- Milyen okostelefont vegyek?
- OnePlus 7T Pro - árban is a csúcson
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
a greatzes megoldást arra értettem, hogy az egyenáramú mozdonyokhoz a váltóáramú trafó után beépítek egy greatz hidat, és egy kétáramkörös on-on kapcsolót irányváltónak. Vagyis a sínekre egyenáram jut aminek a polarítását a kapcsolóval tudom megváltoztatni. Ez a Marklin mozdonyokra nincs hatással, ott továbbra is csak az irányváltó működtetésével lehet megváltoztatni a menetirányt, viszont a sima egyenáramos motorral szerelt mozdonyok menetirányát így meg tudom fordítani a polusváltó kapcsolóval, nem kell beléjük a marklin irányváltó.
A Marklinnek meg tök mindegy, hogy egyen vagy váltóárammal működik e, a motorja mindkettőt tudja. -
YanezTTrain
tag
nekem is az volt a gond, hogy megszorult a mozdony rudazata, amikor összeforogtak a kerekek. Mind a két oldal hajtókerekét rendesen megzömítettük, összejelöltük minek hogyan kell állnia csináltam egy pici üllőszerűséget egy darab deszkából és egy 300-as szögből, amire fel lehet támasztani úgy a mozdonyt, hogy az oldalán fekszik a deszkalapon és a szögdarabra pedig felfekszik a kerék a tengelyvéggel, így a másik oldali kereket is pontosan be lehetett állítani, és felütni a tengelyre. Azóta már több órát hajtottam a gépet először teheletlenül, utána pedig egy ötkocsis gyorsvonattal kínoztam órákig.
Marklin irányváltóm van tarcsiban, de a Piko E44 nem az a gép amiben hely lenne ekkora berendezésnek. Ha beteszem az irányváltót, ki kell venni az összes súlyt, még a gyáriakat is.Így is nulla a vonóerő pedig mególmoztam rendesen a gépet. Viszont a Horbykba a szerkocsiba sztem elfér az irányváltó. És szét is lehet szedni a szerkocsikat, nem ragasztott, hanem csavaros az összefogásuk. A csúszószedő felszerelése miatt mindenképpen szét kellett volna szedni úgyis.
-
YanezTTrain
tag
Marklin BR-86 esetében a helyzet a következő:
A tengely valami félelmetes acélból van, mert kalapács, pontozó, esélytelen volt. A kerekek valami öntvényből vannak.
Megoldottuk a problémát hidegkovácsolással. A kerekeknek azt a részét, ahol a tengely furata van zömítettük és körben mindkét oldalon pontozóval még körbeütöttem a furat körül, persze finoman. Ezek után összenyomtam a tengelyt a két kerékkel, brutális erő kellett hozzá, de azóta tökéletesen állnak a kerekek a tengelyen. Picit zajosabb lett a mozdony, de simán, erőlködés nélkül fut.
BR-86 vidáman kőröz a pályán kb. fél órája, hiba nélkül. Sikerült a vasat rendbe tenni! Sajnáltam volna, ha nem tudom tovább használni, mert erős és szép mozdony. Jelenleg személyvonatozik, mint eddig is tette.
-
YanezTTrain
tag
Marklin My world. Elemes, elvileg infra távirányítású, de tényleg játék vonat. Teljesen elrugaszkodott a valóságtól némelyik szerelvény, ami még valamennyire hasonlít az igazihoz az a TGV utánzat, de az is kéttengelyes alvázakon igen rövid kocsik.
Az tényleg gyerekjáték, bár jól néz ki. A sínek rendes C rendszerű sínek, háromsínes AC üzemhez.
Ha nem ragaszkodsz a Marklinhez, akkor tényleg valami Roco, vagy akár Piko készlet is jó. A Piko vágányrendszere is elfogadható, bár a váltóik hümmm. Abból ruházzál be pár ezerrel többért Peco váltókra. Széles választék, polarizált és nem polarizált kivitelben egyaránt.Ez pl. egy jó alap lehet. Plusz két váltó, két személykocsi és máris van egy alapszetted, amivel lehet játszani. A kéttengelyes gőzösös piko készletektől óvakodjál. Baromi ronda az a mozdony, és a vonóereje se egy húdehűha... szerkezetileg meg alapból kuka.
-
YanezTTrain
tag
Én kivettem a dekódert, egyelőre egy sztatikus zacsekban pihen. Majd egyszer talán lesz delta vezérlő és akkor visszamegy, na meg ha legalább az alsó pálya mozdonyait mind digizni tudom. Egyelőre egyszerűbb az analóg hajtás, a két trafó ellátja a pályát egyelőre.
Meg a többi mozdony mind analóg nem is hiszem, hogy lenne értelme a digizésnek. Ami ebben a BR86-ban tetszik az a Telex kuplung, a többi mozdonyomban nincsen, Vagyis igazából sokkal többet nem tudnék kihozni a digitális rendszerből.
Esetleg ha valamikor egy másik asztalt elkezdek, az digis lesz. Csak a változatosság kedvéért, na meg, hogy haladjak a korral.
-
YanezTTrain
tag
Így néz ki a modul.
Van rajta egy négyes kapcsolósor, alapban így beállítva, ahogy a képen látszik. Mivel nem értek a digitális dolgokhaz, nem buheráltam, inkább kivettem és a helyére betettem a hagyományos irányváltót.
Persze előtte felírtam melyik vezeték hová ment, így, ha egyszer lesz delta vezérlő és további modulok a többi mozdonyhoz, vissza tudom tenni. Jelen pillanatban csak dísztárgyként funkcionál.Közben néhány régi 4-tengelyes junior szettes távforgalmi személykocsi éppen némi átalakuláson megy át. Még jó régen szereztem ezeket a cuccokat, kettőt átfestettem sötétkékre, összepasszítandó a Marklinhez lévő sötétkék kocsival. Utána el is felejtődött a dolog, most a kezembe kerültek, a még eredeti hányinger színezésű kocsik. Kettőt nekiálltam Rabeerbahnosítani elég jól sikerült a dolog, hamarosan összerakom a kasznikat és ha a feliratokat is elkészítik rájuk akkor egész pofásan néznek ki. A többi három, a már kettő sötétkék és a még egy eredeti piko szinezésű posta is megy a fékolajba utána meg a fényezőműhelybe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest