Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
M0Dair
senior tag
Üdv Urak!
Gyors kérdés.
i7 950 3.8 (19*200)
A vcore 1.225 (1.2 dropolva).
Az uncore 1.35 soknak számít 3.8-on? Mennyi kéne kb az ideális legyen 3.8GHz-en?
18x-os a szorzója... mem 6x (1600-on megy)Köszönöm!

-
pincehely
addikt
-
struszi
aktív tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Ennyire én sem vagyok kezdő, hogy azt gondoljam alapfeszen tönkremegy a proci csak voltak olyan hozzászólások, hogy degradálódik, tönkremegy, stb.
Én ezt nem így gondolom, és látom te sem. Én igaz, hogy eléggé megnyúztam, de mindezt alapfeszen úgy hogy a legmelegebb processzormag 74°c volt de maga a proci ennél kb tízzel kevesebb. Szerintem ezek az értékek bőven a gyári megengedett tűréshatáron belül vannak. Most nem emlékszem pontosan, de ha alapórajelen is ráküldtem ezeket az izzasztó teszteket akkor hasonló eredmények voltak, talán egy pár fokkal volt hűvösebb.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Cybertrone
üzenetére
Bizony. És az csak olyan feszeket kapott, ami meg volt engedve. Mire megjöttek a jó memóriáim, és széthajthattam volna az uncore részét, már lehalt.
struszi: Ezt ki mondta, hogy alapfeszen tönkremehet a proci? Egy esetben, ha állandóan 85C és a fölött vannak a magok. Különben nem valószínű, hogy úgy tönkremegy.
-
_Volkovy_
nagyúr
24 óra prime95 alatt csak játszadozás a teszting

csak ott kezdődik -
pincehely
addikt
válasz
struszi
üzenetére
Én hyperpivel szoktam tesztelni(32mb) Realtime priorityn.
Ez az összes magot/szálat megizzasztja. Hamarabb szoktam hibázni instabil beállítás esetén, mint Linxel. Ugyan fűt be annyira, mint a LinX, ezért szoktam azt is egy fél órát futni hagyni.
Ha ez is rendben, akkor memtesttel megvizsgálom az összes memóriát, miközben fut az everest Stress Test. -
struszi
aktív tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Lehet, hogy igazad van. Én Linx-et csak Intelnél használtam és nincs olyan irányú tapasztalatom, hogy ha a Linx fagyaszt, vagy hibázik akkor azt az első percben teszi, vagy a nyolcadik órában. Ennyi. Amúgy extreme terhelésen futtattam, és az OCCT-t is.
Az akadályokat pedig sikerrel vette.
-
mpierre
veterán
válasz
_Volkovy_
üzenetére
Hmm. Lehet, hogy időben kevés, de célra vezet ez is. Én max 20 körös LinX; hyperpi 32M (magas prioritáson); avidemux konvertálás; archicad; cinebench 11.5; heaven. (nem egyszerre, egymás után futtatva.
)
A 920-am is ezzel volt tesztelve és a jelenlegi x5660-as is. Nem fagyott még ki.Annyiban maradjunk, hogy mindenki a saját szájíze szerint tesztel, feszel, stb. Tapasztalat van mindenkinek elegendő. Aki a 24 órás tesztben bízik az is jó lehet, aki a rövidebben az is jó lehet.
Megjegyzem, fix, hogy mindegyiket csontra lehet fagyasztani.
Elég HSM-t megkérdezni. -
struszi
aktív tag
válasz
_Volkovy_
üzenetére
Én ezzel tisztában vagyok, de nekem alapfeszen ment mégis arról szólt a fáma, hogy a proci degradálódik, tönkremegy, feleslegesen van nyúzva stb.
Én azért fogadtam meg éppen a te tanácsod, hogy megállapítást nyerjen stabil-e vagy nem.
Annak bizonyult, és nem hiszem, hogy ebbe belerokkant volna.

-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
Cybertrone
üzenetére
A Prime más, nem olyan drasztikus, nincs is olyan rossz híre. Viszont 50 run helyett az mehet 24 órában..

Egyébként az nem csúnya egy kicsit, ha egy program futtatásával meg lehet ölni a hardvert
-
-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
struszi
üzenetére
Jónéhány processzorgeneráció óta olvasom az emberek hozzászólásait, hogy degradáció így, úgy, amúgy, megölöd, túlfeszeled, túlteszteled, 20 perc játék elég a stabilitáshoz, stb és egyetlen processzorom se halt még ki, ellenben stabilak.
Mind megkapja a 24/7 max egészséges feszültséget (afölöttit soha), jó hűtést, és mennek. -
struszi
aktív tag
válasz
Cybertrone
üzenetére
Teljes tisztelettel kérdezem. Ha nem emelsz feszültséget akkor kockáztatod a degradálódást?
Jelenlegi tudomásom szerint nem legfeljebb instabil lesz a rendszer.
-
Cybertrone
veterán
válasz
_Volkovy_
üzenetére
Hát nézd nekem elég az bizonyságnak hogy nem fagy le, nem dob kékhalált, és a gamek is tökéletesen mennek... és mindehhez nem teszteltem napokat, nem kockáztattam a degradálódást, és semmi gond probléma... mellesleg akinél 1 nap után is kifagy munka, vagy game alatt az elég nagy user error, de mindenki ahogy érzi!

-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
Cybertrone
üzenetére
Minden tisztelettel, ez f.a.s.z.s.á.g.
Ha 1 óra neked stabil, akkor egészségedre
-
struszi
aktív tag
válasz
Cybertrone
üzenetére
A tanácsokat megfogadom, és köszönöm!

Egyébként ha nem is mondták sokan de volt olyan aki mondta. Amúgy abban akkor is biztos voltam, hogy ezáltal a procimat nem sütöm meg.
Kaptam itt sok segítséget tőletek amit szintén köszönök!
Nem szeretnék okoskodni. Inkább kérdezek.
-
struszi
aktív tag
válasz
pincehely
üzenetére
Jó én örülök neki viszont a véleményem az, hogy az alapfeszes tuning jóval kevésbé ártalmas mint ha emelnéd a feszültséget.
Az tuti, hogy nagyobb az igénybevétel mint a hitelesített órajeleken de korántsem akkora mintha szegény CPU kapna 1,5 voltot és apránként belefolyna az alaplapba. -
struszi
aktív tag
válasz
Cybertrone
üzenetére
Én az alapfesz híve vagyok tehát nem volt az égbe emelve a feszültség csak az órajelet húztam fel de azt sem a végletekig. Ezért volt muszáj megnyúzni mert másképpen nem lehettem biztos a dolgomban.

Úgy gondolom, hogy a tuning útmutató intéseit is betartottam. -
struszi
aktív tag
Nos véget ért a nagy nyúzásos tesztem. Már nem bánom, de megérte hiszen nagy támpontot nyújt a stabilitás megállapításában.
Linx 8 óra 51 perc problémamentes, és a prime95 blend is futott még 10 óra 20 perc után. Ennek azért örültem.
Most használom. Legfőképpen játékra. Ha fagyogat, vagy instabilitás jeleit fogja mutatni akkor jelzem.
-
M0Dair
senior tag
Üdv Urak!
A segítségeteket kérném tuning ügyben, mert még zöldfülű vagyok és nem tudom jók-e így a beállításaim... stabilnak stabil, de örülnék ha egy hozzáértő is átnézné és ellátna plusz tanácsokkal.

A konfiguráció:
Intel X58 Extreme DX58SO
i7 950 & Alpenföhn Matterhorn
3x2GB Kingmax 1600MHz (CL9)
Sapphire 5850 1GB
Corsair TX650 V2
Samsung SpinPoint F3 500GBA fotók jelenlegi állapotról (mindenféle kiigazító "értéknek" nagyon örülnék):

-
struszi
aktív tag
Végigolvastalak benneteket. Én anno AMD-t tuningoltam és a prime95-öt már akkor használtam tesztelésre. Most kipróbáltam néhány újat is.

Az volt akkor a meglátásom, hogy nem feltétlenül jelentett garanciát a jó prime teszt a további stabil futásra viszont ha a prime mindjárt elszállt akkor meg tuti szar volt az egész.
Én Intel fronton tényleg kezdő vagyok. Az utolsó Intel procim egy 800-as celeron volt abban az időben amikor az még nem számított rossznak.
Azóta csak AMD volt. Ezért nem ismertem a hőmérsékleteket, feszültségeket valamint a stabilitását sem.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Egyébként 8 óra Blend teszt ok.
Valaki szerint felesleges nyúzás. Én AMD fronton is hasonlóan csináltam és soha nem volt problémám. A hőmérsékletekre is nagyon figyelek mindig. Szeretném kihasználni a prociban rejlő tuningpotenciált. Erről szól ez az egész. -
_Volkovy_
nagyúr
válasz
subaruwrc
üzenetére
És ha olyat használ, ami közel se terheli le 100%-ra, akkor az milyen tesztelés?
az első muszáj, hogy egy prime szerű dolog legyen.
a 48 óra tényleg túlzás.. 24-30, nagyon maximum.
persze egy-két programmal nem lehet teljesen biztosan kijelenteni, hogy valami stabil, de 99%-osan ki lehet.
az tény, hogy ami gépem eddig prime stabil volt, azt semmi nem akasztotta meg soha, pedig elég sokfélét csinálok.
szóval nem csinálja rosszul, de nem szabad csak egy-két félére hagyatkozni.kpal: értettem.. én meg arra gondoltam, hogy ahhoz, hogy holmi játék megakassza, science fiction körülmények kellenek

-
subaruwrc
félisten
válasz
_Volkovy_
üzenetére
persze, hogy láttam, és nincs is bajom alapvetően a prime-mal mint stabilitás indikátorral, csak a 48 óra cpu burninget energiapocsékolásnak tartom és inkább teszteljen mindennap használt programokkal. amúgy ha már itt tartunk, a wprime 1024M is jó cpu stabilitás teszter, főleg hogy termel annyi hőt mint a linx.
apropó linx / prime / wprime stabil gépet is láttam már fagyogatni / sajátom ... /
-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
subaruwrc
üzenetére
jaa, hogy így. ezt értem, de gondolom te is láttál már olyat, hogy prime elszállt..

első körben szvsz érdemes ezeket a szintetikus izéket végigtolni, az már egy jó indikátora a stabilitásnak.kpal: olyan nehezen tud lenni, hogy valami prime/linx stabil, és egy játékot dob el.. az meg, hogy megfő.. lol
-
subaruwrc
félisten
válasz
_Volkovy_
üzenetére
nem ez volt a mondandóm lényege, hogy semmit nem ér amit csinál
10 órákon keresztül, meg 3 féle tesztmódszerrel nyúzni a procit na az a felesleges.
célszerűbb lenne n-1 magon futtatott linx / prime small fft + memtest a rendszerre mondjuk 3 óráig, majd utána azokkal a dolgokkal tesztelni, amire ténylegesen fogja használni a gépet.
sokra megy vele ha 10 óra primestabil ha utána egy videókonvertálás alatt megfagy a cucc ..
peace -
struszi
aktív tag
10 óra 30 perc Large FFT rendben.

Most indítom a Blend-et éjszakára aztán végül holnapra a Linx.
Remélem nem fog kifeküdni. A legmelegebb mag 73 fokos volt. -
struszi
aktív tag
válasz
gera021
üzenetére
Egész jó értékeid vannak.
Én először egy ventivel használtam aztán gondoltam kipróbálom kettővel. Rosszabb lett. A különböző ventilátorok eltérő kialakítása, és fordulatszáma rontotta a hatásfokot. 
Ezután két azonos ventilátort ugyanarra a csatira tettem és ekkor nyertem kb 3 fokot az egy ventihez képest.
Ennek már örültem.
Ja amúgy szép a kuckód.
-
-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Aha
Én nem heccből tuningolgatok, kell a póver. De csak a megbízható határig megy minden, még semmit se hajtottam szét. -
_Volkovy_
nagyúr
válasz
struszi
üzenetére
Megtisztelsz
Egyébként az OCCT is elég hírhedt, tehát simán meg tud akasztani egy óra alatt is prime stabil gépeket.
Ez amit mutattál, simán lehet stabil, mert nem annyira kirívó a mhz/fesz, de azért legalább reggelig nyomhatod neki.Hőmérséklet? "Szerintem" 90-ig jó, de ha biztosra akarsz menni, akkor maradj 80 alatt. (ezek magok. kupakot nem is tudtam, hogy lehet mérni) Úgy tűnik azzal a 70-valamennyivel tökéletesen jól vagy.
-
struszi
aktív tag
Mik az elfogadott értékek maghőmérsékletre, illetve kupakra?
Nálam: kupak 54-55 fullos terhelésen a magok közül a legmelegebb ritkán felmegy 72-ig is de csak pillanatokra és a differencia a legmelegebb és a leghidegebb között 3-4 fok celsius. -
struszi
aktív tag
Amúgy a hőmérsékleteket mindig nagyon figyelem és Realtemp-el naplóztatom is.
-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Hátöö, izé. Használni van.
Tavaly január óta még nem sikerült megölnöm.. Itt jön be az, hogy mi számít nagy fesznek. Intelbácsi szerint 0.8-1.375V normális, nálam gyakorlatilag 1.376-ot kap állandóan, mert abban a pillanatban, ahogy nem játszom, rögtön ugrik vissza 100% kihasználtságra a BOINC. -
_Volkovy_
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Csak alapos vagyok.
Stabilat akarunk, vagy csak nagy számokat látni?Az én 920-amnak, mint végül kiderült, egész pontosan 4137 a vége. Ennyin nem tudok olyat ráküldeni, amitől megfeküdne.. És sejted, hogy van kitesztelve..

Sajnos ezt bios 1.425v, cpuz 1.396V-on tudja, loadban 1.376-ot kap.
-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Mer?

-
_Volkovy_
nagyúr
válasz
struszi
üzenetére
Ez még kevés.. Külön-külön nyomasd őket.
24 óra prime small fft, ~50 kör LinX, 8-10 óra Memtest86.. Meg szerezd be az OCCT Perestroika 3.x verziójú csodát, abból a default 1 órás teszt is fusson le.
Ez az alap, aztán ha ezt túlélte, akkor kezdd el használni, és nézd meg, hogy megy-e.Dehogy tuti. Nekem volt, hogy a 23. órában szállt el Prime..

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Tőzsde és gazdaság
- Építő/felújító topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Rosewill "kockák" az egyedi NAS vagy házi szerver összerakásán gondolkodóknak
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Bestbuy játékok
- Parkside szerszám kibeszélő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Intel Core I7 13700KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.01.26. -ig - Eladó!
- Intel Core I3 9100f
- Intel Core I5 14500 - 14mag/20szál - Új, bontatlan - Gari 2027.03.11. -ig - Eladó!
- Intel Core i7 9700 12mb 8core 4,7Ghz processzor
- Lenovo ThinkPad T440,14",HD,i5-4300U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Apple iPhone 17 Pro Max 512GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- 146 - 147 - 167 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- MacBook Air 15" (M3, 8 GB RAM, 512 GB SSD)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
Elég HSM-t megkérdezni.

Én először egy ventivel használtam aztán gondoltam kipróbálom kettővel. Rosszabb lett. A különböző ventilátorok eltérő kialakítása, és fordulatszáma rontotta a hatásfokot.