- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- WayteQ blog: Megérkezett az x995 androidos GPS
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #55769 üzenetére
Igaz, hogy először utoljára sok évvel ezelőtt egy i7-4790T-s procim volt, de nálam botrányosan viselkedett, az árához és a kategóriához képest érezhetően kevés volt a teljesítmény, a speedstep ezt úgy próbálta megoldani, hog yállandóan 25-45% körül pörgette a procit, és végül az lett, hogy fogyiban rosszabb lett, bekerült egy ugyanolyan "T" nélküli proci, és azonnal másképp muzsikált.
Próbálkoztam még az S-es procival is, az is hasonlóan butított hatást keltett. -
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #55649 üzenetére
Ledszalagot led vezérlőre kellene kötni...
-
Rick4
félisten
válasz
apollo12 #55641 üzenetére
Innen lehet választani, ezek ugyanazok, mint bárhol máshol, csak olcsóbb, még talán valamit kuponozni is lehet... [link]
Ja, és ha fontos, akkor ma kaptam meg, dpd hozta, 1-jén délután kettőkor rendeltem, szóval egy hét...hegegabi80: Van egy kis szoftvere, sok mindent tud, de ha extra kell, azt majd azt neked kell beálíltanod, alapból van egy marék dizájn, cpu, hdd, ssd temp, ram freki, lan up/down mérés valós időben, rendesen működő széles határok között állítható fényerő, a kijelző korrekt, nincs színtorzulás, félrevilágítás, totál rendben van, ezek mellett van még a dizájntól függően pontos idő, dátum, nem rossz kis cucc ez, pláne ennyiért:
-
Rick4
félisten
Mondjuk van benne némi igazság, hogy a porszűrő megfogja a port, azaz ezzel számolni kell, viszont pont most vett a húgom egy CM házat, ott felül a radi helyénél felül kifújó ventik vannak, és persze felette a mágneses szűrőlap, szóval ez is ékes példája annak, hogy a gyártók értelmezése szerint nem csak szívó venti lehet a szűrőlap mögött...
Ez volt az: [link] -
Rick4
félisten
válasz
Francia91 #55595 üzenetére
Látom, merre tolnak, pont ezért mondom azt, amit.
Nincs a házban kereszthuzat, mivel egymással szemben tolnak a ventik. A szembetolt levegő megreked, és azt a hátsó ventiknek kifelé kell szívni. Szívni nem ugyanaz, mint egy áramló levegőn még gyorsítani a ház szélén lévő ventivel.
És azt is leírom még egyszer, lehet, hogy csak pár % az eltérés, de két ventit egymással szembefordítani nem sok értelme van. -
Rick4
félisten
válasz
Francia91 #55593 üzenetére
Érdekes koncepció, hogy a cpu hűtő fölötti két házhűtő befelé tol, és vele szemben a táp melletti házventi is befelé tol, plusz a cpu hűtő is befelé szív, azaz a légáramok kb ki is ütik egymást középen, és inkább megrekedhet a levegő, mintsem egyik venti segítené a másik által keltett levegő útját... Lehet csak pár % az eltérés, de ennél szerintem létezik logikusabb megoldás.
-
Rick4
félisten
Asrock B550-es lapom van, szerintem kiváló választás, teljesen stabil, és igazából minden van rajta, bár most nézem, már 63-68K között mozog az ára, de max néhány 5-ot hozhat kiélezett helyezetekben egy 650-es chipset, arra én nem várnék.
Egy éve vettem, akkor pont így voltam a régi b450-essel, inkább vettem a piacon kapható jobbat, de várni nem vártam volna.Én meg minden eszközömet cserélem 2-3 évente (van, amikor akár fél év után is), és általában mindig jól jövök ki, bár nem ezen múlik a dolog, de nyilván nem is mindegy, hogy 2 év után már részben elavult, részben lassú az eszköz, vagy szimplán csak megjelenik egy jobb, és a régiről a gari is letelik, azaz időszerű a csere. De nem várok soha hónapokat az ismeretlen, majd kapható dolgokra. Amennyiben utánaolvasva valamiről jókat írnak, vagy nincs negatívum, az jöhet.
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #55554 üzenetére
Sose tudni, mi történhet, bár nem nagyon értem én se, minek van nagyobb 650w-nál, a mai cuccok nem esznek annyit se, mint a régiek, inkább a gari hosszát néztem, és alig volt drágább egy 3-5 éves garis cucchoz képest....
Van egy szép rgb karika a tápban, az viszont előnyös. :D -
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #55552 üzenetére
Most vetettem húgommal egy 850-es Thermaltake toughpower-t 10 év garival, egy B550-es lapban egy ryzen 5-5600-ast, egy 1tb-os nvme ssd-t, 32GB DDR4 ramot, egy 4TB-os wd red plus vinyót, meg egy gtx1060-ast kell meghajtania. Ja, meg lesz kemény 3 db rgb led is.
Szerintem bírni fogja. -
Rick4
félisten
válasz
Archttila #55503 üzenetére
A deskmini x300 még nem is lenne rossz választás, de mivel nincs benne proci gyárilag, a kollégának meg derogál belenyúlni 5 perc erejéig, így ez ki van lőve.
Én a processzormagokat használom, 3D-s alkalmazás sincs fent, de tökéletesen elégedett vagyok azzal amit tud, pedig lassan egy éve használom.
-
Rick4
félisten
Ezeket egyszer kell összerakni, nem félévente, és ez nem lego, hanem inkább olyan dolog, mint amikor az ember autót rendel, az sem véletlen, hogy a gyártók nem levesznek egy készet a polcról, hanem ugyanezt a megoldást alkalmazzák, a komponensek, extrák, szín, és minden más is a vevő ízlése, vagy igényei szerint kerülnek bele, teljes elégedettséget generálva.
A dobozokból kivenni és összerakni egy ilyen gépet sokunknak inkább öröm, és egy óránál tovább biztosan nem tart, hiszen néhány passzoló komponensről van csak szó, ezzel szemben a gyárilag összerakott gépek sose lesznek olyanok, mint amilyennek te, én, vagy mások szeretnék, vagy ha meg is kapod külalakra- teljesítményre az elvártat, az csúnyán túl lesz árazva az összerakós megoldáshoz képest. -
Rick4
félisten
válasz
Grave_444 #55498 üzenetére
Persze, de azokkal semmire se megy, amíg nincs egy proci+ lap.
Persze, elég lehet az 5600g, sőt, ezen az alapon egy 4600G is: [link] , ami viszont a maga 65K-s bruttó számlás új árával elég jó vételnek tűnik.. [link]
A ház forma- méret sokadik szempont, ha munkára, vagy célfeladatra használná az ember a gépet ebben annyit tudnál még segíteni, hogy az adatlapomon látható konfigot használom, a ház és a procihűtő is bátran ajánlható ezekhez a feladatokhoz. -
Rick4
félisten
Szerintem erre a célra egy ryzen7-5700g elég, én itthonról dolgozom rajta, a fő felhasználás két böngésző kb 30 megnyitott ablakkal, elég jól szalad, az integrált rész is egy kisebb modern vga teljesítményét tudja, némi 3d-s játék is belefér, a proci maga elég erős a mindennapos dolgok mellett némi komolyabb munkára is.
-
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #55493 üzenetére
Tehát várjon azokra, amiket ugyan holnap bemutatnak, de majd valamikor jövő év elején kezdenek a boltokba szivárogni, várhatóan extra drága áron?
Haragszol rá?Rosszabb tanács nem volt?
-
Rick4
félisten
Van itt több itx lap, elsősorban asrockokat használok, nekem nagyon beváltak, egyszer beállítom, és soha sincs egyiknek se baja, nincs olyan, hogy ne indulna, és ez huszonéves távlatban mért adat, még garis ügyintézésem se volt soha velük, viszont van itt egy gigabyte h470i aorus pro ax lap i7-10700-zal is, ez a dolgok felső vége volt még nemrég, pont tegnap volt a kezemben, mert a húgomé lesz, fogdostam picit, a fizikai kivitel, a plusz megoldások, az extrák mind hardveresen, mind szoftveresen csúnyán lelépik a beszálló kategóriát, amennyiben kell mindenféle extra, nem nézheted csak az árát, pláne az ár- érték arányt...
Nem olcsóak ezek most, én egy éve az ASRock B550M-ITX/AC lapot 44250Ft-ért vettem, a 450-es chipset már akkor is öreg volt, de valójában ma is vállalható, talán ez jó ennyiért: [link], árban kb ez a legalja: [link], felfelé meg a kinézett 80K alatt áll most, ha megteheted, vedd azt.
Nincs túl nagy választék sem, ipon- aqua néhány félét tud adni, aqua am4+itx-re konkrétan egyetlen lapot dob ki... -
Rick4
félisten
Minden, ami 3 ezernél drágább, nálam videoval van kibontva. Ha szemre nincs semmi, akkor próba, vagy végleges beépítés, ha rendben működik, 3 nap múlva törlöm a felvételt, és ennyi. Mindig jól jöttem ki a dolgokból, mert a felvétel elküldése után sosem kellett magyarázkodnom.
-
Rick4
félisten
Srácok, tudtok olyan laposabb itx házat, amiben alul vannak bekapcs gombok, és egy 5.25"-os hely az előlapon nyílással?
-
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #55465 üzenetére
A 70mm az szélesség, vagy magasság? Ha utóbbi, oda elég sok hűtő befér.
-
Rick4
félisten
válasz
cinemazealot #55430 üzenetére
Szerintem a felület megfelelő méretű a szükséges 5A-hez, nem hinném, hogy ott azért esne fesz, mert rossz a kontakt, a dugó belső fele és az aljzat külső fele is rugósan szorul. A fagyogatás érdekes dolog, szerintem a kontakt problémától nem ennek kellene történnie, hanem vagy megy, vagy nem. Gondolom memtest volt, másik táppal, akár egy atx- szel volt pár napnyi teszt, és akkor ki is zártad, hogy mi miatt fagy... A 20 vagy 24 tű abszolút nem számít a működésben. Ha menni akar, megy 20 tűvel is.
-
Rick4
félisten
válasz
cinemazealot #55428 üzenetére
Az is érdekes lenne, a másikkal mit mutatott a lap biosa, mennyi a 12V? Rámérve a 12V-os ágra at atx csatin mennyi lett?
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #55423 üzenetére
Oké, persze, értem én, de igyekszem minden olyan dolgot választani, ami jobb, mint a második lehetőség. Nálam az egy fontos szempont, hogy két hasonló közül ne a "rosszabbat" válasszam, ezért is kérdezősködök, bár hiába van itthon 6-7 itx lap házzal- lappal, pico psu-kkal, már ki kellett lépnem ebből a méretből, a mai procik amiket én használok egész egyszerűen túl sokat esznek egy picopsu-hoz..
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #55420 üzenetére
Oké, velem se történt ilyesmi sosem, volt tápegység ami meghalt, simán csak nem működött tovább, nem tett tönkre semit, se az ördög nem alszik. Nade a kérdés az, hogy akkor erre az eshetőségre megoldás a széles bemeneti feszültséget fogadó pico psu, nem? Oké, hogy ne védelmi eszköz legyen, de ha tudja a funkciót, akkor ez választáskor elég sokat számíthat.
Protron: Volt olyan tévém, ami villámlás másodlagos hatása miatt főpanel hibás lett, kijött a szervizes, lefektette az ágyra a tévét, cserélte a panelt, összerakta, tévé vissza a helyére... Én is csak néztem, hogy ráfekteti az egészet a kijelzőre, de azt mondja teljesen bevett megoldás..
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #55415 üzenetére
Persze, de valamit valamiért, amennyiben a lapban menő fesz szépen ki vna simítva, akkor kímélem a technikát, a passzív házas gépek meg nem hiszem, hogy 30-40W-nál többet kajálnának, szóval egy ilyen pico psu melegedése a teljesítményfelétel függvényében nem lesz számottevő.
Köszi az infókat.
-
-
Rick4
félisten
Ne is tántorítson el, amennyiben oldalra fújós cpu hűtőt teszel fel, már jól jöhet, egy rosszabbul szellőző házban is számíthat, ez olyan extra, ami jó ha van, hiszen le is lehet azt a ventit állítani, vagy nagyon alacsonyra levenni a fordulatot ha mégse kellene, de külön nem hiszem, hogy emiatt lenne feláras a lap maga.
-
Rick4
félisten
válasz
Garfield.37 #55328 üzenetére
Ez jó kis házikó, csalódásmentes dolog...
-
Rick4
félisten
válasz
Garfield.37 #55326 üzenetére
Látom már, érdekes koncepció, sose hallottam róla... Igaz jó 10 éve ITX vonalon vagyok, ezeket a nagy házakat látva még az utca túloldalára is átmegyek!
-
Rick4
félisten
válasz
Garfield.37 #55323 üzenetére
Ebbe, meg úgy általában véve semelyikbe se tudsz két "gépet" betenni, mivel az io shield rész (hátul a kis tégla alakú fémlemez) csak egy helyre passzol, a házon ennek egy nyílás van, így csak egy alaplap fér el, itx-nél elég szellősen lesz, de ettől még nem tudsz kettőt beépíteni.
-
Rick4
félisten
A tények körülírása és ismételt értlmezése végülis lehetett volna egy bocsánatkérés előzménye, bár nem tőlem, a többiektől kellett volna kérned, de ahhoz úgy látszik már több képességre van szükség.
És akárhogy szeretnéd, azért van ez a topic, ha valaki rosszul tud valamit, a másik kijavítja, nem baxtatja. Nem vagyunk egyformán, van, mikor én is kérdezni jövök ide, de első körben beszélgetünk, ebbe a személyes vélemény a vélhetőleg kifejezéssel ugyanúgy beletartozik, mint a tűpontos száraz infók közlése, és minden, csak nem sületlenség, ámbár nekem az is belefér, hogy neked ez a véleményed, és csak ilyen stílusban vagy képes előadni.... Ne aggódj, volt itt már rosszabb is.
Légyszi legközelebb ha nekem válaszolnál, ehelyett simán csak tekerj tovább. Köszi!
-
Rick4
félisten
Sehogy se sikerült semmiféle következtetésre jutni, ezért is fogalmaztam úgy, hogy "vélhetően", azaz mindenki aki akarja, érti.
Nem jártam utána, tippeltem, ha nem jött be, a topic szintjén nem ront, ellenben a te stílusod eléggé kilóg a megszokott barátságos légkörből.
Persze csináld csak, az ilyen stílusú emberekkel nem szoktam ennél többet foglalkozni.Legközelebb ha nem sikerül értelmezni az olvasottakat, és nem tudod a helyén kezelni az istenhitedre ható érzelmi kitöréseidet, kezeltesd magad valami jobb dokival.
-
Rick4
félisten
Mondom, már fejben kavarás lett a végére, mert nem tudtam, hogy melyik lap melyik procival melyik házban, melyik táppal volt összerakva, amikor ez előjött.
De valamiért az 5700G elé csak egy 350-es tápegység került, nem tudom megmondani már, mi volt ennek az oka. Lehet csak új házat vettem, és már ezzel a táppal adták ki, a két gép+ 2 monitor+ nas+ szünetmentes a konnektorból eszik 130W körül, szóval alapon nem kajál sokat a gép maga, de terheléskor azért majdnem bele tud a proci a 90W-ba karcolni, szóval a 65W TDP az mint szám, elég becsapós dolog.. [link]
Az i5-10600-asom lehetett, aminek a lenti táblázat szerint már vélhetően 200W körül lehetett a csúcsfogyija, ezért kevés volt a 250-es táp.
-
Rick4
félisten
Nem, de tudok mérni, mert még itt van a gép a szekrényben házastól, tápostól, előveszem majd, és rámérek....
Az lenne a furcsa, ha ez táphiba lenne, mivel ez egy fél éves zsírúj chieftec fi03b ház gyári chieftec tápegysége volt akkor. Nyilván nekem is fura, de többen már akkor is tápot írtatok, cseréltem, és elmúlt a baj...
Na megtaláltam, szóval valahogy így volt a dolog, i7-6700 oké volt, i7-8700 már nem bírta a 120-as paneltáppal: [link]
De hogy utána miért cseréltem a 250-es tápot egy másik 300-asra, már nem tudom.
-
Rick4
félisten
Nem volt, simán egy lap, proci, ram, nvme ssd, megy egy hűtőventi. viszont kizárólag az egyik aida fpu tesztnél volt restart, minden más esetben jó volt. És ez egy 65W-os tdp-s proci.
Azaz a kiindulási állítás, miszerint pico psu-t, vagy paneltápot lehet a 95W-os TDP osztályba tartozó procik elé rakni, az nagyon nem igaz. Én is azt hittem, hogy simán elvan 100-120w-tal maxra terhelve is. -
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #55236 üzenetére
Én is felraktam először a hűtőt, majd a ram következett volna, de nem fért már be, hűtő le, ram be, hűtő vissza, és icipicit feszítettem rajta, hogy legalább az a fél mm legyen ott. Igazából valami adatlapján felhívják erre a figyelmet, pontosabban közlik, de elsőre nem figyeltem rá.
-
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #55231 üzenetére
is-60-nal én is megszívtam a ramot, el is kellett adjam amiket vettem, és laposakat kellett venni, de erre is rálóg, szerintem nincs fél mm hely a bordák között..
-
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #55229 üzenetére
Nekem két id cooling is-60-as van bent két chieftec házban, a 120X25-ös arctic ventik annyival magasabbak, hogy szinte felérnek a peremig, tehát nem szívnak bentről levegőt, és 50˛C körül tartják a procit használat (böngésző1 3db és böngésző2 30db ablakkal, plusz két HD stream két külön appal, ez-az, pár % terhelés) de 1100 körül forog a venti szépen.
A gyárija jobban pörgött, és nem is volt ennyire hatásos. -
Rick4
félisten
Milyen m.2-es megy bele konkrétan? Én teszteltem jópárat, samu pm981 is van, 970 evo-ból kettő is, de szerintem ezek megsülnek hátul szellőzés és borda nélkül...
Ez itt egy sima 2-3 perces sebességmérés alatti melegedés, egy Asrock H370m-itx ac lapban egy i7-8700-as proci, ahol az ssd-re egy acasa borda került fel, és a bordát jóféle lefelé fújó id cooling is60-as hűtő szelőzteti:
Ez meg itt egy i5-10600-as egy ASRock H410M-ITX/ac lapban, szintén ugyanolyan acasa bordával, szintén is60-as hűtővel, mérés alatt simán elszalad 60°C fölé.
-
Rick4
félisten
Azt vedd figyelembe, hogy ezek a mini házak szinte mind passzív hűtéses kis lapokhoz készültek, még egy alacsony hűtő se fog beleférni, ha a belső hdd lemezt benne hagyod, a 63mm-es szélesség (fektetve magasság) közel azonos néhány régi itx házammal, ami azokba belement lemez nélkül, vagy kivágott lemezzel, az az id cooling is 40-es hűtő, mivel van itt egy csomó lap meg ház a szekrényekben, még akár meg is tudom mérni, mennyi hely marad rajta, de sok jóra ne számíts, ssd-ből is egy alaplapra szerelhető mpcie vagy msata kivitelben gondolkodj inkább.
Más adattal sajnos nem tudok segíteni. -
Rick4
félisten
válasz
cinemazealot #55190 üzenetére
Ha melegedne a proci akár 2-3 perc után, a rendszer úgyis magasabb hűtési fokozatba akarna kapcsolni, azaz elindítja majd a ventit. Egy sima idle módban akár percekig elvan az a megállított ventivel is.
Csináltam számtalanszor, hogy az is60-ason a gyári ventit leszedtem, a csatiról lehúztam, másik 25mm-es közel dupla vastag ventit feltettem, szép komótosan rádugtam, közben nem történt semmi a géppel. Nyilván nem videokódolás közben kell az ilyet csinálni, de semmi baja se lesz. Ha túlmelegedne, úgyis lekapcsol magától. -
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #55176 üzenetére
Tényleg az, belül réz hőcsöves hűtés, meg minden finomság is van, csak nem tudom mire használni.
-
Rick4
félisten
Asrock Q1900-asok jók, de nem olcsók, van hasonló célra elpakolva egy zsírúj kisgépem, amit már valószínű sose fogok sehova se berakni, mert mindenhol nas, gép, médialejátszó van minden feladatra, ez a kisgép működés közben 12W-ot eszik, celeron 1037 + 4GB RAM, win 11 szépen fut rajta, mindössze 19.5cm X 15cm X 2.7cm, bekapcsgomb egy infra vevő is egyben, szóval távirányítani se nagy gond.
-
Rick4
félisten
-
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
Jogos, de erre is van egyszerű megoldás, 2K egy step down converter, és akkor sem a merülő akksi alacsony fesze, sem a töltött akksi magasabb fesze nem számít: [link]
Maradt még valami? Szerintem ennél biztosabb megoldás nincs.
Ha az 5A kevés lenne, itt egy stabil 10A-es, talán elég már: [link] És ez szerintem bemehet a gépházba, nem kell neki nagy hely. -
Rick4
félisten
válasz
eastsider #55116 üzenetére
Anno volt több FSP 600 nano születmentesem, elég jól muzsikáltak a kb 10K-s ár ellenére, én nyugodt szívvel ajánlom ezeket. Igaz, most utánanézve 23K körül mennek, amikor én ilyeneket vettem még valahol 2011 körül, akkor még a mostani ár a feléért is sok lett volna.
Ennek ismeretében ahhoz a konfighoz bármit 10K környékén, vagy akár az apróból 3-4K-ért rossz akksisat, és olcsón tudsz jóféle red dot akksit venni bele, berakni egy negyed óra max. [link]De ha nagyon perverz vagy, kiveszed a jelenlegi megoldásból a kockatápot, beteszed az akksit, rákötöd a picopsu-t, merthogy ugye annak 12V kell, és veszel hozzá a link alsó részén látható töltőt. Amikor van áram, a töltő tölti az akksit, ha elmegy az áram, nem tölti, de a kisgép a picopsu-ról meg az akksiról megy tovább.
-
Rick4
félisten
válasz
hszilard666 #54495 üzenetére
Most néztem ezt a Metalfish házikót, nagyon tuti... Nyilván ízlés kérdése, de én nem cserélném.
-
Rick4
félisten
válasz
valakky #54417 üzenetére
Minden megtörténhet, de sok olyan van, amire számítani se lehet, nekem már éget tki lakásom 30 éve, kaptam villámcsapás másodlagos hatásából 10 éve, döntötte ki a busz a sarkon a villanyoszlopot, én már nem szeretném a véletlenre bízni, jobb megoldást eddig nem találtam. A szekrényből előszedegetés se rossz, cs ak az idővel majd elmarad, és mikor vissza kellene állítani, fontos dolgok fognak hiányozni a mentős vinyóról..
Ja, és én a fő nasban a vinyókat 2-5 évente cserélem, mindig új, mindig garis kerül bele, majd a gyári gari lejárta előtt garival eladom, átmentek mindent, és megy tovább. Eddig vinyó még nem ment nálam tönkre, a másodlagos nas meg annyir akeveset megy, hogy ott nincs miért vinyót cserélni.
-
Rick4
félisten
válasz
valakky #54409 üzenetére
Ne értsd félre, nem célzás volt, felmerült egy kérdés, amire más érezte, hogy válaszolnia kell, oda ment a válasz is.
A raid 5-öt jellmezően a nagymennyiségű adat+ biztonság témakörében veszik elő, ha nincs csak 2TB adatod, arra a fentebb írt megoldás elég 2 db 2TB-os vinyóval is, én csak a saját példámat hoztam fel, nem követendő, a maga adataival azt csinál az ember, amit akar, ln az enyémekre szeretnék viszázni, 15 fényképei, céges, plusz EV adatok, bevallások, könyvelési adatok, nekem kellett az elérhetőség és a kedvező végösszeg is, ezt dobta a gép. Cáfolatot, vagy jobb megoldást várnék mindig, de az okoskodók ilyenkor mindig elhallgatnak.. -
Rick4
félisten
válasz
fatpingvin #54407 üzenetére
Ja, de hallottam, rá is szoktam kérdezni akikek otthon olyan van, hogy mit akart vele??
A raid 5 mellett kevés dolog szól, mindjárt fontos dolog az adatbiztonság, na az a raid5-nél a nullához konvergál, mert pl villámcsapás, betöréses lopás, árvíz, tűz, hálózati túlfesz, földrengés esetén akár 4 vinyód is kuka lehet egyszerre, szóval valamire jó, minden másra viszont nem jó...
Ha ezek közül bármi megtörténik egy átlagos háztartásban, buktál mindent, ami eleve sokszoros költséggel indult. Ráadásul mivel 4 vinyót fizettél ki, és 4 vinyó pörög, tökmindegy, hogy mi történik, megy beléjük az óra, a km, előbb- utóbb meg fognak hibásodni, oké, cseréled, de gariidőn túl az se ingyen lesz. Csak az a vinyó nem megy tönkre, (működésén túl a fent említett esetek többségét is beleértve) ami a fiókban pihen, és heti 1x rámented a dolgaidat, vagy ritkán kapcsolod be.
Én végiggondolva, mennyi igazán fontos adatom van, és hogy tudnám azokat folyamatosan elérhetően, de mégis biztonságban tárolni, döntöttem úgy, hogy építek egy egylemezes szervert, ahol az az egyszem lemez is lazán túllépi a Gbit sebességet, azaz sebességben nem tudtam volna sok lemezzel feljebb lépni, választhattab kevesebbet fogyasztó, és egyben olcsóbban megvehető processzoros lapot is, hiszen nem kellett törődnöm a paritási számítások számítási igényével sem, tehát a cpu-t se terhelem feleslegesen, ráadásul a második gépet is két vinyó árából megoldottam, azaz most van két gépem két vinyóval, és minden összesen 4 vinyó árából megvan. Ráadásul mivel a második gépet nem fizikálisan itt, hanem egy 330km-re lévő lakásba raktam be, vagyis földrajzilag is teljesen elkülönítve teszi a dolgát, itt már egy földrengésre is megoldást nyújt a dolog, mert olyan nincs, hogy itt-is, ott is dőlnek össze a házak. Még arra is ügyeltem, hogy két eltérő netszolgáltató legyen, hiszen lehet az egyiknél leállás, kábel elvágás, dns szerver beragadás, addig nekem mindig ott a másik gép a másik szolgáltatóval. A második gépben is egy ugyanakkora 6TB-os vinyó van, mint itthon, az a gép hajnali 2-kor bekapcsol, 2:15-kor kikapcsol, azaz napi 15 percet működik, emiatt a vinyó évek múltán is olyan, mint egy új, hiszen évente 91 órát, kevesebb, mint 4 napot tolok bele a vinyóba. Az itthoni nasom hajnal 2-kor minden változást átment arra, majd ez dolgozik tovább...
Ha itt történik valami, akár elég az, hogy elmenjen a net, mert a szolgáltató karbantart, vagy csak a szomszéd utcában kidönti a busz a villanyoszlopot, és nincs áram, én azonnal elérek mindent, csak telefonon lekapcsolom az ottani okos konnektort, meg vissza, és már bootol is a gép, még WOL-lal se kell csinálni semmit, telefonon autópályán 200-as tempónál is megy 3 kattintásra minden, és 3 perc múlva minden adatomhoz hozzáférek, a raid5-tel rendelkező emberke meg vár, hogy mindezen problémák megoldódjanak.
Az én megoldásomnak, rengeteg előnye van, pl a fogyasztásról, és a meg sem termelődött hőről, meg a ki nem fizetett vinyók áráról nem is beszélve, ez az abszolút redundancia, a raid5 nem az, csak mesziről kapisgálja.
Szóval hallottam olyanokat, akik mindenféle logikus érv ellenére ezt a megoldást választották otthonra, de még mindig nem értem, miért. -
-
Rick4
félisten
De ki a t*k*m gondolta volna, hogy rögtön nyissam ki és nagyítóval nézzem át.
Alapból kelene így hozzáállni, vagy ott a boltban, átvétel jogcímen megvizslatod, vagy a kicsomagolást egy telefonnal felveszed valami normális minőségben. Mindenféle hasonló sztoritól megkíméli magát az ember örökre.
SOHA semmiféle vitám nem volt, miután bemutattam a felvételt, mindig az volt a válasz, hogy oké, cseréljük azonnal. Semmiféle magyarázatra nem szorul a dolog. Legyen ez most tanulópénz. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53893 üzenetére
Persze, meg egy router/switch, meg az összes gépbe is kell, és akkor mennyi a vége? 100K?
És akkor annyi előnye lenne az egésznek, hogy 0.001 másodperccel előbb történnének a dolgok, miokor így is megy minden, mint a villám. Az egyelemzes rendzser véetlenszerű fájl- elérési ideje nagyon jó, munkaidő alatt 1KB-os jegyzettömb fájlokat nyitok, beleírok, mentek, 2-3MB-os képeket nyitok, mentek, de ezek az idő 5%át teszik ki, a maradék időben a jegyzettömbben lévő infót dolgozom fel, böngészek, e-mailt írok, telefonálok.
Amúgy ha már költenék erre, akkor két gép kapna wifi6-os vevőt, mivel mindkét alaplapon ott a wifi kártya, csak cserélni kell, és máris meg 1.7Gbit-tel, de engem ez nem hat meg, a gép viszont pattogjon.Amúgy Szegedről elköltöztem a Balaton mellé, Gbit-es kábelnetről 40/5-ös mikrós netre váltottam, mert itt még más nincs, és érzésre alig lassabb, a hahun pl 100-as bontásban nézem az autókat, és a képek gyorsabban töltenek be itt, mint ammott Gbit sebességgel. Nincs akadás, nincs gond, de pont ezek hagynak hidegen. A film úgyis lejön pár perc alatt.
-
Rick4
félisten
válasz
#25954560 #53886 üzenetére
Ezt a titkosítást hogy oldod meg? Én is munkára használom a dolgokat, és jó lenne néha ezt- azt elzárni.
Totoka2:
Pont így megy nálam kb 10 éve, annyi kiegészítéssel, hogy a saját itthoni nasban össz 1 lemez van, ennyi volt mindig, mivel a Gbit sávszél max 115MB/s adatátvitelt tud, az az egyszem lemez meg tol 175MB/s-et, azaz a csatoló és a kábel a szűk keresztmetszet, vagyis otthonra raidnek sincs értelme. -
Rick4
félisten
válasz
CanibelZ #53878 üzenetére
6 sata port meg akkor ezek szerint 6 vinyó mire kell? a hőmérséklet, a fogyasztás, a zaj növelése a cél? 4 hdd minek? Semmi értlemes raid-et nem lehet bleőle kihozni, de leglaább minden vinyó pörög. Túlfesz, árvíz, betörés, tűz, villám ellen nem vagy védve, ha tönkremegy bármelyik, akkor se vagy semmi ellen védve. Tök felesleges. Ja, és a 4 vinyó árából minden bizonnyal egy nagyobb vinyót lehet venni, mint a 4 vinyó lenne összesen.
-
Rick4
félisten
Pláne fordítva is igaz, mert túlfesz, villám, lopás, tűz, árvíz esetén semmire se mentél a többlemezes- soklemezes, adatbiztonságra törekvő megoldásokkal sem, csak egy fizikailag- földrajzilag elkülönített helyen letárolt másik mentő eszközzel garantálható, hogy az adatok valóban védve vannak, ha meg 30-50-100km-re van lepakolva valami, pl egy kis gyengébb nas 15K körül, amire mentesz, ami csak napi 10 perceket megy, akkor az összes fent felsorolt dolog kilőve, a második vinyóba meg a napi 10 perc megy, az évi 3650 perc, vagyis évi 2.5 napnak megfelelő használat, 1440 perc, tehát nem kell azzal számolnod, hogy 5-6 évente csere....
Ha meg amot ttörténne váratlan, akkor bőven esélyes helyretened, mielőtt a fő eszköz murdelne meg.Ennél tökéletesebb megoldás nincs. Ja, és a második eszköz napi 10 percre 20w-tal is kevesebbet eszik, mint egy vinyó nonstop 25 órában 3W-tal. Már ha ez is számít.
-
Rick4
félisten
Ha 3 év múlva akarod használni, 3 év múlva lesz egy használt merevlemezed, amit új áron vették évekkel azelőtt, (miközben akár bankban is kamatoztathatnád a pénzed.
) mikor elkezdenéd használni, már nulla másodperc gari van rá, és áramszámlában is kifizettél pluszban 1-2 ezrest a 3 év alatt.
Mi szól mellette? Semmi.
Én mindig 2.5 évente cserélem új garisra a vinyókat, gondolm sosem volt, a vinyók ekkor toeljesne hibátlanok, az új gazda is mg fél évig tekerheti, és ha "szerencséje van, és elszáll, kap egy újat helyette, nálam 1-ből lett 2, abból, 3, majd abból 4 most van 6, majd eladom 2 év múlva, és a pár ezres befizetésével új, garis cuccom lesz, nula megtett km-rel.
De szigorúan mindig csak egy vinyó van, és mindig valamire mentem a fontos dolgokat. -
Rick4
félisten
megvalósul a 2x4TB, ami RAID 0-ban lesz)
Ennek az égvilágon semmi érteme sincs.
Eg yhasznált merevlemez pénzt ér apiacon, el kell adni. A raid 0 nem egyenló az adtbiztonsággal, a kisebb fogyasztással és a kisebb zajjal, semmi előnye sincs.
dc dugó? Nem látom a felsorolásban a picopsu-t, paneltápot, nevezzük bárhogy is, viszont a linkeden már látom, hogy a tágla táp mellett ott a paneltáp, úgyoké.
-
Rick4
félisten
A kérdés az, minek a 2X4? Egy WDred atatátviteli sebessége több, mint egy Gbit-es hálózat átviteli sebessége, azaz a 2X4 esetén nem egy hanem két vinyót kell vegyél, kettő fogyaszt a konnewktorból, kettőnek van hangja. Teljesen felesleges, az eegyszem 8TB-os valószínű nem drágább, mint a 2X4-es, legyen mentés a fontos adataidról, és ennyi.
Valami kimaradt, a tápegység DC dugóját hova fogod dugni?
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53675 üzenetére
Én ehhez nem értek, pusztán egy kis logikát vittem bele, még az is lehet, hogy rosszul gondolom.
Szóval szerintem:
Ha alul vannak a hűvősebb alkatrészek, akkor is megindul felfelé a légáramlás, hiszen valamennyivel mégiscsak melegebb az alkatrészek körül a levegő, átmele43gítve pedig felfelé száll, de ha felül van a meleg alkatrész, akkor egyrészt az is hőt ad le, az is felfelé száll, és valamiféle levegő a helyébe kell hogy kerüljön, ami egyrészt az alulról feléfelé szálló, de hűvösebb levegő lesz, vagyis még több hőt tud átadni a meleg alkatrész is, mint ha alulról mindent a melegebb alkatrész melegítene át. Ha aforró van alul, lehet a felfelé szálló levegő olyan meleg, mint a fenti hűvösebb alkatrészek, azaz nincs hőleadás.De hangsúlyozom, csak gondolkodtam a dolgon, semmiféle törvényszerűség, szabály, tapasztalat nincs mögötte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged