- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Nem lett arányos a fogyókúra
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ii77
tag
válasz
Mclovin #53982 üzenetére
Azzal nincs gond, 2db befúvó Noctua NF-A12X15 PWM chromax.black.swap fekszik alul. Bár ezekből a friss levegő nagy részét a háromventillátoros vga élvezi ki. Ezért is mennék rá pl. torony kialakítású cpu hűtővel is a pozitív nyomásra az NR200-ban. Talán a légáram is jótékonyan hat majd pl. a vrm-re. Mindemellett e lappal is meg fogom újra csinálni a cpu/vga/(vrm) enyhe alulfeszelését.
-
ii77
tag
válasz
Mclovin #53954 üzenetére
Köszönöm, rákerestem és valóban, mesh oldallap esetén a 158mm magas hűtők is elférnek. Muszáj is lesz továbblépnem, mert a jelenlegi kiépítés nem megfelelő. Ugyanis már egy nagyobb terhelés hatására, rövid idő után, a ház bal hátsó/felső részén, a cpu hátlapi részén, a vrm hűtés mögött, nagyon felmelegszik a ház. És az i/o panelhez közelebbi felső CM hűtő is nagyon meleget okád. Volt, hogy rövidebb időre a két felső venti úgy felpörgött, mintha drónnak hinné magát és mindjárt fölszáll. A vrm és chipset falatnyi hűtői is nagy munkába voltak. Ettől a Shuriken 3 lapátjai is kicsivel feljebb kapcsoltak. Rezonált is rendesen a ház.
A jobboldali panel mögé beraktam a plusz keretet, rajta egy 120mm-es befúvó ventivel, azóta kevésbé melegszik az említett hátsó fertáj és túlpörgés sincs. Most úgy látom, mindenképp' pozitív nyomást/(túl-)légáramot kell e házban keltenem. Jól látom én ezt?
Lehet, hogy feladom a topflow hűtő iránti vágyam, bár láttam már a neten, hogy talán aNoctua NH-C14S alá esetleg beférnének az extra magas Corsair Ven. RGB Pro ramjaim.
Toronyhűtőből pl. az általad is említett Fuma 2 is nagyon ajánlott és a ramjaim barátja is. Kérdés, ha én a pozitív légáram miatt a lapátokat megvariálom beszívónak, vajon marad-e a dícsért teljesítménye? Ráadásul ellentétes forgásra teremtették a mellékelt slim és normál ventijeiket, még jobb teljesítményt ígérve. Szerintem csak a ventillátorait helyezhetem át. Mert ha a bordát is pont ellentétesen szerelem fel, már ütközni fog. Pl. a rammal.
Ugyanígy, a Mugen 5 rev.B is jó lehet. Talán e mellett/alatt is elférnek a memóriák.
Még egy jó áras alternatívám egy Noctua NH-U12A Chromax.Black. Ha szükséges, még egy ventivel megtámogatva.
Csábos még a friss kistesó Noctua NH-U12S Chromax.Black. 7 hőcső, mégis még kompakt mivolta és hozzá 2db az újabb fejlesztésű légkavarókból, szép-szép, ... de 40-50e F-ért? Noooormális? -
ii77
tag
válasz
perecKING #53950 üzenetére
Köszönöm.
Hamarosan meg fogom ejteni a bios frissítését is. És természetesen ha sikerül valami jó finomhangolást eszközölnöm, megosztom.
Így utólag elnézve, elég rossz szögből fotóztam. Én mindkettőt jó síkban látom. Viszont a Scythe hűtőm gyárilag sem volt hibátlan, ám amíg a Gigabyte lapba nem volt feltűnő, az Asus-ban nagyon bántja a szemem, hogy milyen ferdén rögzül. Ezért is muszáj lesz lecserélnem. -
ii77
tag
Igen, hál' a jó égnek, jól zárult a történet.
És akkor végre volt egy kis idő is, hogy tegyek egy próbaépítést. Igazolta is egy kétségem: -A Scythe Big Shuriken III ebben a build-ben számomra kompromisszumos. Fotóimon látható pozícióban pár milliméternyire belóg az so-dimm-es m.2-es kártya síkjába. Tehát így nem alkalmazható. Ha a másik felszerelhető pozícióját választom, akkor az igencsak túlnőtt Corsair Vengeance RGB Pro ramok nem férnek el a hűtő bordái alatt. Viszont én e memóriapáros mellett ki szeretnék tartani. Így most keresem a cpu hűtő utódját. Nekem általában az itx lapokra szimpatikusabb egy top flow hűtés. Ráadásul kicsit könnyebbek torony kialakítású társaiknál és a processzor környékét is megszellőztetik. Bár igaz, az CM NR200 háza nem épp' a kicsik közül való. Az 5900X miatt akár egy jobb hatásfokú toronyhűtővel is kiegyeznék. Szemezni kezdtem a Noctua NH-U12A chromax.black-kel, ám ez a gyártó jelzése szerint sem fér el. Talán jobb is, mert borsos az ára. Egyébiránt annyira guszta ez az alaplap, talán a legjobb egy aio vízhűtéssel mutatna, mivel az takarna el a legkevesebbet belőle (valahogy léghűtés párti vagyok). És egy open air frame test benchen lehetne benne csak igazán gyönyörködni.
Igaz, hogy még csupán barátkozunk, eddig az ASUS ROG Crosshair VIII Impact engem lenyűgöz, mind külsejében, mind a rá- és belezsúfolt tudásában. Az egyetlen eddig fellelt kifogásom a külső wifi-antenna. főleg a talpa. Az "uszony" és a talp egymásba kapcsolódása gyenge. Másrészt pl. a Gigabyte lapomhoz adott külső antenna talpába integráltak egy kis mágnest, így stabilabban megállt már csak a többletsúly miatt is.
U.i.: Beötlött még, hogy a cpu hűtő és a felette lévő kifúvó tetőventi sem fértek el együtt. Leszedve a ventit védő fémrácsot oldódott meg az "összeférhetetlenség". -
ii77
tag
Jelentem, tegnap írtak, majd fel is hívtak, hogy átvehető az alaplap. Az éterben rákérdeztem, hogy mit kapok: - “a beszállító cserélte”. Két pultost megkérve, hárman vizslattuk meg. Ennek foglalata sokkal egészségesebben néz ki. Az építésig a kis vakond vigyá reá: 😊
[kép] -
ii77
tag
válasz
perecKING #53912 üzenetére
Köszönöm neked is a támogatást, erőt! Hétfőre ígértek választ. Hjúúúhhh, de hosszú lesz ez a pár nap. Az biztos, új esetén, csakis egy makulátlan lappal kívánom megkezdeni az építést. Ugyebár még akkor sem biztosított, hogy a működésében nem lehet hiba. Ami dobozából kivéve láthatatlan.
Szegény pcx! Bocsásson meg nekem! Inkább megnevezem, kire utaltam, honnan van: "személyi számítógép földje" = pcland.
Sajnos nem láttam egy kicsomagoló videót sem, ahol zárjegy lett volna a doboz nyitófülén. Illetve a doboz zsugorfóliázását sem. Vm. nekem az is kissé furcsa, hogy bár egy áttetsző palást alatt van a lap, ám az nincs pluszban egy antisztatikus zacskóban. Csak az alaplap méretével megegyező, vékonyabb fólia alatta. Legalábbis nekem így volt tálalva.
Elnézést, hogy teleríttam e topikot a gondommal. Olvasva, itt látom azt a segítő közösséget, aki útmutatót adhat nekem. Hogy a karácsonyi tőlem-nekem ajándékom ne menjen át egy Freddy vs Jason-be. -
ii77
tag
válasz
#16939776 #53906 üzenetére
Ezen gondolkodtam én is, hogy közvetlenül a gyártónak írnék. Hátha ügyfélbarátabb, problémamegoldóbb a hozzáállásuk. Mert a bolt részéről (legalábbis a reklamációt felvevő kollégájuk esetén), úgy érzem, engem, mint vevőt hibáztatnak egyoldalúan.
Kérdeztem is őket, hogy ezen lapoknál extra védelem, mint plusz zsugorfóliázás, egyéb nem szokott lenni? Válasz, hogy az ilyeneknél nem jellemző. Rákerestem, yt-on kicsomagoló videókra. Nekem pl. az alaplap i/o shielddel jobbra volt a kartontálcájával berakva. Feltöltött videóknál is van így is, meg balra nézően is.
Ilyen gond esetén jönnek elő nálam (is) az összeesküvés-elméletek: -Kedden rendeltem meg. Szerdán kaptam tőlik emailt, hogy csüt-ön 13:30-tól átvehető lesz és max. 3 munkanapig tartják. Mikor várhatjuk érte? Szépen válaszoltam nekik, hogy aznapra tervezem is. Erre csörög is a telefonom, ugyanezt elmondja és rákérdez a mikorra. Elmondtam, hogy köszönöm a tájékoztatását, írásban már megtettem, de szívesen megválaszolom most is. Meg is tettem.
Na igen. Tán olvastam már ilyen keringő, garanciakerülő hardver legendá(k)ról. Át kell értékelnem magamban a hitelességüket.
Nagyon köszönöm neked is a tanácsokat. Azért bízom benne, hogy nem hosszú menetekkel kell számolnom és a kereskedői oldal belátja, hogy vmi bűzlik Dániában. -
ii77
tag
válasz
PROTRON #53903 üzenetére
Így utólag, ha náluk így működik, hogy átadáskor kinyitják és szemrevételezzük, sajnálom, hogy nem ott vettem. Igaz, magasabb áron is adják. A vásárlás helyszíne a "személyi számítógép földje" Angellandben. Jut eszembe, az előző Gigabyte B550i is tőlük volt. Ott sem volt szemrevételezés átadáskor. Mondjuk be is adta a kulcsot 3 hónap alatt. (Megírtam ide a sztorit, gond nélkül, garanciában vissza is kaptam az árát.)
De ez most jobban emészt. Ráadásul ha visszadobják, még a bevizsgálás + száll.ktg-et is rám verhetik. Bizalmam meg nulla lesz a lapban, ha már a külcsínyével probléma van. Ejjj, e napom érzelmileg nagy amplitúdójú volt. -
ii77
tag
Sziasztok! Engem Isten ver! Kedden megrendeltem az áhított ASUS ROG CROSSHAIR VIII IMPACT alaplapot. Ma du. el is mentem érte a boltba. Hazavittem. Fölnyitom a doboztetőt, a műanyag paláston át hüledezek rajta. Majd leemelem róla. Hű-há! Micsoda lapocska! Elkezdtem részletesen megsasolni. Ekkor feltűnik egy ici-pici valami, mintha másképp’ nyelnéel a fényt. A cpu foglalat. Talán vmi kis szösz? Sajnos csak az iPhone X-em volt kéznél. Csináltam pár fotót. Mintha a processzor tüskéit fogadó érintkező golyócskákat körülölelő müanyagból hiányozna. Persze vissza is raktam rá a palástot, doboz lecsuk és huss vissza az üzletbe. Elmondom, mutatom, hogy mit látok. Procit raktam bele? Mondom nem, mert szakember látta nélkül, nem merem belerakni a drága 5900X-emet. Szerinte nem lesz gond, de ezt már így gariba nem igazán tudja bevenni. Ráadásképp’ mutatom neki a 2. észrevételem is: a SupremeFX feliratú takarólemez jobb felső csavarja épp’ annyival lazább, hogy kotyog, ha egy picit is hozzáérek ujjal. Nem tűnt használtnak a lap, talán inkább silányabban rakták össze, átcsúszhatott a rostán.?
Azt mondta, megpróbálja kicseréltetni, de nem ígérgeti, mert ez nem igazán garanciális hiba így. Mivel elhoztam. De ki a t*k*m gondolta volna, hogy rögtön nyissam ki és nagyítóval nézzem át. Ezért gyűjtöttem a legprémiumabb és legdrágább itx/dtx lapra? Tiszta ideg vagyok.
Mondtam neki, hogy megtehetném/megtehettem volna, hogy a 14 napos elálással visszaviszem. De egyrészt egyenes csávó vagyok, másrészt meg ez a nagy vágyam. Egy ilyen lappal üzemelő konfig. Alzába még a második Noctua NF-A12x15 PWM chromax ventit is megvettem a házba, alulról befúvónak. Mondta, hogy azért legyek hétfőig türelemmel, akkor tud majd biztosabbat.
[kép] [kép] [kép] [kép] -
ii77
tag
válasz
PROTRON #53243 üzenetére
Nagyon jó meglátás, hogy inkább külső diszken legyen a munka. Pl. a TB3-as csatoló miatt is egyre szimpibb ez a lap. Akár arra is felaggathatnék egy (vagy akár több) komolyabb külső meghajtót. Persze, hogy a múlt hét elején még 71.200Ft-ért beszerezhető lett volna, ami szerdán 78.000Ft-ra, majd a hét második felétől ÁK.: 85.000Ft-ra ugrott. Mi a csecs folyik itt?! Az ASUS ROG Strix X570-I GAMING is szépett ugrott felfelé árban. (ASRockból még 78.510-ért sikerült egyet lefoglalnom a "vizeseknél".)
ASRock-nál csak a hűtés miatt szorongok, mert szeretném, ha passzolna rá a meglévő
Scythe Big Shuriken 3. Jó tervezésnek tartom és nem is szívesen költenék egy újabb cpu hűtőre, ha nem muszály. Pcpartpickernél a kompatibilis hűtők között van. Ami hasonló lehet és az ASRock is említi, az a Silverstone NT06-PRO. -
ii77
tag
Sziasztok!
Hozzátok fordulok tanácsért, mert a "Milyen alaplapot vegyek" típusú topik(ok)ban állandóan
az atx méretű példányokat erőltetik, hiába jelzem, hogy én minit szeretnék. GIGABYTE B550I AORUS PRO AX lapom utódját keresem, mert az 3-4 hónaposan elhalálozott. Pedig külcsínyre (is) igazán jól összepasszoltak a szintén Gigabyte videókártyával. A probléma története a "Nem indul és mi a baja a gépemnek" hozzászólásomban olvasható. Garanciában ment vissza és a gyártó visszajelzése alapján valóban a lap ment tönkre. Sajnos ennél többet nem közöltek. A nyár maradék részében nem foglalkoztam e témával, most annál aktuálisabbá vált. A konfiguráció többi része nem változott: [AMD Ryzen 9 5900X][Scythe Big Shuriken3][CORSAIR VENGEANCE RGB PRO CMW32GX4M2C3200C16][GIGABYTE RTX 3070 GAMING OC(GV-N3070GAMING OC-8GD)][Samsung 970EVOPlus1TB+KingmaxPX3480 256GB][1xNF-A12x15 PWM CH.BK.S][Corsair SF750Platinum][CM NR200P White].
Azon elmélkedem, ha már vennem kell, inkább x570-es chipset legyen. És hiába szimpatikus az új Gigabyte x570SI Aorus Pro AX, mégis a friss tapasztalatom miatt lehet, most inkább hanyagolnám e márkát. Bár árusítani sem látom. Ezeken túl viszont eddig csak az Asus termékei szimpatikusak. Ám mindkettő (mint persze most minden más is) ára az egekben: ASUS ROG Strix X570-I GAMING, illetve az Asus ROG Crosshair VIII Impact Mini DTX. Rákeresve, eddig úgy láttam, ez utóbbinál is elférne még az NR200P alján 1 vagy 2db 15mm-es Chromax venti.
Elég tanácstalan vagyok, mit válasszak, így szívesen fogadom ötleteitek. -
ii77
tag
válasz
Crabface #51526 üzenetére
Hűha!
Ez engem is megfogott! Nagy kár, hogy későn eszméltem, mert szívesen használnám egy pont hozzáillő Marsback M1 billentyűzettel.
Így a fehér NR200P mellett döntöttem, amit még ma átveszek és elkezdem beköltöztetni a hardvereket. -
ii77
tag
válasz
apollo12 #51518 üzenetére
Nekem is tetszik, gusztusos lett.
A 2db 2.5 collos ssd felfogatása elmés megoldást kapott.
gordonfreemN #51519: Kissé költői kérdés: -Fehér házak esetén mindig értetlenül nézem, hogy azoknál miért ugyanolyan fekete rámás tg oldallapot adnak s miért nem fehéret? (Tán költséghatékonyság, gyártástechnológiai nehézségek, stb. ... állhat mögötte?) -
ii77
tag
"Na szerbusztok, na szerbusztok!"
2009 óta hűen szolgáló MBPro-m szeretném leváltani s mivel nem tudok/akarok most fél milliót gépért kiadni, szeretnék költséghatékonyan egy IBM kompatibilis szgépet építeni.
YT-on láttam NAKOS an24774 Ultimate Z97 mini ITX project -jét, s "beleszerettem" e méretbe.Ez a lap nagyon tutinak tűnik (Asus Z97i-Plus: jó hogy van wifi + BT is rajta), viszont lehet, hogy már 1151-es mITX kéne. Olvasgatva, Skylake esetén a Z170-es chipset a prémium, de javítsatok ki, ha soraimban butaságokat írnék. Kezdésnek: prociból elég a legkisebb i5 is, ramból 2x4 vagy 1x8GB (s később a párja - Melyik a jobb választás?), vga-ból egyenlőre a prociban lakót nyúznám. Rendszernek jó volna egy M.2-es ssd, hogy a saták megmaradhassanak a nagyobb háttértáraknak. De a költségek miatt, lehet hogy maradok a satás ssd-nél, egyenlőre. Tápból jó volna egy megbízható, moduláris, halk típus. Az elemet szerintem egy Corsair 250D-be paszíroznám, mert ez nagyon megfogott. Mindenes gép volna, letöltéshez, mozizáshoz (BD25/50 iso filmek tévére kötve), video-, zene vágás, kis játszi (pl.: EuroTruckSimulator tévén) is. Jól kéne bírja a hosszú üzemet, mindezt lehetőleg halkan. Elsőre ennyi, előre is köszönöm, ha irányt mutattok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Renault, Dacia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- Azonnali fotós kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Melyik tápegységet vegyem?
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Argos: Szeretem az ecetfát
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged