- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
zLegolas
őstag
válasz
hummerdikk #1564 üzenetére
Nem úgy értettem no....
a rajzért meg köszi, érdekes!
-
Bigya
őstag
válasz
hummerdikk #1574 üzenetére
ez ismerős ötlet...
-
And
veterán
válasz
hummerdikk #1546 üzenetére
A helipot (azon kívül, hogy egy venti mellé totál felesleges
) nem túl jó ötlet, mert normális árban csak kis teljesítményű, trimmer példányokat kapsz. Egy több W-os, huzal-helipot ára Ft-ban bőven négyjegyű kategória.
-
k.t.a.
senior tag
válasz
hummerdikk #1540 üzenetére
Látom nagyon szúrja a szemeteket, ha le kell valamit törni a lapról. Én sem teszem szívesen, de én arra a kicsi műanyag fülre gondoltam ami nem engedi fordítva felrakni a venti csatlakozót. Az meg szinte semmi. Elárulom volt olyan alaplapom, amira ha normálisan akartam rárakni a csatit, akkor is letört a bütyök. Nem az én hibámból.
Csak így akkor szabadon áll a három tüske, és azt dugsz rá, amit akarsz. A 100 ohm-os meg szerintem is elég, mert ha a venti 12V-os és eszik kb 0,15-0,2A-t, akkor az kb 60-80ohm, amivel ha sorba kötsz egy ugyanakkorát, akkor már csak a fele fesz esik a ventin, ami fele fordulatszám. Bár az 1k-s potit is le lehet tekerni nullára. De akkor már legyen olyan aminek kell vagy 10 fordulat a végállások között. -
LukE
veterán
válasz
hummerdikk #1540 üzenetére
kiloohmos helipot-ot ventiszabalyzasra? nooormális?
de most komolyan. -
Ptech
addikt
válasz
hummerdikk #1529 üzenetére
Az ára 1k Gatyánál. Csatlakoztatni lehet, de 5V-ra kellene leszabályoznom, mert így egy orkán. Asszem veszek egy olyan 100ohm-os potit
k.t.a.: nem kell letörni, meg semmi ilyesmi, egyszerűen ki lehet cserélni az ereket a 4pines csatiban egy tű segítségével. Csak max fordulaton hajlandó elindulni, ehhez a sárga+12-es és a feka GND kell neki. Elvileg akkor lehetne úgy is, hogy szabályozható legyen a 3pines alaplapi csatiról? -
k.t.a.
senior tag
válasz
hummerdikk #1529 üzenetére
Hát persze, elég sok mindent lehet házilag is csinálni. Amúgy kb egy hónapja, suliban pont ez volt a feladat. Pontosabban csak hasonló, mert léptető motort vezéreltünk, meg mértünk fordulatszámot.
Hogy hogyan csatlakoztatja alaplapra. Szerintem a legegyszerübb lenne levenni a 4pin-es csatit, és a szükséges három vezetékre rádobni egy olyat ami kell. De ha letöröi az alaplapi csatiról a kis műanyag pöcköt, ami nem engedi fordítva felrakni a csatit, akkor már a 4pin-es is rámegy, mert megfelelő sorrendben vannak az erek. -
LukE
veterán
válasz
hummerdikk #1474 üzenetére
de, ezt PWM-nek híjják.
Bővebben: link -
Didzsé
csendes tag
válasz
hummerdikk #1459 üzenetére
csalán.
nem úgy m1 az csak mert ha egyszerűen csak rádugom a 3pin re akkor nem m1 csak 1300rpm-en de a 4pines csatik tudják azt a bizonyos pwm nek hívott termosztátos fordulatszámszabályzást és ugy már menne 3500rpm-et is.
Mert az állítólag nem csak simán a 12 v-t adja neki hanem valami mást is.
vagy te úgy értetted hogy ne alaplapra csak nyomjam rá a tápra közvetlen? -
Ziog
aktív tag
válasz
hummerdikk #1266 üzenetére
Van MSN-em. t_gergely@freemail.hu a címem.
Hozzáteszem nem vagyok egy elektronikai szakértő, csak a próba szerencse alapon szoktam kísérletezni. Így már túl vagyok egy két áramütésen és táp rövidrezáráson, meg alkatrészek kisütésén. -
Ziog
aktív tag
válasz
hummerdikk #1264 üzenetére
Nos örömmel hallom, hogy ez a kulcsos dolog megmozgatja más fantáziáját is.
Én már megcsináltam. És bevált. Egyszerűen a kapcsoló egyik (pl. 5 V-os) kábelére beraksz egy olyan kapcsolót amit régebbi gépházakon lehetett megtalálni. Ilyet szerintem akármelyik gépes bontóban lehet találni.
Vezérlő panel a reset és hasonó gomboknak. Szerintem úgy célszerű lenne megcsinálni, hogy a billentyűzetbe két kapcsolót beépíteni pluszba és a kábeleiket meg a billentyűzet kábelei mellett elvezetni. Már csak valami lyukon keresztül be kell juttatni őket a gépázba és a megfelelő helyre bekötni.
Persze, ez csak akkor jó ötlet, ha a billentyűzet nem rádiós, mert akkor oda a szabadság érzete.
LCD-n attól függ mit szeretnél megjeleníteni, de erről már sok info van itt a topikban. Szerintem.
A vezérlős dolgokról megint sok info van, de ha valami spéci megoldást szeretnél, akkor várjuk az ötletet.
Na így hirtelenben ennyi, amit mondani tudtam. -
LukE
veterán
válasz
hummerdikk #1155 üzenetére
(U_táp-U_led)/.02
Merhogy A leden esik U_led feszultseg, van egy U_táp feszultseged, es azt akarod, hogy az egeszen ~20mA (ez a legtobb lednek ''megfelelo'' aram) menjen at.
Az U_led piros lednel ~1.6V. zold, sarga lednel 2V korul, kek, feher, UV ledeknel alt. 3-3.3V.
szoval sacc/kb. (5-1.6)/.02=170ohm. Es kornyeke.
De ha nem akarsz nagy fenyerot, akkor ennel ketszer-haromszor nagyobb ertekut is berakhatsz, ha az akad a kezedbe.
szerk: kabelek: ha nem kell teljesitmenyt atvinnie (vagy csak keveset, akkor ami eppen kenyelmes. Mindenfele drotozasra UTP kabelt szoktam hasznalni, 4x2 szep szines vekony drot, es viszonylag olcso.
Ha sok drotot kuldesz egymas mellett, akkor meg szalagkabel. Csatlakozoval. Ugy egyszeru szerelni.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged