- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
inf3rno #30294 üzenetére
Persze biztosan megoldható az is (ha más nem egy kis zsepivel a hangszóró elé
). De ha jól emlékszem, talán alapból úgy is működik, hogy csipog valamennyit, aztán abbahagyja egy kis idő után. Nem vagyok benne biztos, mert még csak egyszer fordult elő velem, hogy menet közben kifogyott az anyag, pedig már 3 éve nyomtatok különböző gépeken és többségükön volt, vagy készült rá ilyen alkalmatosság. Holnap majd kipróbálom neked. Most már alszanak a gyerekek, nem akarok sípolgatni, mert nekem a házban van a nyomtató (a kamrában), így eléggé betöltené a teret a hang.
-
imibogyo
veterán
válasz
inf3rno #30287 üzenetére
A jobb gépeken általában már alapból van "filament szenzor", ami kifogyás esetén jelez (az enyém úgy sípol, hogy még zárt ajtón keresztül is simán lehet hallani) és ekkor, mármint a "kifogyáskor", még van vagy bő 25-40 cm filament a hotend irányába, szóval bőven van időd újraindítani a nyomtatást (a meglévő anyag elhasználásához és közben előkészíteni az új tekercset stb.).
-
Saccco
nagyúr
válasz
inf3rno #30267 üzenetére
Elvonatkoztatva a hibás fw-től. Ha nem lép át a gép egy bizonyos sebességet, akkor nem feltétlen lesz ilyen hiba.
Egy Pi nélkül a nyomtató szerintem fapad. Ha meg már ott van a Pi, akkor miért nem menjen róla a vezérlés is. Semmilyen egyedi dologra sincsen szükség.Az Ender egy jó gép, hatalmas támogatottsággal és felhasználói bázissal. Nyilván nem fog olyan sebességgel menni, mint egy épített kocka, de az áráért bőven megfelelő dolgokat tud.
[Rant on]
4-5 éve összetettük volna a két kezünket, ha egy ilyen géppel kezdhettünk volna. Viszont a szopóág hiánya sok új nyomtatógazdán meglátszik. Akik mondjuk a Prusa MK3S-en szocializálódnak, azok egy felváló tárgytól is képesek sikítófrászt kapni. Utána meg minden kaksit rákennek az asztalra, mert még az úgy nevezett nagyok is azt teszik.
[Rant off] -
azbest
félisten
válasz
inf3rno #30271 üzenetére
Ahogy már írtam nem a sévszélesség probléma miatt döcög az az ender.
Hibás fw van rajta, olyan, mit folyton az sd kártyára írogat úgy, hogy azzal megakasztja a többi folyamatot.Fel kell tenni a javított fw-t, letölthet a gyártó oldaláról.
A 8 bites arduinok is simán működtek egész jó sebességekkel, pedig 20MHz alatti órajelekkel mentek. A mostani 32 bites boardok meg 100MHz vagy még gyorsabb procit használnak. A 32 bites board képes kihajtani 256 microsteppel is a motorokat. Szóval nem teljesítmény a gond, hanem bugos szoftver.
Az usb megoldás is lehet soros porton ül vagy valami belső limiten van. Némelyik régebbi boardon sd kártyás nyomtatás volt javasoltabb, mert usb-n át nem bírt fogadni elég gyorsan gcode-ot.
A felemlegetett klipper legfeljebb 8 bites boardnál tud javítani teljesítményen azzal, hogy a számítások terhét leveszi a board válláról. Amikor a boardnak számolmnia is kell, akkor arra idő kell, kevesebb idő marad a motorok vezérlésére. De 32 bites boardnál nem a számítási kapactás a szűkös, pláne olyan chipsetnél amiben fpu is van. Klippernél inkább a spéci szolgáltatások érdekesek számomra, hogy képes konkrét gépből vett adatok segítségével úgy vezérelni a motorokat, hogy kioltsa a ghostingot nagyobb sebesség esetén is: input shaper. [link]
Rendeltem is gyorsulásmérőt, csak annyi időm és energiám nincs, hogy mindent kipróbáltak -
Saccco
nagyúr
válasz
inf3rno #30264 üzenetére
Nem fér át a sávszélességen az összes parancs, amíg a nyomtató odaér.
Létezik hasonló, ahhoz amit írtál. Pl.: a Klipper, amit tegnap megemlítettem néhányszor. A számításokat pl. egy Pi végzi és csak azt mondja meg a nyomtató alaplapnak, hogy melyik motor mikor hol kell legyen. -
kzkz
őstag
válasz
inf3rno #30246 üzenetére
Sajnos ilyet nem tudok, egy kb. 10cm átmérőjű kört nyomtattam olyan 60-90mm/s sebességgel, és már itt gondok voltak, mert a kör igazából sok kis egyenesből áll. Minél több, annál nagyobb az esély a megakadásra.
Mintha valamelyik slicer vagy egyéb progi tudná azt, hogy a részletességet csökkenti, ez rémlik a távoli emlékeimben.
-
ssgk
aktív tag
válasz
inf3rno #30178 üzenetére
A rácsos forma direkt van, hogy könnyebb legyen, de közbe tartása is megmaradjon. Ez teljesen így van megtervezve nem feltétlen kell, hogy ilyen legyen. Azért látsz több ilyet mert pont a lyukak miatt választották a nyomtatást, nem pedig a nyomtatás miatt kell a rács.
Többibe nem tudok segíteni. Igen anyagot jól kell kiválasztani strapabíróság, ne legyen mérgező, meg persze legyen aki ki is tudja nyomtatni azt az anyagot. (reális áron)
-
rednifegnar
senior tag
válasz
inf3rno #30167 üzenetére
ha faragnal akkor alapanyagot a bronzkernel lehet venni. mondjuk nem olcso egy nagyobb darab muanyag es persze kerdes milyen anyag kell mert sok fele van, jobb elore tudni mibol mit akarsz megcsinalni (ez nem webshop vagy tesco, konkretan mondani kell az eladoknak hogy mi kell). pl forgacsolasnal nem baj ha nem olvad el, stb.
kavezacc -
imibogyo
veterán
válasz
inf3rno #24426 üzenetére
Ez a gépem már régen darabokban van (sok alkatrész ebből származik az új gépre) és ez konkrétan az első marási munkám volt vele, nem tudtam még mennyi porra számíthatok.
A mostani gép már azért lesz "kocka", az alap merevsége és a további könnyű merevíthetősége mellett, mert ezt majd könnyű lesz bedobozolni és elszívóval fejleszteni.
3d nyomtató építésben vannak itt nagyon jártas emberek (én nem tartozom közéjük, nekem még csak tervben van az új gép...) és ők majd biztos sok okosat tudnak mondani a témában, de egy jól beállított, akár alap nyomtatóval is simán tudsz egy másik nyomtatót készíteni (természetesen bizonyos alkatrészeit). Egyébként nincs különbség precízségben egy akármilyen másik CNC gép igényéhez képest a nyomtatásnak sem. Mindegyik DIY (maró)gép minimum a tized-, de normál esetben még inkább a századmilliméteres tartományban dolgozik pontosság terén és a 3d nyomtatók is nagyjából erre képesek. Az azonban elmondható, hogy egy 3d nyomtató a sokkal kisebb fizikai terhelések miatt általánosságban kevésbé igényli az alkatrészek extrém pontosságát (az alkatrészek reszelgetése is "belefér" az építés közben stb.), mint egy marásra használt gép.
-
imibogyo
veterán
válasz
inf3rno #24424 üzenetére
Persze. Nem hiába nézegetem én is őket, mert pl. ebben a pillanatban is ki tudnék marni olyan alkatrészt egy ilyennel, amire most épp várnom kell. De aztán végig gondolom és elvetem a dolgot, hogy még egy gépbe belefogjak, amikor ehhez is már csak olyan kevés alkatrész kell és sokkal erősebb is lesz.
Már a marómotor konzolja is készen van. Tehát már ténylegesen csak a T8-as orsókra várok. Minden más meg van már, a léptecsek (0.9 fokos Nema23-ak) és a vezérlő is (TB6560 + LinuxCNC). Mondjuk könnyű dolgom volt, mert az elektronikai csomag teljes egészében a már linkelt működő gépemről jött, nem sokat kell vele agyalnom.
-
imibogyo
veterán
válasz
inf3rno #24422 üzenetére
Nem rosszak, de valószínűleg én nem választanám a nyomtatott alkatrészeket a fémek (vagy akár MDF-ek) helyett. A saját CNC-mnél is ez utóbbiakat választottam és méretileg is inkább 5040 lesz a végén a 3018 helyett és DC motor helyett a régi CNC-m Makita maróját rakom fel rá. Relatíve olcsón vannak lineáris tengelyekhez felfogatások, kocsik, a 20 mm-es tengelyeket is elég jó áron mérik már. Úton vannak a T8-as trapézmenetes orsók (ezen nem golyós orsók lesznek) és rugós anyák is szintén felfogatásokkal együtt stb. Ez lesz majd a "nagyolós" gépem...
Emellett épül egy pontos gép is lineáris sínekkel és golyós orsókkal. Ezt a precízebb munkákra szánom. Nem 2040-es lesz a váz (abból a hosszabbak a megnövelt munkaterületű lézergravírozóhoz kellettek) hanem 90x90-es és 80x80-as profilok, csak "vizualizáltam" a kb. munkaterületet, a második képen látszik a komolyabb gép vázanyagja.
-
azbest
félisten
válasz
inf3rno #24397 üzenetére
azt hiszem van részletesebb videója is róla, hogyan csinálja. meg hogy miért van olyan dupla gödrös beöntő formája a gipsz öntéskor - ő csinálta azt is hozzá.
Nem feltétlen kiégetés az, mert akkro visszaalakul gipszé. de azt hiszem a maradék víz kiszárítása fontos ehet. -
azbest
félisten
válasz
inf3rno #24394 üzenetére
Ha jó nagy fuxot akarsz, amin nem kell apró részlet, akkor fdm-es műanyagszálas is jó lesz. Na viccet félretéve, azért ezt nem így szokták.
De amúgy resin folyadékos nyomtatókkal, viaszhoz hasonlóan viselkedő anyaggal konkrétan csinálnak öntőformákat, amit aztán megfelelő gipszbe téve utána fémmel kiöntenek. Nézz pár videót Vog csatornáján, nála van jópár ilyen ékszerkészítés [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Villanyszerelés
- Sweet.tv - internetes TV
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Samsung Galaxy A54 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest