Új hozzászólás Aktív témák
-
emitter
őstag
képek adatbázisban: tf, hogy átlagosan egy felhasználó 3 képet tölt fel (bár 10 a max megengedett, de nem fognak ennyit). Egy kép nem lehet több 200kB-nál. És kb 100-200 felhasználóm lesz maximum. Így 200*3*200k=120MB lesz a képek összmérete. Ez mennyire terheli meg az adatbázist? Most kell eldöntenem, hogy hol akarom táolni a képeket..
-
emitter
őstag
bocs, de elbizonytalanodtam a sztringindexekes tömböknél.. ez így helyes? A fordító elfogadja, de
$query = "INSERT INTO tmp_foto (szallas_id, fajlnev, comment) VALUES ( '$id', '{$formData['image'.$id]}', '{$formData['comment'.$id]}' )";
Vagy pedig így helyes?
$query = "INSERT INTO tmp_foto (szallas_id, fajlnev, comment) VALUES ( '$id', '{$formData['image'."$id"]}', '{$formData['comment'."$id"]}' )";
-
emitter
őstag
Kisméretű képeket adatbázisban érdemes tárolni? Ennek az az előnye meglenne, hogy az adatbázis lementésével a képek is mentődnének, nem kéne még külön a könyvtárukat lementeni a szerverről..
-
emitter
őstag
ja, a join eléggé homály volt, most már látom
közben ráakadtam egy kis vizuális szemléltetőre, az is segített megérteni.
És köszi a tömbindexes magyarázatot is, ezt sem tudtam eddig. -
emitter
őstag
join:
ahogy megértettem, ez összepárosítja a szallas táblában levő megye_id-kat a megye táblában levő megyenevekkel. Akkor úgy érdemes csinálnom, hogy egyetlen egyszer join-olok, az eredményként kapott megyeneveket berakom egy php-tömbbe, amiből aztán kedvemre válogatok (aszerint, hogy az adott id-jű szálláshoz milyen megye_id tartozik?)szintaktika:
1. igen, lemaradtak az idézőjelek, bár így is működik (de javítottam). Viszont az echo"..."-ban lévő tömbindexelésnél meg csak úgy működik, ha elhagyom az egyszeres idézőjeleket, így:echo "<span style='float: left;'>$row[nev]</span>"
2. értem, azt hittem, ennek így mennie kellene...
3. javítottam az ellenőrzést
-
emitter
őstag
Az indexnek (idegen kulcsnak) mi pontosan az értelme?
Dolgozom a szallas tábla adataival, ahol a szallas tábla mezői között van egy idegen kulcs a megye tábla id-jára. A megye táblában van egy 'nev' nevű mező, ez kell nekem szallas tábla feldolgozása során. Jól csinálom?
Ez akkor is működne, ha a megye_id nem lenne idegen kulcs, csak egy sima mező, nem?if ( !($tmp_result = mysql_query("SELECT nev FROM megye WHERE id=$row[megye_id]")) ) {
die("Error: " .mysql_error());
}
$megye = mysql_fetch_array($tmp_result, MYSQL_ASSOC);
$megye = $megye[nev];A másik, hogy miért nem működik az a szintaktika, hogy:
$megye = mysql_fetch_array($tmp_result, MYSQL_ASSOC)[nev];
Köszi!
-
emitter
őstag
Amikor auto timestamp-et akarok beállítani phpmyadminnal, ezt kapom, de miért?
SQL query:
ALTER TABLE `tmp_szallas` CHANGE `frissitve` `frissitve` DATE ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP NOT NULL
MySQL said: Documentation
#1294 - Invalid ON UPDATE clause for 'frissitve' column -
emitter
őstag
köszi cucka, kész a struktúra
most a karakterkódolással gyűlt meg a bajom. Ahogy írtad, mindenhol utf8_general_ci-re állítottam a kódolást:
MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
MySQL connection collation: utf8_general_ci
az adatbázis, a táblák és a mezők is ugyanilyen kódolásúak.Php-ból próbaként csináltam egy insertet, a php-fájl és a weblapom utf8-as, a böngésző is felismeri - mégis pl. Bács-Kiskun helyett Bács-Kiskun az eredmény
Próbáltam a phpmyadminban mindent átállítani utf8_hungarian_ci-re, majd utf8_unicode_ci-re, semmi változás..
-
emitter
őstag
még egy utolsó kérdés a szerkezethez:
ha egy szállásnak sok jellemzője van, pl. fürdő, konyha, étkezési lehetőség, sportolás, stb. akkor ezeket tegyem bele nyugodtan a 'cim' táblába, vagy csináljak nekik egy külön táblát mondjuk 'adat' névvel?csináltam külön egy 'foto' nevű táblát, amiben szállásonként 5db képet lehet tárolni, ezért van egy 'id' mezője, és 5 mező 'foto1'..'foto5' (ezek majd a képek elérési útját fogják tartalmazni). Akkor ebben a táblában az id mező csak simán pr. key, vagy foreign key a 'cim' tábla 'id' mezőjére?
-
emitter
őstag
Ez egy szálláshely-adatbázis lesz. Ha egy adott megyére akarom majd szűkíteni a találatokat, akkor érdemes a megyéknek egy külön táblát készíteni, ahol idegen kulcs az id - vagy elég, ha a címeket tartalmazó táblában futom végig a megye-oszlopot, és keresem a megfelelő sorokat..?
-
emitter
őstag
válasz
Louloudaki #503 üzenetére
értem, köszi.
akkor pk-nek állítom mindenhol az id-t. Az idegen kulcs mire jó? Kb. 1 éve tanultam ezt a témát, és emlékszem, h volt ilyen kulcs is, csak már nem emlékszem, mikor kellett.
szerk: most már ez is világos, thx cucka :-)
-
emitter
őstag
köszi!
mező attribútumoknál be kell állítani valamit (unsigned; unsigned zerofill; on update current timestamp), vagy hagyjam üresen?
továbbá, ha van több táblám, amelyeknél az id mező azonos lesz, csak a legelső(nek nevezett) táblában legyen primary key, a többiben foreign-key; vagy mindegyikben prim.key? És az auto_increment mire jó, hogyan működik? Végülis php-ból is inkrementálhatom a egy új bejegyzéskor az id értékét, nem?
-
emitter
őstag
Miért nem kérnek föl rá (az illetékesek) egy céget? Ha jól sejtem, nem állami megbízásod van, hanem egy körny.védelemmel foglalkozó cég adta ki az ukázt.. csak van erre keretük, hogy profin elkészíttessék az adatbázist. Én teljesen hasonló cipőben (=tudással) járok, ahogy előző hsz-ben írtam is, sosem volt dolgom sql-lel, html, css megy, php is vmilyen szinten. De én nem mernék belevágni egy ekkora projektbe, főleg ha az idő is szorít.
-
emitter
őstag
életem első adatbázisát akarom létrehozni, nem csoda, ha felmerül néhány kérdés:
- van egy csomó engine, jó lesz, ha a default MyISAM-ot választom?
- utf8 a weboldalam kódolása, a tábláknak utf8_hungarian_ci-t válasszak, vagy unicode_ci-t?
- maximum néhány száz rekordom lesz, ilyenkor fölösleges az indexelés, anélkül is gyors, nem?egyelőre ennyi :-)
-
emitter
őstag
(Importálás helyett) phpmyadminban sql-parancs futtatásához bekopiztam a db-m tartalmát, erre ezt kapom:
Hiba
SQL-kérés:
--
-- Dumping data for table `search_total`
--
INSERT INTO `search_total` ( `word` , `count` )
VALUES (
'menüpont', 0.30103
), (
'megszünik', 0.30103
), (
...
MySQL jelzi: Dokumentáció
#1062 - Duplicate entry 'még' for key 1
Ez mit akar jelenteni? És főleg mi ez a még cucc, mikor én mindenhol utf8-at használtam (az sql-tartalom másolásakor is; az adatbázisom is utf8-at használ, és a phpmyadminban is erre van állítva; böngésző szintén..) -
emitter
őstag
Megoldható valahogyan, hogy egy meglevő adatbázisban a táblák karakterkódolását megváltoztassam? phpmyadminnal próbálkozom, de nem látok ilyen lehetőséget..
-
emitter
őstag
válasz
paramparya #334 üzenetére
aham, köszi
sajnos nem férek hozzá az adatbázishoz..
És semmi workaround nincs erre? -
emitter
őstag
hali!
Ha csak ftp-hozzáférésem van egy szerverhez, akkor arról hogyan tudom lementeni az adatbázist? phpMyadmin-t próbáltam felrakni rá, de a telepítésnél kéri, hogy egy config php-t másoljak a docroot-ba, namost ezt hogyan??
Vagy más ötlet mysql dumpolásra
thx -
emitter
őstag
válasz
VladimirR #329 üzenetére
köszi
lenne egy újabb kérdésem, hogyan tudom a mysql-daemont más user nevén indítani? root-ként akarom, de ezt írja:
emitter@LAPTOP:/var/www$ mysqld --user=root
070121 21:34:07 [Warning] Ignoring user change to 'root' because the user was set to 'mysql' earlier on the command line
és mysql névvel indítja.. -
emitter
őstag
hi,
miért nem akarja az igazságot ez a vack?
emitter@LAPTOP:~$ /usr/local/mysql/bin/mysql --user=root --password=jelszo
Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 1
Server version: 5.2.0-falcon-alpha MySQL Community Server (GPL)
Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.
mysql> create database teszt;
Query OK, 1 row affected (0.02 sec)
mysql> \u teszt;
ERROR 1049 (42000): Unknown database 'teszt;'
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged