- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
NUFAN
csendes tag
válasz
koko52 #51199 üzenetére
Ezen a row hammer teszten elég sok újabb típusú memória elhasal ahogy olvastam. Szóval nem tudom ez mennyire számít átlánosságba vett hibának. Olvastam azt is, hogy normál használat mellett nagyon kicsi az esélye annak, hogy ilyen hiba bekövetkezzen meg, hogy ezen egy csere se segít igazából, mert egy másik kit-nél is ugyanúgy elő fog jönni ez a hiba. Több memória gyártó weboldalán is ezt olvastam szóval nem tudom mit gondoljak erről. Egyébként a többi teszten meg simán átmennek a memóriák, de azért normál órajel mellett majd még végigküldöm rajtuk a teszteket, mert az kimaradt. Az viszont vicces lenne, ha egy tuning memória nem bírná a tuningot pláne XMP profile-al. Ez még csak nem is manuális tuning...
-
Ellia
addikt
válasz
koko52 #51180 üzenetére
Na szóval pontosítok! Köszönöm a segítséget!
Szóval van egy ilyenalaplapom. Ebbe van jelenleg 2 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3 1600 mhz memória kit. A két üres slot-ba szeretnék betenni egy Kingstone HyperX DDR3 2x4 GB 2400 mhz-es kit-et.
Arra kaptam választ tőled ugye, hogy mehet bele majd biosban XMP profilal betöltve használva. A kérdés inkább az, hogy nem fogja vissza, hogy az alaplapom specifikációja szerint 1600 mhz-es RAM-okat támogat? Esetleg nem ismeri fel...stb?
-
RazoR
veterán
válasz
koko52 #51105 üzenetére
Az még hozzátartozik a történethez, hogy ez a második alkalom, hogy egy windows update után ezt csinálja a gép. Először a Creators Update után volt ugyanez a random kékhalálsorozat, akkor újratelepítettem a wint és megszűnt a hiba, 2-3 hónapig tökéletetsen ment a gép, a múltheti win update óta van megint ez!
-
Találtgyerek
veterán
válasz
koko52 #51010 üzenetére
Köszönöm szépen az információt!
Videokártyával használom. Ennyi veszteséget elbír a szervezetem.roedie: Sajnos az alaplapra már nincs garancia.Ezért érdekelt,hogy mennyi a teljesítmény csökkenés. 5-10%-ért nem veszek egyenlőre új alaplapot.
Próbáltam mindkét variációban. Ez volt az első,de sajnos egyikben se mentek dualban. -
Találtgyerek
veterán
válasz
koko52 #51008 üzenetére
Sajnos nincs lehetőségem rá.Az előző tulaj elmondása szerint hibátlanul ment nála dualban.
Garanciás is a memória. Ha nem olyan nagy a különbség teljesítményben a dual meg a single között,akkor nem is foglalkoztatna a dolog.Csak ezzel nem vagyok tisztában,hogy mekkora ez a különbség.
Leginkább csak játékra használom. -
Piftuka
veterán
válasz
koko52 #50976 üzenetére
Értem. (Én a Google-ben keresgélve olyan cikket találtam, hogy a Single Rank gyorsabb. De nincsen jelentősége.)
Köszönöm az információt!
Akkor használom ezt a 4x2 GB modul-t így dual módban továbbra is.
A múltkor akciós volt ez a Kingmax, ~7.600 forintot fizettem érte az Aqua webáruházban, ráadásul élettartam garancia van rá.
Mindenesetre örülök, hogy nem kell kicseréltetnem ezt a Kingmax kit-et egy másik dual kit-re!
Egyébként a 4-ről 8 GB-ra váltásnál első sorban az egyszerre megnyitott sok böngészőablak esetén számítok (és már tapasztaltam is) javulásra.
Valamint talán némelyik játékprogram örülni fog neki.
(SSD egyébként van a gépemben két éve, az tényleg sokat dobott a sebességen. Főleg a sokat töltő alkalmazásoknál.)
-
Piftuka
veterán
válasz
koko52 #50974 üzenetére
Köszönöm a megerősítést!
És a másik kérdésem kapcsán... Az eltérő felépítés nem okoz semmi problémát, ugye?
A Single Rank memória ha jól tudom, elvileg gyorsabb, mint a Dual Rank, ám ha jól sejtem a lassabb, Kingston modul sebességével működik a Kingmax is így dual módban?
Vagy rosszul gondolom?
-
darkflamy
csendes tag
válasz
koko52 #50969 üzenetére
Megnéztem, 4 különbséget véltem felfedezni a 4. Ram-nál:
- 1 Rank,
- Az időzítések eltérőek de a legfelső megegyezik, @666MHZ 9-9-9-24
- Egy kicsit több infót ad róla a progi: pl. Gyártás ideje
- 1.5v mellett (Memóriavezérlő): 1.30V (többinél 1.20V)
Akkor most ezek tudnak együtt dolgozni? mert én eddig még semmit nem tapasztaltam ami hibára utalna. -
Wuher
csendes tag
válasz
koko52 #50926 üzenetére
Köszi a megerősítést, én sem emlékeztem arra, hogy ezeknek a moduloknak a borításán lévő szalag csak úgy sérülne.
Nem, át sem vettem, mert annyi minden volt ezen kívül is büdös (más típus, emelt ár, gari teljes élettartamról 3 évre csökkent, és állítólag én ezt rendeltem), hogy túl gyanús volt az egész. Azóta már telefonáltak, nincs is a weblapon feltűntetett RAM - direkt előtte felhívom mindig a boltokat, hogy van/nincs annyiért, gari, stb, hát simán belehazudtak a képembe.
Köszi -
válasz
koko52 #50897 üzenetére
Mind a három modulra ezt a duált írja
(#50899) Redneck : Nincs a bejoszban XMP 1600. Van egy olyan h Disable /enable XMP profil1 oszt csí. Ha csak ezt kaCCSolom be, akkor 1600-on mén a ram. Arra gondoltam, hogy megpróbálok kicsit csikarni rajt, de nem úgy látszik h menne. XMP profil defaultban lassabb, mint amit most mér AIDA az elején, ugyanakkor a sokadik mérésre ez a mókolt beállítás visszaesik az alá. Azt meg még nem
-
Redneck
nagyúr
válasz
koko52 #50897 üzenetére
koko52: Ezt hol látod? A képen konkrétan nem látszik. Az SPD fül csak megmutatja az alaplap által a modulból kiolvasott lehetséges üzemmódokat.
bitpork: Nekem is ilyen RAM-om van, de én simán XMP profilon pörgetem, 1600Mhz 9-9-9-27-36-1T, 1,65V és 1,2V a memóriavezérlőnek.
Jorus: Az nem CL9. Ez vegyes beállítás, 9-11-11-32-43-1T.
Szerk:
bitpork, a helyedben mérnék egyet Aidaval a jelenlegivel, aztán XMP-1600-on. -
-
-
Pc-man34
tag
válasz
koko52 #50876 üzenetére
Hello,egyesével néztem végig,és csak is az új ramokkal fagy a gép,szervizből jött vissza,garancia papírra azt írták ne a gyári 1,5v-on használjam,hanem emeljek feszültséget! De már mérgemben széttörtem a memóriákat.Azért érdekes lehet ez a szervizelés,mivel másik gépben is kipróbáltuk a ramokat,ott is rosszul működött,egyesével is.
-
Pc-man34
tag
-
Erwinke
aktív tag
válasz
koko52 #50854 üzenetére
Prime 95-el teszteltem. 2 órán keresztül futtattam és nem halt be a rendszer. Elviekben fél óra is elég volna a teszthet. Játékok is és programok is mennek gond nélkül. Gyakorlat nem azt mutatja, h nem volna jó. És ha úgy gondolod akkor mi lenne a felső határ? Minn állítsak, mit próbáljak ki?
Kösz. -
-
relixo
tag
válasz
koko52 #50828 üzenetére
Köszönöm koko52 !
Akkor feleslegesen aggódtam,hogy esetleg összeakadnak vagy ilyesmi.Közben nézegettem,hogy milyet rakjak a meglévők mellé és mivel anno is itt kaptam a Geil pár ajánlást ami azóta is tökéletesen teszi a dolgát, ezért megkérdezném,hogy ez egy jó választás lenne ?
Erre gondoltam: HyperX 8GB FURY DDR3 1866MHz CL10 KIT HX318C10FK2/8 -
quailstorm
félisten
válasz
koko52 #50707 üzenetére
Erre mondtam, hogy rosszabb kifutni a RAM-ból és belaggolni, mint nyerni ilyen keveset.
Az egyforma az ideális, de használtan nehezen kivitelezhető gazdaságosan. Nekem is sikerült a DC két márkával.
-
NandorHUN
addikt
válasz
koko52 #50675 üzenetére
Nekem is Asrock lapom van (z77).
Frissítettem egy BIOS-t, így már engedte emelni a feszt, de még 1.65V-os se tudtam eléggé szélesretett időzítésekkel se feltenni 2133-ra a Kingston HyperX 1866-os RAM-omat, pedig review-ekben azt íták még a 2400-at is bírta.
Mindegy, szerintem egyenlőre ennyiben hagyom. -
-
Nuada herceg
őstag
válasz
koko52 #50653 üzenetére
Rendben.
Köszönöm a választ neked is és euzsolt fórumtársnak is!
Hát azért ha dota alatt még pár böngészőablak meg van nyitva, könnyen 7 giga fölé szalad a használat.
Witcher 3 alatt, meg ha minden be van zárva, úgy értem böngésző, meg más alkalmazások, akkor is csak prszáz mega marad szabadon. 8-nál többet meg nem használ a rendszer, mivel nincs!
Nyilván addig nyújtózkodik, amíg a takaró ér.De nem teszem bele, nem bolygatom. Majd upgradelek egyszer 16-ra.
Ismételten köszönöm a tanácsokat! -
gameresboy
aktív tag
válasz
koko52 #50646 üzenetére
Új az alaplap.
Korábban egy Asus H87M-E típusú alaplapban volt mindkét darab, ott elindult velük a gép.
Egy idő után az alaplap pár tűje elhajlott és nem kapcsolt be a gép. Alaplap csere volt, de most meg az új alaplappal nem mennek.
Ekkor is érdemes CMOS resetet csinálni?
Lehet elszálltak? -
NandorHUN
addikt
válasz
koko52 #50605 üzenetére
És milyen programmal tesztelted? Mert én Aida64-et futtattam és akárhogy néztem magasabb frekvencia mindig nagyobb értékeket produkált... (időzítés ide vagy oda).
Amúgy ezek a
"7-7-7-20 meg 9-9-9-24, 9-10-9-27" ezek belőtt standard értékek? Vagy hogyan kell "lépkedni", feljebb lejjebb állítani őket? Van 4 szám és nem egészen értem hogy érdemes őket babrálni. (Ugye CPU tuningnál egyértelmű, mert ott van a szorzó meg a fesz (esetleg offset +/-) cél a stabil nagyobb szorzó, de itt ennél bonyolultabb a történet...). :/Köszi!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Trollok komolyan
- Tőzsde és gazdaság
- PlayStation 5
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- RAM topik
- World of Tanks - MMO
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- Corsair vengeance RGB 2x8 GB 3200Mhz
- SK Hynix 16GB / 32GB 5600MHz Laptop RAM!
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest