- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Magisk
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Google Pixel topik
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
Kisherceg85 #33604 üzenetére
40D-vel az ISO 1600 ami vállalható tudatos exponálással, az 50D-vel a 3200. 40D-vel is meg lehet reszkírozni a 3200-at, de ahhoz kell egy alap környezeti fény. Pusholva lőttem 40D-vel 6400-at is, de azt csak fekete-fehérben lehet mutogatni.
A 24 mm-ből APS-C-n 39 mm lesz: az már nem a nagylátó kategória. Inkább vegyél egy Tokina 11-16/2.8-at (használtan 120 körül megy), ha egész estét betöltő látószöget szeretnél!
-
norbinator
csendes tag
válasz
Kisherceg85 #33583 üzenetére
Szia!
Nem ismerem az 50D-t, de a specifikációk alapján inkább azt mondanám, hogy az árkülönbséghez képest nem ad annyi pluszt, de ez szubjektív. (pl: ha valakinek van egy fókuszhibás sigma-ja, akkor neki simán megérheti a focus adjustment miatt
Igazából nagyon függ a gépválasztás attól is, hogy mit akar fotózni. Portréra szerintem ár/érték arányban jelenleg az 5Dc a legjobb. Sok kompromisszumot kell kötni, de a belőle kieső képek kárpótolnak mindenért.
Azért leírom az általam tapasztalt gyengéit is:
gagyi és kicsi LCD kijelző (megmondom őszintén ez engem sose zavart, nem a gépen nézegetem vissza a képeket max a hisztogramot)
A mai gépekhez képest lassú, de nem vészesen szerintem.
Valaki írta a vakukezelést. Tény, hogy nincs benne vakukezelő menü, de igazából nekem ezzel sincs bajom az újabb vázon se használom ezeket a funkciókat. Szerintem gyorsabb a vakut kapcsolgatni és így teljesértékű volt eddig minden vakum (580EX, YN600EX) De persze ettől még lehet, hogy ez valakinek kardinális kérdés.
Auto ISO néha tud hiányozni
Nem jelzi ki az ISO értéket csak beállítás közben. Na ez is tud időnként galibát okozni, de az ember keze rááll, hogy gyakran ellenőrzi.
Max 3200-as ISO, viszont ezek tényleg használható értékek nem úgy mint néhány cropos vázon, ahol fel lehet tekerni az égbe, de minek.
Most így hirtelen ennyi jut eszembe, szerintem mindegyikkel lehet együtt élni. Ennyi pénzért amennyiért mennek szerintem jó vétel.
Ami még a 40D, 5D páros mellett szól a belépőszinttel szemben az a kezelhetőség. A két tárcsa és a felső kijelző rengeteget jelent, bár tény, hogy ez igazából a gyors munkához kell. Plusz a keresője is sokkal jobb, mint a kisebb vázaknak. Sajnos az újabb belépőszintűekkel nincs tapasztalatom, nekem 400D-m volt még, de utána óriási minőségi ugrásnak éreztem a 40D-t mind kezelhetőségben, mind képminőségben. Gondolom az újabb belépőknek már jobb szenzoraik vannak. Nehéz döntés. Én mindezek ellenére inkább vennék egy öregebb közép-felsőkategóriás vázat olcsóbban és mellé jobb objektívet.
Ja igen még egy hátránya van az 5D-nek: Csak EF optikákat tudsz rápakolni, de talán ez előny is egyben, mert így nem nagyon tudsz rá gagyi optikát pakolni (nem azt mondtam hogy az EF-S-es optiák gagyik, de azok között azért inkább találhatóak olyanok, míg EF-es obik között max néhány régi darab okozhat csalódást.
A 40D másik nagy előnye, hogy nagyon nyomott áron mennek, így lehet mellé venni jobb obikat. Crop-hoz a tamron 17-50-est szokták javasolni, ezzel nincs tapasztalatom ahogy a canon 55-250-al sem. De gondolom a népítélet nem csal, szóval zoom-ból érdemes lehet ezt a kettőt venni rá. Ezek bele is férnek a 200k-s keretbe használtan.
Én inkább fix-eket írok, mert elfogult vagyok velük
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM (50e körül van újonnan)
Canon EF 50 1.8 (használtan 20 körül mennek) vagy az új STM-es 40e alatt lehet gondolom használtan.
Illetve egy canon 85 1.8 (használtan 80e körül) -
Warton
őstag
válasz
Nekem van 24mm 2.8-esem. Az 50mm-est cseréltem le erre.
Az indok főleg az volt, hogy túrázáshoz,városnézéshez túlságosan szűk volt az 50-es nekem is, bár a képe, a színek stb. kiemelkedő.A 24-est nagyon megszerettem mert könnyű, kicsi és szép képe van, tény, hogy annyira nem éles mint az 50-es, de még így is bőven jó kategória és a 24mm cropos vázon sokkal kezelhetőbb számomra mint az 50-es. Városnézős, street fotózáshoz egyértelműen jobb, portézáshoz már nem annyira
-
matyi012345
őstag
válasz
Konstrukció jó, de alacsony iso-n a 40D képi világa sokkal jobb. Cserébe az 50D magasabban jobb. Próbáltam amúgy 40 és 50D-t is, árában nem éri meg az 50D a plusz pénzt, legalábbis ennyivel nem amennyit sokan gondolnak érte.
-
fattyu
veterán
válasz
de nagyon is. csak jobban is tartja az árát
-
pethob
aktív tag
válasz
50/f1.8 APS-C-n az nagyjából a 85/1.8 FF-en.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
Kisherceg85 #33319 üzenetére
Bár nem nekem szól a kérdés, de azért válaszolnák rá. Ha 3rd party üvegekben nem bízol, akkor Canon vonalon jó választás lehet a 80-200 f/2.8L. Feltéve, hogy be mered vállalni a korosabb üveget és a súlya nem riaszt el, valamint mersz külföldről látatlanban vásárolni. Cserébe a 70-200 f/4 IS-sel pariban lévő képminőséget kapsz (pro: fényerő, kontra: IS, lassabb AF), de attól kb 100-120E Ft-ért olcsóbban. Croppon teljesen nyitva is besza-behu a képminősége, nem hiába ragadt rá a Magic Drainpipe becenév.
-
Pelican
őstag
válasz
Kisherceg85 #33290 üzenetére
Most komolyan, ezekkel az objektívekkel mit nem tudsz lefotózni?
A válaszban ott lesz, hogy mit kell fejleszteni...
A 70-200 (bármelyik Canon verzió) valszeg sokkal jobb minőségű, mint az 55-250, de tényleg már csak a technika a szűk keresztmetszet a képeid milyenségében? -
pethob
aktív tag
válasz
Kisherceg85 #33302 üzenetére
Az is lényeges lenne, mit szeretsz fotózni, mert lehet inkább pár fényerős fix kéne neked, nem a jelenlegi zoom sort kell átszabni.
Nekem pl. alap egy 35mm ekv fényerős fix beltérre, és egy 50mm ekv fényerős fix street fotóhoz, nomeg egy jó portré obi (ekv. 85mm), de az már van neked. (az 50 stm) Ha sokat portrézol ezt cserélném inkább Sigma 50/1.4 ART-ra...
-
*Ropi*
félisten
válasz
Kisherceg85 #33299 üzenetére
Csak azt szerettem volna jelezni, hogy egy-egy objektív típusból is vannak jó és rossz darabok is. Pl. amit Neked szidtak Tamront, abból az enyém hibátlan volt, a Canon "hűha" 17-55-je viszont nem hozta az elvárt szintet. Abból az egyikben ráadásul még IS modult és blende kábelt is kellett cseréltetnem (40k Ft volt a Camera Kft.-ben).
-
copass
veterán
válasz
Kisherceg85 #33294 üzenetére
kropra ff üveg, kábé olyan mint a ferrárira a vonóhorog, rá lehet rakni. csak semmi értelme!
sarkítok, persze van ahol van értelme pölö madarászás.
az a baj a kroppal hogy még fényerős üveggel is nyomnod kell az iso-t neki, 1600 felett meg annyi a színeknek. lapi lesz. -
pethob
aktív tag
válasz
Kisherceg85 #33294 üzenetére
Akkor te is azon a véleményen vagy, hogy APS-C-re jobb a saját obi, FF-re meg az L-es széria?
A kérdés azért nem kérdés, mert a FF-re tervezett L-es objektívek az 1.6× crop faktor miatt olyan tartományokat fednek le, amik nem túl praktikusak. (Alap obinak az ekv. 24-70 a legjobb) Szemben a direkt APS-C-re tervezett EF-S objektívekkel, amik ugye nem tehetők fel FF-re.
Az L-es obik képminősége persze tök jó APS-C-n is. Miért is ne lenne jó, mikor még az általában gyengébb képszéleket is eldobod azzal, hogy kisebb érzékelő csak a kép középső részét használja. De egyben feleslegesek is, mert a leképezés egy részét nem használod, de emiatt túl nagy és nehéz az objektív...
Tipikus példa a Canon EF 28mm/F1.8, ami FF-en, hát, szó-szó, ezzel szemben APS-C-n qrvajó, tulajdonképpen a "nifty-fifty".
Sajnos a Canon az EF-S objektíveket szvsz egy picit direkt "elrontja/nem fejleszti tökélyre", hogy ezzel is a drágább kategória felé tolja a vásárlót. (Részben ezért is tértem át Fujira.)
-
pethob
aktív tag
válasz
Volt páthuzamosan 17-55-öm és 15-85-öm 60D-re ezért saját tapasztalatról írok.
A 17-55 képminősége egy hangyafaszányit jobb, főleg a képszéleken. A fix 2.8 miatt sokkal jobban használható a teljes zoom tartományban és persze a 2.8 jót tesz a bokeh-nak is. Kisebb a torzitás, bár ez mindegy, mert a 60D (vagy a raw converter) mindkettőt korrigálja automatikusan. Amiért végül a 15-85-öt adtam el az a színleképzés, valahogy a 15-85 színeivel sehogy sem bírtam összebarátkozni. Fakóbb, hidegebb és egymáshoz képest is kicsit elmentek a tónusok, amit nem tudtam jól kezelni utólag sem.
A 15-85-öt "utazó" obinak vettem és az tényleg nagyon praktikus volt, hogy 15-ről (ekv. 24mm) indul. Az építési minősége is jobb, mint a 17-55-nek és persze könnyebb/kisebb. Valami okból a használt piacon is jó ára van, néha jobb mint a 17-55-nek, de legalábbis gyorsabban megy el...
Fókusszal nekem egyiknél sem volt gondom, de azt halottam, hogy a 17-55 és a 70D eleinte nem szerették egymást. Úgy tudom ez azóta már megoldódott.
A 17-55-ről sajnos nehéz eldönteni, hogy mennyire lestrapált, mert bár képminőségre akár L-es is lehetne, az összeszerelési minősége elég silány. Gyakorlatilag új korától lötyög és a fókuszgyűrűn lévő gumi pár év alatt akkor is kiöregszik és mállik, ha nem is használják. Így kézbe véve szinte mindegyik gatyás, lestrapált hangulatot áraszt, tulajdonképpen már új korától.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Kisherceg85 #33293 üzenetére
Mindenből van pontos és afó kusza is.
A Tami 17-50/2.8-am tű pontos volt, arról váltottam Canon 17-55/2.8 IS-re: az első példány többször járt kalibráláson, de még utána is 20-30 centiket tévesztett frontosan - meguntam és eladtam egy srácnak akinél viszont pontos volt. Utána vettem egy másikat: az már jobb volt, de az is csak 2 vázon volt pontos a 3-ból (már az sincs meg).
Tokina 11-16/2.8, Canon 17-55/2.8, Canon 70-200/2.8L [IS] egy használható sor (nekem is ez volt APS-C-n).
-
copass
veterán
válasz
vennék egy fullfrém vázat inkább, ott van értelme az L-es sornak. egy 5dm2 50k expó körül már megkapsz 230-270 között.
-
válasz
Jó az irány! Ha 17-55re adod a fejed,nagyon meg kell nézni,mert keringenek rossz példányok is (fókuszhiba), bár sosem próbáltam de dicsérik a Tamron 17-50nonIS verziót is. Ha nem kell annyira a fényerő, esetleg 24-105/f4 ez később,mint a 70-200f4 FF kompatibilis obi lesz!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi erősítő építése
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bluetooth hangszórók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Könyvajánló
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A16 12 hónap garanciával
- Fókusz, tér, élmény Dell U2913WM Ultrawide monitor
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5 / 1TB M.2 SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest