- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Netfone
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeriko2
tag
Érdemesebb lenne két különböző szivattyút használnod, semmint szerelgetni egyet ide-oda. A tározó feltöltéséhez pl. egy kis teljesítményű szivattyú is elég, ami tud elég nyomást csinálni, mert - gondolom - van egy napja feltölteni a tározót. Erre egy mélykúti vagy akár membrános szivattyú is teljesen jó (utóbbi nem tudom mennyire bírná az igénybevételt - ez attól függ, mennyit vizet használsz naponta), bár a megadott adatokkal egy jet jellegű szivattyú is megbirkózik, sőt igazából az sem elképzelhetetlen, hogy egyetlen szivattyúval meg lehet oldani a dolgot, de ehhez tényleg alaposan át kell gondolni mindent (ilyenkor a fenti tározó szükségtelenné válik, viszont a kút vízhozamának elegendőnek kell lennie a szükséges vízkivét mennyiségre.
Magát a tározóból történő öntözést pedig jet-szivattyú + vízmű / áramláskapcsolóval oldanám meg. Ha sok fát akarsz öntözni, szerintem érdemes lenne kialakítani egy csepegtetős öntözőrendszert. Itt már érdemes végigszámolni, hogy mennyi vized van a tárolóban, mennyi kell egy-egy fának, mennyi idő alatt fogy el a víz, hány körben/részletben érdemes öntözni, ahhoz milyen vízszállítású szivattyú kell stb.
A homok viszont a legtöbb öntözőrendszer ellensége - ez egy szűrővel azért áthidalható.Problémád akkor lesz, ha az egyszeri öntözéshez nem elegendő a tározóban levő víz mennyisége.
A nagyobb vízszintes távolságok miatt érdemes minél nagyobb átmérőjű csövekből kiépíteni a fő vezetéket (40mm-esből csinálnám).
A fákhoz hogy tervezed kijuttatni a vizet?
-
Rive
veterán
Nem tudom miféle szivattyú lenne jó az egyes feladatokra, de az tuti, hogy ha sokat ráncigálod ide-oda akkor nagyon gyorsan tönkre fog menni a bekötőcsonk a szivattyún és dobhatod ki a francba. A szivattyúk akkor tartanak sokáig, ha lerakod őket valami jó helyre és nem piszkálod őket.
Ráadásul itt a klf. szivattyúk igazából mintha eléggé más-más jellegű feladatokat kapnának. Én azt javasolnám, hogy szánd rá a pénzt és ne egy géppel próbálj meg mindent megoldani.
-
Spet
addikt
Igen. Lassú halált halnak tőle (szétfolynak szó szerint, ahogy a só marja).
Tegyél ki inkább csigacsapdát sörrel, kicsit humánusabb. (bár mi előszeretettel nyirbáltuk őket inkább késsel)
-
Chaser
legenda
-
Matska
senior tag
Igazából nem éppen angol kertről van szó. 1 éve költöztünk ide, akkor még inkább a rét vagy kaszáló megnevezés jobban illett rá. Ahogy elkezdtem rendszeresen nyírni, úgy a gyomok naggya lassan kipusztult, fű meg lóhere maradt vissza így most beállt némi egyensúly. Egyébként 3700 négyzetméterről van szó. Kb az első 500 90%-ban fű, a második 500 vegyes + gyümölcsfák és veteményes 50 négyzetméteren. A hátsó negyed hektár még kukorica, jövőre pedig beültetem lóherével és szarvasgombával oltott mogyoróval.
A kérdésre válaszolva 1-2 hetente nyírok szükség szerint, és nem mohásodik, nem filcesedik, nem ég ki, és nem is locsolok, csak az egy tucat gyümölcsfát, díszfákat, meg a kis veteményest.
-
jeriko2
tag
ilyen mélységből bármi felhozza. A búvár szivattyúk általában nagyobb magasságba tudják feltolni a vizet, az önfelszívóknak pedig a vízhozama nagyobb. Ha fent van a szivattyú, könnyebb szerelni is. A megadott keretbe egy pedrollo belefér egy áramláskapcsolóval együtt - nagyon nem lőhetsz vele mellé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Opel topik
- Overwatch 2
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Építő/felújító topik
- VR topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest