Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • angclung

    csendes tag

    válasz zöldfülű #1791 üzenetére

    Ez így van, vagyis a lényeg, hogy semmiképp nem szabad hagyni elévülni a jogos követelést. Csakhogy az a gond, hogy míg régebben ehhez elég volt 5 évente írni az illetőnek egy írásbeli felszólítást, - tekintve, hogy minden felszólítást követően újra kezdődött az elévülési idő - most ez megváltozott annyiban, hogy már nem elég csak simán írni az adósnak egy felszólító levelet, hanem legalább 5 évente végrehajtást is kell kérni. Ennek viszont már nem kis illetéke van. És ez az illeték hiába terhelhető utólag elvileg az adósra, ezt mindenkor a végrehajtást kérőnek kell megelőlegezni, és csak akkor kapja vissza az ember, ha az adósságot is sikerült behajtani.

    Szóval ez a helyzet, de őszintén szólva én sem értem, hogy egyáltalán miért évül el egy tartozás (pláne, ha közjegyzői határozat vagy bírósági döntés is van róla), és a törvény miért nehezíti ilyen módon a jogos követelés behajtását.

    Ami pedig a kamatot illeti, az is röhej, mert csak a mindenkori jegybanki alapkamatot lehet kérni, ami jelenleg gyakorlatilag konvergál a 0 % felé. Hogy ilyen esetekben mért nem lehet a normáltól eltérően magasabb kamatot kérni, az is rejtély.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák