- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
PR0JECTNR56 #65568 üzenetére
Ránézésre a venti 25mm-es, szóval a base az 30mm kell, hogy legyen.
Erre így simán rámehet egy NF-A9x14 is további karcsúsításképp.
Kb mint egy AXP90-X47 vs X53.Ez nálam instant get a 9800x3D-hez, ha hellyel-közel tudja amit írnak.
Az AXP90-X47 FC, bár szénné van dícsérve a redditen azért erősen kompromisszumos. Ha nem akarok 90+ fokokat nézegetni, akkor 65W ECO mód kell.Szerk: Ideje volt már egyébként, nem űrtechnológia a vapor chamber..
-
Én szóltam. SFX vagy ATX tápot tettél bele? ATX táppal ez no-go, még akkor is, ha a venti lefelé van.
Ha nagyon nem szeretnél új házat, még azzal is jobban jársz, ha kivágod a lemezt a VGA alatt. (Igen, volt aki ezt csinálta anno, amikor nagyot ment a h210)
Annyira nem drága a ház, hogy meglépj egy ilyen DIY-t, és szerintem ennél jobb megoldás egyelőre nincs a konfigmegmentéséhezhosszútávon fenntarthatóvá tételéhez. -
válasz
Grave_444 #65089 üzenetére
Egyetértek, itt a korábbi h210i buildem, még push pullban extra ventivel a GPU alatt/psu felett is közel megfulladt minden. Az ssd-m konstans 70 fok volt idle-ben is, a 3070 undervolt nélkül 98C hotspotolt. FormD-ban konkrét minden 30%-al hidegebb, úgy, hogy a ház harmadakkora.
Ettől függetlenül felhasználóbarát kis kuckó a h210.
-
Nem láttam említve a h210-et, én is épp egy ilyennel kezdtem.
Ez azért a könnyebb ITX házikók közé tartozik, és rengeteg infó van róla. A táp itt függeni fog attól, hogy milyen videokártyát használsz. Azt tudni kell, hogy a h210-ben az ATX táp teljesen kitölti a gpu alatti részt, és alapjáraton a GPU-nak kb 2 centi van hagyva a légáramlásához. SFX/L táppal kicsit szellősebbé tehető a ház. Egyébként szerintem egyik esetben sem vészes a szitu, főleg, ha előre pattintasz 2 ventit még.
-
Szia,
Tapasztalatból írom, mint valaki aki ITX-szel kezdte az egész PC építős karrierjét. Ez a vonal sajnos nem a 'legolcsóbb' kereséséről szól, és erősen ajánlott kerülni ilyen ideológiával. Elég rákeresni egy használható gold rated ITX tápra, az elfogadható egyedek 30e-nél kezdődnek használtan. Tisztában vagyok vele, hogy mindenkinek vannak limitei, azzal is, hogy a PC építés nem csak az aktuális high-end trendekről szól, illetve valóban csalogató tud az ITX lenni a maga esztétikájával és praktikusságával, de több hónap tervezgetés, fórumozás és utánajárás után is sok tízezer minusszal a hátam mögött vagyok, amiket csak azért 'dobtam ki', mert pont nem fért el, nem volt kompatibilis, mégsem kellett stb. Egy midtowernél is előjöhetnek ilyen gondok, de az ITX építésnél exponenciálisan megnő a problémák száma. Továbbá van egy pont, vagy inkább budget az ITX-nél ami alatt egyébként ezerszer jobban megéri venni egy jó használt gamer laptopot. -
Felé megy az alaplapinak. Egyébként tuti megsértenéd vele a PCB-t. Csak a gyári AM5 felfogatót kell leszedni, a backplate-et nem.
90%-ban ami postokat láttam, kb senki nem használta, szóval lehet rögzíteni backplate nélkül is. Én felraktam, mert nem okozott gondot, a szűkös helyen kívül, amúgy meg minden + stabilitás jól jön. -
válasz
zed1983 #65052 üzenetére
- a lapodból hallasz CW-t?
Nincs CW, ki is kapcsoltam a ventiket 1 percre Argus Monitorban, totál hangtalan.- újraindításnál nincs VGA gond, mint nekem a riser miatt?
Semmilyen problémát nem tapasztaltam VGA fronton. (Bár ez a Cobalt riser híresen stabil ilyen szempontból, 3 év alatt soha semmi bajom nem volt vele.)Cinebench teszt. Egész jó ez az AXP90 X47.
A lényeg, hogy semmit nem értek az AMD-hez, így vaktában próbálgatom.
Gyári curve + 95C temp limitnél már szinte azonnal elérte a 95C-t.-30 Curve Optimizer Magnitude az alábbi számokat produkálta.
Kérdés, hogy mennyire stabil, de CB alatt nem volt crash. Jöhet a Prime. -
válasz
zolika15 #65049 üzenetére
Sajna nem fog úgy működni, a V1.1 formd-ban kizárólag 2 setup oldható meg, vagy ide esik az alaplap, vagy 3 slotban építem meg. Esetleg kihagyom a ház IO felőli fedőjét, de úgy elég fapados lenne. A 2.1 talán tudná már ezt, ott ugyebár nem kötött a hátsó plate. Cserébe fele ilyen stabil az egész.
-
El is készült a gép, megosztanám a tapasztalatokat.
AXP90-x47: Nem olyan vészes a rögzítése, mint írták, de nem voltam elájulva. Redditen kb mindenki kidobja a gyári backplate-et, utána pedig panaszkodnak, hogy a kilógó csavar felsérti a risert. Egyébként backplate nélkül hajlít is a lapon a hűtő, hiába az AM5 plate elég combos.
Backplate-tel viszont, konkrétan 0 hézag marad a videokártyának a riseren felül. Ha anno Hoffman_ kolléga nem lett volna nagyvonalú és mellékelt volna egy Louqe risert a T1 mellé, most igen nagy gondban lettem volna. Itt ugyanis szépen el tudtam vezetni a lane-eket a fennmaradó hézagokon.Az anyákat erősen ajánlott valamivel 'leszigetelni', mivel felsértik a GPU backplate-et. Én ezt Kapton szalaggal oldottam meg, elvégre mégiscsak melegszik ez a rész.
Kövezzetek meg, de a ramnál form over functiont választottam, a 6000Mhz CL30 iskola helyett 6400Mhz CL38 irányba mentem, mivel csak ebben volt elérhető ez a brutál szép Crucial ram:
Szerintem magáért beszél, SFF heaven.
SF1000:
Nem vagyok elájulva, ez a GEN5 csati már előre paráztat.
Megfordították az aljzatokat a tápon.
Totál átgondolatlan húzás. Full eröltetnem kellett mindent, hogy beálljon irányba, a 40%-al kisebb csatik pedig előszeretettel mozogtak ki a helyükről. Ez így komoly gond lesz. (Khm elolvadó aljzatok.) És nem csak a 12VHPWR hajlamos olvadni, hanem az ahhoz tartozó PCIe aljzat is, ami nincs jól csatlakoztatva.Ezt leszámítva szerintem nem lett rossz a cable management:
(Kicsit olyan mint a sentinelek a Matrixban)
A gyárilag mellékelt tápkábel konkrétan 30%-al vastagabb, mint a T1-ben lévő belső adapterkábel. Ez bennem komoly kételyeket vet fel, tekintve, hogy az 1kW feltételezem, hogy valóban nagyobb kábelátmérőt igényel. (Nyilván, ha van komponens ami fel is veszi.) Nyilván ez az ITX-nél gyakori jelenség, remélhetőleg bírni fogják ezek a kábelek is. [SF1000] [T1 adapter]
Egyebekben odáig jutottam, hogy van post screenem (Abszolút elsőre!), és a BIOS mindent lát. Ma Win install és teszt.
Az elkészült mű:
Egyébként simán tehettem volna egy nagyobb coolert, tekintve, hogy 2 slot mode-ban építettem meg, de most ezt dobta a gép. Sajna csak spekulálni tudok, hogy milyen VGA-m lesz, így egyelőre marad így, aztán bízok benne, hogy elégnek bizonyul az X47 és nem kell hamarosan megint szétbombázni.
-
Rövidesen startol az új ITX projekt..
Érdekesség, hogy a V1.1 FormD-ba fogom építeni, továbbra sem kedveltem meg a 2.1-et, így azt apukám örökli.
Végül az SF1000-re esett a választás; overkill, de +1 tápra mindenképpen szükség volt, eladni bármikor el lehet, és így legalább bármilyen combosabb jövőbeni hardvert vinni fog.
VGA upgrade sajnos nem lesz, marad a 3070, amíg nem tudok valamilyen csodánál fogva egy founder's kártyát szerezni az új szériákból. -
Ugyan ez nem a táp topic, de szintén SF és, ha már szó esett az SF tápokról, valakinek van tapasztalata a Corsair SF új szériájával?
Az origi SF750-em van, most tervezek új konfigot építeni magamnak, a jelenlegit pedig családon belül megtartani, de egyszerűen nem tudok dönteni, hogy vegyek -e egy 850/1000-est, vagy maradjak a jól beváltnál, ami nem mellesleg alig ment még. Kicsit félek a túl új cuccoktól. Az, hogy az OG SF750 ennyi helyen bizonyított, nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy az újak is ugyan ilyen jók. (Szerintem) -
válasz
Pista0001 #64883 üzenetére
Köszi a helyesbítést, összemostam a kettő nevét.
AXP100-ak mióta vannak? Nem rémlenek régebbről. Abból is van full réz.
Nézegettem én is őket, nekem nagyon tetszik az AXP100 full copper, kicsit hajaz a black ridge-re, de több helyen is olvastam, hogy nem igazán hoz többet, mint egy X53 pl, mivel jelentősen keskenyebbek a lamellák.
Illetve, egy helyen még azt is kiemelték, hogy a hűtőmag (talán így nevezik), ami felfekszik az IHS-re kisebb, nem a téglalap alakú, mint pl az X53/47 kombón, így más a hőfelvétel is.
Source-t sajna nem tudok, többnyire az SFF subredditen érdemes rákeresni ezekre a hűtőkre és van egy csomó tapasztalat/teszt. -
válasz
flashpointer #64876 üzenetére
Mennyi idő, mire egy ilyen ITX custom loophoz minden apróságot, fittinget stb összevadászol a magyar piacról?
Bármikor megcsapott a szél, hogy ilyen projektbe kellene kezdeni, azonnal eltántorodtam a beszerezhetetlen cuccoktól. A levegős setuphoz is alig tudom mindig megvenni az általam kiszemelt dolgokat. -
Ha már szó volt az AXP90-X47-ről, éppen most rendeltem egy full copper verziót az e-kikötőből. Először le fogom tesztelni a 10600k-val, hogyan teljesít a black ridge helyett. Több forumon azt írták, hogy jobb, ezt nagyon nehezen akarom elhinni, tekintve, hogy a black ridge felülete jelentősen nagyobb. (Erről rakok majd tesztet, ha érdekel valakit.)
Az egész EU-ban 2db volt egy francia eladónál. Ez is hiánycikk? Érdekes, mert X57 sok boltnál van itthon is..
#64859sb - X57-et itthon is tudsz venni, az X47 minimálisan alacsonyabb profilú. A külföldi ITX topikokban most ez az aircool szent grál, a formD subredditen pl kizárólag ezzel hűtik a 7800X3D és 9800X3D-ket, ha levegős konfigról van szó.
Szerintem bőven jó vagy egy X57-el is, nekem viszont feltétlenül X47 kellett, mert a FormD-ba 3 slotos VGA-val csak az tuszkolható be.
-
Valaki ezen a fórumon próbált esetleg ROG STRIX B850-I -t? Alzán elég hamar elfogyott az a néhány darab, ami elérhetővé vált.
Intelezni akartam, de erősen fontolóban vannak az X3D kártyák a jó ITX hűthetőség miatt. Viszont, mire rávenném magam, se lap, se X3D chip nincs a polcon, így nehéz lesz.. -
válasz
TESCO-Zsömle #64739 üzenetére
Valóban igazad van, igazi 'referencia' kártya csak 2016-ig volt az FE széria, most direkt kompetitorként hivatkoznak rájuk. Ezesetben szerintem egyenesen szabadalomsértés lenne a hasonló design. Mindegy is, reméljük most ízlésesebb
tradicionális megoldások
születnek majd, így hátha megfontolható közegbe kerül nálam is, ha az FE elérhetetlen lenne. -
Igen, sajnos a tökéletes FE kártya (ITX-hez is) az 5070 ti lett volna, mivel az már 16G ramos, de az fixen nem jön FE-ben. Ha váltok biztos, hogy nem fogok 12G-re váltani a 8-ról. Az Indiana Jones megette reggelire a 3070-emet; totál low textúrákkal produkált 40-50 konzisztens fps-t, ami kizárólag a GPU ramon múlt.
Mivel én kizárólag FE-ben gondolkodom, így csak reménykedni merek, hogy az 500 körüli ársávban valaki becsempész egy 5080-at a németektől és felkerül az apróra..
Alternatívaként még lehet beújítok egy 4080 super-t, bár amennyire függővé teszik az új játékokat a legújabb Nvidia szoftverezéstől, szerintem hiba a leköszönő szériát választani.
-
Nem tudom, hogy miért nem követi egyetlen egy AIB gyártó sem ezt a minimál FE trendet. Véleményem szerint össze sem lehet hasonlítani az AIB kártyák tákolmányait ezekkel az Nvidia-s csodákkal. Mikor kibontottam a 3070 FE-met anno 25 percig csak nézegettem, hogy hogy lehet ilyen gyönyörű hardvert csinálni..
-
Megjött a T-Grill a T1-hez.
Ezzel elvileg elfér egy 240-es AIO + a 2db T30 Phanteks a tetején.Még mindig nem találtam ki, hogy váltsak 10900k-ra, vagy nyúzzam vissza 5.0Ghz-re a 10600k-t. Elég jó chipem van, szóval lehet, hogy az lesz az első teszt, valami jobb AIO-val.
A kinézetet még szoknom kell, kicsit idegen, de léghűtéssel nagyon be voltam korlátozva, a slim ventikkel pedig nem akartam kísérletezni, továbbra is iszonyat király cuccnak találom a T30-akat.
-
Én meggondolnám a helyedben, a V1.1 sokkal masszívabb, mint a 2.1/2.5. Alapból a skeleton 1-1 eleme súlyra is jóval nehezebb. Ott még inkább experimental volt a dolog, mint tömeggyártott cucc. Ha később szeretnél, lehet, hogy nehéz lesz 1.1-et találni, és ha nincs szükséged AIO-ra, akkor még mindig hibátlan.
Hogy lehet az, hogy a coil-whine jobban zavar az egyik házban? Az NR200 jobban szigetel? A ház általában nem befolyásolja a hangot, csak ha pl a ventik zaja máshogy törik meg az oldalrácson. De a coilwhine az nem venti-zaj, hanem statikus/eletromos zaj.
-
Tökéletes lenne ez a lap, és az az IO az 10/10, de sajnos nem fogok fehér gépet építeni..
Ha már high-end hardverről beszélünk, nem tudok 100%-ban funkcionalitásban gondolkozni és elengedni az esztétikát.
Valahol a 13. gennél hagyott fel az MSI a MEG széria ITX változatával. Titkon még bízom benne, hogy lesz egy MEG Z890-i, bár kicsi esélyt látok rá.Az ASUS-t továbbra sem értem, átgondolatlannak tartom az egész koncepciót, tele van extension-ökkel, illetve 3 mini ventlátor van benne, ami bőven az értelmetlen kategória.
Lehet, hogy maradok a z490i Unify-nál, és veszek bele egy 10900k-t + vizet..
-
Sziasztok,
Most találtam rá a topicra, remélem nem haragszotok meg, ha megosztom a véleményemet FormD T1témában, ugyanis éppen most költöztettem át a setupomat egy V1.1-ből V2.1-be.
Az előző setupot itt mutattam be: [link]
Vegyes érzelmeim vannak. Míg a ház (a megszokott módon) eszétikában közel makulátlan, strukturálisan nem teljesen ez az érzésem. A V1.1 egy igazi tank volt, hurcoltam hátizsákban, vonaton, de még Spar-os szatyorban is
, soha egy kilazult csavart sem tapasztaltam.
A V2.1-nél érezhető, hogy rengeteget javítottak a 'fitment'-en, minden sokkal könnyebben megy a helyére, viszont szerintem veszített a strukturájából ami főleg az összeszerelés során látszik. Léghűtéses szerelésben a fenti venti-keret megoldása nagyon nem tetszik.
Továbbá sokszor éreztem, hogy vissza kell lazítanom korábban behúzott csavarokat, hogy a szimmetrikán javítsak és ne feszüljön valamelyik oldal.Mivel ebben sokkal könnyebb vizes setupot építeni, és mindenképpen a következő intel generációra gyúrok, így muszáj voltam meglépni a váltást, de a V1.1 határozottan marad a polcon, és még az is lehet, hogy nem sok ideje lesz porosodni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest