelni a modulokat, hogy jók-e.
Akkor minden egyes fesz. beállításnál végig kell tesztelni a modulokat egyenként, jól értem?
Az NB melegszik mint állat, igaz toltam egy Prime95 is.(#36624) Jorus:
Ilyesmire gondoltál?Off: Az mitől lehet, hogy néha véletlenszerűen pislog a kép? Többféle op alatt is jelentkezett és több féle monitorral/kábellel, szóval drivert és monitort ki lehet zárni azt hiszem.
-
tibi72
aktív tag
válasz
04ahgy #36603 üzenetére
Köszönöm a segitséget nagyon jol jött! Én meg elégszem enyivel is nem vagyok egy tunigmániás. Majd a következö gép épitésnél ennél nagyobbat rakkok össze és nagyobb lesz a teljesitmény is.(ano ez is nagynak számitot)
Már meg is rendeltem szerdára meg is jön,majd irok egy pár szót rola hogy bevált a memoria.Köszönöm még egyszer!!!!
-
-
cashback
őstag
-
kovecses
aktív tag
válasz
04ahgy #36452 üzenetére
Alaplapom bios-a F10.
CPU Vcore = 1,275 V (AUTO)
QPI\VTT = 1,185 V (1,050)
System Agent = 0,945 V (0,920)
VDIMM = 1,575 V (1,5)Memtest hibátlanul elfutott több ciklusban is a 4 modullal, egyenként nem próbáltam őket, illetve az első két modul amikor megvolt , azokat egyenként is lepróbáltam és hibátlan. A 4 modulnál nem gondoltam rá, hogy egyenként tesztelgessem.
A kék halálok hibakódját nem írtam fel (Win7 Ultimate x64), de először IRQ-s szöveg volt, aztán emeltem a VTT és a VDIMM feszültségeken, azóta CACHE-s szöveg van benne.
A memóriákat 1866 MHz-en használom a gyártó által megadott időzítéseken (XMP profile1 no CPU enhance).
Véleményetek?
-
melan
senior tag
válasz
04ahgy #36421 üzenetére
Megtaláltam a neten a beállításait: ahogy írtad, szabvány okokból 1333 APD-vel van ellátva. Sajnos az enyém nem XMP-s RAM
A honlap szerint 1.65 Volton megy 9-9-9-27 időzítésekkel, de bevallom, nem merem beállítani, főleg, hogy manuálisan 1600-ra állítva az időzatések 9-9-9-24-en vannak 1.5 Volt mellett. Mondjuk terhelve nem volt még a rendszer, éppcsak fenn a win7.
Köszönöm a segítséged! -
Darko_addict
őstag
válasz
04ahgy #36387 üzenetére
"Tudom, hogy a gép nem tudja használni 1600MHz-en a ramokat, mert a proci korlátos 1333-nál. Az eredménynek van konkrétan meghatározható eredendő oka vagy progikkal kellene teszteljem?"
Úgy értettem, habár a RAM-ok képesek 1600MHz-en üzemelni, tudom, hogy csak 1333MHz-on mennek. (Szerintem...)
A kérdés pedig: a semmit nem jelentő Élményindexen elért 5,9 pont jogos VAGY van valami oka, hogy csak ennyi VAGY tojjam' le az indexet és nézzem meg más programmal, hogy kiválóan működnek-e a sebesség terén? Az előző gépemen (2x2 GB DDR2 800Mhz) 5,7 volt ez az érték, nagyobb meglepire számítottam.A szívem biztos boldog lenne a sok 10-es láttán.
Tudod ez olyan, mint hogy a motor kijelzője hiába ír 299-et, valóságban csak 275 körül megy, de te boldog vagy, mert majdnem megütötted a 300-at.
-
szmegma
aktív tag
válasz
04ahgy #36329 üzenetére
Koszonom mindenkinek a kitarto segitseget a sok idiota kerdesem aradatan at.
Osszegzesul leirnam, hogy akkor milyen konfig allt ossze a segitsegetekkel.
Aki esetleg talal benne barmi hibat, elbujt ordogot vagy kesobb megjeleno kellemetlen meglepetest, kerem jelezze nekem. KOSZONOM!VGA:
http://www.hisdigital.com/gb/product2-690.shtmlCPU:
http://ark.intel.com/products/65520/Intel-Core-i5-3570K-Processor-%286M-Cache-up-to-3_80-GHz%29PSU:
FSP Aurum Series Gold 600 80+ GOLD 600W (PPA6002102)MOTHERBOARD:
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8Z77V_LX/#specificationsMOUSE + CLAVIATURA:
http://www.logitech.com/en-hk/keyboards/keyboard-mice-combos/devices/7313MONITOR:
http://www.samsung.com/us/computer/monitors/LS22A350HS/ZA-specsRAM:
http://www.gskill.com/products.php?index=356TC:
http://www.zalman.com/ENG/product/Product_Read.asp?idx=475CPU-C:
http://www.coolermaster.co.uk/product.php?product_id=6756 -
greyslay
aktív tag
válasz
04ahgy #36324 üzenetére
Köszönöm a segítségedet.
Akkor jelentem eladó sorban 4 1gb kingmax 800mhz -
acidflux
csendes tag
válasz
04ahgy #36307 üzenetére
Igen, visszaolvastam mindet. Igazság szerint ragaszkodó típus vok. Nehezen látom be,h az 1600as órajel nem pálya.
Annak ellenére,h ha 2db 2oldalas van a lapba dualba akkor még akár CL8 -as időzítéssel is ragyogóan megy. De a 4db -ot sehogy sem akarja. Gondolom ez köszönhető annak,h ez P43-as és nem P45 -ös. Amúgy most per pill 2modul XMP -vel megy (ahogy a próbálkozások előtt is) és a szenzort ott hagytam a lamellák között, de a hőmérséklete nem igazán lett kevesebb, 4-6°C -al csak. Ergo még ha teljesen fel is húzom 1.25V -ra szinte nem is melegszik.
Melyik progi írja ki rendesen a modulok jelenlegi feszültségét?? Everesttel néztem de csak az XMP -t fesz mutatja. :-/
-
acidflux
csendes tag
válasz
04ahgy #36305 üzenetére
Nos Uraim. Addig jutottam,h csak 2-1-1-2oldalas felállásban volt képes elindulni és betölteni a rendszert. Kipróbáltam az 1-2-1-2 -t és lám betöltött 1.2V mellett. Más felállásban semmiképp, sem a híd fesz emelésével sem órajelek vagy időzítések állításával. Amit nem értek,h ha meg van emelve a híd fesze akkor miért írja az everest,h 1.1.V? Ragaszkodom az 1600MHz -hez, de csak azért mert a 2db 2oldalas dualban minden hiba nélkül működik, sem önkényes restart, sem fagyás nem tapasztalható akár több hónapos használat után sem. Hiába szeretném mindenképp az 1600as órajelet, ha a dolog kivitelezhetetlen akkor nyilván lejjebb adom 1333ra.
Érdekes,h a lap OC -s és mégis megy tökéletesen azzal a 2db rammal. A hidam most kb 50°C környékén jár.Bedugtam a lamellák közé a hűtővezérlő egyik szenzorát, azzal nézem folyamatosan. (mennyire helytálló az érték?) Próbálkoztam 1333on, de nem úgy festett a dolog,h nagyon szeretné ezt. Elvileg leírtam mindet ami hirtelen eszembe jutott.
-
acidflux
csendes tag
válasz
04ahgy #36295 üzenetére
Azt hiszem férreértés történt. 2db rammal megy az XMP, de ha berakom az új ramokat, akkor a 4db -nál ha be akarom kapcsolni az XMP -t akkor a Profile névre azt írja,h disabled és nem Profile #1. 1féle képpen betölt a rendszer a 4rammal, de akkor durván kifagy. (2old - 1old - 1old - 2old a jelen felállás. Ha másképp rakom akkor a Windows indítása felirat megjelenik és máris restart.) Meg kell hagyni,h gyári chipset hűtő van rajta ami tud kicsit melegedni így is, de közel sem veszélyes. A mellékelt képen talán látható vmicske. A kérdésem az volna,h a NB -re gondolsz?? (Gondolom az a North Bridge) mert azt 1.1 -ről tudom állítani 1.25 -re max. Viszont amit még fontosnak tartok,h nem csak a ramok hanem a lap is garanciális még. Érdemes vagy ajánlott ennek ellenére húzni annyira,h működjön is rendesen 4rammal és ne füstöljön el a picike vagy inkább hagyjam az egészet ha jót akarok magamnak?
-
FrezeR
senior tag
válasz
04ahgy #36296 üzenetére
Megfogadtam én csak több és bővebb infóra volt szükségem ma már amit most meg is kaptam tőled és újra köszönöm.
Amúgy MSI P55 GD65-ös alaplapom van 8 GB memóriával 2-2 párban és mióta beraktam a 2 újat azóta tapasztalok kék halálokat. A memóriák amit utólag vásároltam 2x DDR3 1600MHz 4GB PC12800 GEIL EVO KIT2 CL9-es. A már korábban meglévő ramok pedig 2x GEIL Evo One 4096Mb DDR3 1600Mhz CL9 KIT.
-
jerry311
nagyúr
válasz
04ahgy #36256 üzenetére
Lusta vagyok es nem szereltem szet az egesz gepet, hogy a procihuto levadaszasa utan kiszedhessen a RAM modulokat.
Inkabb beleturtam magam a BIOS lelkivilagaba.
Ket feszultseg allitasi lehetoseget talaltam: Vcore es Vram. Ennyi.
Szoval feszemeles BIOS-bol kizarva.
Viszont...
Kezzel 1600-ra allitva. Kotelezoen egy frekire allitva a 4 slot-ot (nem is ertem ez mi akart lenni, kulonbozo modulok kulonbozo frekin hajtva? WTF?). Es a csodas 9-9-9-24-et is kezzel beallitva, hajlando a mukodesre.
Ja, es a Vram-ot is inkabb kezzel beallitottam 1.5 V-re.Stability test in progress...
Thx megeccer!
-
jim_raynor70
aktív tag
-
jim_raynor70
aktív tag
-
Magicrat
tag
válasz
04ahgy #36159 üzenetére
Hali!
Ezek közül választanék ASROCK Z77 Extreme4 + I5-2500K konfighoz:-Corsair Vengeance DDR3-RAM 8GB PC3-12800 Kit 1600 mhz CL8
(CMZ8GX3M2A1600C8)
-Corsair Vengeance DDR3-RAM 8GB PC3-15000 Kit 1866 mhz CL9
(CMZ8GX3M2A1866C9)Árban az 1600 CL8-as kicsit drágább, de nem nagyon.
Melyik lenne a jobb választás?
Most még biztosan nem fogom húzni, majd esetleg később...Ha meg sehogy nem tudom megoldani a magas ramot akkor marad a
Corsair Vengeance DDR3-RAM 8GB PC3-12800 Kit 1600 mhz CL9 LowProfile (CML8GX3M2A1600C9)Köszi
Magicrat -
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
válasz
04ahgy #36180 üzenetére
Ahogy nézem ez nekem is válasz
Jól gondolom, hogy sem fogyasztásban, sem melegedésben nincs akkora jelentősége az 1,35 és az 1,65V közti különbségnek, hogy az megérje a kisebb feszen üzemelő ramok felárát?
+Kérdés: Van-e és ha igen milyen tapasztalat az alábbi 3 DDR3 1600-as rammal kapcsolatban:
A-Data XPG Gaming Series 8GB AX3U1600GC4G9-2G (nem találtam részletesebb doksit)
Patriot AMD Memory Performance Edition AP38G1608U2K
Patriot G2 Series PGD38G1600ELKIlletve van-e jobb választás max 14ezerig?
-
Neptunfű
tag
-
>Deego..
senior tag
válasz
04ahgy #36159 üzenetére
A konfig
CPU: AMD Phenom X3 8650
RAM: 2 Db 2x1 Gb Geil Black Dragon DDR2 1066 MHz kit.
Alaplap: GA-MA78GM-US2H rev.1.0 bios: F8
VGA: ASUS EAH 4830
PSU: FSP Hexa 500WOlvasgattam, hogy a processzoron is múlik hogy ki e tudja használni az 1066Mhz ramokat vagy sem. Egyébként a biosban már átállítottam a memória kezelést manuálra és 5x szorzót raktam be mert nálam ezt írja 1066 Mhz nek, de semmi.
Ha hazaértem készítek egy CPU-z t és többet tudtok majd. -
dscholtz1975
csendes tag
válasz
04ahgy #35900 üzenetére
na, végre megjött a ram, egyenlőre még csak 1-2 beállítást próbáltam, úgy tűnik stabil 1600@ 7-8-7-20 illetve 1866@ 8-9-8-24 beállításokkal, 1,65V alatt.
2133@ 10-11-10-31 nem ment, mondjuk idáig csak a memory voltage-t állítottam, CPU VTT és VCCSA-t nem... az nagyon fontos?
-
jim_raynor70
aktív tag
válasz
04ahgy #36124 üzenetére
Pont az Air Cooling tevesztett meg a Standard Stock Cooling helyett. Gondoltam, raszerkesztettel legalabb egy ventilatort, de jo latni, hogy az uj szerzemeny minden tovabbi hutes nelkul tud ennyit. Es szerintem Te nem fogsz megallni itt, latunk mi meg szebb kepeket is a rendszerrol.
Gratulalok hozza! -
-
Mercutio_
félisten
válasz
04ahgy #36054 üzenetére
OK, valami ilyesmit olvastam én is, már csak az a kérdés, hogy az Asrock A75M ITX-ben minden gond nélkül megy-e majd
(Nincs a tesztelt ram-ok között, de az ha jól emlékszem nem jelent sokat)
-
vbbb
őstag
-
csaky_87
csendes tag
válasz
04ahgy #35980 üzenetére
Igazából nem az adatlap itt a lényeg, hanem hogy ha 1600on tudja a CL9-et gondoltam jó esély van rá, hogy akár némi fesz emeléssel de elmegy 1333-on CL7be.
Gondoltam lesz valaki akinek ugyan ilyen ramja van és esetleg megosztja velem hogy ha sikerült akkor milyen beállítások mellett.
Helyette azzal foglalkozunk hogy linkelésnek neveztem valamit amit csak kopiztam, stb.
De ha van valami ötleted szívesen meghallgatom, próba-cseresznye...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- SKHynix 32G DDR4 2400 Szerver RAM - 2 maradt
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged