- Honor 200 Pro - mobilportré
- Magisk
- Mobil flották
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Videón a Z Flip7 méretes külső kijelzője
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Aktív témák
-
dr_strange
senior tag
nézzétek így is a dolgot: egy-egy komolyabb opensource projektben élenjáró fejlesztést végezni igen jól fest egy önéletrajzban és komoly ajánlólevél lehet egy jó álláshoz: ''kérem, én írtam az apache-ot; felvesznek?''
-
Zoltán
őstag
Fentebb már elmagyarázták neked, hogy mik azok az esetek amikor ''megérni ingyen fejleszteni''. De egy fontos kimaradt, az OOo, amit Te is említettél: Van a FIZETŐS StarOffice, aminek lényegében az előszobája az OpenOffice.org. Tehát mielőtt a fizetős StarOffice-ba kerülne egy új, plusz szolgáltatás, előtte az az ingyenes OO.o -ban jelenik meg, sok ezer ember teszteli, majd, ha minden oké, akkor megy a fizetős StarOffice -ba. Ezért éri meg nekik ingyen adni az OO.o -t.
-
Ehhhh. Az előbbi sem arról szól, amit én írtam. :)
Annyit mondtam, hogy mivel az MS elég drága oprendszereket árul, és a MS birodalom nem mindig korrekt a piacon, ezért a legtöbb hacker ezeket az oprendszereket támadja. Több az MS ellenes hacker, mint a Linux ellenes. Nem szakembereket írtam, akik lyukakat keresnek, hanem rosszindulatú hackereket.
[Szerkesztve] -
roleez
csendes tag
válasz
Jim Tonic #77 üzenetére
Ok. De akkor nem értem amit írtál :( Szóval sokkal több ember dolgozna a hibáik megtalálásában? Ezt hogy érted? Hogy lehet korrekt módon hibát keresni úgy, hogy azt sem tudod miben írták (elsarkítva) az adott programot? Nyílt forráskódnál ez a dolog természetes. Nem? Egyébként meg mindenki aki megveszi a programot segít hibátkeresni? Bár nyilván segít, mert ő veszi észre leghamarabb :) De csak annyit tud a hibáról, hogy arra a kék izére klikkeltem és elszállt a winyó. Elég sovány segítség. Mondjuk ez mindenben így van! :) Op.rendszer független. Csak annyit hozzá, a fizetős progira csak az adott cég tud reagálni (gyorsan?), a nyílt forrásúra meg akár te is. Ez lenne lassú? :)
De javaslom térjünk vissza az első kérdésemre. Nekem most mindegy, hogy linux, windows, BSD, Unix... Mivel mindegyiken van fizetős, és nem fizetős prg. OK?
[Szerkesztve] -
roleez
csendes tag
válasz
Jim Tonic #71 üzenetére
Hát hol az a sokezer ember, aki a zárt forráskódú prg. biztonsági dolgait teszi rendbe? Nyilván, mivel zárt a kód, csak az a cégnél levő programozó munkatársak csinálhatják ezt. Linuxnál bárki... És ez azért sokkal több, nem? :) Jó, most ne beszéljünk a programozók minőségéről egyik oldalról sem.
[Szerkesztve] -
zrubi
senior tag
Ne haragudj. de ez nem így van...
Sokkal előbb publikálnak egy open source programban lévő hibát, mint egy zárt forráskódban lévőt, mert:
- a hiba feltárásakor egyből meg is van rá az orvosság, így a hiba órákon belül meg is szűnhet (és a gyakorlatban meg i szűnik)
- sokkal több ember lát/piszkál bele a forráskódba, tehát az esetleges hibák is sokkal előbb kiderülnek, és javítják is őket szinte azonnal
- egy biztonságra valamit is adó cég, biztosan jobban bízik egy open source programban, mint egy zárt forrásúban, mert őt érdekli, hogy pontosan mit is csinál az adott szoftver. Egy zárt forrásúnál csak remélheti, hogy megbízható, míg egy nyílt forrásunál meg is győződhet róla személysen.
- egy zárt forráskódan talált hibát érdekük titkolni, míg egy nyílt forráskódban talált hibát senkinek nem érdeke titkolni, sőt...
- egy zárt forráskódú programnál a profit a lényeg, és minden más csak ezután következik, ezért az esetleges hibákat nem verik nagydobra, hanem kiadnak egy SP15-öt, és abban csandben megpróbálják javítani az esetleges nem publikált hibákat. De mivel ez sok időt vesz igénybe, ezzel veszélyeztetik felhaználók ezreit... lásd: IE -
moonman
titán
linuxokban is van annyi lyuk, mint a winekben, ha nem több, csak vagy nem publikálják, vagy senkit nem érdekel.
-
Ha valamin dolgozol, Te sem akarod ingyen adni. A Linux ugyan nem erről szól, ez más tészta, ráadásul sok disztribució már ebből sem ingyenes---> ezeken is hivatásos fejlesztők dolgoztak, nem hobbiból.
Minden, amin dolgoznak, idő, pénz, energia, ellenszolgáltatás jár. Ha nem így lenne, még az ősközösségnél járnánk. :) A minőség persze más kérdés, hogy mit kapsz a pénzedért, de mint írtam, a win2000 óta már minőséget lehet vásárolni.
Azzal nem lehet jönni, hogy miben mennyi hiba van, hisz az elvárások változnak, a hackerek/crackerek sajnos munkálkodnak, és mindig van mit találniuk. A lényeg az, hogy legyen erre megoldás---> support, update. Mivel az MS fizetős, ezerszer annyi felhasználó dolgozik a hibái kutatásán, mint mondjuk a Linuxén. Azért ott is akad probléma, a RedHat-on például pár éve hatalmas lukat találtak.
[Szerkesztve] -
Ha félreértetted volna, a 2000 megjelenése óta én már nem vagyok az MS ellen, semmi komoly hibát nem rónék fel neki, amit a másiknak ne lehetne, és a Linux javára sem billen már át a szekér. És véleményekre sem sokat adok ebben a témában, mert ismerem mindkettőt elég jól. Kicsit lemennének az MS oprendszerek árai, még boldogabb lennék. :D
Ezt le akartam tisztázni.
[Szerkesztve] -
Flashy
veterán
de érdemes akkor az ingyen munkát és az ingyen szoftvert is megkülönböztetni. mint beszéltük feljebb, lehet hogy a programozó kap pénzt érte, csak a cége adja ingyen, mert más forrásból fedezik a fejlesztést.
de ha azt tekintjük ingyen munkának amikor magánember szabadidejében programot ír, annak is van létjogosultsága. valószínű először magának írta a progit, tehát a progi közzé tétele már ''ingyen'' volt neki. programozói gyakorlatot szerez ezzel és lehet hogy egy cég így fog rá felfigyelni. ezek a szempontok is számítanak. -
-
Flashy
veterán
vissza lehetne kérdezni, hogy ''miért, jobb?'' mert tényleg nem tudom. van support, de ez megint olyan hogy aki nem ért hozzá az a supporttal is megküzd, aki ért hozzá az a supporttal való bajlódás helyett inkább megkeresi neten vagy rájön.
ha egyszerű ésszel gondolkodunk, a fizetős valahogy azt kéne hogy jelentse, hogy jobban van megírva, mert ''van képük'' pénzt kérni érte, csaknem adnak pénzért szart. az ingyenes meg azt sugallja hogy ''örülj hogy ingyen van, ne reklamálj, tűrd''. de ez egészen nem így van... -
eddie303
őstag
Akkor most ezek ismeretében mitõl éri meg, hogy nem opensource software-t használjunk? SEMMI. Ugyanott vagy, hiába ugat az M$ a terméktámogatással. Meg a hivatalos update-jeivel is, s azzal a mondattal is, hogy a Windows biztonságosabb mint a linux.
-
roleez
csendes tag
Na ehhez csak NO COMMENT :(
Ezért fizet a polgár súlyos pénzeket? A csapvízből is folyó support és garanciáért?A supportról csak annyit, hogy ''indítsa újra a gépet...'' :)))
[Szerkesztve] -
moonman
titán
válasz
Jim Tonic #50 üzenetére
Microsoft Windows XP EULA:
''AZ OKOZOTT KÁROKÉRT VALÓ FELELŐSSÉG KIZÁRÁSA.
A PC Gyártó és szállítói az érvényes jogszabályok által
megengedett maximális mértékben elhárítanak minden
felelősséget bármilyen kárért (ide értve, de ezzel egyebeket
nem kizárva, a személyi sérülés közvetett vagy közvetlen
okozásáért, az üzleti haszon elmaradásáért, az üzleti
tevékenység félbeszakadásáért, az üzleti információk
elveszítéséért, vagy egyéb anyagi veszteségekből adódó
károkért), amely ezen termék használatából vagy
használhatatlanságából ered, még abban az esetben is, ha a
PC Gyártót tájékoztatták az ilyen károk bekövetkeztének
lehetőségéről. A PC Gyártó és szállítói jelen szerződés
bármely pontja alapján fennálló felelőssége minden esetben
legfeljebb az Ön által a SZOFTVERÉRT és/vagy Microsoft
hardverért fizetett összegre terjed ki. Mivel egyes országok nem
adnak lehetőséget az okozott vagy véletlen károkért való
felelősség korlátozására vagy kizárására, a fenti korlátozás
esetleg nem vonatkozik Önre.'' -
escie
őstag
valaki emlegette a kde-t, OOo, ilyesmiket...
mármint, hogy hogy éri meg fejleszteni...
szerintem olyasmi dolog is működhet, hogy a nagyobb cégek, akik a disztrókat hegesztik össze, SuSE(Novell :) ), RedHat, stb, a profitjukból nyomnak valamit a projektek számlájára, ezzel támogatva a munkájukat...
meg gondolom külföldön is létezik ilyen adó1%, amit alapítványoknak lehet utalni... -
Dromie
csendes tag
hogy mit ért a redhat garancia alatt.....halovány lila gözöm nincsen....de biztos tuti jó dolog lehet.. :))
Jim: milyen X-COM -ot vársz?
[Szerkesztve] -
Garancia alatt azt lehet érteni, elvileg, hogy bármilyen adatvesztésért, meghibásodásért nem felelős a Linux írója. Nem is lehet az. Linux alatt amúgy sem lesz adatvesztésed. Hogy erre ad-e garanciát a MS? Nos nem tudom. Ha adna is, valami okos kifogással úgyis kikerülné a károd megtérítését.
Nem is tudom, Bill beperelte-e a cégét, mikor a win98 bemutatásakor hatalmas kékhalált kapott, nem kis imázsvesztést okozva ezzel magának. :D
Mikor jön meg X-COM? :DDD -
Dromie
csendes tag
ha jól tudom.....ha nem javítsatok ki.....meg lehet hogy ez csak a redhatnál van (volt) így...
de a linux maga ingyenes.....de semmi garancia nincs hozzá meg semmi support...mármint hivatalos..
ha viszont megveszed akkor ezek mind járnak hozzá..... -
roleez
csendes tag
Ugye, azért még ír valaki az eredeti témához? :)))
-
eddie303
őstag
Helyesbítek, nincs X de van finom framebuffer konzol :)
-
eddie303
őstag
www.gentoo.org, vmelyik mirrorról letöltöd az universal vagy minimal livecd-t, aztán mirrorselect neked megmondja, hogy pillanatnyilag melyik a leggyorsabb. De figyelmeztetlek: Folytonosan kell olvasni a manualt. S nem leszel elkényeztetve semmivel telepítéskor, a liveCD-n még X sincs, szal.... :) Na de most megyek gépet szervízelni, jó gentoo-zást.
-
roleez
csendes tag
Húúú, de már nagyon off-topic lettünk :))) Sebaj! :)
-
eddie303
őstag
Hát a napokban jelent meg a 2004.2, a LiveCD megvan, s be van már bootstrapolva, stage1-bõl van telepítve, úgy is érdemes, akkor MINDENT te fordítasz le neki, még a glibc-t is :) odafigyelést igényel, nem kicsit, de megéri, a végén olyan rendszered lesz, ami úgy táncol, ahogy te fütyülsz.
-
eddie303
őstag
SuSE-t én is szeretem, de egyúttal van herótom is tõle. Slackware 10szer gyorsabb lesz, megnyugtatlak :) Az a bajom a SuSE-vel, hogy abból semmit nem lehet szinte tanulni, mindent elrejt a szemed elõl, s maga old meg. Ez kezdõnek jó is, de azt a stádiumot úgy érzem kinõttem. A jó pap holtig tanul (TM) :)
-
-
eddie303
őstag
Miért, szerinted akkor beleraknák va'egy disztróba? Szerintem nem, látod, az XFree86 4.4-tõl elzárkóztak PUSZTÁN AZÉRT, mert volt 1 mondat benne, amit kötelezõen meg kellett volna jeleníteni. S igazuk van. Aki reklámot akar látni, használjon Windows-t. S mikor a HP, IBM, Novell pénzeli a Linuxot, mert szerintem nem csak terjeszti és vigyorog, nomeg ha legális helyrõl veszed, akkor egy kis pénzzel (max 5-10 dollár ingyenes disztrók esetén) Te is segíted a fejlesztõk munkájat, vagy legalább azt, hogy hostolni tudják a dolgaikat, hogy tudd letölteni. Nagyrészt úgy ahogy már elõttem leírtak, úgy van, hogy alapesetben mindenki mindent magának csinál, ezért meggondolja, hogy mit írjon bele, hogy jó legyen. Pl. MS-nél sztem pénzért az ember megírja ahogy tudja, nem gondolkozik rajta, hogy kéne-e optimalizálni, fut tovább, munkája van bõven. De szerintem ha valamit magadnak csinálsz azt jól megcsinálod (Bár megesik, hogy pont emiatt sokminden más embernek használhatatlen, bár Te ismered, Te fejlesztetted :) ) Na most ezek után kérdem én tõled: Te írnál kémkódot a saját programodba? Én ami LEGNAGYOBB kémséget láttam Linux progiban (Smoothwall, érdemes kipróbálni), az, hogy visszajelez automatikusan a program írónak statisztika miatt, hogy tudja, kb hányan használják.
-
roleez
csendes tag
És igazad van, nálunk a cégnél én vagyok aki teljes mellszélességgel kiáll a linux mellett, de a többi IT-s (?) ''szakember'' hajlamos ennyivel elintézni: ''Linux=ingyen? Hát akkor biztos valami 15 éves padlásszobájában kitenyészett összetákolt kód''. Egyszerűen nem értik. Ezért is indítottam ezt a topic-ot, hátha segítségetekkel meg tudom értetni a lényeget.
-
Flashy
veterán
a Linuxos programok hatalmas tömege úgy keletkezik, hogy az emberek nem fórumban kezdenek el nyafogni hogy szükségük van valamilyen programra, hanem megírják. nem azért hogy eladják, hanem hogy használják. aztán közzé teszik, ha már egyszer megvan. aztán jönnek érdeklődők, új ötletekkel, a progi írója amit jónak gondol beleírja ha van épp ideje. esetleg az érdeklődő megírja és elküldi a módosított változatot. amíg az eredeti készítőnek van kapacitása addig folytatja, aztán esetleg átadja valakinek a koordinálást. legnagyobb előnye, hogy ha valami hiba van a progikban, vagy valami újat szeretnél benne, akkor nem kell megvárnod és megvenned a következő verziót, hanem jövő héten letöltöd. persze vannak hátrányok is: minden az írótól függ, van sok program ami emiatt nem elég rugalmas, mert csak azt írta bele, ami neki kellett. nagyjából ez a filozófia.
de vannak olyan programok is, amik mögött cég áll, akik valami másból élnek meg. vagy alapítványi, pályázott pénzből csinálják. (és Windows alá is van rengeteg ingyenes program, vagy pénzes program teljes működésű ingyenes változata)
de ne keverjük az ingyenes programot a szabad forráskódú programmal.
még egész magukat komolynak mondó ''szakemberek'' is hajlamosak a Linux=ingyenes=gagyi következtetés levonására. az hogy Linuxot használ valaki, LInuxra fejleszt, még nem azt jelenti hogy egy lúzer aki ingyen odaadja mindenét. -
roleez
csendes tag
A szabadidős tevékenység érthető, de abból kialakulhat egy KDE???
-
Dufresne
addikt
Ez, hogy beleöli jópár ember az idejét és energiáját ingyen és ennek nincs értelme igazán, ez kicsit sántít. Vannak sokan, akik másra pazarolják a szabadidewjüket és teljesen ingyen teszik, pl sportolnak, vagy bármi más.
Sztem ezeknek a formáknak ez a kikapcsolódás, hogy sikerül megörendeztetni a népet valami jó dologgal. -
roleez
csendes tag
Még egy pici adalék: ha pl. csak úgy hónapokat eltöltök egy prg. fejlesztésével, amit kvázi ingyen odaadok (mellesleg, hogy félreértés ne essék, én is a szabad szoftver elvét támogatom), és közben nincs más munkám, hogy adom be a gyerekeimnek, hogy ebben a hónapban nem esztek, mert nincs miből...?
Tudom, sarkított, de baromira nem értem.... :( -
roleez
csendes tag
Sziasztok!
Háát elbeszélünk egymás mellett, ezek mind ok, mind ismerősök. De pl. egy KDE-t vagy ooffice-t hogy a francba érheti meg ''ingyen'' fejleszteni??? Beleöli az ember az idejét, agyát, és mindezt ingyen???
És egy nagy projektre hogy juthat idő? Nyilván egy késő esti órákban nem lehet ooffice-t irogatni...
A filozófiát értem, de csak úgy menne??? -
Sick Boy
őstag
ejjj de jó formában vagytok így péntek (szombat éjszaka...) :)
-
escie
őstag
linkelek egy magyarra fordított GPL-t...
[L]http://www.szabilinux.hu/forditasok/GPL/GPL.HU.html[/L]
amúgy érdekesebb a kérdést úgy feltenni, hogy mi lenne ma a linuxból ha nem lenne ingyenes, és opensource...
szerintem nem sok minden...
a témában most nem rég jelent meg magyar nyelven az Eric S. Raymond által írt ''a katedrális és a bazár'' című könyv...
nemsokára be is fogom szerezni, beleolvastam, igen érdekes könyv szvsz.... -
Zoltán
őstag
Van olyan linux disztribúció ami ingyenes és van ami nem. (Mondjuk ami nem azok is sokkal olcsóbbak mint egy microsoft sz@r)
De nem keverjük össze a ''szabad software'' és az ingyenesség fogalmát. A szabad szoftver lehet ingyenes is és fizetős is. Attól szabad, hogy nyilt a forráskódja, bárki továbbfejlesztheti. De lehet, hogy Én írok egy progit amit ingyen letölthetővé teszek (freeware), de mivel a belepiszkálást megtíltom, és nem hozom nyilvánosságra a forráskódját, nem lesz szabad.
[Szerkesztve] -
Flashy
veterán
azért ingyenes, mert aki írta nem kér érte pénzt. ez a kernel.
a disztribúció az más, ott az összeállító kérhet pénzt a nyersanyagért, a sokszorosításért, és azokért a programokért amik rendes fizetősek és rátesz a CDkre, na meg a supportért. innentől minden disztribfüggő. -
Sick Boy
őstag
Szerintem csak magánfelhasználásra ingyenes a linux, de lehet, hogy buta vagyok, szinte semennyi kontaktom nem volt a linuxszal még.
Szerintem azért van ingyé, mert nyílt forráskódú, bárki fejlesztheti, bárki hozzáadhat valami pluszt, de el kell fogadnia, hogy ingyé, a köz érdekében csinálja.
A Picipuha jóóó sok pénzé fejleszti a windózait, ez zárt forráskódú operációs rendszer, aki belenyúl, törvénysértést követ el.
Annyira, hogy pl mi a suliban foglalkoztunk Resource Workshoppal, amivel pl meg tudod változtatni a gombfeliratokat, meg gombelhelyezéseket, meg mindent, WHSIWYG formbában, de a vizsgán a munkádat nem szabadott elmenteni, nem lehetett módosítani a windózt.
A linux kiagyalója Linus Torwald (remélem jól írtam a nevét) direkt így találta ki, hogy ez egy ingyenes megoldás legyen. -
roleez
csendes tag
Sziasztok!
Nem vitaindítónak szánom linux és nem linux elmék között, hanem pro és kontra véleményekre vagyok kíváncsi.
Roland, aki már 7 éve linuxozik, de most nőt be a feje lágya és a filozófiára is kíváncsi.... :)
Aktív témák
Hirdetés
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Parfüm topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Torrent meghívó kunyeráló
- Windows 11
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Elektromos cigaretta 🔞
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest