- Magisk
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- LG V30 - vezércsel
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
energy4ever
addikt
válasz
zsolti_20 #23358 üzenetére
Meglehet, hogy a lakas szellozik jobban, esetleg huvosebb van. Probald meg korbeburkolni a nyomtatot, es ugy megprobalni, hatha.
A tisztitasra ezeknel a lapoknal is figyelni kell. Fektisztitoval mosd at alaposan a feluletet. En mar csak uveget hasznalok, mert volt, hogy nem tudtam felszeddni rola a targyat. -
dugesz77
őstag
válasz
zsolti_20 #23355 üzenetére
Az ultrabase nálam sem tapadt egy idő után. Acetonnal kicsit megáztatva feljött róla egy csomó maradék filament anyag. A felületen nem látszódott de a fehér törlőkendőt szépen átszínezte még. Utána szappanos vízzel átkörömkeféztem. Jó lett megint.
Tegyél egy próbát és fordítsd meg az ultrabase-t. Sima üveg a túloldal arra próbálj nyomtatni így legalább egy hibaforrást kiveszel. -
válasz
zsolti_20 #23355 üzenetére
Talán elhasználódott a felülete. Én üvegre nyomtatok, ezt nem ismerem sajnos. Szoktam ragasztózni én is, de az inkább a könnyebb leszedést segíti, meg nem kell annyira pucolni (lustáknak ajánlott), többször is tudok rá nyomtatni büntetlenül. Ha rendesen zsírtalanítva van az üveg, alig jön fel a tárgy.
-
Reggie0
félisten
válasz
zsolti_20 #23349 üzenetére
Probald ki, hogy elso retegen 0.5-re veszed a falvastagsagot es 0.2-re a retegvastagsagot. Igy jobban belepaszirozza az asztalba.
Sokszor szintezeshez van koze, vagy a nozzle nem eleg tiszta es mozgas kozben ahogy surolja a lerakott anyag tetejet azzal fellazitja. Nezd meg, hogy van-e valami raegve, ha igen, akkor pucold le teljesen, akar bronzkefe, csiszolovaszon vagy tapetavago segitsegevel. -
imibogyo
veterán
válasz
zsolti_20 #20831 üzenetére
Valakinek már linkeltem nem olyan régen, de most nem találom, hogy nekem például a gyári Creality "üveglappal" nincs ilyen bajom, szerintem nagyon jó nyomtatási felület. Kis alakzatok esetében is frankón működik. Én is lassan nyomtatom az első réteget (~10 mm/s), 205/60 fokos beállításokkal és 105% flow mellett.
Én amúgy egy nyomtatómon sem használtam soha semmilyen tapadást segítő akármit. De az is igaz, hogy én csak PLA-val nyomtatok.
-
energy4ever
addikt
válasz
Elso retegnel ahogyan irtak, extrem lassu sebesseg. Valamint kozelebb allhatsz a fuvokaval a targyasztalhoz, illetve a Flow-ot is feljebb veheted elso retegnel.
Nalam barmilyen ragaszto csak ront a tapadason! (uvegre nyomtataskor)
Nyomtatas megkezdese elott, erdemes fektisztitoval attakaritani a targyasztalt. -
kago akira
tag
válasz
Nálam is minden be volt állitva és szépen benchelt de bizonyos helyzetekben irdatlan rosszul nyomtatott. Nálam a ptfe csövel volt gond. Egyszer megpróbáltam szétszedni de ugy hogy a csatlakozót tekerem és benne a csövet is.ez szépen szét darálta a cső külső oldalát és onnantól kezdve nem lehetett mozgatni a csatlakozót a csövön be bele ette magát... Miután megcsináltam patentül nyomja a kis furatokat is default beállításokkal is.
-
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #19300 üzenetére
Challenge accepted
Azért nem lett minden tökéletes. Én a "javított" modelt nyomtattam, lehet mégis inkább az eredetivel próbálkozom később. Hát annak az alján az ovális plusz talp olyan vékony, hogy el is törtem rögtön leszedéskor. Úgyhogy utána letéptem
A szatyor viszont alapból nagy kihívás volt... sehogy sem akarta a support észrevenni.. végül a tree supporthoz grid-es kitöltést választottam és úgy tologattam a modelt, hogy kb alá essen a rács, azzal nagyrészt megtámasztotta. De eléggé cafatos lett a zöldség, meg leszakadt a szatyor füle. Lehet a retractot sem vettem kisebbre a múltkori nyomtatás után, a köpenynél az íven kicsit van ahol nem sima. A talp alá végül support blockert tettem, itt a modell szerkesztő szövegeket írt, aminek abszolút nem kell support.
Spektrum rozsdás réz színű filament. 195/70, 210 kezdéssel, gluesticckel.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #19298 üzenetére
valahogy úgy. Hogy kevesebb vízszintes és több függőleges legyen. A prepare nézetnél minél kevesebb piros. A tree support meg azért jó, mert nem pakolja tele az alsó model részeket és így nem lesz csúnya annyi helyen a felszín.
0.2 layer, 0.8 fal, 80as tempó, 60 fokos elforgatáspersze érdemes átpörgetni a rétegeket is, hogy nincs-e valami rosszul generálva, levegőben kezdődve.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #19296 üzenetére
ha talapzat van, akkor szoktam próbálkozni a tree supporttal, a cura experimental részéről. Azért, mert bizonyos mértékig az be tud kanyarodni a tárgy részei fölé, nem cseszi össze a talapzatot.
De jelen esetben durván nagy a talp és ráadásul meglehetősen alacsonyra lelóg például a köpeny, szóval oda nehezen érne el oda még a tree is. Esetleg 45 fokban megbillentve a modellt.
A kommenteknél írják hogy lehet valami kavar van a figura testrészeinek illesztésénél, bár ezeket a cura jól szokta kezelni, de a remixek közt van aminél állítólag javították ezt.
sőt, lehet 60 fok elforgatás még jobb.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #19271 üzenetére
már megilyedtem, hogy nem újraoldható ragasztót használtál
Én egyébként úgy szoktam, hogy a lila nebuló stiftet használom. Az vizesen lila, így könnyebb látni, hogy kell még letakarítani.
Plusz úgy szoktam a matt üveglapomon, hogy egy vizes szivaccsal* először áttörlöm az asztalt, hogy tiszta legyen. Aztán még vizesen tolok pár kört rá a stifttel, s azt szintén vizes szivaccsal egyenletesen szétkenem. Szétkenés közben szinte csak fehér habozódásként látszik éppen, annyira kevés és egyenletes rétegben lesz rajta. Ha megszáradt, akkor szinte nem is látszik rajta. Nem hagy látható csíkokat a tárgy alján sem. Persze ha vastagabban kentem fel, akkor nem árt kicsit lemosni az elkészült modelről.
Itt egy kis videó a felkenésről, előtte is volt már rajta, a korábbi nyomtatás látható lenyomatát és a port letörlöm, s felteszek még egy kis ragasztót mielőtt újra áttörlöm a vizes szivaccsal.
*: sűrű, ovális faja aldis suprawisch szivacs
-
2thletme2day
őstag
válasz
zsolti_20 #18882 üzenetére
Kinek fizetsz? Mennyit? És leginkább az a kérdés, hogy miért? Az áruért vagy egyéb sarcok miatt? Ha postázta és itt csücsül a postán (tracking alapján te is meg tudod nézni a posta.hu-n, hogy mi a helyzet a csomaggal) az azt jelenti, hogy ingyen és bérmentve feladta neked a csomagod. Eddig oké. Teljesítette a garanciális cserét. Ha vámeljárás alá vonták a csomagot akkor legelőször kapni fogsz egy sms-t erről majd pár nappal később levélben megkapod az iratokat amiket ki kell tölteni és visszaküldeni nekik emailben vagy levélben. Mivel nem fizettél egy Ft-ot sem az áruért ezért nem kell fizetned semmilyen sarcot a posta felé. Leírod nekik, hogy mi a helyzet és ők továbbküldik a csomagot neked. Nem a feladó hibája ha vámeljárás alá vonják a csomagot. Ő azt amit vállalt teljesítette.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #18880 üzenetére
a fura dolgok oka lehet kártyaolvasó vagy kábelhiba, meg persze alaplap oldali hiba is. Nem tudom pontosan a te gépeden milyen modulok vannak, de sokszor a vezérlőfelület az egyik szalagkábel, az sdkártya a másik kábel. De lehet akár bugos szoftver verzió is.
A meg-megállás lehet driver túlmelegedés is. Feltetted a hűtőbordákat? Nem lett zárlatos a driver a bordától? Van aktív hűtés?
Csak futólag kerestem vissza, de leginkább azt írtad eddig hogy nem jó, de hogy pontosan milyen állapotban van, mi látszik, fotó és hasonlók. Nagyon könnyű felhasználói hibát is véteni, még gyakorlottabbakkal is előfordul.
-
Joshi
titán
válasz
zsolti_20 #18882 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb rendelni a nyomtatóhoz új alkatrészt? Most nem tudom biztosan mi a hibás nálad, de ugye egy nyomtató két részből áll, az alaplap és a kijelző amiben van az SD kártya foglalat is. Lehet jobban járnál így mintha ide-oda levelezel a tevoval. Aztán magadban megfogadod hogy soha többet Tevo.
-
2thletme2day
őstag
válasz
zsolti_20 #18880 üzenetére
De mit akarnak veled kifizettetni? Ki kéri rajtad a pénzt? A posta? Nem hallottam még olyanról, hogy Kínából utánvéttel küldik az aliexpresses csomagot. Ha nem utánvét akkor meg gondolom vámeljárás alá vonták a csomagot ami még nem jelent fizetési kötelezettséget. A leírásodból nem derül ki
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #18875 üzenetére
valamelyik alis eladótól vetted, ha jól értem
Milyen az a küldemény, amiért fizetni kell? Utánvétes? Vagy ~40 dolcsinál nagyobb értékű szállítással együtt és ezért áfát és kezelési díjat kell fizetni?
Egyébként kínai rendeléseknél benne van a pakliban, hogy hiba esetén nem biztos, hogy lesz gari vagy nem éri meg intézni.
Kíváncsiságból: milyen hibája volt és melyik fajta boardnak. A kártyaolvasónál a szalagkábel hibája vagy fordítva bedugása is problémát okozhat.
-
Yofej75
aktív tag
válasz
zsolti_20 #18647 üzenetére
A mini pc lesz a munkaállomás.
Átküldöd rá a gcode fájlt és a többi az ő dolga lesz.
Én ma este már mobillal indítottam el a második nyomtatást.
A kapcsolat stabil mind a nyomtató és pi között, mind octopi és router között.
Minden megy, mint a karikacsapás.Ha pc-ről nyomtatsz akkor a nyomtatás időtartamára nagyon nem kellene a számítógépet babrálni, ki tudja mikor mivel akad össze valami. Én még az alvó módot, képernyő kikapcsolást stb is tiltanám.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #18594 üzenetére
tapasztalati úton és sokat utánaolvasva, mások útmutatóit nézve - de végül kipróbálva - lehet tanulni. Lehet a kábel is rossz, ami a kijelzőhöz és sd kártyához megy. Lehet a kártya is rossz - volt, hogy gyárilag olyan kártyát mellékeltek, ami nem tud spi módot, így nem működött a nyomtatókkal. Szoftveres téren sem árt nézni, van-e updatejük. Vagy más által készített konfig saját marlink buildhez. Ilyen ez a barkács.
A másik véglet a több százezres készre szerelt gép, amihez a műanyagot is csak a gyártótól lehet venni, hogy ne legyen egy ismeretlen sem. Esetleg még a slicer-ből is csak az övéket lehet használni.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #18538 üzenetére
ha arra gondolsz, hogy az első rétegben, ami majd a külső felszíned lesz, bekerül pár látható vonal, mert a nyomtatandó területek közt utazva is kicsit folyik a nozzle, akkor ott talán ezekkel operálhatsz, cura esetén:
- alacsonyabb nozzle hőmérséklet, ahogy írtad. Bár ettől törékenyebb is lehet az eredmény.
- z-hop, hogy felemelje a fejet, ettől blobok lehetnek a folytatás helyén
- travel, avoid printed parts [link], ugyanott, a combing mode - not in skin is segíthet [link] -
2thletme2day
őstag
válasz
zsolti_20 #18540 üzenetére
Utólagosan felrakott ultrabase-nél valószínűleg nem annyi a tényleges hőfoka az asztalnak mint a beállított. Valamivel meg kéne mérni a ténylegesen és úgy beállítani az asztal hőmérsékletét de 5-10 fokot simán emelhetsz rajta szeletelőben az biztos. Minél jobban fűtöd a pla-t annál könnyebben csorog ki a nozzle-ből a travelek alatt. Nem hinném, hogy a túl alacsony fejhőmérséklet a problémád forrása.
-
2thletme2day
őstag
válasz
zsolti_20 #18538 üzenetére
Tisztítsd le az asztalt és szintezd újra. Tudom valószínűleg ezeken már túl vagy de valami mégsem okés mert akkor tapadnia kéne rendesen mindennek. Ha semmi nem használ még lejjebb kell venni az első layer sebességét vagy még csökkenthed az initial layer height-ot hátha az segít. Esetleg még az asztal hőmérsékletet lehetne emelni. Egyébként ajánlom neked és mindenkinek akinek tapadási problémái vannak, hogy vegyetek ultrabase-t a nyomtatóra. Nagyon jó cucc. Minden tapad rajta ahogyan kell és ha kihűl könnyedén eltávolítható a nyomtatott tárgy.
-
izisz
senior tag
válasz
zsolti_20 #18442 üzenetére
pl: omc-stepperonline.com
szerk: hm, nem úgy hozza a filter szekciót, ahogy összekattintgattam, itt egy konkrét: [link] (azért lesd meg a méreteit, de simán jó egy nyomtatóra
Amúgy ha válogatsz, alacsony feszültség legyen (<10V), viszonylag alacsony induction (<10mH), bipoláris, 4 madzag, D tengely. Ezen kívül csak a méret (hossz), ami számít egy nyomtatónál, ha meglévő helyre kell berakni. (kiindulási alapnak kb ennyi, direkt nem variálom túl, mielőtt bárki beszólna)
-
Paserák Gőcs
csendes tag
válasz
zsolti_20 #18417 üzenetére
Ha van egy korong alakú STL-ed, a Cura-ban simán össze tudod kombinálni őket.
Arra érdemes vigyázni, hogy az összekapcsolás helyén erősítsd meg: több külső réteg, magasabb infill %.
Erre vannak a Curában külön definiálható területek.Játszottam ilyennel a PrusaSlicer 2.0-ban is. Ott a spéci szektorok határán elég durva elválasztóvonalak jelentek meg.
A korong alárakása esetén éremes átgondolni, hogy milyen támasztékokat tervezel használni, mert ilyenkor a "Touching Build Plate" típusú korlátozottabban használható.
-
Saccco
nagyúr
válasz
zsolti_20 #18311 üzenetére
Ezt írtam korábban:
"Szorítsd meg majdnem teljesen az asztal négy sarkát és onnan engedd vissza a szinteséshez, természetesen a végálláskapcsolót is állítsd hozzá. Az is jó, ha csak 3 csavart használsz. (Egy síkot 3 pont határoz meg.)"Húzd össze a rugót, hogy feszüljön, ne mozogjon el. Állítsd be a végállás kapcsolót. Szintezd be.
Az üveget tisztítsd meg.Kiegészítem annyival, hogy kifejezetten csak 3 csavart használj.
-
Saccco
nagyúr
-
Saccco
nagyúr
válasz
zsolti_20 #18305 üzenetére
Mindenben.
Ettől függetlenül elképzelhető, hogy az asztal furatai egyeznek. De miért kellene az rá?A régi egy akril vázas valami volt. Az Anet A8 után a következő legnépszerűbb kit printer. A 3d nyomtatás olcsósodásának egyik első képviselője. A mai gépek ahhoz és azokhoz képest pille könnyen összerakható hibamentes masinák.
-
Saccco
nagyúr
válasz
zsolti_20 #18303 üzenetére
Ez is a régi Tarantulá-hoz való. Mindegyik ilyen mod a régi Tarantula akril asztalfelfogatását próbálja megerősíteni.
Állítsd be a kerekeket az excenteres anyákkal, hogy szépen fussanak a profilon. Utána tedd fel az asztalt, használj csak három csavart. Tekerd be majdnem teljesen a csavarokat. Állítsd hozzá a Z endstop-ot. Szintezd be az asztalt.
Lehetőség szerint, amikor leszeded a nyomtatott tárgyat, ne cibáld, erőltesd, mert elhúzhatod a szintezést.
Az első réteget állítsd 0,25mm-re. A többi mehet 0,2-vel vagy amivel szeretnéd.
Azt a nyomtatót alap esetben nem kell upgrade-lni, csak jól kell összeszerelni!
--------------------------------------------------
Általában az új emberkéknek:
Nyomtassatok Benchy-t*, ha az szép, akkor van értelme minden másnak nekiállni. Ezek nem plug'n'play gépek. Foglalkozni kell velük. Fel kell venni a ritmust, tanulni kell kicsit. Még akik több éve nyomtatnak, azokat is meg tudja lepni 1-2 jelenség. Tessék tutorial-okat videókat is nézni, sok segítség van azokban is. Tessék babrálni a beállításokkal, elolvasni, amit a szeletelő kiír. Nem kell megijedni, ha rossz lesz egy nyomtatás.Vagy nyomtassatok vázákat, ott nincs retract, lesz szép eredmény és erő, hogy beállítsátok a többi dologhoz is.
*Legalább 50-60 ilyet nyomtattam már.
-
fape
senior tag
válasz
zsolti_20 #18287 üzenetére
Jobban jársz ha cseréled alura a tálca alól az akrilt.Nekem is az volt kb az első upgrade. (reklám helye: Sacccotól vettem anno) Mondjuk azóta már kapott két vezető aluprofilt is a tálca. Terveztem hozzá tartót mert nem tetszettek amik a neten voltak. Plusz egy marék csavarral egy falaphoz is le van csavarozva az egész gép. Most már beton stabil
-
dugesz77
őstag
válasz
zsolti_20 #18284 üzenetére
Nem lehet,hogy az elején amikor túlhúztad a csavarokat és megfordítottad az alu profilt valamit nem jól/nagyobbra/ferdén fúrtál meg? Üveglappal be kéne tudnod állítani (az egyenes) itt maga az asztal fut valamiért rosszul. A görgők nem lötyögnek?
Mindenkinek: három hete érkezett egy ilyen kis magas fordulatú tölthető kéziszerszám. Aki unja a kézi csiszolást nagyon tudom ajánlani . Van itthon 230V-os verzióm is itthon csak azt lusta voltam összerakni meg nehézkes az ilyen apróbb munkához ez meg pici aranyos mindig kéznél lehet ,usb-ről tölthető. Egy hét alatt megérkezett.
-
Joshi
titán
válasz
zsolti_20 #18284 üzenetére
A Kossel Delta is aluprofilos és gyanítom minden nyomtató az. A merevítésen van a hangsúly. Én is kinyomtattam a Kosselhez a merevítő profilokat, addig nem is nagyon nyomtattam komolyabb cuccot. Minden nyomtatóhoz vannak moddolt alkatrészek, első körben a stabilitást érd el.
Ja és nagyon fontos, hogy az asztal szintezését fizikailag végezd el az ismert papírlapos módszerrel. Azaz fizikailag kell megdönteni az asztallapot a papírlapos módszer segítségével. Ennél jobb módszer nincs.Ha kell akkor hézagold az asztalt papírral vagy valamivel.
-
2thletme2day
őstag
válasz
zsolti_20 #18272 üzenetére
Ha 4 óráig tart egy szintezés akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Lődd be nagyjából mind a 4 sarkát a papíros módszerrel aztán indíts egy nyomtatást. Állíts a szeletelőben sok skirt-öt (a nyomtatandó tárgy alapterületétől függően 5-10) aztán míg csinálja a skirt-öt állítsd be úgy az asztalt menet közben úgy, hogy a legjobb legyen. Szemre lehet látni simán melyik részen merre kell utánaállítani. Az legjobb ha lapos de nem szétkent vonalakat húz. Ha kezd kenődni a vonal és kunkorodik felfelé a két széle akkor túl közel van a fej az asztalhoz. Ha hurkásodik és teljesen kerek akkor nagyon messze van. Értelem szerűen ha nem tapad az anyag akkor is túl messze van a fej az asztaltól. A szintezés mellett még egy nagyon fontos dolog. Amennyire csak lehet legyen zsírmentes az asztal. Izopropil alkohol és víz keveréke a legjobb a takarításhoz és takarítás után lehetőség szerint puszta kézzel ne érj a tisztított felülethez.
(#18271) pitepeti71
Én nem használnék pillanatragasztót. Azzal tényleg csak tönkreteszed az asztalfelületet. Milyen hőmérsékleten nyomtattad a terminátor szobrot? Mekkora volt az első layer magassága? PrusaSlicernél pl alapbeállításon 0,3 az első layer magassága ami szerintem sok így soha nem is használtam ezzel az értékkel. Lehet nálad is túl nagyra volt állítva az első réteg és nem tapadt meg rendesen az anyag.
-
-
fabula
őstag
válasz
zsolti_20 #18249 üzenetére
Hát, az automata azstal szintező szerintem teljesen felesleges. Nekem volt felszerelve Bltouch, de le is szedtem, mivel több bosszúság volt vele, mint haszon.
Ha meg van a nyomtatód helye stabilan és nem hurcolászod rendszeresenn, akkor elég egyszer beszintezni és sokáig jó lesz az, nem kell gyakran utánállítani.
Ha pedig az asztalod homorú, akkor tegyél rá egy Ikea tükröt és rögzítsd iratkapcsokkal, az egyenletes lesz, majd ehhez szintezd be az asztalt.
A másik jó megoldás az ilyen kicsit homorú asztalra a mesh bed leveling bekaocsolása a firmware-ben és az adatok eltárolása. Ez kiegyenlíti az asztal egyenetlenségeit szoftverből és szintén nem kell automata szintező.
Amúgy az asztal szintezése max. 10 perc, ha sokat szüttyögök vele.
Attól pedig, hogy 0,1-re szintezted be az asztalt, nem kell 0,2-höz újra szintezni, mivel ha a szeletelőben 0,2-es rétegvastagságot állítasz be, akkor agej Z-ben kicsit feljebb megy (pl. 0,1-el) és már is nyomtathatsz 0,2-vel, de ugyan így 0,3-al. Ha pedig 0,3-nál nagyobb rétegvastagságot akarsz, akkor nagyobb nozleméret kell, pl. 0,6-os a 0,4-es helyett, amivel gyorasabban is nyomtat. Van aki 0,8-as nozzleval nyomtat.
Szóval asz asztalt mindig 0,1-re kell szintezni, akár milyen nozleval és réegvastagsággal nyomtatsz. -
energy4ever
addikt
válasz
zsolti_20 #18237 üzenetére
Magneses szenzor:
Gyartosorokon vegallas kapcsolonak is hasznaljak, vagy femes termekeknel termek erzekelonek, szamolonak. Meneteses, igy betekered a megfelelo pontra, ha egy bizonyos kozelsegben magnesezheto dolog kerul a vegehez, akkor jelezz. Alltalaban 3 pinesek: +, GND, jel.
Nincsen tapasztalatom rola, hogy milyen raszerelve nyomtatora, kisem szeretnem probalni. BL touch-ot hasznalok, normal nyomtatashoz tokeletes. Viszont fullra tukor feluletu(szo szerint) elso reteghez mar nem jo azsem, kezzel tekerem be a Z-t letapogatast kovetoen menet kozben.
Mas, ami szinten neked szol:
Kertel tanacsot melyik gepet valaszd, segitettunk. Latni, hogy bejott a nyomtatas, szivesen upgredelned, koltenel ra. Viszont annyira sok mindent szeretnel valtoztattni rogton azonnal, hogy szerintem nem kellene semmihez sem hozzanyulj. Hasznald kicsit igy ahogy van ezt a gepet, ha tovabbra is lelkes vagy, es tenyleg tobb kell, akkor vegyel egy masikat. Addigra kitapasztalod milyen targyakhoz kellene, mik a celok, stb, fogsz annyira erteni hozza, hogy eldontsd milyen gep kell neked igazabol. Jobban jarsz egy hozzad illo geppel, mint ennek a fejlesztesevel!
-
imibogyo
veterán
válasz
zsolti_20 #18213 üzenetére
Nyugodtan megkövezhetsz, de szerintem rossz az irány... Pár napja még lényegében nyomtatni sem tudtál, de ma már a vázat akarod fejleszteni, miközben a léptetőmotort is szervónak hívod. Szerintem mind voltunk ebben a stádiumban (én biztosan...) és épp ezért írom, amit írok...
Nagyon komolyan mondom, hogy nem beléd kötni, vagy beszólni akarok, de ahogy Saccco is írta, előbb ismerd ki teljesen az alap gépedet, kalibráld be tökéletesen mielőtt belefogsz a fejlesztésbe, mert akkor már sokkal hatékonyabban tudsz fejleszteni. A géped gyári állapotában is, ha jól be van állítva és a szeletelő beállításaid is jók stb., akkor sokkal szebben tud nyomtatni attól, mint ahol most te tartasz vele (nézd végig a példákat amiket ott váltogat pár másodpercenként, a kalibrációs kocka (de lényegében az összes modell) tökéletes lett). Előbb ezt a szintet kellene elérned, hogy 100%-ra tudd merre tovább.
Nem a fejlesztések ellen vagyok (mert lehet lopni ötleteket azoktól, akik már sikerrel végig vittek ezt azt a gépen és bizonyított is nekik (YT)), én a "saját kútfőből fejlesztéseknek" vagyok ellene akkor, amikor valaki még ilyen szinten van csak benne akármiben is...
-
Saccco
nagyúr
-
Joshi
titán
válasz
zsolti_20 #18135 üzenetére
Nyomtatás közben a fej nem mehet el a nyomtatási területről. Start és End scripet írtál a szeletelő progiba? A nyomtatásra kész gcode-ot nyisd meg Jegyzettömbbel és nézd meg hogy van esetleg benne végállás parancs rétegek között. Ha nincs, akkor vagy SD kártya vagy alaplap hiba.
-
machinev
csendes tag
válasz
zsolti_20 #18132 üzenetére
Csak tanács amit írtam, de a teóriám:
Nincs még szilikon zoknid ha jól tudom, 200 fokon nyomtatsz. A hűtőd max. fordulaton nyomja a levegőt és bár a hőmérő biztosan jól mér + ugye pid tuning de a nozzle vége pár mm-rel lentebb van. A nozzle amin szerencsétlen extrudernek keresztül kellene az anyagot nyomni visszahűl pár fokot és már nem annyira folyós így nem megfelelő mennyiség jut az előző rétegre.
Nem egyszerűbb magasabb hőfokról csökkenteni addig amíg Neked és a nyomtatónak tetszik?
A hosszú szálak meg lehetnek az újra visszamelegedett fúvókán kiszabadult nyomás alatt lévő szál.
A másik, hogy a szeletelőben - a rétegek ahogy egyre kisebbek lesznek - tudsz alacsonybb hőfokot és magasabb venti fordulatot adni ha szükséges. -
fabula
őstag
válasz
zsolti_20 #18119 üzenetére
Hát, meg lennék lepve, ha a Tarantula Pro "alapból" csak ennyit tudna. Nekem egy akril vázas Anet A8 volt az első nyomtatóm és összerakás meg kalibrálás után helyből sokkal szebben nyomtatott annál, mint amiket te linkeltél, remélhetőleg nem visszafelé fejlődik a 3D nyomtatás
.
A képek alapján nem igazán tudnám megmondani, hogy mi az ok, de biztos, hogy nem csak egy beállítás lesz.
Sajnos itt szinte minden összefügg mindennel, ha valamit állítasz, valószínűleg mást is után kell állítani.
PLA-hoz általában a 200 fok jó szokott lenni, 60 fokos beddel.A felválás általában a nem megfelelő szintezés és/vagy a nem megfelelően tiszta asztal miatt szokott lenni.
Én Isoproppil alkohollal szoktam letisztítani az asztalat minden nyomtatás előtt.
Az sem ördögtől való, hogy sima ragasztóstifttel lekened vékonyan az asztalt azon a területen, ahová nyomtatni fogsz, miután már felmelegedett, majd így kezded el az első réteg nyomtatását.
Szintén szokás az első réteget vastagabbra állítani, pl. 0,2-es rétegvastagságú nyomtatásnál 0,3-ra, illetve növelni az első réteg szélességét 105%-ra, szintén segítik a jobb tapadást.
Az is lényeges, hogy PLA esetében az első rétegnél még ne menjen a tárgyhűtő ventilátor, majd fokozatosan érje el a max fordulatszámot az 5. rétegig. -
dugesz77
őstag
válasz
zsolti_20 #18127 üzenetére
Milyen slicert használsz? Valamit ott állíthattál el valószínűleg. Ilyet nem kellene csinálnia. Rakd újra a programot ne állíts semmit csak a saját filamentnek megfelelő állítsd be a hőmérséklettel. Töltsd le mondjuk a Calicat-et az viszonylag gyorsan ki lehet nyomtatni a nagy hibákat kidobja rögtön.
-
machinev
csendes tag
válasz
Az a hőtorony egy nagy hülyeség, semmit nem ér. Mindig az ajánlott tartomány tetején nyomtatok vagy fölötte, az első réteget +10 fokon és minden anyagnál hűtés nélkül fele/harmad sebességgel anyagtól függően.
Próbáld a PLA-t 230 fokon első rétegnél és 220-on a többit ha már benchy-zel. Apránként később paraméterezgeted.
Apró tárgyaknál (pl. hőtorony...) lehet alacsonyabb a hőfok. -
dugesz77
őstag
válasz
Gondolom nem az üveg homorú ,mert az direkt azért jó, mert elviszi a bed hibákat ha az lenne deformált.
Amíg nem sikerül rendesen beállítani a levelt-t addig veszett fejsze az egész ,mert állandóan fel fog válni az első rétegnél. Az biztos,hogy ennél , alap dobozból kivett összerakott állapotban is illene is szebbet nyomtatnia( megnéztem pár összeszerelős első nyomtatós videót ilyesmit gondokkal nem találkoztak) minden tesztnél megemlítik,hogy szépen nyomtat állítgatás/tuning nélkül is(példa) -
imibogyo
veterán
válasz
zsolti_20 #18117 üzenetére
Huhh, hát van itt baj bőven. Rétegelválás, szálazás mindenfelé (a felválás miattiaktól eltekintve is, még a rétegek szélén is). Nehéz így képről pontos és hasznos tanácsot adni, mert szinte minden összefügg mindennel, de...
Elsőre én átnézném még egyszer a szíjakat, mert szerintem még mindig nem elég feszesek. Szerintem a hőfok sem megfelelő (alacsony), vagy túl nagy sebességgel akarsz nyomtatni, vagy nincs megfelelően kalibrálva az extrudered és/vagy a szintezésed (ezek mind okozhatnak rétegelválást). A PID tuningot nem tudom megcsináltad-e...
Szintén a szintezés lehet a ludas a felválásban is. Én semmit sem használok az én nyomtatóimon (Anet A6 sima alu asztallal (már linkeltem többször), Ender 5 mágneses, enyhén érdes felülettel), de nem szokott gondom lenni a tapadással. Kezdetben szívtam mondjuk az A6-al is, majd el is adtam (aztán visszakaptam ingyen, és most még tovább fejlesztve újra árulom
), de mára már kiismertem és felfejlesztettem annyira, hogy azzal sincs gondom, tapadásügyileg semmiképp.
Nekem eddig megmondom őszintén csalódás a géped, mert azt hittem, hogy jobb lesz elsőre. Tudom, hogy te is nulla tudással indultál neki a témának, ahogy annak idején én is és amit linkeltem piramist az az első nyomtatásom volt az A6-al mindenféle kalibráció nélkül. Azt hittem, hogy egy ilyen gép már, mint a tiéd még sokkal jobb a "hogyan adjunk sikerélményt a tudatlan usernek" témakörben (és ezt most értsd jól...
).
-
izisz
senior tag
válasz
zsolti_20 #18114 üzenetére
Figy, tök jó, hogy lelkes vagy, mégis...
1. nem szerencsés és értelme sincs halmozni a kommenteket, mikor pár percenként megvilágosodsz
2. ami sorokat eddig bedobtál, egy sem gcode sor, csak a slicer által használt beállítások komment formában vannak reprezentálva a gcode-ban (pl. tipikusan S3D is csinálja).
Pl. a hőtoronyhoz ezt a fület tudod használni értelem szerűen kitöltve
3. S3D - options-ben át tudod állítani, hogy mm/min vagy mm/s értékeket mutasson-használjon a GUI-n
4. Fuss át pár tutorial-t, akár videó, akár írott anyagot: pl Simplify3D In-Depth Articles
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Magisk
- World of Tanks - MMO
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Autós topik
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B660M i7 13700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Thermaltake Core X5 GB 850W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Commander G41 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest